Трудно проговаряне - тема 27

• 43 596
  • 495
  •   1
Отговори
# 435
От друга страна, обаче, децата до шести клас включително не държат приравнителни изпити, а в намален курс не повтарят.
Валидирането на знания не е ли на практика приравнителен изпит?

# 436
  • Варна
Моите впечатления по-скоро са, че в масовите градини замитат ако има проблем с децата или го поднасят в социално приемлива форма за родителя като “тръшка се, не слуша” и прочие. Според мен има много отпор от страна на родители да не бъде изкарано детето им с проблем и от една стана това е наплашило педагозите, а от друга -да признаят проблем означава и повече да се занимават с това дете,а в повечето случаи нямат желание или възможност.

# 437
Валидирането на знания не е ли на практика приравнителен изпит?

За образователен  етап  1-7 клас няма приравнителен изпит. Нво след 4 клас е оценка за работа на учителя, така че дете може и въобще да не се яви на тях.  За подробности ако се интересуваш, пиши ми на лични. Просто е, стига родителя да престане овреме  да Не чете и подписва каквото му бутат. Ако обаче преходът към гимназиален етап стане при наличие на качествени оценки по професионална ориентация съобразно профила на детето СОП, вече нещата са различни.
И въобще всичко това най-добре да ги обсъждаме в онази другата тема. За да може родителите да четата и да се образоват. Тук информацията остава половинчатодостъпна.

# 438
_re_ge, беше към друг коментар за дете, което е било на качествени оценки в четвърти клас включително, а в пети родителите искат да мине на количествени без ДП.
Не е вярно, че оценките до 4 клас са качествени. В пети клас се преминава със свидетелство, което е с точки от НВО и количествени оценки по всички изучавани предмети.
Може би не се изразих правилно. Първи до началото на четвърти клас нямат количествени оценки от 2 до 6. Вече в четвърти клас имат оценки и се полага НВО, където влизат количествените оценки. Детето е било на качествени оценки до четвърти клас и не се е явило на НВО. В пети клас родителите искат да се премахне ДП, за да взема дипломи. Детето трябва да валидира оценки от предметите в четвърти клас (по които е било с качествени оценки) и да се яви на НВО. Поне на този етап такива са разпореждания. Но те се променят постоянно.

# 439
Може. Както казах текстовете на наредбата се тълкуват много едностранно от някои общообразователни институции и инспекции, текстовете го позволяват. Свидетел на събития от подобен род. Родителите са подписвали за образователен етап  1-4 клас всяка година всякакви предоставяни документи, с вярата, че това се прави в името на доброто на детето. Но някои подробности са им били спестени. След като им беше разяснено какво точно се случва с тези инд програми с качествени бележки, те се рестартират, наемат когото трябва, а не оставят детето само на това, което се прави с него по допълнителното подпомагане. Самият отказ обаче да подписват документи за  допълнително подпомагане след 4 клас (с които почват да ги атакуват още края на 4 клас) им стъжни живота, сентенции от рода - ще видите ще то няма да се справи, атаките от психолога на училището им изтъни нервите. Детето беше преместено в друго училище, друго населено място, влезе в клас като стандартен ученик, покри входните нива без някой да им е налагал валидиране. Премина следващ клас. Справя на ниво среден ученик без патерицата ДП.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:13 от _re_ge

# 440
Валидират се оценки от четвърти клас, тъй като тогава се получава удостоверение. То няма как да е различно от останалите, ако детето иска да получава дипломи по-нататък. Ако оценките не се валидират, то няма да получава дипломи. Това са разпорежданията на инспектората. Те не са обект на Вашето лично мнение, а на наредбите.
Подробности няма как да бъдат спестявани, тъй като документите са много и се предоставят на родителите за подпис и мнение. Не знам дали са били прочетени. Отделно екипите имат: председател (класен или ръководител на група), ресурсен учител, други специалисти (помощник на учителя, логопед, психолог, педагогически съветник). Всяко учебно заведение има координатор по приобщаващото образование. Всички тези хора са насреща за информация. Друг е въпросът кой какво  е избрал да чуе.
Отказът на ДП от родител е точно 1 страница. Попълва се, входира се, ДП приключва.
Не знам защо говорите за ДП като някакво зло, което се причинява на родителите. Но няма да се впускам в спорове с Вас. Имате право на мнение, аз имам право да не се съглася с него.
Относно друг коментар, който прочетох - да, педагозите определено са притеснени от реакциите на родителите. На ДП се гледа през много негативна призма. Самите родители трудно могат да приемат, че детето им има някакво нарушение. Разбирам ги, това е голяма мъка. Никой родител не иска детето му да бъде "различно". Ако имах право на избор, бих предпочела 1 ресурсен учител да няма и никое дете да не се нуждае от ДП. Но животът не ме пита какво искам. Възхищавам се на родителите, които смело поглеждат истината и действат, вместо да игнорират проблема, надявайки се да изчезне. По този начин той само може да се задълбочи.

# 441
Мерудийка
И аз няма да продължавам дискусията тук. Както виждаме, едни валидират 4-клас, други, 1-4, трети не валидират. Тълкувание на текстове от образователни кадри , тъй като самите текстове  позволяват тази свобода. Нека се преместим   в другата тема за да можем на спокойствие да комуникираме там и да привеждам доводи подкрепени от законодателната рамка. Така, темата за това може ли да има отказ от ДП без валидиране ще се обсъжда на правилното място и  никой родител няма да бъде  подведен за това как се процедира при преминаване от ИФо към покриване на Дои за образователен етап 1-7 клас.
Нищо лично в диалога се установява истината. Благодаря

https://m.bg-mamma.com/?topic=1487771.msg49338746#msg49338746

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:15 от _re_ge

# 442
  • European Union
Аз няма да се местя в другата тема. Намесих се само заради това твърдение:

Освен това, тя винаги може да бъде прекратена с едно заявление от родител. В детската градина и до 4-ти клас, допълнителната подкрепа няма влияние върху оценяването, тъй като те така или иначе не са с количествени оценки.

което не е вярно. Затова и писах в предишен пост, да не се излъже някой.

Не съм чела закона, признавам си. Но познавам дете, което валидира, когато беше в шести клас и го накараха да се явява на изпитите за всяка година, като започнаха от първи клас.

# 443
Аз не разбрах, кога се минава на количествени оценки и ако детето е със СОП, при него различно ли е? Аз съм с нагласата, че би трябвало да ме накарат да се съглася, за да мине детето на качествени оценки. И ако не се съглася, ще е на количествени. Това така ли е?

# 444
От първи до трети клас включително всички ученици се оценяват с качествена оценка - Слаб, Среден, Добър, Много добър и Отличен и в дневника е под формата на емотикони - звездичка - Отличен, сърце - Много добър, жълто личице - Добър, оранжево - Среден и червено (тъмно оранжево) - Слаб. В четвърти клас се добавя и количествен показател - Слаб (2), Среден (3), Добър (4), Много добър (5), Отличен (6).
И да, трябва да подпише родител. Предложението за качествена оценка на дете със СОП е по предложение/ преценка на комисията и е различна от качествените оценки до трети клас - на дете със СОП се поставят оценки ПИ - Покрива изискванията, СЗ - Среща затруднения и СС - Справя се. При такъв тип качествена оценка се прави редукция на учебния материал и на предметите, които изучава детето. И ето тук е капанът - после карат детето да валидира знания, т.е да се яви на изпит по всеки предмет, по който е учило по редуциран учебен план. Например на дете с дискалкулия се прави такъв план оп математика и до 7 клас, по думите на ресурсната на детето ми, ще учи само аритметичните действия. А после уж ще валидира знания. Е, как ще положи изпити за толкова години върху материал, който дори не е учило? Че то ако може да вземе изпити няма да е на качествена оценка по предмета, нали? И да, все още родителят има свободата да не се съгласи. Идеята уж беше първоначално децата да се подкрепя допълнително, за да могат да покрият минималните изисквания / Среден (3), само че на практика се получава натиквате на някои деца в блатото, а те могат с малко подкрепа и повече усилия да се преборят за тройката и да се вървят по учебен план като всички. Разбира се има и деца, за които това не е възможно, но по-лесно е всички под общ знаменател.

# 445
Благодаря! А ако ми предложат в 4-ти клас детето да мине на качествени оценки и аз не се съглася? Ух, дано не се налага да минаваме през неприятни емоции. Колкото повече чета истории на родители с деца СОП, толкова повече се разстройвам и ядосвам.

# 446
Е, ние не познаваме детето и възможностите му. За някои деца това е шансът да получат обучение според възможностите си и нещо да усвоят. Да минимално, да не стига за количествена оценка, но може да не научат и толкова в клас и на количествена. Да ще ги минават от клас в клас, но каква полза? То и с качествена си учат до десети клас с възможност до 12, но няма да получат диплома за средно образование и няма да могат да си извадят шофьорска книжка. Но могат да получат професия, която при добра професионална ориентация е по силите им. Други деца имат възможност (граничните случаи) да учат наравно с останалите. Всеки случай трябва да се преценява по отделно с фокус най-доброто за детето.

# 447
Ако ви предложат в 4 клас качествени оценки, вие ще се ръководите от нивото до 3 клас. Може също да направите консултации с други начални учители за нивото на детето и тогава да решавате какво да предприемете.
Аз познавам дете, което чак изгониха от училище във 2 клас, че не се справяло, пък то в 7 изкара 100т. на нво мат и сега учи в МГ и е отличничка.

# 448
Ако ви предложат в 4 клас качествени оценки, вие ще се ръководите от нивото до 3 клас. Може също да направите консултации с други начални учители за нивото на детето и тогава да решавате какво да предприемете.
Аз познавам дете, което чак изгониха от училище във 2 клас, че не се справяло, пък то в 7 изкара 100т. на нво мат и сега учи в МГ и е отличничка.
Е това как е възможно?

Как ще се съглася детето ми да няма диплома и да се съглася на качествени оценки? Нали всички усилия, които полагаме са именно, за да наваксат децата ни дефицитите и да имат бъдеще като всяко друго дете. Как ще стане това без диплома? Нито шанс за висше образование, нито шанс за шофьорска книжка, съответно без шанс за нормална работа. Оттам нататък семейство, деца…всичко е под въпрос.

# 449
Е това как е възможно?

Според "екипната оценка" на ресурсно подпомагане в 4 гр. ДГ синът ми беше инт. затруднен с изоставане в развитието и не би могъл да се справи в училище без ДП. Поднесоха ни документи за подпис м. Май,  за да тръгне първи клас с ДП. След като със съпруга ми отказахме, упражниха  психо-натиск- ще съжаляваме, прогнозираха изпадане от образов. система. Да подчертая, че синът ми на 6 г. беше напълно ограмотен - четящ, пишещ и смятащ, речево наваксал, благодарение на работата на всички специалисти от екипа, който ние сами си събрахме и с които работехме 4 години. Така трансформирахме  невербален сензорно дезинтегриран атипичен аутист , в абсолютно съответстващо на нормата дете с APD ( Една причина която продуцира забавяне в развитието но при подходящи механизми може да бъде преодоляна). Екипът беше от платени специалисти. Ресурсното подпомагане още в първа група ДГ стана ясно че ще го вадят от групата, водят по кабинети и  да ми обясняват че от него нищо няма да стане - мнение на психолог и логопед. Ресурсната беше млад нахъсан специалист. Стана пълноценно допълнения към екипа, в който вече си имаше специален педагог, така че с детето ми работеха два такива специалисти. За да сме сигурни, че детето все пак е готово за първи клас направихме Уекслър при клиничен психолог към болница с отделение по детска психиатрия. Платихме за теста, защото не го покриваше ЗК. Трябваше ресурсно да го направят тъй като според наредба за ПО разполагат с нужните инструменти и трябва да ги прилагат, но не. Не сметнаха за нужно - за тях той си беше интелектуално затруднен. Детето  показа резултат доста  над средното считано за норма и според писменото заключение на клиничен психолог има готовност първи клас по всички направления. На базата на неговото заключение психиатър свали от детето диагноза.
Все пак то  тръгна първи клас без ДП. Аз бях неговото допълнително подпомагане без да имам за него момент специализирано образование. За резултатите от нво 7ми клас няма пиша. Писала съм в другата тема за спектъра. Няма година в която да не е бил отличник. След 7 клас всяка година получава стипендия за успех. Не знам по какви мерки се ориентират екипите на ресурсно подпомагане, но в много ситуации определено им липсва  обективност.

Как ще се съглася детето ми да няма диплома и да се съглася на качествени оценки? Нали всички усилия, които полагаме са именно, за да наваксат децата ни дефицитите и да имат бъдеще като всяко друго дете. Как ще стане това без диплома? Нито шанс за висше образование, нито шанс за шофьорска книжка, съответно без шанс за нормална работа. Оттам нататък семейство, деца…всичко е под въпрос.
Трябва да кажа, че има деца, за които академичното образование е утопия. Работата с тях е върху максимална възможна автономия. Дали искат или не родителите, това може да е факт. Тъжно, болно  случва се. Именно аз разбирам защото съм родител. Има обаче едно голямо но и то е че децата са различни. Дете невербално, на памперс, с поведенчески проблеми и инт дефицит очевидно че няма да се научи да чете. Но има деца чийто възможности не могат да бъдат така скоростно лимитирани. Системата им дава буферен срок възможност. Затова не е редно  скоропостижно, още първите няколко месеца на първи клас да се почва преса за ИФо. Пък детето ако ще детето да е било на ДП в градината.. Не се страхувам да кажа, че се случва доста психически тормоз от страна на учители и администрация. Не всеки родител има нерви да издържи.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:33 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт