Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 123
  • 924
  •   1
Отговори
# 855
На мен малко ми звучи така описаната ситуация, сякаш не търсиш колега, способен да върши въпросната работа и който да се впише в колектива, а личен твой подчинен. Дано да греша. Но някак оставам с чувството, че поради някаква незнайна причина тази позиция е станала доста неудобна и ветровита, задачите с повишена трудност с което и ти- незаменим кадър, за когото няма достоен заместник. Помисли малко над това, как се е стигнало до там. Кой в крайна сметка трябва да вземе решението? Прехвърли топката в неговото поле, щом не можеш да излезеш от положение, което искрено ме учудва при такава иначе професионална школовка.

# 856
Имате подбор - ако външен канидат го премине, ще го назначите. Ако момичето го премине, защо да не го назначите?

Щом българския и презентациите са основния проблем, кажи й направо какво трябва да подобри. Може да не е много наясно, но да се амбицира. Не знаеш дали няма да се справи в комуникацията с клиенти. Щом е стигнала до това да живее и работи тук, не е непостижимо да научи езика добре.

# 857
Ами грешно ти звучат нещата. Екипът расте, позицията не е ветровита, а е новосъздадена. Въпросното момиче познава целия екип, както и те нея. Естествено, че става въпрос за мой подчинен, нали съм ръководител на екипа, на кого да е подчинена? Не става въпрос за вписването, а за вършенето на работата и полезността ѝ - това ме притеснява и това съм споделила. Няма нужда от волни съчинения. Дори споделих на един от синиърите в екипа за интереса ѝ, той нямаше нищо против, дори беше доста ентусиазиран да я вземем да се пробва. Няма нужда да излизам от положение, защото положение няма - попитах за сходни ситуации и опит на другите как най-човешки и деликатно да се подходи.

Живея в чужбина, езикът не е български. Тя е азиатка, затова бих искала да съм по-толерантна по отношение на езика, също и по-деликатна в отношението си - който има наблюдения над културата им може да си представи защо.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 23:49 от Firebird26

# 858
това с 20+ дни в командировка забелязах
много млади хора имат една битова негъвкавост и съпротива
не го разбирам, командировките са добър тийм билдинг и прекрасно време за среща с другата България, аз съм ок, но питай тя как е
друг подводен камък - тотална липса на способност на хора 30+ да вземат самостоятелно решение - аз съм млада, аз съм неопитна.... ей, тая инфалтивност може да ви се струва сладка и готина, ама не сте на 17

дай шанс на девойката, така или иначе ще ти натресат нещо подобно

# 859
Усеща се някакво недоволство от другите ти колеги в екипа и подозрителност към потенциалните. Сякаш не става въпрос за презентации и срещи с клиенти, а за квантова механика. Като ти се струва неподходяща, не пречи да й кажеш, че търсите човек с по-различна профилираност и някой с готови знания и умения, тъй като нямате време за обучение и взаимозаменяемост в екипа.

# 860
Усеща се някакво недоволство от другите ти колеги в екипа и подозрителност към потенциалните. Сякаш не става въпрос за презентации и срещи с клиенти, а за квантова механика. Като ти се струва неподходяща, не пречи да й кажеш, че търсите човек с по-различна профилираност и някой с готови знания и умения, тъй като нямате време за обучение и взаимозаменяемост в екипа.

Ти имаш ли изобщо опит като ръководител на екип?

Каквото написах по отношение на ситуацията с някои колеги и тяхното представяне, те са ми подчинени и да, от някои съм по-доволна отколкото от други. Не става въпрос за подозрителност, а че работата е много и така, и не мога да си позволя да взема човек, който потенциално е възможно създава още повече такава вместо да отнема от товара - както моя, така и на останалите. Да искам някой да работи самостоятелно, и да нямам това впечатление от нея, не е същото като “нямате време за обучения и взаимозаменяемост в екипа”.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 07:39 от bubanka

# 861
Аз бих направила така:
Казвам на момичето пак да помисли дали й се занимава с работата точно в моя екип (предвид това, че в съседни екипи може да се чувства по-комфортно - това не й го казвам), да говори с настоящия си мениджър и ако прецени - да кандидатства. Щом е работлива и умна, може пък сегашният мениджър да иска и да пробва да я задържи. Но с цел запазване на нормални професионални отношения, нека той е наясно, че момичето кандидатства, а не тя да действа зад гърба му - не одобрявам подобни практики. Кандидатства, минава интервюто и преценяваш. Може момичето да се амбицира и да върши добра работа, да е полезна за екипа.

Във връзка с моя опит - веднага се сещам за едно момиче, към което в началото подходих с известни резерви. Бяхме на зор да наемем нови хора (разрастване на екип), но същевременно се притеснявахме да не се окажат неподходящи. Решихме да й дадем шанс, а не ни се стори топ кандидат, дори далеч от топ кандидат. Много добро решение. Момичето се амбицира, навлезе много бързо в работата и си пасна чудесно с другите колеги. Уникален служител и много готин човек. От чужбина много хвалби получи (бачкахме с всякакви държави, основно с UK), а самата тя леко се притесняваше за езика в началото.

# 862
Единият вариант е да я включиш в процеса по подбор, през който да премине както всеки външен кандидат. Другият вариант, ако толкова не я желаеш в екипа си, както оставам с впечатление, е да обясниш, че търсиш човек с конкретен опит по конкретните направления.

За мен обаче не е коректно нейният мениджър да не е информиран и ако смяташ да продължиш комуникацията с нея, трябва да го изчистиш това.

Важно е и каква е политиката на компанията ви, насърчава ли този тип вътрешни трансфери и развитие на хората в рамките на организацията? В моя екип има хора, които са се присъединили от други екипи и позиции, които имат по-различен профил. С нужната подкрепа и менторство, се справят чудесно и лично аз съм много щастлива като виждам колко израснаха през годините и с огромно удоволствие правя възможното от мен, за да растат и като позиция и възнаграждения.

През годините също съм получавала шансове и доверие и смятам, че това много ми е помогнало. Старая се да предавам нататък когто е възможно.

# 863
Повечето от притесненията - дали ще може да прави добри презентации и да ги изнася, дали ще може да работи самостоятелно, дали ще е съгласна да ходи в командировки, колко често и за колко време, са субективни и наистина е възможно жената да се справи, ако е достатъчно мотивирана. Но има един критерий, който е доста обективен, и това е езиковото ѝ ниво. Щом не става дума за език, който ползва само в работна среда, а живее в държавата, и въпреки това още не го е овладяла достатъчно добре, няма да може да навакса за месец или два. Така че ѝ дайте задачи като част от официален процес по подбор, за да види и самата тя, че няма да се справи. И преди това говори с нейния пряк ръководител, може и изобщо да не се наложи да  стигате до момента с подбора, ако и той като теб мисли, че тя няма нужните умения за позицията или не иска да я пуска от екипа си по някакви други причини.

# 864
Презентационните умения се развиват и надграждат през годините. Никой не се е родил научен, а и има толкова тренинги, че за няколко месеца с подкрепа, ще си вдигне нивото на презентиране.

За мен лично в случая като основна спънка виждам, ако авторката действително не харесва въпросната колежка. Може да е нещо подсъзнателно и да няма обективна причина. В такъв случай по-добре да не я взима, защото това винаги ще си проличава в отношенията и за мен ще е кофти и за двете страни.

# 865
Нехаресването не трябва да е пречка за един добър мениджър.

# 866
За да презентира човек добре, първото условие е много добро владеене на езика, за да може не само да предаде посланието, но и да отговори на въпроси след презентацията. И аз мисля, че щом досега не е научила езика добре, за месец-два няма да стане, освен ако не е много мотивирана.

Другото което ми прави впечатление е, че е прескочила прекия мениджър, т.е. може да има някакъв конфликт с него и просто да иска да напусне екипа, а не непременно да дойде да работи в този.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 14:00 от Little Queen

# 867
На личностно ниво я харесвам, мила е, изглежда интелигентна, скромна и разбрана, и ми направи много добро впечатление, че първият ѝ въпрос беше какво може да направи и как да се развие и да си допълни уменията, за да има по-големи шансове (не беше насочено към езика, а към знанията). Оценявам това положително.

В миналото сме правили експерименти с хора, които не са говорили добре езика или от начало им е личало, че не работят особено самостоятелно, или пък просто нямат достатъчно авторитет и всичко в поведението им крещи “начинаещ”, дори с няколко години опит. Истината е, че забавяха работния процес страшно много и дори след много време и положени усилия от моя страна не можаха да поемат ефективно работата самостоятелно, както се и очаква да бъде. Да коригираш 20-30-40 страници или слайда написани полу-неразбираемо изобщо не е същото като да ги прочетеш и да направиш корекция на фактологически неточности или да направиш предложение какво да се добави като съдържание. Самото писане на тези документи разбираемо също отнема много повече време, което допълнително забавя процесите. Иначе считам, че ѝ е абсолютно в капацитета да се справи с тази част от работата, ако беше примерно на английски, но това е рядкост. Това беше довело до недоволство в екипа, поради което започнахме доста повече да обръщаме внимание на този аспект и кандидати, на които езикът не беше на достатъчно добро ниво или говореха само английски, за съжаление, получиха откази по тази причина.

Тя е в държавата от около 6 години, в нашата фирма работи от 4, от които в началото стаж, после нормален договор на пълно работно време. Познавам в съответно от толкова време. Сегашната ѝ позиция обаче е основно свързана с числа, както и не изисква никакъв вид презентации или комуникация с бизнес партньори или клиенти, нито добро владеене на езика задължително. Нейният началник, когато примерно съм ходила в техния офис да обсъждаме нещо, ѝ говори на английски. Повишавана е веднъж за времето си при нас.

# 868
Ако смяташ, че жената ще забавя работата и че вие може да поемете риск да стоите без нов човек (ако не намерите в кратък срок), не я взимайте при вас. Но е добре да се обосновете на/след интервюто, за да не си развалите отношенията.

# 869
  • София
А вариант пробно се види за някакъв период и ако не става да се върне в стария отдел? При нас от други отдели сме взимали хора, след някакъв вид преслушване. Плюс - знаеха процесите на компанията и по-лесно навлизаха в контекста. Минус - не толкова добра техническа подготовка. След някакво време, единият колега се върна в старият му екип и после напусна, други останаха и се доразвиха.
Вариант да ѝ предложиш (дори и през фирмата) да изкара напреднал курс за езика? И тогава вече да имаш чудене за другите неща. Защото без добро владеене, дори да прави супер презентации на ниво файл, останалите неща ще са ѝ сложни.

Общи условия

Активация на акаунт