Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 177
  • 924
  •   1
Отговори
# 795
  • Сф
На всички компании в ОУ е, че услугите им надграждат Здравната каса и не заменят Спешна помощ.
До сега за над 10год при различни застрахователи, никога не са ми отказвали сума с предлог, че е покрита от ЗК.
Ние сме с луксозен пакет на Доверие, доволна съм, защото покриват болести, които България Здраве не покриваха.
Имаме очила 300лв, зъболекар 300лв. В момента ми покриха физиотерапия, която по ценоразпис е 1600лв.
Не мога да се оплача.

# 796
Интересува ме каква вноска плащате за това допълнително здравно? Или  работодателя го поема изцяло.
Питам, защото ни предлагаха и на нас, но трябваше да плащам всеки месец по 60 лв вноска.

# 797
  • София
При нас работодателят го поема изцяло.

# 798
При нас го плаща работодателя. Това е социална придобивка. Колко би била вноската вече зависи от пакета и броя на служителите.
Определено за мен това е най-смислената социална придобивка. Колкото и да сме здрави, винаги е нужно да ходим на годишни профилактични прегледи. Особено ние жените - ехограф, колпоскопия, микробиология, цитонамазка, мамолог. Едно 300 лв са тези прегледи и изследвания. Ендокринолог и пускане на няколко хормона, също е около 300 лв. Отдавна съм забравила какво е да чакаш за направление. То час при личната (моята има сайт и се запазват часове), после висиш пред кабинета (нищо, че имаш час), молиш се за направление, тя ти се моли да дойдеш началото на месеца, че свършили. После тъкмо ти даде и специалиста, който си избрал няма часове в следващия месец (например с ендокринолозите е много трудно). И направлението ти изгаря. Това за мен е супер обременяване да мисля кога, какво да съобразя, за да взема едно тъпо направление.

# 799
Ама тия хубави неща базовите пакети рядко ги покриват. От среден нагоре. 

На малко места съм чувала служителите да си плащат. Работодателят ползва облекчения за такива разходи и когато са повече служители, се договарят доста добри цени.

# 800
Нещо ми изчезна постът.
От години ходя платено, с ДЗО заявявам възстановяване на платеното. За мен си е от полза, не съм чак толкова богата да не се възползвам.

# 801
Ама тия хубави неща базовите пакети рядко ги покриват. От среден нагоре. 

На малко места съм чувала служителите да си плащат. Работодателят ползва облекчения за такива разходи и когато са повече служители, се договарят доста добри цени.

Да, ние сме с някакъв ужасен пакет на Евроинс и на практика все едно нямаме допълнително здравно. Включва само болнични заведения, с които застрахователят има договор, не включва бременност, нито зъболекар, нито още куп други неща. В по-големите фирми какво включват пакетите се договаря (също като цената и всички останали условия) и може да има разлики, например при нас след оплаквания от служители въведоха някаква малка сума, която може да се възстанови и за прегледи при специалисти, които нямат договор с Евроинс. Общо взето всичко е въпрос на колко е готов да заплати работодателят 😂

За 60 лв на месец трябва да става въпрос за хубав, луксозен пакет. Само дето най-вероятно служителите си го плащате изцяло, без съфинансиране от работодателя.

# 802
Има фирми, в които служителите си плащат и е по желание естествено, който иска, има и такива, в които работодателят плаща и решава какъв пакет да избере. В  някои случаи, в зависимост от пакета, има смисъл дори служителите сами да си плащат. С няколко прегледа и изследвания се избива. А пък ако има нужда от скъпи изследвания като скенер или от операция, още повече.

# 803
3-4 години активно ползвам Булстрад, лукс пакет. Първо като служител във фирма А, сега имам застраховка като роднина /не съпруга/ на служител във фирма Б по желание и платена от служителя. Не знаех, че има такава опция като в Б, ясно зависи от работодателя и офертата към него, подробност че ако възстановявам с фактури имам % самоучастие.
Та открих го и оцених покрай пандемията. Личният ми лекар е добър, но в един голям МЦ - винаги се чака без часове, струпване хора в коридора, пациенти от 1 до 91 здрави болни. В пандемията  изпитах ужас да вися там за  направление за специалист и така открих фонда за прегледи по-скоро по принуда. Имаше и медицинско лице във фирмата, насреща за консултации и администриране с фонда също. При 1-2 спешни случаи се допитах и реагира бързо адекватно, насоки изследвания, така 2г отвикнах от джипи-то. След време същият ми се скара, че с тия карти се вземаме за лекари да преценяваме сами кога къде да се преглеждаме, а няма кой да прецени и следи пациента нацяло 🫣🙄 А от специалист чух, че предпочита да ида с карта отколкото направление, явно по-бързо им плащат. Ни тъй ни инак.🙄

Та минуси са, че всичко което съм минала на частно го няма в здравното ми досие по ЗК, сега със закъснение опитвам да ъпдейтнас личния какво що. И докато се свикне с всички изисквания и документи е бая тромаво. Иначе най-големите плюсове за мен, които категорично надграждат ЗК:
Дентална помощ - 400 или 500лв, вкл. 1 зъбен камък, панорамна снимка и т.н.
Изследвания - за над 100 лв накуп лабораторни трябваше първо одобрение, за ЯМР също,  но при основателни показания одобриха всичко
Лекарства - първо признаваха само баж лекарствени, после разшириха и за витамини и добавки /алелуя!/
Очила / лещи особено
По-бърз достъп в някои случаи спрямо ЗК

# 804
Те пък джипитата са се взела за специалисти по всичко. То е много трудно да преценя, ако имам проблеми със стомаха, че трябва да отида на гастроентеролог. Иначе мисля, че специалистите предпочитат също застрахователните фондове, защото освен по-бързо получаване на парите си, мисля че са и повече, от колкото ако прегледа е по ЗК.

# 805
Витамини и добавки не покриват, поне не Уника. Точно преди няколко дни ми отказаха една от претенциите поради тази причина.

И аз отдавна не съм виждала личния - той ми трябва за болнични и за направления, а нито дава едното, нито другото. Назначава разни глупости за лечение без каквито и да било изследвания и в крайна сметка ползвам само здравното и се доверявам на специалист в областта.

# 806
Има пакети, които покриват, но трябва да са предписани от лекар и сигурно подходящи за състоянието. Мисля, че трябва да са описани в амбулаторния лист. При нас пакета покрива  витамини, минерали и хомеопатични лекарствени средства до 300 лв. Не съм се възползвала от тях, защото все забравям да кажа да ми ги опишат в амбулаторния лист.

# 807
Не знам, моите бяха описани и всичко както трябва, с рецепта, за конкретен проблем, но ми отказаха.

# 808
Явно не го покрива пакетът ви.
Ние ползваме посредник и приложение. Там има на всяка услуга лимити, покритие, документи. И исковете ги пускаме от там като снимам и директно качвам документите. Ето примерно за лекарствените продукти.

# 809
Имаме допълнително здравно, ползвам го, но с най-голям кеф се възползвам от опцията да застраховам партньора и децата ми.  Годишно  плащам около 650 лв. за тях, като обща сума се избиват много бързо дори само от лекарствата на децата, но най-голям бонус е спокойствието ми, че където и да отидем, можем да се възползваме от медицинска помощ на практика безплатно, да си изберем специалисти, да сме гъвкави при кого да отидем и т.н. Понякога успяваме да запишем час извън графика, благодарение на служителите, които си имат вътрешни канали за комуникация с болници и медицински центрове. Получавали сме много лично отношение и ангажираност. За Уника става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт