Перилни препарати и омекотители - 75

• 55 822
  • 783
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте. Случайно намерих, че им такава тема. Искам да се оплача от Персил, зелена голяма опаковка 5-6 литра по спомен казвам. Жената не искаше аз я взех защото имаше намаление 25%. Обаче две три неща вече са ми на петна от този гаден продукт.
При слагане направо в пералнята си развалих един протектор, на петна стана, при използване във отделението за течен прах отново избели една розова калъфка и стана на петно. Има цяло петно по-светло.
Иначе съм фен на сухите прахове. Не вредят и не правят налепи по барабана. Със савекс и ариел съм.
И също така да се оплача от друг прах. Ариел гел в една обърната форма. С натурален ароматизатор гераниолово масло от здравец. Цвета на гела е син. Когато се изпере обаче всичкото бельо, чаршафи започват да миришат сякаш някоя котка ги е напишкала. Това сме купили от Турция. Имаше и друг аромат в малка опаковка с дозатор от долната страна и мерителна чаша.
Това е.

# 451
Скрит текст:
Здравейте. Случайно намерих, че им такава тема. Искам да се оплача от Персил, зелена голяма опаковка 5-6 литра по спомен казвам. Жената не искаше аз я взех защото имаше намаление 25%. Обаче две три неща вече са ми на петна от този гаден продукт.
При слагане направо в пералнята си развалих един протектор, на петна стана, при използване във отделението за течен прах отново избели една розова калъфка и стана на петно. Има цяло петно по-светло.
Иначе съм фен на сухите прахове. Не вредят и не правят налепи по барабана. Със савекс и ариел съм.
И също така да се оплача от друг прах. Ариел гел в една обърната форма. С натурален ароматизатор гераниолово масло от здравец. Цвета на гела е син. Когато се изпере обаче всичкото бельо, чаршафи започват да миришат сякаш някоя котка ги е напишкала.
Това сме купили от Турция. Имаше и друг аромат в малка опаковка с дозатор от долната страна и мерителна чаша.
Това е.
Върнете се и прочетете темата. Ще научите защо не се купуват перилни препарати от Турция и защо не е добре да се използват течни перилни препарати.
Течен прах звучи като дървен камък — няма такова понятие. Има течен и прахообразен перилен препарат.

# 452
Сбъркал съм, течен перилен препарат. Ходихме на екскурзия със приятелско семейство и те си взеха. Реших, че го няма тук и искам да опитам.

# 453
За съжаление ще се наложи да изхвърлиш закупеното от Турция. Попаднал си на нещо наречено перилен препарат, но от опита ти се вижда, че не е така.

# 454
  • до най-прекрасния мъж
Аз 10 години перях с турски. Започнах да купувам от тук, защото от Ковид насам не сме пътували. Сега разнообразявам с паралелен и официален внос, за да пробвам. Иначе, от турските съм била винаги доволна. Не изпират никак зле. Е, не е като Персил от Германия, но по едно време си беше добра оферта.

# 455
Здравейте. Случайно намерих, че им такава тема. Искам да се оплача от Персил, зелена голяма опаковка 5-6 литра по спомен казвам.
Скрит текст:
Жената не искаше аз я взех защото имаше намаление 25%. Обаче две три неща вече са ми на петна от този гаден продукт.
И също така да се оплача от друг прах. Ариел гел в една обърната форма. С натурален ароматизатор гераниолово масло от здравец. Цвета на гела е син. Когато се изпере обаче всичкото бельо, чаршафи започват да миришат сякаш някоя котка ги е напишкала. Това сме купили от Турция. Имаше и друг аромат в малка опаковка с дозатор от долната страна и мерителна чаша.
Това е.
Този персил да не е за бяло пране?
Не си купувайте турски препарати. Повече от половината са фалшиви, а прахообразните им не са концентрирани. Чувалите са големи, ама и дозировката е много голяма. Нищо не спестявате. България е в ЕС и официалните препарати са си по стандарт за ЕС.
Това е само малка капка в морето:
https://haskovo.live/nad-58-tona-falshivi-perilni-i-pochistvasth … hozhi-mitniczata/

# 456
  • София
Синът ми си изцапа белия потник с домат. В момента сме на село, заради сушата водата е слаба и е невъзможно да пусна пералня. Напръсках със Спот и изпрах на ръка със Савекс прах за цветно (нямам друг тук). Петното избледня, но си остана. Казах си, че като се приберем и го изпера в пералнята, ще се оправи. Прострях на слънце и преди малко го прибрах сух. Петното го НЯМА.

# 457
Вие наблягате на опита ми и уменията за различаване. Първо Персила в прозрачна туба зелен гел е от Пловдив. И е написано за цветно. Имам и хубави турски находки. Имам един rinse,  само със сода без други избелители. Еми не е лош, но не избелва много. Продавача тук, ми каза за оригиналния Ариел, има менте по-евтино с 3-6 лв, и друго което от самата опаковка си личи че е оригинал. Попитах защо правиш това зло? Купувай оригинала. Каза, че хората купуват евтиното, после реват.
Това е препарата, моя позната спря да купува Персил защото не мирише след като го изпере, ефекта е докато е мокро. Намерих един гел в Лидъл май, който е като парфюм, толкова силен, забравих как се казваше. 
Това е Персила.
Искам да питам за силен гел или прах за работни дрехи. Работя в печатница и вече любимата не знае как да пере дрехите. Всичко си остава. Повечето случаи ги накисва предварително.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 01:35 от pisnami42

# 458
Аз бих пробвала с прах Ариел + добавка Oxi от DM за цветно, програма памук.

# 459
Скрит текст:
Вие наблягате на опита ми и уменията за различаване. Първо Персила в прозрачна туба зелен гел е от Пловдив. И е написано за цветно. Имам и хубави турски находки. Имам един rinse,  само със сода без други избелители. Еми не е лош, но не избелва много. Продавача тук, ми каза за оригиналния Ариел, има менте по-евтино с 3-6 лв, и друго което от самата опаковка си личи че е оригинал. Попитах защо правиш това зло? Купувай оригинала. Каза, че хората купуват евтиното, после реват.
Това е препарата, моя позната спря да купува Персил защото не мирише след като го изпере, ефекта е докато е мокро. Намерих един гел в Лидъл май, който е като парфюм, толкова силен, забравих как се казваше.  
Това е Персила.
Искам да питам за силен гел или прах за работни дрехи. Работя в печатница и вече любимата не знае как да пере дрехите. Всичко си остава. Повечето случаи ги накисва предварително.
За бяло е или за устойчиви, цветни тъкани като например, покривки, чаршафи, хавлии.
Когато е за цветнитъкани, отпред на опаковката изрично е написано "Color".
Така:

# 460
Не разбрах логиката...с какво чистия перкарбонат ще влезе в реакция, за да се отдели пероцетната киселина, щом в добавката няма активатор, а в праха е нюню?
Пишеш че трабва активатора да е в повече от перкарбоната, 5 пъти повече..в същото време казваш че е ок и с нюню активатор. Не те разбрах. Би ли пояснил, моля ?

Активаторът е "нюню" и в праха и в бустера (трябва да е 5 пъти по-малко, не повече). Освен това, в много подобни добавки и перкарбонатът не е толкова много. Ако ползвате чист перкарбонат, поне знаето какво и колко добавяте. Истина е, че водородният пероксид (който се отделя при разтварянето на перкарбоната) не е мощен избелител под 55-60 С, но за сметка на това е ефективен дезинфектант и осигурява отлично хигиенно качество на прането. Ако перете на по-дълги програми при 60 С, едно и също количество чист перкарбонат ще свърши по-добра работа от средностатистическа сол/бустер/ добавка (каквото там му казвате), която съдържа примерно 30-40 % перкарбонат и 1-2% тетраацетил етилен диамин (ТАЕД).

ПП: Тук постоянно се разисква въпроса кой препарат колко перкарбонат съдържа, като често се правят грешни изводи от информацията на опаковката. Който се интересува от това, може да добавя чист перкарбонат.

# 461
Не мога да кажа, че и този път те разбрах.

Разбрах единствено това - че при чистият перкарбонат - знам какво добавям, а при добавката - не знам какво добавям? Защо на единият етикет да вярвам, а на другият - да не вярвам - това не ми става ясно. Честно.

И не ми стана ясно с кой активатор, откъде взет, ще влезе в реакция перкарбоната, за да се отдели пероцетната киселина - не видях отговор на това, не че си задължен разбира се, да ми отговаряш....да разбирам че активатора в перилният препарат е достатъчен за да влезе в реакция с избелителите и в праха, и допълнително добавените? не става ли мега много перкарбонат, а малко яктиватор - това работи ли, или не?

# 462
Не мога да кажа, че и този път те разбрах.

Разбрах единствено това - че при чистият перкарбонат - знам какво добавям, а при добавката - не знам какво добавям? Защо на единият етикет да вярвам, а на другият - да не вярвам - това не ми става ясно. Честно.

И не ми стана ясно с кой активатор, откъде взет, ще влезе в реакция перкарбоната, за да се отдели пероцетната киселина - не видях отговор на това, не че си задължен разбира се, да ми отговаряш....да разбирам че активатора в перилният препарат е достатъчен за да влезе в реакция с избелителите и в праха, и допълнително добавените? не става ли мега много перкарбонат, а малко яктиватор - това работи ли, или не?

Честно казано и аз не знам как да ти го обясня за да бъда разбран правилно. Ще опитам с един малко хумористичен пример, дано свърши работа.

Имаш две кюфтета:
Кюфте А съдържа 100 % свинско месо.
Кюфте Б съдържа 30% свинско, 2 % телешко и 68 % соев протеин и други немесни продукти.

Да речем, че идеалното кюфте съдържа 60% свинско и 40 % телешко, кое кюфте ще избереш?

# 463
Да,  това го схванах - че според теб във втората добавка не е ясно какво точно има. А че в първата добавка е доказано какво точно има.
Няма да питам пак защо вярваме на етикета на първата, а не вярваме на етикета на втората...това не ми е важно Simple Smile

Остава въпроса с активатора - този в основният препарат за пране достатъчен ли е, за да покрие така да го кажа простичко всичкотО избелител, който слагаме - от праха и от добавката?

И трето да коментираш , мисля че беше твой цитата по-нагоре, че препарат който ти го рекламират за бяло, а няма активатор, е пълен боклук?

Благодаря предварително, както е възпитано да се каже Simple Smile

# 464
Да,  това го схванах - че според теб във втората добавка не е ясно какво точно има. А че в първата добавка е доказано какво точно има.
Няма да питам пак защо вярваме на етикета на първата, а не вярваме на етикета на втората...това не ми е важно Simple Smile

Остава въпроса с активатора - този в основният препарат за пране достатъчен ли е, за да покрие така да го кажа простичко всичкотО избелител, който слагаме - от праха и от добавката?

И трето да коментираш , мисля че беше твой цитата по-нагоре, че препарат който ти го рекламират за бяло, а няма активатор, е пълен боклук?

Благодаря предварително, както е възпитано да се каже Simple Smile

По ред на въпросите:

1. Не става въпрос за доверие в етикета, а за несигурност на обявения концентрационен интервал. Колко 15-30 %, 15.5 % или 29.5 %, примерно? Какво означава >50%, 51 или 99%? Точно за това не препоръчвам да се правят изводи на базата на състава от опаковката. 100% е 100% (изключвайки около 0,5-1% замърсявания, които присъстват във всяка индустриална суровина).

2. Активаторът нито в основния препарат, нито в добавката не е дори и близо до достатъчния за да си свърши работата. За съжаление, такива са реалностите към днешна дата. Навремето беше друго.

3. Цитатът може и да е мой, но вероятно е от други времена, когато индустрията беше на по-високо ниво. Не бих го нарекъл "пълен боклук", но няма да е оптимално формулиран за употреба под 55-60 С. Ако намериш оригиналния цитат, бих коментирал повече.

Пероцетната киселина е ценна с това, че избелва при ниски температури. Над 45 С хидролизира (разпада се) сравнително бързо и при 55-60 С вече я няма. Над 50 С, водородният пероксид е по-ефективен.
Каквото и да правите, днешните препарати са така формулирани, че количеството пероцетна киселина в перилния разтвор няма да е достатъчно. Остава другият вариант, т.е. повечко пероксид (разбирай перкарбонат) и по-висока температура.

Общи условия

Активация на акаунт