Детски хемангиом

• 1 086
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте мами аз съм майка на 8 месечно бебе роди се с хемангиом на главичката близо до фонтанелата беше едно розаво петно почти незабележимо започна да расте много бързо не знам как да обясня размер но си е доста голямо изпъкнало като малка черешка моля да ме поставете как да се премахне и най вече ако има мами на бебета с хемангиом и са го премахнали моля кажете ми как става как е най добре има ли усложнения бих искала да го премахнем оперативно но се притеснявам ако сте премахнали оперативно моля споделете информация Благодаря ви предварително ♥️😌

# 1
Моят син има 3 хемангиома. В момента е на година и 10 месеца. Появиха се няколко дни след раждането - 2 малки (на гръбчето и отстрани на гръдния кош) и 1 по-голям на тестиса. Ние го водихме на лекар, тъй като този на тестиса почна доста да расте и да изпъква и поради самото място имаше опасност да се разрани, прокърви и съответно замърси и инфектира. Обясниха ни, че хемангиомите растат първоначално до към 6 месец (индивидуално е) и после постепенно започват да изчезват, като това също е индивидуално кога точно ще се случи. На нас ни предложиха да даваме един сироп, с който хемангиомите се свиват много бързо, но това всъщност е лекарство за кръвно и хич не е безопасно и след много колебания и страхове се отказахме. Като алтернатива ни предписаха едно гелче да мажем локално на мястото. И двете неща, и сиропът, и гелчето, обаче се почват от първите месеци на бебето още в активната фаза на растеж на хемангиома, за да помогнат. Ние  започнахме да мажем чак на 5 месец, така че не мисля, че помогна, просто го почнахме, колкото да си мислим, че помагаме с нещо на детето. Страшно много се притеснявах, докато още растеше това чудо, дали няма да прокърви от търкането в памперса, но в крайна сметка имахме късмет и нищо лошо не се случи. С времето, някъде от 8-9 месец хемангиомът започна да спада и да избледнява. В момента вече е напълно изравнен с кожата и почти не се забелязва. За другите хемангиоми въобще ни казаха да не се тревожим, защото са на място, което не е опасно, а и са малки. Те също избледняха, още се виждат, но вече не са червени, а по-скоро бледо розови.
За операция не мога да дам съвет, но тук във форума има лекар, който е наясно с хемангиомите и може да се обърнете към него - доктор Бранков. Може да му пратите и снимка, за да прецени какво е положението и дали има нужда от намеса. Ако хемангиомчето не е голямо, според мен с времето ще изчезне напълно. Те растат много бързо и после спират и започват да се смаляват, но им трябва време. При вас скоро трябва да настъпи край на растежа, но все пак се консултирайте с лекар.

# 2
Как точно да намеря д-р Бранков за да попитам къде трябва да пиша много благодаря

# 3
Ето я темата с онлайн консултациите. Иначе мисля, че преглежда в София, но не знам точно къде.
https://
https://m.bg-mamma.com/?topic=1193874.1620
А нас педиатърът ни прати на детски кардиолог и на дерматолог.

# 4
В Токуда преглежда д-р Бранков, със и без направление. Аз бих се обърнала към него без никакво колебание, просто е страхотен. Не мога да повярвам как такъв специалист продължава да отговаря на въпроси тук, повечето от които на светлинни години под компетенциите му. Ще Ви обърне внимание и ще види детето, ако прецени, че се налага.

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 06:43 от Enter Sandman

# 5
Здравейте,
Връщам се от трета фетална морфология, на която се видяха хемангиом в черния дроб на бебо. Докторът каза, че не трябва да ги мисля, че са абсолютно безобидни, но се притеснявам много сега, тъй като не знам какво се е объркал и какво предстои.
Приемам всякакви съвети.

# 6
Здравейте,
Не мога да кажа нищо за вътрешните хемангиоми, тъй като моят опит е само с външни (по кожата), но доколкото си спомням, ако е необходимо да се прави нещо (пиене на специален сироп), то самото лечение е едно и също и за външни и вътрешни хемангиоми.
Най-важното е да се успокоите, тъй като хемангиомите са доброкачествени образувания и няма да застрашат здравето на детето и всичко ще е наред. Щом обаче хемангиомчето е в черния дроб, най-вероятно ще трябва да се мине курс с това лекарство, но аз само мога да предполагам. След като родите, задължително трябва да го споменете на лекаря на детето, за да може да се види на ехограф дали има хемангиом и дали ще е необходимо някакво лечение, или само ще се наблюдава.
Синът ми е вече на 2 години и 5 месеца и има 3 хемангиома, като всъщност те вече почти изчезнаха и едва се забелязват. Дъщеря ми също има един. Нейният е подкожен, зад ухото, като синина беше в началото. Тя е на 3 години и половина, също е останало съвсем мъничко и реално само аз си знам, че е имало нещо там.
Наистина минават. Аз също много се тревожех, най-вече за хемангиома, който беше на слабините на сина ми, но за щастие всичко се оправи.
Така че без притеснения, не е нещо непоправимо, просто задължително заведете бебенцето на преглед с ехограф да видят дали има хемангиом въобще, защото може пък и да няма. Тъй като на сина ми хемангиомчетата бяха 3 и едно много мъничко, което доста бързо изчезна, нашият педиатър ни прати на гастроентеролог да провери за вътрешни хемангиоми и на трансфонтанелна ехография (за да се огледа мозъчето през фонтанелата, защото и там се образуват понякога). Не се шашкайте, нищо страшно не е това, просто рутинни прегледи, за да се провери дали има хемангиоми.
Много бебета имат хемангиоми и е често срещано. Ето моите деца и двете имаха, но наистина с времето изчезват. Може и в неонатологията да споменете след раждането, за да ви насочат какво да направите. В по-горния пост съм писала и за професор Бранков, който отговаря на въпроси във форума. Може и на него да пишете, за да сте по-спокойна.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 16:04 от dimi_

# 7
Здравейте,
Не мога да кажа нищо за вътрешните хемангиоми, тъй като моят опит е само с външни (по кожата), но доколкото си спомням, ако е необходимо да се прави нещо (пиене на специален сироп), то самото лечение е едно и също и за външни и вътрешни хемангиоми.
Най-важното е да се успокоите, тъй като хемангиомите са доброкачествени образувания и няма да застрашат здравето на детето и всичко ще е наред. Щом обаче хемангиомчето е в черния дроб, най-вероятно ще трябва да се мине курс с това лекарство, но аз само мога да предполагам. След като родите, задължително трябва да го споменете на лекаря на детето, за да може да се види на ехограф дали има хемангиом и дали ще е необходимо някакво лечение, или само ще се наблюдава.
Синът ми е вече на 2 години и 5 месеца и има 3 хемангиома, като всъщност те вече почти изчезнаха и едва се забелязват. Дъщеря ми също има един. Нейният е подкожен, зад ухото, като синина беше в началото. Тя е на 3 години и половина, също е останало съвсем мъничко и реално само аз си знам, че е имало нещо там.
Наистина минават. Аз също много се тревожех, най-вече за хемангиома, който беше на слабините на сина ми, но за щастие всичко се оправи.
Така че без притеснения, не е нещо непоправимо, просто задължително заведете бебенцето на преглед с ехограф да видят дали има хемангиом въобще, защото може пък и да няма. Тъй като на сина ми хемангиомчетата бяха 3 и едно много мъничко, което доста бързо изчезна, нашият педиатър ни прати на гастроентеролог да провери за вътрешни хемангиоми и на трансфонтанелна ехография (за да се огледа мозъчето през фонтанелата, защото и там се образуват понякога). Не се шашкайте, нищо страшно не е това, просто рутинни прегледи, за да се провери дали има хемангиоми.
Много бебета имат хемангиоми и е често срещано. Ето моите деца и двете имаха, но наистина с времето изчезват. Може и в неонатологията да споменете след раждането, за да ви насочат какво да направите. В по-горния пост съм писала и за професор Бранков, който отговаря на въпроси във форума. Може и на него да пишете, за да сте по-спокойна.
Благодаря ви, мислите ли, че натаспин през бременността може да го е причинил?
Или разни други кръворазреждащи?

# 8
Докато още хемангиомите на сина ми бяха в растеж, следвах една международна фейсбук група. Там имаше подобни въпроси каква може да е причината за появата на хемангиоми, но честно казано имаше всякакви отговори. Аз с втората си бременност взимах аспирин протект от 3 месец. Не знам дали той е бил причината за хемангиомчетата на сина ми, но пък без него имаше голям риск да повторя прееклампсията от първата бременност. Но ето че всичко е наред сега и наистина и при вас ще е така! Бъдете спокойна, това е най-важното! ❤

# 9
И моето дете има 2 хемангиома и ми казаха, че е заради фркасипарина, който слагах през цялата бременност. Мазахме с пропранолол от 3 месец, но беше много сънлива и го спряхме. След четене разбрах, че това мазило води до падане на кръвната захар.
Иначе на един профилактичен преглед ми откроха хемангиом на черния дроб и докторът каза, че няма нищо страшно. Но все пак може да направите консултация с лекар, за Ваше спокойствие.

# 10
Ако търсите Хемангиол сироп, моля пишете ми на лично.

Общи условия

Активация на акаунт