Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 152
  • 924
  •   1
Отговори
# 840
  • Г. О.
Благодаря Ви, много сте отзивчиви. Дадохте ми идеи. Ще потърся из магазините, а може и онлайн, макар че предпочитам да го видя на живо и да го пипна. Знам, че човекът ще се зарадва на всичко и ще оцени жеста, но не ми се иска да е поредната прахосъбирачка. Още веднъж благодаря:)

# 841
Здравейте, някой има ли информация за фирма ИНТЕР ПАУЪР ООД? Интересуват ме среда, заплащане и др. Ще съм благодарна на всякаква инфорация.

# 842
бивш шеф е коментирал, че оценява повече лични практични подаръци, а не прахосъбирачки
фитнес маниак е и каза, че ще му е по- приятно да получи от ония рязаните ръкавички за фитнес, отколкото поредната писалка/чаша/бутилка алкохол
те са си към 50 лв най-евтините, не е отбиване на номер
виж нещо с хоби, свободно време..

# 843
Ами зависи що за птица е шефът. Ние на първия ми шеф бяхме подарили серенада от оперен певец, преоблечен като трубадур. Но той си беше ценител на тези неща.

# 844
Здравейте.

Как любезно бихте отказали на човек от съседен екип, който е проявил интерес към работата във вашия екип?

Ние търсим хора, това се знае, и една младичка колежка от друг екип ме помоли да се срещнем за обяд и сподели, че сегашната ѝ позиция вече не я удовлетворява, и че намира конкретно моя екип интересен. От една страна я харесвам, умно момиче е и работливо, от друга страна не съм сигурна, че е подходяща, а не желая да заемам отворени позиции с хора, които няма да ми свършат работа.

На сегашната си позиция тя няма контакт с външни хора или клиенти, работи с числа основно, не прави презентации, отделно имам впечатлението, че не е особено самостоятелна в работата си, а постоянно има нужда от много наставления. Чужденка е и не говори много добре езика, дори по време на срещата ни за обяд на моменти ѝ беше трудно да ме разбере.

Работата в моя екип обаче в огромна степен се състои в комуникацията с различни хора, бизнес партньори и клиенти, и докато с бизнес партньорите ще може да си говори на английски без проблем, с клиентите това е изключено. Работата също включва разработки презентации, които много рядко са на английски, който ѝ е по-добър. Общо взето, поне в началото, ще може да поеме много, много малка част от работата и ще изисква много голяма инвестиция на време от моя страна да я обучавам. Не мога да преценя доколко с времето би се справила или подобрила в другите аспекти на работата.

Аз искам самостоятелни и инициативни хора, и честно казано ми е достатъчно трудно с един от младшите специалисти, които въпреки че няма проблеми с езика и е добър с презентациите просто не проявява рам инициатива, не от мързел, а защото по някаква причина много го е страх да не сбърка нещо. За сравнение другият млад колега получава задача, работи си я, винаги показва добър прогрес, задава въпроси ако нещо не му е ясно, няма нужда да му се повтаря два или три пъти.

Опасявам се, че с нея ще е още по-трудно, поради всичко, което описах, и защото аз пътувам доста и съм като цяло твърде заета да държа начинаещите за ръчичка постоянно. Отделно, че с това ниво на владеене на езика не съм убедена, че скоро ще е в състояние да пише документите достатъчно разбираемо, без да трябва аз или някой друг да ги пренаписва, за контакт с клиенти и дума не може да става.

Не съм питала дали шефът ѝ знае, че тя има интерес да сменя.

По принцип наистина ни трябват спешно хора, но аз не желая да запълвам бройка с хора, които потенциално няма да ми свършат работа. Ако вземем външен човек и не се получи, просто ще се наложи да го освободим след пробния период. На човек при вътрешна смяна обаче как да кажа да си ходи в стария екип, ако не се получи? Аз самата в миналото съм работила за два екипа, уж да видя как е, и със стария ми шеф доста се нагнетиха отношенията, както и между двамата шефове на екипите.

Благодарна съм за всякакви мнения.

# 845
А колежката наясно ли е какво се очаква да върши на тази позиция (подробно и в детайли) и какво смята тя за себе си, смята ли, че може да се справи?

# 846
Предполагам имате процедура за подбор, правят се тестове, събеседване, решаване на казуси. Може да я допуснете до интервю и да се прецени реално как се справя. Абстрахирате се от това, че я познавате. Ако наистина не покрива изискванията, тя сама ще види, но ако не се усеща ще и обясните изискванията си.

# 847
  • Сф
Казваш й, че трябва да мине интервюта както всички кандидати и на база на тях ще вземеш решение. Т.е. да не очаква директно назначение, а, че ще е в съревнование с други.

# 848
Може би нямат други кандидати за момента и жената си мисли, че има голям шанс да получи мястото.

# 849
Разпита ме и ѝ обясних какъв тип е работата и горе долу какво ми е ежедневието, какви са ми задачите (много срещи - лични и виртуални, много разговори по телефона, много продуктови презентации, и така нататък), каза, че ѝ звучало интересно. Изрично натъртих на частта с комуникацията, защото тя в сегашната си позиция си цикли само на ексел, и си мислеше, че и аз това правя. Да трябва толкова активно да се поддържа връзка с толкова хора си е доста изтощаващо и не е за всеки, работа с клиенти пък съвсем, дето всеки идва с претенциите и настроенията си. Нашите клиенти масово не (желаят да) говорят чужди езици, така че няма как да я пратя при тях. Отделно, че ще ѝ трябва време да навлезе в материята.

Позицията (технически ще търсим минимум 2 човека) не е публикувана официално. Бяхме я публикували за външни кандидати преди известно време, тогава търсехме един човек, и кандидатите бяха много, но отчайващи, или със знания за начинаещ, но с претенции за заплата колкото моята. В един момент ми писна и я свалихме, ще пробвам отново есента. Младшите специалисти по принцип наемаме само след стаж. Стажанти имаме постоянно (в момента само в нашия екип са трима), но за съжаление никой не ми е направил достатъчно добро впечатление напоследък, за да получи оферта.

Имаме процес със стандартни упражнения и казуси за решаване, да. Доколкото се водят интервюта, те са си съвсем формално структурирани. При вътрешни смени, доколкото са ми известни такива случаи, не е имало някакъв формален подбор по този начин от преди.

# 850
  • Сф
Ами тогава ясно и открито й кажи това, което на нас ни написа. Че заради това, това и това мислиш, че не е подходяща за позицията. Не я балаюосвай с глупости, ако е свястна, ще разбере гледната ти точка, ако не я разбере- значи си взела добро решение.

# 851
Аз в тази среща многократно ѝ казах да си помисли хубаво какъв тип работа я интересува - повече с числа, повече с хора, ама дали с контрактори или пък с клиенти, дали е готова като мен миналия месец да е 20+ дни от месеца по командировки, дали иска да се занимава повече с материята или с процесите около продуктите, и така нататък. Също попитах дали говори за моя екип, или за отдела като цяло, защото другите екипи вършат подобна работа, но пък работят с други продукти, и сме твърде специализирани, за да се заместваме ей така. Каза, че щяла да си помисли какъв тип работа искала да върши, да видим.

Искаше ми се все пак да чуя чужди мнения. Аз вярвам в шансовете, защото и на мен са ми давали шанс да върша работа, за която имах нулева квалификация, и благодарение на този шанс много израснах професионално. Знам и на мен тогава колко ми беше писнало от тогавашната ми роля. Момичето е много скромно, работливо и любознателно, и бих искала да ѝ дам шанс да опита, но нямам опит с такива ситуации ако не се получат в крайна сметка нещата какво става, а категорично не възнамерявам да си губя времето с хора, които не пасват на ролята и ми създават повече работа, отколкото вършат. А аз имам съмнения, че няма да си паснем съвсем, въпреки че ми е симпатична. Може би някой ръководител на екип, който е имал такива смени в екипа си може да се изкаже и да сподели опит.

Отделно ситуацията би била деликатна спрямо нейния началник, с когото към настоящия момент се разбираме много добре. По принцип е разумен човек, ама знам ли, някои началници не реагират добре на такива развития.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 23:13 от Firebird26

# 852
Много лично приемаш ситуацията и влагаш емоции, което професионално не е добре.

# 853
Просто бих искала да се отнеса и човешки, освен рационално. Ситуация няма. Замислих се над случилото се, защото и аз съм била в нейната позиция преди.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 23:26 от Firebird26

# 854
Поне имаш наблюдения над въпросната. Ако ти се падне някой чисто нов, докато му разбереш кусурите ..

Общи условия

Активация на акаунт