Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 161
  • 924
  •   1
Отговори
# 750
Интересно ми е какво правите, за да не паднете от два стола на земята.

Можеш да приемеш първата оферта, но да договориш дата на започване след поне 2-3 седмици. Така ще имаш време да разбереш накъде духа вятърът на второто място.

# 751
Винаги съм избирала първото предложение с ясно начало, защото финансово не мога да си позволя да се помайвам.
Второ интервю нещо не ми звучи като резултат за 2-3 седмици.

# 752
От място 1 днес много настояваха да приема, явно нямат друг подходящ и ги притиска времето, вече споделих, че мога да започна почти веднага.
За място 2 миналата седмица бяха 1 етап интервюта, преминала съм го и в сряда ме викат на 2ри етап като се надявам до четвъртък на обяд да има някакъв резултат.
Както казах не знам заплатата на място 2, но съм сигурна, че ще е по-ниска(не с много, но все пак), просто в цялостен мащаб го приемам като по-доброто място за мен в момента.
Сигурно много хора постъпват така, ама като не ми се е налагало и ми е гузно.

# 753
Но нямаш никаква гаранция, че на второто място ще те харесат и ще ти предложат оферта. Може да предложат на друг кандидат, той пък да се забави, а през това време бавиш първото място и го губиш като опция.
Ако трябва да започнеш скоро заради парите, приеми първата опция.

# 754
Нямам, да. А и сега видях, че от място 2 са си препубликували обявата днес, значи хич да не се надявам особено. Не ми е супер напечено заради парите, просто от два месеца не работя и започвам да се сдухвам. Отхвърлих сигурно 5 предложения през това време-или съмнителни  задължения, или ниски осигуровки. В крайна сметка може би е по-добре да се "закача" за място 1, предлагащо стабилна фирма и нормално заплащане, пък ако не ми допадне съвсем, ще мога да търся паралелно, докато изтече изпитателния срок.

# 755
Предвид, че изпитателният ти срок почти със сигурност ще е в полза на работодателя, няма значение дали ще търсиш друго през него или не.

Принципно трудовият договор не влиза в сила ако не се явиш на работа в уговорения ден. Та има възможност да подпишеш договора със стартова дата след седмица и ако получиш оферта от другото място просто да се обадиш, че се отказваш. Законово нищо не могат да ти направят.
Но това е доста грубо и със сигурност ще ти затвори всякакви врати при тях и евентуално другаде в бъдеще при същите мениджъри или HRи. Аз бих преговарял за отсрочка, казвайки че, съм в интервю процес и с друга фирма и от принципни съображения искам да го завърша преди да отговоря. И бих се уговорил за конкретен срок в който да дам краен отговор. Съответно на втората фирма също бих казал, че ме чака оферта и трябва да са по-бързи с процеса. Ако не стане си претегляш рисковете и ползите и взимаш решение.

# 756
Предвид, че изпитателният ти срок почти със сигурност ще е в полза на работодателя, няма значение дали ще търсиш друго през него или не.
Какво имаш предвид с това? Със сигурност ще е в полза на работодателя, да, но предизвестията им са едномесечни, така че ако работата се окаже неподходяща и намеря по-добро място, ще имам възможност да се откъсна в кратък срок.

# 757
Само ако изпитателният срок е уговорен в полза на двете страни, което е малко вероятно. На добра воля може и да те освободят без проблеми по време на изпитателния срок, обаче не се знае. Може и да изискат да си го отработиш.

Кажи им, че имаш нужда от още няколко дни, за да решиш. През това време виж какво ще стане с втората фирма.

# 758
Вариант е да потвърдиш на бързащите, че приемаш работата, казвайки, че можеш да започнеш от следващата седмица. Отиваш през това време на другото интервю, и ако не ти допаднат условията, започваш при тези, на които си потвърдила. Ако ти допаднат, се обаждаш и казваш, че междувременно си получила по-добра оферта и толкоз. След като нямаш подписан договор, си свободна да избираш. Ти откъде да си сигурна, че и те няма да си намерят друг? Мой познат така щеше да започва сигурна работа и като отиде, се оказа, че на негово място наредили някакъв връзкар. Няма ли договор - и двете страни могат да решат нещо в последния момент.

# 759
Само ако изпитателният срок е уговорен в полза на двете страни.
Sea, тук не си права. Ако е в полза на работодателя, той може да ме освободи по всяко време без да спази предизвестието. Но ако аз реша да напусна, трябва да подам молба и да си отработя предизвестието.

# 760
Ако си там от едва няколко дни или седмици, по всяка вероятност ще те освободят по взаимно съгласие. В такава ситуация е безсмислено да те задържат.

# 761
Да де, същото казвам. Ако е в полза на двете страни, можеш да си тръгнеш от днес за утре, както и той да те освободи така. Ако е в негова полза, отработваш предизвестието, освен ако не те пусне на добра воля по взаимно съгласие.
Обикновено се съгласяват, ако си от скоро, тъй като нямат полза да те обучават и да си тръгнеш след месец.

# 762
Извинявай, дори съм ти объркала ника.
Ох, след малко влизам в онлайн среща за 3то място, за което ми бяха звъннали миналата седмица.
Изключително напрежение, а и така съм го закъсала с някакъв вирус в момента, че едва гледам. Дано съумея да направя най-добрия избор въпреки всичко и да не съжалявам после. Благодаря на всички за подкрепата!

# 763
За мен фирма, която дава зор да започнеш, няма да е много читава.

# 764
Може наистина да им трябва човек спешно.

Общи условия

Активация на акаунт