Рисуване за начинаещи и не само - 12

• 20 561
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Излезе ми рекламата. Някой ако иска може да се възползва:

“…
До 15-ти юли получавате:
-20% на всички продукти на Caran d'Ache.
-20% отстъпка на маслени бои 150мл. марка Lefranc Bourgeois.
-20% отстъпка на акрилни бои 118мл и комплекти от марка Liquitex.
-30% на алкохолни маркери Chameleon.

👉Тези промоции ще ги откриете САМО в магазин:
NEWART - МАРИЯ ЛУИЗА, София, бул. Мария Луиза 125;
📞За повече информация, обадете се на тел. 0893 03 94 17.
…”

# 211
  • В градината...
Гледах сега акварелни бои. Някакви невероятни цени. За какво се чудя, че с моите от 5-6лв. няма как да имам тези цветове. А ми се рисува всичко - акварел, акрил, масло. Някак не е изгодно, ако не си ориентиран само към определена техника, да се инвестира много . При вас как е?

# 212
Аз си купувам материали, защото ми е хоби и обичам да пазарувам, а харесвам и разнообразието. Не е задължително, човек може да си вземе и само няколко основни цвята и да прави страхотни неща с тях.
 Има и по-бюджетни бои, които не са лоши.
Примерно Сонет са на приемлива цена. Май и украинските Роса не са много скъпи.

Лошото при детските бои не е само качеството, докато се рисува с тях, а и това, че избледняват. Имам мои запазени рисунки още от училище и са много бледи, а определено не бяха такива.

# 213
  • София
Има от понеделник нов маратон в Собаката:
https://sobakarisovaka.ru/pages/port/marafon/
Може платено, може безплатно. Записи ще правят.

Материали имам доста. Различни. Натрупват се с времето. Както каза pppqqq, може да се вземат няколко основни цвята или комплекти от 12. Това е достатъчно в повечето случаи. Може да се купят бюджетни бои и хартии. Дори и да избеляват /акварелите/ с времето, то за обучение са достатъчно добри. Човек с времето се нагажда към една или друга хартия, определени материали и стил. Малко хора рисуват с всичко на всичко.

# 214
  • В градината...
Благодаря, ще си поръчам Сонет.

# 215
Нещо интересно - в Слънчоглед са пуснали юбилейна златна маслена боя на Рембранд (Роял таленс), по случай 125 годишнината на марката.

Скрит текст:
60 лв за 40 мл. Neutral Face

И още нещо интересно, което не знаех - на сайта на марката през цялата година се е провеждал конкурс - трябва да се интерпретират различни картини на художника (т.е. участниците създават своя версия по зададена тема). И май се публикува само в социалните медии - изглежда ми малко несериозно. Не четох правилата подробно, защото едва ли ще се включа.
https://www.royaltalens.com/en/landingpages/rembrandt-125-years/ … ars-of-rembrandt/

Мисля, че не е задължително да се използват маслени бои, но вероятно е хубаво да се ползват все пак материали на тази марка.
Аз имам техни маслени бои, които много харесвам (последно църквата с храстите беше рисувана с тях). А имам и акварелни, които са доста скъпи, но не са нещо особено (не че са лоши, просто не ме впечатляват - имам по-добри от други марки).

Забравих пастелите - имат хубави сухи пастели, много голяма палитра. Малко твърдички, но качествени.

П.п. за юли и август темата е Нощна стража. Доста трудно - интересно ми е какво ли са рисували хората, ще взема да потърся...

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 14:11 от pppqqq

# 216
  • В градината...
ppqq, за някои това е мотивация за рисуване.
Аз, нямам ли мотивация, трудно рисувам просто така. Ето, сега ми казаха, че ще се организира търг и благотворителен базар за едно момиче и веднага ми се дорисува. Зимата така за дъщеря ми, за един благотворителен базар, за 2 дни избълвах 10-тина рисунки.
Днес ми пристигат боите Сонет, чакам ги с нетърпение, да видя разликата. А от Тему поръчах памучна хартия, 300.
Правих едни лодки вчера и макове. Почна ли, не мога да се спра.

с цветята не мога да се сраня с Raya, разбира се Simple Smile

# 217
Много добре изглеждат! Simple Smile
Аз предпочитам да рисувам от мои снимки - приготвила съм си толкова много, че едва ли някога ще ми свършат проектите. Имам и упражнения от натура, от уроци и от генерирани изображения.

Оказа се, че не мога да разгледам какво са публикували хората за конкурса на марката Рембранд, защото Инстаграм и Фейсбук цензурират снимките. Една от темите е била Даная (това е майката на Персей - Зевс я е посетил под формата на златен дъжд). Много хора са я рисували гола (жената на картината на Рембранд също е гола) и това е довело до цензура. Всъщност може и аз да се включа, но ще е есента - тогава темата ще е пейзаж. Нощна стража е прекалено амбициозна тема за мен.

# 218
Нищо не разбрах аз от този конкурс...

На мен мотивацията ми на този етап е да се упражнявам и да добивам опит. С години чаках и се надявах да ми остане свободно време. Уви, най-сетне осъзнах, че няма да има такъв момент. Затова гледам вечер след вечеря за час да си порисувам. Факт е, че понякога не ми се получават нещата - изморена ли съм, нямам вдъхновение ли.  Понякога сядам и на един дъх става много добре, а друг път - измъчено, със старание и не става...
Но вероятно така е с изкуството - то иначе ще е като на конвейр.

Аз също често се включвам в благотворителни инициативи. Поне да има някаква полза от всичкото ми майсторене - не само рисуване, но и полимерна глина. Обаче участвам предимно с вече готови неща.

# 219
Аз не видях общи условия, само пише на едно място, че на всеки 3 месеца ще избират трима победители и ще им изпратят кутия с продукти (едва ли е нещо голямо).
И като се публикува снимката (във Фб или Инстаграм) трябва да се пишат разни хаштагове, с какво е нарисувана, име на държавата на участника и на имейл да се изпратят отново имената и снимка (което хич не ми харесва - аз от последните години имам само снимки от екскурзии, нямам представителна снимка и нямам намерение да си правя).

Що се отнася до самите картини - видях тези на победителите до сега - някои са правили копия, други са направили своя версия, а трети са направили нещо абстрактно, което няма нищо общо със зададената тема.

# 220
  • София
Само надниквам, за да кажа, че цветята на perunika са зашеметяващи 😍

# 221
Едно упражнение, не знам дали ми харесва. От генерирано изображение (което изглежда много много добре и не прилича на моята рисунка).
Използвах ограничена палитра и всички цветове са смесени от мен, а черното е туш, който нанесох с тънка четка (нямам перодръжка, а и не съм сигурна, че знам как да я ползвам):

# 222
  • София
Не е лош портретът. На мен не ми се получават засега. Цветово е балансиран. Рамото в ляво малко ми идва неправилно, но може да е от снимката.

# 223
Мисля, че е от снимката, защото я държа малко накриво, а и листът леко се изви, след като го отлепих.

# 224
  • В градината...
Едни сини пеликани, нещо не се получиха.

Общи условия

Активация на акаунт