Запушени канали, болки в гърдите и проблемни зърна

• 216
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте! Какво да направя, за на намаля кърмата? С ръчна помпа изцеждам по 100мл. На гърда, за да поомекне, иначе не става. След 2 часа пак е твърда и напрегната и не знам какво да правя. Опитвам се по рядко да цедя за да не стимулирам производсво пък и не намирам време. Получих го още в болницата. Убеждаваха ме бебето да суче и да не се цедя и аз ги слушах. Бебето не може да засуче от мен. Прибирам кърма в хладилника и топля, храня и пак се цедя. Нямам време за сън. 8 дни от както съм родила и съм на ръба. Как да намалее тази кърма и да не ме болят гърдите? Помогнете ми! Ако отида да я спра с инджекция ще се чувстам страшно виновна. Особено както всеки ме убеждава да пробвам. Знам че бебето е най- добрата помпа и всеки това ми казва. Имам проблем със зърната (навътре са) и нехзасуква въпреки всички убеждения че ще успее. Не мога да се справя и със силитоновите протектори. Не стоят на гърдите. Тя се ядосва че не може да засуче и се въртя в един кръг. Не издържам психически. Оправям се сама. Мъжа ми търчи напред назад, но и той вече рухва. Съня за мен е мираж от както съм родила.

# 1
Изцеди малко с помпата, за да оформиш зърното и после сложи бебето на гърдата.
Ако е твърда и препълнена няма как да захапе...
Пробвай с тази поза, за да насочиш добре бебето

Със съня е такова.. до 3г не съм спала особено.

# 2
Моята девойка също не желаеше гърда, защото беше супер лакома и искаше шишето да тече. Сигурна ли си, че поставяш правилно силиконовия протектор? Не би трябвало да пада. Изгледай някое клипче как се слага. Накратко когато го вземеш натисни издутата част където трябва да влезе зърното, за да влезе навътре. (Все едно си натискаш зърното на гърдата). След това слагаш протектора на гърдата и изваждаш вдлъбната част и по този начин става вакуум. Ако просто го поставяш да стой на гърдата няма да стане. Трябва да влезе зърното вътре с помощта на вакуум и така няма да ти е хлътнало навътре. С протекторите трябва да ти е по лесно. Дори и да си спреш кърмата не е толкова страшно. Аз нямах много и се цедях първия месец за да и давам поне 2 хранения. Всички ме натискаха да кърмя, но тя не желаеше. Нищо не можах да направя. Не може да я оставиш да реве на гърдата от глад. Нищо не е фатално дори и да не успееш да даваш кърма няма страшно. Важното е ти и бебето да се чувствате спокойни.

# 3
  • Телиш/Плевен
Много жени си мислят, че имат проблем със зърната, но се оказва, че в повечето случаи не е така. Много малък процент от жените имат вдлъбнати зърна. Повечето проблеми с кърменето идват от неправилно поставяне на бебето. И при мен това беше проблемът, в болницата не ми показаха правилно. Преди да разбера как е правилно, смятах, че проблемът е точно в зърната ми.

Правилният начин е този:

Хващаш гърдата малко след ареолата, леко я стисваш между пръстите си и така подаваш на бебето да засуче. Бебето трябва да обхване и част от ареолата, а не само зърното.
Ето така, като на дясната картинка:

Поне при мен това реши проблемите и с препълнените гърди, и с болките, и с всичко. Ако не помогне и ако наистина си сред малкото жени с вдлъбнати зърна, може да се обърнеш към консултант по кърмене, те помагат и в такива ситуации. Преди години, когато аз родих, консултантите пишеха във форума да помагат на новите майки, имаха и подфорум за консултации, но сега не виждам да има. Можеш да се свържеш с Ла Лече Лига тук.

# 4
И при мен падат силиконовите протектори. Препълнени гърди имам след около 4 часа пауза, които бебето прави нощем. Като чета как някои не кърмят през нощта и се чудя как не им се втвърдяват гърдите. Иначе имам големи проблеми с разранени зърна, които така и не разреших, въпреки консултанти и т. н. Дясната гърда е много зле, зърното стана голямо, така че бебето не може да обхване по-голяма площ от само зърното. Не знам какво да правя...

# 5
Лили, пробвали ли сте да сложите кърма на зърната? И крема на Лансинох?
За консултант препоръчвам някой, който има IBCLC

# 6

Това ползвах, но не ми помогна изобщо... Кърма слагах също - временен ефект - и пак се зачерви и разрани...

Общи условия

Активация на акаунт