Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 182
  • 924
  •   1
Отговори
# 810
Какъв пакет е този на Уника?
Имам някакво на Дженерали, което нищо не ми помага. Профилактични прегледи веднъж годишно е безсмислено, такова си получавам от НЗОК, а и синът ми е Лл.  Лицево челюстна операция ми излезе 1200 лв, и не мога да получа нито стотинка обратно от фонда.

# 811
В момента не мога да ти отговоря. Не е от най-скъпите, понеже не покрива зъболечение и очила, а за бременност не съм се интересувала. Но покриват лекарства до 300 лв., прегледи, вкл. второ мнение, операции до някаква сума, избор на екип, ЯМР и т.н. Едното ми дете, слава Богу много рядко боледува, но като се разболее, мога да го заведа на педиатър, да пусне кръв и изследвания, да минем през УНГ, ако се наложи.

# 812
  • Сф
Какъв пакет е този на Уника?
Имам някакво на Дженерали, което нищо не ми помага. Профилактични прегледи веднъж годишно е безсмислено, такова си получавам от НЗОК, а и синът ми е Лл.  Лицево челюстна операция ми излезе 1200 лв, и не мога да получа нито стотинка обратно от фонда.

Не знам каква е тая профилактика по ЗК, която покрива толкова много изследвания както по фонда? Вероятно защото синът ти е ЛЛ и ти пуска направления и т.н., но простосмъртните евентуално може би вероятно ще се сдобием с едно за ПКК.

# 813
Сега нямам ДЗО, а искам. Така и не намерих/разбрах мога ли и колко ще ми струва да сключа сама допълнителна здравна застраховка.

# 814
Можете. Колко ще Ви струва зависи какво се включва в застраховката. Поискайте оферта от няколко компании. Аз много отдавна съм питала за оферта от Дженерали (много отдавна, да речем преди 10 г) и тогава за някакъв базисен пакет цената беше 33 лв на месец. Сега си мисля, че би била двойна тази сума. Имаха и някакви изисквания. Примерно да не сте забременели в последните 2-3 месеца. Най-точна информация ще Ви дадат самите застрахователни компании. Повечето тук имаме ДЗО като социална придобивка и нямаме идея колко се плаща за нея от работодателя ни. Със сигурност е по-малко като сума, от колкото ако се плати самостоятелно.

# 815
Miraj, по НЗОК се полагат доста изследвания, вкл. задължителните веднъж в годината. Моята лична не ми е отказала никога направление, миналата година ми се наложи да ползвам доста, както и изследвания, платила съм само потребителски такси. За детето досега също съм ползвала направления без ограничение, когато ни трябват. Ако си имаш такъв л.л. базов пакет е безсмислен, смислено е да има надграждане, което е от среден пакет нагоре.

Не знам как да са Булстрад сега, но едно време обикновените им пакети бяха безмислено дублиране на ЗК, ходене в някакви странни медицински центрове, попълване на документи, че веднъж щях да припадна докато чакам да опишат всичко, а аз съм потърсила алерголог по спешност.

Така че който тепърва ще избира - от среден пакет към лукс, за да ползваш повече неща. Ако работодателят дава базов, ок, но с куп ограничения и условия е малко отбиване на номера.

# 816
Моят личен ми е казвал, че за деца няма ограничения за направленията, никога не ми е отказвал. За възрастни вече е друго.

# 817
Витамини и добавки не покриват, поне не Уника. Точно преди няколко дни ми отказаха една от претенциите поради тази причина.

И аз отдавна не съм виждала личния - той ми трябва за болнични и за направления, а нито дава едното, нито другото. Назначава разни глупости за лечение без каквито и да било изследвания и в крайна сметка ползвам само здравното и се доверявам на специалист в областта.
Как не дава болнични? Пълен нонсенс. Случаи, в които и по тел.се доват.

# 818
Витамини и добавки не покриват, поне не Уника. Точно преди няколко дни ми отказаха една от претенциите поради тази причина.

И аз отдавна не съм виждала личния - той ми трябва за болнични и за направления, а нито дава едното, нито другото. Назначава разни глупости за лечение без каквито и да било изследвания и в крайна сметка ползвам само здравното и се доверявам на специалист в областта.
Как не дава болнични? Пълен нонсенс. Случаи, в които и по тел.се доват.

С два извадени мъдреца с по 3 шева - "не си за болничен, не си болна". А аз не мога да си отворя устата и професията ми е такава, че си вадя хляба с приказване. Имам и други случаи, но този беше най-фрапантният.

# 819
Да не се счита за заяждане, но в описания случай издаването на болничен не е работа на ЛЛ, а на  стоматолога.

# 820
И аз това се зачудих, и четирите мъдреци са ми извадени, всеки път стоматологът ме е питал трябва ли ми болничен и ми го е издавал той, още повече пък при операция (като ги вади хирург).

# 821
Тогава все още не знаех, че зъболекарите могат да дават болнични. Simple Smile

# 822
Тогава все още не знаех, че зъболекарите могат да дават болнични. Simple Smile

Е, ако и ЛЛ не ти е подсказал, значи действително не става. Simple Smile

# 823
  • Сф
Miraj, по НЗОК се полагат доста изследвания, вкл. задължителните веднъж в годината. Моята лична не ми е отказала никога направление, миналата година ми се наложи да ползвам доста, както и изследвания, платила съм само потребителски такси. За детето досега също съм ползвала направления без ограничение, когато ни трябват. Ако си имаш такъв л.л. базов пакет е безсмислен, смислено е да има надграждане, което е от среден пакет нагоре.

Коментарът ми беше относно профилактиката по ЗК, че реално няма такава. Направления не споря, че дават личните лекари, но пак е до джи пи и пациент. Аз само за профилактика не бих се редила 2 часа с болните да чакам пред личния. А по фонд за 2 часа минаваш през всички кабинети. Това  няма как да стане по каса.

# 824
Дори и базовите пакети на застрахотвателите не дублират каквато профилактика се полага по здравна каса, това си е изрично написано в общите условия. Да не са луди да плащат за нещо, което уж държавата е длъжна да плати? Друг е въпросът, че по здравна каса профилактика почти няма, не разбирам за какво говорите. За жени на 30г например не се полага нито цитонамазка, нито колпоскопия, нито преглед при мамолог. И ПКК не се полага всяка година, а например веднъж на 5г. То за проследяването на бременност се полагат едни смешни 3 ехографии за 9 месеца!

Общи условия

Активация на акаунт