За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 110

• 34 147
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Благодаря ви ,аз не се изразих правилно .
Кое е по добро от двете ехография или чернодробни ?
Според мен показват различни неща и е хубаво и двете .
При ехографията ще могат да се огледат повече органи.
На моята дъщеря ѝ правиха малко след раждането, защото имаше хемангиом на лявата гърда (огледаха дали не е свързан с вътрешен орган).

# 571
Скрит текст:
Момичета ,моя син след седмица става на 1,9 година и още сме с памперс. Плаче и се дърпа не иска да седне на гърнето ,купих му и седалка за тоалетната чиния със стъпало ,но резултата е същия като с гърнето,има и гърне тип стол и него не ще ,някакви съвети как да подходя,че да започне да стои на гърнето ? От 7 до 10 месец го слагах на гърне и къде вършеше работа къде само седеше,но седеше ,след като пролази на 10 месеца започна да слиза от гърнето и бягаше ,от тогава не го иска ,явно преди нямаше къде да иде и от немайкъде е стоял😂😂 моля наистина за някакви съвети как да го науча да седи на гърне ??? Купих и 2 книжки на Каю за гърнето и пеленито ,но нищо...
Гери ,направи и двете щом искаш,това е лично твое решение
Той вече сигурно доста разбира. Големия ми син изчаках да стане на две и да се стопли времето. Обух му нормални памучни гащи и му обясних, че като пишка и ака в тях ще му е мокро и мръсно. Напишка се в началото много пъти, но после започна да казва. За две седмици се научи. Той също в началото ревеше като видеше гърнето. Интересно му беше да опикава дърветата и храстите навън.Някои взимат бебешки писоари,  за да има интерес. С акането стана по-бавно, но пак се получи.
Иначе, чела съм, че при момчетата чувството за контрол над пикочния мехур, е различно от това при момичетата и че детето се смята за готово, когато започне да слиза и качва стълби самО, без опора.
Моето момче е по-малко, не може естествено да се качва и слиза стълби сам, на 1,4г е, но смятам да опитам по горе описания начин като стане съвсем топло.

# 572
Охх,пробвах го това преди няколко дни ,но той се напишкваше и изобщо не му правеше впечатление

# 573
Ради, явно не е готово детето. Аз бих му дал почивка от минимум месец - скриваш гърнето и всички пособия. Да го забрави, да се отърси от стреса. През това време може да гледате книжките. Аз лично не съм фен на тези за Каю, грозни са ми картинките и текста не ми харесва, но това си е мое мнение де, ако на детето са му интересни ползвайте си ги. Ние ползвахме "Защо ни е нужно гърне" и музикалната - за Мико. При нас беше по абсолютно същия начин - изобщо не искаше да седне за секунда дори, пищеше и т.н. След като направих описаната пауза - даже и книжките не сме отваряли през това време един ден той сам дойде с книжката за гърнето при мен. Искаше да я четем по 3-4 пъти един след друг. Само нея ми носеше в продължение на 2-3 дни и аз си казах сега или никога. Махнах директно памперса и сложих гащи (за вкъщи), беше есента, не най-подходящия сезон, но така се случи. Много обяснения и т.н., но детето вече знаеше на изуст какво, как и къде се прави (от книжките) и нещата се получиха. След около месец вече беше изцяло без памперс - у дома и навън. Слагахме само нощен. Но и той беше про форма защото той се будеше и си пишкаше нощем и памперса на сутринта беше напълно сух или само с няколо капки на него, след време махнахме и нощния без абсолютно никаква драма. Инциденти сме имали много малко, като махнахме памперса за обедния сън имаше 2-3 дни с напишкване и това беше.

# 574
Ради, аз сега махам на моя син. И той не е фен на гърнето. Но е по-голям 2г3м. Първият ден имаше много напикани и едни наакани гащи, само 1 пишкане в гърнето и 1 навън в тревата. На вторият ден всякаш схвана за какво иде реч и имахме само 1 напикани и 1 наакани гащи. Днес е трети ден, до момента няма фал. Няколко пишкания в гърнето и две в тревата. Слагам памперс за сън. Трябва постоянство и моят си мислех, че не е готов, но на вторият ден видях светлина в тунела. На големият го махнах по същият начин на 1г10м. Но той стоеше на гърне и дори акането доста преди това беше само в гърнето.

# 575
Фрея ,няма смисъл да ги крия ,защото те така седят вече месеци без да се палзват,вчера от доста време реших да го сложа на гърнето отново,защото видях,че ще ака ,но не искаше

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 16:58 от Radii :)

# 576
Как така на 8 месеца да стои самостоятелно 🤔 може би питате за седене,ако е това моя към 7 месец вече си седеше сам на пода,разбира се с някоя друга възглавничка около него,защото имаше моменти климваше назад или на страни,ако пък питате за стоене прав ,това не се е случвало на тази възраст,чак на 1,3 година
На колко месеца бебенцата ви започнаха да стоят самостоятелно, без помощ? Момченцето ми е на 8 месеца и все още не стои без да го придържаме. Според педиатърката проблем няма, но аз все се притеснявам и го мисля.

Не съм се изразила правилно от бързане..извинете! Исках да кажа да стои седнало самостоятелно на пода, без някой да го държи или пък да е подпряно с възглавнички. Защото моят син много се килва настрани или напред и направо ляга по корем. Трудно ми е изобщо да го накарам да стои седнал. Откакто се научи да стои по корем, само така иска да седи. Смяната на памперс дори ми е трудна. Има и опити за пълзене, все още само се повдига с дупе и леко премества напред. Според частната педиатърка още на 7 месеца трябваше като го сложи там на повивалника (демек твърда повърхност) да стои сам седнал, само да го държи за ръчички, а той не можеше и все още не може. Според личната педиатърка по каса, която си е, няма проблем и ще си дойде времето да заякне и сам да седи седнал. Просто са различни мненията, децата естествено също и може би се притеснявам без причина, но все пак исках да попитам. Благодаря на всички!:blush:

# 577
Децата не са еднакви ! Моя син се обърна от корем по гръб и обратното чак на 10 месеца,когато и пропълзя,връстниците му много преди него вече бяха научили да правят всичко това . Всяко дете е със собствен темп на развитие,не се притеснявайте,ще седне детето ви ,когато е готово,в момента явно му е по-интерестно по корем ,в което няма нищо лошо. Не се вслушвайте толкова в педиатърката,въпреки ,че аз го правех,но разбира се трябва да минеш през това за да видиш,че всичко е наред и детето ще се обърне,ще седне,ще пролази ... ,когато е готово ,не когато така е общо прието. Ето аз пък сега се чудя кога ще свалим памперса ,то и това ще стане ,но кога 🤣

# 578
Децата не са еднакви ! Моя син се обърна от корем по гръб и обратното чак на 10 месеца,когато и пропълзя,връстниците му много преди него вече бяха научили да правят всичко това . Всяко дете е със собствен темп на развитие,не се притеснявайте,ще седне детето ви ,когато е готово,в момента явно му е по-интерестно по корем ,в което няма нищо лошо. Не се вслушвайте толкова в педиатърката,въпреки ,че аз го правех,но разбира се трябва да минеш през това за да видиш,че всичко е наред и детето ще се обърне,ще седне,ще пролази ... ,когато е готово ,не когато така е общо прието. Ето аз пък сега се чудя кога ще свалим памперса ,то и това ще стане ,но кога 🤣

Абсолютно сте права, но нали все се питаме като майки- "Да не би да мога да направя нещо повече, с което да му помогна" и " Дали пък всичко е наред".
Благодаря ви много за написаното, определено се чувствам по-спокойна! Пожелавам ви скорошно и успешно махане на памперса! Blush

# 579
На колко месеца бебенцата ви започнаха да стоят самостоятелно, без помощ? Момченцето ми е на 8 месеца и все още не стои без да го придържаме. Според педиатърката проблем няма, но аз все се притеснявам и го мисля.

Нашата дъщеря е на 8 м и не седи самостоятелно без да залита, казват да не се притесняваме. И аз се замислих доста по тази тема, но всички деца са различни все пак, не мисля че е проблем.
Също не пълзи и няма зъби (точно в момента избива един де, но го чакаме).

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 00:28 от La Sonrisa

# 580
Бебето не се слага да седи, още по-малко се подпира с възглавнички. Бебетата сами сядат в момента, в който са готови за това и тогава са достатъчно стабилни. Синът ми е "седял" единствено в столчето за хранене и за кратко от около 6м, когато започнахме захранването.

# 581

Нашата дъщеря е на 8 м и не седи самостоятелно без да залита, казват да не се притесняваме. И аз се замислих доста по тази тема, но всички деца са различни все пак, не мисля че е проблем.
Също не пълзи и няма зъби (точно в момента избива един де, но го чакаме).

Абсолютно по същия начин сме.Laughing
Ние също нямаме зъби, даже и не виждам да тръгва да избива.
Когато-тогава, не трябва да се притесняваме, развиват си се със собствен темп мъниците. Да са ни живи и здрави! Revolving Hearts

# 582
Мамита какво ще рече
ГФ фиброзирала .Пише го в амбулаторния лист .
Бяхме на ехограф и го пише и него .
Наясно ли сте ?

# 583
Здравейте, кога започнахте да слагате възглавница за спане?
Давали ли са ви препоръки за това ортопедите?

# 584
  • София
Borisova@, моя син също късно седна сам, може би да беше на 10++ месеца, в началото пълзеше само войнишката, а седенето беше леко полегнал на една кълка /като германка на плажа Grinning/, педиатъра леко ни филмира, даже се беше съветвал с невролог като му пращах клипчета, но всичко си дойде на мястото. Последва изправяне в кошарата, след което започна сам да сяда, а след това се научи да пълзи както трябва.
Сега е на 1г и 1 месец не може да ходи самостоятелно, дори и по мебелите не се придвижва, гледам, че в кошарата започна да се пуска за няколко самостоятелни крачки, но там си пада на воля.
Днес на детската площадка имаше един фъстък на 9 месеца, който си ходеше самостоятелно, майка й каза, че е проходила на 8 м, аз бях така Flushed

Общи условия

Активация на акаунт