Перилни препарати и омекотители - 75

• 55 640
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
Не говоря за нормативни документи и мисля, че го разбираш много добре.

# 601
Има Наредба за хигиенните изисквания към устройството и експлоатацията на обекти за временно настаняване, в която се посочва единствено, че честотата на подмяна на спалното бельо и кърпите е съобразно категоризацията на обекта, като независимо от категорията, спалното се подменя на не повече от 7 дни, а кърпите - на 3 дни.
Също - да не са скъсани.
Оттам нататък дали да има или да няма ароматизиране на текстила е решение на ръководството на обекта.

Пиша го, защото преди време проучвах как е регламентиран този въпрос, тъй като и аз съм имала не един или два случая, в които едва съм изтърпявала миризмата на омекотител по хотелските чаршафи.
Нямам алергии или други проблеми, търпя на аромати, но и аз имам праг на поносимост.
Ако попадна на такъв хотел, повече не повтарям. Понякога пиша имейл или коментар към хотела, но не винаги ми се занимава.

А да си нося спално бельо, при условие че плащам от порядъка на 150-300 лв. на вечер - категорично не.

# 602
Яя, такова не бях виждала, много е хитро. Ще си взема ако попадна някъде покрай нещо друго... зер само такова нямах Joy
Дори и в магазините тип "левче" има едни силикови формички за печене на сладкиши. Те също стават.

# 603
Най-малкото може да се нормира изискване да не се слага омекотител. Все е нещо в положителна насока.А прахът колкото мирише - толкова. Свекърът ми имаше лаф "Сол се слага-не се вади" . Ако го перифразирам "Аромат се слага- не се вади" .

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 19:25 от W

# 604
Не говоря за нормативни документи и мисля, че го разбираш много добре.

А за какво? Не те разбрах..
Нормалното и неутралното за едни е едно, за други-друго.
На теб ти мирише силно, на друг му харесва..субективно е.
Нормативно...нали точно за нормативното бе питането...и как там е уредено. Как да го уредят, като няма мерило за миризмата?

А много хора си носят чаршафи, защото са гнусливи и предпочитат техни си. И аз лично не бих ги нито съдила, нито коментирала..

# 605
Говоря за това собственик на хотел да уговори с пералнята, с която е сключил договор, да не ароматизира бельото и кърпите.

Неутралното си неутрално. Да няма миризма е неутрално. Както и примерно има неутрални цветове, неутрални вкусове на храната. И т.н. Неща, които болшинството би харесало.

# 606
Почти ежегодно ходя в Дания . Стояла съм и по месец и естествено съм прала. Нито един техен прах няма силна миризма. Един/забравих му името- скандинавски някакъв/ въобще не мирише. Дори някакво Омо ползвах и за мое голямо учудване не миришеше като това, което ползваме в България. А пък омекотител да се продава не съм видяла. Но не съм и търсила, така че не твърдя че няма и не се ползва.

# 607
Това лято бях в два хотела - петзвезден и двузвезден. Във вторият жената имаше пералня и си переше там спалното бельо, виждаше се пералнята и как я зарежда на втория етаж. Пере си както си е преценила, предполагам. И в Несебър миналото лято там се перяха чаршафите, и простираха на слънце в двора.
Няма как да очаквам че прането ще е по начина по който вкъщи го правя.

Гес, разбрах те сега, но ако се перне с течен, пак ще му мирише на някого - течните знаем са силно ароматизирани.  И след като няма как да го задължиш с коя марка да пере, нали...резултатът е ясен.
До лична преценка е, а личното е много субективно за всеки.
Ако повечето гости харесват ароматизирани чаршиафи? Срещала съм такива коментари в гугъл...

# 608
За хотелите според мен е по-малко вероятно да мирише бельото на омекотител , но в апартаментите под наем ( тип airbnb)  и къщите за гости - там е ужас . Повечето си перат нещата там , с какви условия , на какви програми , градуси , препарати - никой не знае . Там лично все ме е страх , че някой и прал чаршафи на кратка програмата или на ниски градуси , примерно .

# 609
Нали свежият аромат оставя чувство за чистота (психологическото изследване беше за купетата във влаковете, ама то си е по принцип). Може би затова се набляга на омекотителите. Наскоро отседнах в София в квартира. Квартирата беше много хубава, без забележки. Когато влязох имаше силна миризма на  почистващ препарат(или омекотител), но тя беше много приятна. Просто миришеше на чисто. И нямах проблем с тази миризма.

# 610
Яя, такова не бях виждала, много е хитро. Ще си взема ако попадна някъде покрай нещо друго... зер само такова нямах Joy
Дори и в магазините тип "левче" има едни силикови формички за печене на сладкиши. Те също стават.
Такива имам и ползвам, за малки кексчета дето са. То от там тръгна приказката за силиконовите понеже не тропат в барабана, тия ме впечатлиха че са и мерителни а не да отмервам първо с нещо друго.

# 611
Привет отново.
 Всички 4-5 звезди хотели перат в най-реномираната пералня, останалите в най-изгодната вероятно.
Скрит текст:
Самия ужас за мен е да отседна в хотел. Всички чаршафи на различни гости, изпотени, в цикъл, бебеправещи като знам че са прани  в един барабан, за гнусливи хора като мен звучи като оргия. Честно не ходя на хотел, винаги отсядам в малки къщи за гости където си перат на стандартни програми 60 за хавлии и така. Нося чаршафи и никога ама никога не се бърша със хотелски хавлии.
Единствено в една частна къща в Амалфи се изумих. Имаха един долен етаж със 4 перални за стаите им. Всеки гост можеше да си пусне освен бельото и други лични неща безплатно до 20.00 със техни препарати. Имаше и гладачни маси и ютии. Там се изумихме от реда, чистотата.
От приятели хотелиери знам, че праховете в пералните не са прахообразни, а са течни, по литраж около 10-20 л и се сипва по схема. Самите прахове са явно доста силни на миризма, две в едно. Имах съученик с пералня и той ме светна за доста от моите чуденки по темата. В пералните не слагат омекотители толкова. Някои ползват вносни професионални препарати, а други от най-евтините в 5 л туби, тези дето миришат гадно.  
Прочетох за Омо и Бонукс и си припомних хубавите години. Майка ми переше само с тях и бялото беше брилянтно. А аромата беше на ниво.
Чета ви и разбирам защо течните са основно предназначени за цветно, а прахообразните от уж елитни марки са супер скъпи с малък грамаж. Говоря за Персил и Ариел в смешните дози по 150 гр, 500 гр, 1.400 гр на висока цена.
В нашия супермаркет не мога да намеря сух прах поне едно кило да не е скъп. В другите е същото. Ако не пазарувам от Турция в магазини основно на екскурзии (на уличните пазари са менте, гледам групата на двама бг говорящи  които имат близнаци, от ютюб) и в Гърция, няма с какво да се перем.  
Нашето семейство и децата си  харесваме сухите. Разбрах че технологията е по-скъпа.
Защо казвате Савекс е лош и не знам си какъв?
С пералня горно отваряне съм във вилата. 5 кг. С който и прах да пера не се усеща аромат. Късите програми са ми фаворит. 30-минутната има двойно наливане, плакнене, две центрофуги.
На нея пера чаршафи, калъфки и други, одеяла. Машината има сертификат за вълнени. Един час, но нито палта, нито нещо друго си е сменяло размера.

Само Савекс засега и то от тези 2-4 кг  опаковки със орходеи задържа миризмата. На дълги да не коментирам дори омекотител няма сметка да слагам.
Савекс е смесен със един стар прах ТЕСТ. Ако помните в пластмасови торби от 5 кг. Тоя турски ТЕСТ със изтекъл срок го разбърках с 8 кг савекс и пере зверски. Въпреки че е стар и уж за в коша. Стари дрехи, нови, работни. Имам две съседки и те със Савекс сух. Най-добре им миришело и се задържал аромата след съхнене.
Плаче ми се за нещата при комунизма.
Всичко беше на 6!
Сега какво? Бонукс са го набутали по 200 г в някакви елементарни пвц торбички с цветенца  за 2.20 до 3-4 лв в различни магазини сякаш е от Китай. Просто зловещи шеги. Омо няма нищо общо. Защо никъде не мога да намеря читави прахове на прах в големи разфасовки ей така за проба? Защо рядко намирам един Тайд с оригинално оранжево лого, който през комунизма переше също доста професионално?

Таед,  имаш мъжката ми благословия, Бог те прати да ни разясниш.
Честно, никога ама никога не съм харесвал серия перилни на Лидъл или в Билла, в други магазини със собствени серии.
Не мислех, че струват нещо.
Явно бъркам яко.

Жена ми не се замисля какво купува, стига да и хареса опаковката и рекламата, затова съм лимитирал и тази и опция, да пазарува перилни. Сега ще кажете, че съм някой турчин дето я заключва. GrinПросто не умее да пазарува прах.  Виж за таблетки за миялната е разучила от тук и други форуми и рови в разни магазини и се справя. Също за намаления по двайсет-петдесет стотинки ходи обикаля цял Пловдив и тя пазарува за готвене, аз пимаам в приготвяне на манджата.  Но за моите работни дрехи аз отговарям. Купувам за мен и децата по обща презумция и ако сме доволни след първа опаковка повтаряме.

Имам доста прахове сега, да ги довърша и чак тогава ще пробвам лидълските.
Говорихте за Персил. Преди 10-15 г не можехме да си ги позволим, но бяха супер. Сега са редки като че някой се е изкъпал и е сипал мръсната вода в тубата. Много рядко да се навия да взема течен препарат. Само като видя как се клатушка във тубата и ме отвращава. Имаше едно време  в Пловдив един магазин едно левче в отдалечен квартал на един кореец (китаец). Бяха го спипали, че кръщава препаратите (сипва по две три капачки, долива вода и така си има за вкъщи примерно). Единия ден като дойдат и затваряха магазина. На другия ден препаратите кръстени. Мисля че го осъдиха. Hug Това беше преди 12-15 г. След този случай всички препарати в магазините ми изглеждат доста кръстени.
Бих се раздвал, ако някога в този или другия век видя запечатан препарат както бутилките кола. Поне да знам че консистенцията е от производителя.

Посмяхте се, добре. Hug
Сега сериозно.
Препоръчайте добавка, нещо което да премахне миризма на урина от  котка в пералня.

Тъща ми взела като имала гости да затвори в една от стаите котката си, тя горката да мяука, да драпа, но никой не и отворил и се изпишкала на един кашон. Стаята и е пълна с кашони, защото имат ремонт и слагат нови плочки на пода и в банята.
Съответно в кашона е било бяло вълнено одеало и петното е около 20 см неравномерно.
Аз я съветвах да го сложи в стар леген да смеси оцет и сода и да трие. Със същата смес е премахнала миризмата на урина от пода.

Съответното леко одеало, което слага върху новия диван за да не се цапа го е бутнала директно в пералнята и (Бош на 18 г, пере чудесно все още).
Съответно на всякакви градуси вече вътре мирише на урина. И сега тъста се чуди котката ли да гони или жена си...
Пералнята е за нова, но няма ръжда и проблеми. Барабана е здрав и скоро са нямали поправки.
Аз посъветвах със сода и прах един цикъл 90 градуса. Пробваха. След това пробваха със таблетка за миялна на 60, трети път със добавена лимонена киселина. Нищо.
Каквото и да изперат мирише на въпросната урина. Всички дрехи намирисват след изпиране.
Не е проблема в барабана, а в съдържателя на водата. Барабана е свалян от майстор, няма никакви наслагвания. Чистиха го със спирт отвън и от вътре. Сигурно ви е смешно, и на мен... но пак мирише. JoyGrinMask
Моля за помощ от тяхно място. Това е реален случай.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 08:14 от pisnami42

# 612
Не помня по време на социализма да имаше Бонукс. Имаше Синпро /и течен дори в сини туби/, Алка /един с пате на кутията/, Биопон. Динозавър съм, та помня и съм ползвала.
А щом ти переш чаршафи на 30 мин програма /тя вероятно е и 30 градуса/, защо мислиш, че в къщите за гости ще перат на подходяща за хигиенизиране програма, каквато тази не е.

# 613
Същия динозавър съм на 60+:joy:
Опитвам се да се отпусна. Къде другуде можеш да говориш толкова без да те съдят?
А и представи колко ми отнема да го въведа. Wink
В къщи перем на различни температури. Споделих опит на вилата, където се режат дърва, боядисва се и винаги има работа с овошките които са ми страст и наследство от вуйчо ми. Там онази дребна италианска шумна машинка твори чудеса.  Има 11-12 програми по спомен, с различни варианти за температурен диапазон-примерно 60-50-40 или 30, 40.
На 40 е един час. Никой мъж няма силата да изчака един час да се пере и после още 2-3 часа да се суши. Като ако переш на по-ниска спада времето.
Затова се задоволявам със 30 градуса. Предварително ги кисна в топла вода. Да споделя, че съм решил да си купя втора пералня във банята или във мокрото помещение, защото жената се муси на работните ми дрехи. Зацапвал съм, всичко после оливало във мръсотия и трябвало да пуска една изплакваща на висока температура. Обичайните мрънкания на една микробиоложка.  Та не ще се зачудя за един минута бих купил Hoover 10 кг.
Споделете вие с какво перете и сори за спама!

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 08:24 от pisnami42

# 614
Ние ползваме само течни и ни е много по-лесно и приятно. Не разбирам защо предпочитате праховете.

Общи условия

Активация на акаунт