Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 2)

• 35 385
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
Съмър, много съжалявам за това, през което преминаваш. Що за човек може да ти го причини? И аз се надявам, че имаш близки, на които можеш да разчиташ, за да те подкрепят и да ти помогнат да преминеш през това изпитание. Това за мен е голямо предателство. Прегръдки! Hug

И аз регистрирах Ема в системата за детски ясли и градини. Разгледах и какви ясли има около нас и положението е трагично. Най-близките, които са ми на една крачка разстояние се водят в друг район. А тези, които са в нашия са ми далече и на неудобни места. Ако си сменя адреса в друг квартал в София не би трябвало да има проблем, че няма да има и година на него, нали? Доколкото четох трябва да си над 3 години на територията на Столична община, а конкретния адрес е важно да си на него към момента на кандидатстването, независимо точно от кога. Ще се наложи да го направя, за да си пробваме късмета в близките градини. Но всъщност и ние събираме само стандартния брой точки за адрес и работещи родители и едва ли ще ни приемат.
Ема засега все още не може да седи на дупе самостоятелно. Прави опити да лази, но само надига дупе и крачета, а няма сила да се опре на ръчичките си, за да се оттласне от пода. При нас всичко ще е със закъснение. И зъбчета още нямаме. Но пък хапва и имаме заместени обяд и следобедна закуска. Чакам една онлайн поръчка и щ започвам да замествам и закуската. Риба не съм дала все още, но и това ще направя тези дни. С места сме добре - пуешко, заешко, пилешко и прошуто (свинско) съм дала вече. Confused

# 331
Здравейте и от мен.
Точно това си мислих тези дни, аз ще изкарам и втората си година майчинство , тоест до 2025 декември съм си с бебка.Кога трябва да кандидатствам за ясла и какво точно трябва да гледам?Може ли мамчетата минали през това да помогнат?Уж четох и пак съм объркана..

# 332
Здравейте,
Отдавна не съм се включвала и аз.
И нашата бебка вчера стана на 7 месеца и на моменти имам чувството, че изоставаме в някои неща. Все още няма зъбчета, преди 2-3 дни за първи път се обърна от гръб по корем, буди се често нощем и се кърмим. От петия месец се захранваме, и макар да ми е трето и мен доста ме е страх от задавяне и не съм й предлагала да гризка нещо сама.
Сутрин й давам каша, на обяд зеленчуково пюре, а следобяд плодово пюре или каша. Няколко пъти съм й давала пресен плод от такава биберона с дупки и й харесва. Като между тези хранения си се кърмим и от 8 вечерта до 9 сутринта й се събират 3-4 кърмения Rolling Eyes
Иначе е много засмяна и щастлива, особено като я забавляват кака й и батко й. Blush
Summer прегръдки и дано има кой да ти помага в този труден момент! Hug

# 333
Много ви благодаря момичета за подкрепата и съчувствието, много трябва това в момента.❤️ Да моите родители живеят наблизо и имам цялата подкрепа от тях и това много ми помага.

# 334
Здравейте и от мен.
Точно това си мислих тези дни, аз ще изкарам и втората си година майчинство , тоест до 2025 декември съм си с бебка.Кога трябва да кандидатствам за ясла и какво точно трябва да гледам?Може ли мамчетата минали през това да помогнат?Уж четох и пак съм объркана..
Има тема тук във форума, много  полезна - там всичко знаят Simple Smile Аз кандидатствах през май, но само на първи тур. После мисля, че има още един или два. Някой пита за регистрацията на адрес - мисля, че има значение от колко време си на този адрес и това се посочва, съответно те си правят административна проверка, уж.

Това, което ми е известно и заради което също искам малката да ходи на ясла, е защото носи допълнителна точка после при кандидатстване за детска градина. При кандидатстване направо в детска градина тя няма да има просто никакъв шанс - дават се допълнителни точки на деца с близнаци и деца с брат/сестра с разлика под 2 г, а тя такива няма.

Иначе ако детето бъде прието на ясла на класиранията за май, мисля, че може да тръгне септември като има едни 60 дни отсрочка. Обаче си мисля, че ако  прието, може и по-рано да почне да посещава, поне от колеги съм чувала, но не съм проучвала. Лично на мен на работа не ми се връща по ред причини, но и вкъщи не ми се стои две пъни години, така че се надявам да намерим варианти.

# 335
  • София
Смоуки вие в СДЯ ли кандидатствате? Защото ако е ОДЗ веднъж приета си е там до първи клас. Баткото беше така. Наистина е тъпо за хората без породени/близнаци/брат сестра, шансовете се свеждат до минимум , ама пък баткото имаше късмет едно време и влезна. Та ще видим малкото как ще е. Догодина със сигурност ще кандидатстваме, имаме възможност в два квартала че имам два адреса. За връщане на работа и аз съм още под въпрос, може и да се върна след НГ а може и не... Каквото сабя покаже 😁. Ако се върне или баба му ще го гледа или детегледачка, ще кандидатстваме сигурно в програмата родители в заетост

# 336
Въобще не ми се връща на работа. Работя  без прекъсване над 20 години и работата ми е стресова. Даже се надявах на второ бебче, обаче вчера четох за страшен случай и ме хвана страх. Забременяване 1 г. и 9 мес. след секцио, завършило с руптура на матката и починало бебенце (в Майчин дом и първото секцио е било с вертикален разрез и направено от доктора, който прави и моето секцио. С вертикален разрез заздравявало по-бавно, а в епикризата на жената не било написано, че е вертикален). В епикризата ми уж пише, че секциото ми е с хоризонтален разрез на матката, ама... Ох, ще го мисля. Има време.

# 337
Въобще не ми се връща на работа. Работя  без прекъсване над 20 години и работата ми е стресова. Даже се надявах на второ бебче, обаче вчера четох за страшен случай и ме хвана страх. Забременяване 1 г. и 9 мес. след секцио, завършило с руптура на матката и починало бебенце (в Майчин дом и първото секцио е било с вертикален разрез и направено от доктора, който прави и моето секцио. С вертикален разрез заздравявало по-бавно, а в епикризата на жената не било написано, че е вертикален). В епикризата ми уж пише, че секциото ми е с хоризонтален разрез на матката, ама... Ох, ще го мисля. Има време.
Боби, моята докторка която ме оперира и двата пъти ( тя е от старата школа) ми каза, че е хубаво минимум 3 години да се изчака след секцио. Колкото до яслите, просто не знам как се оправяте хората в големите градове.... Аз живея в малък град и тук проблем с тези неща няма. Записвам и пускам когато реша.... Просто адмирации, че успявате някак да се справяте. Аз съм решила да я пусна на ясла, когато навърши 2. Живи и здрави да сме само!

# 338
Маце, сега ме хвърли в размисъл с тов СДЯ и ОДЗ - трябва да проверя, май са си детски градини с яслени групи. Да, шансовете са много малки с тези условия, аз лично ги намирам за дискриминационни, но ми е ясно, че родители в другата ситуация, ще са окей и така.
Я кажи повече за тези родители в заетост? Това са компенсациите, ако детето не е прието в държавна ясла и посещава частна? И този вариант сме го мислили. Баби на разположение нямаме, така че детегледачка ще е другият вариант.

Точно в този момент във фирмата не ми се връща, че е малко странна ситуацията и не съм сигурна, че доброволно ми се впуска в нея. Но парите втората година са много малко и също смятам, че се смятат нечестно защото независимо от осигурителния праг, всички получават едно и също. Изобщо тези дни съм на вълна справедливост, явно Grinning

Пред мен не стои изобщо въпрос за второ дете. Хайде, ако бях по-млада можеше да се замисля в някакъв момент, но на моята възраст искам следващите години да имам все пак и време за себе си - да пътувам, да имам хобита и изобщо да се радвам на живота.

# 339
Like Smoke, не знам какви са ти годините, ама моите са доста напреднали. Blush Родих на 44, защото борбата ми за дете продължи 10 години. Затова и не ми се иска Ема да е единствено дете. Друго е да имаш подкрепа на брат/сестра. Затова ми се искаше да опитам за второ. Малко ме е страх да не остане сама млада. Надявам се с баща й да сме здрави и да сме до нея докато срещне половинката си в живота. Странни сигурно ви се виждат мислите ми, но предполагам, че доста хора родили като мен около 45 си ги мислят. Blush Ама с тези поне 2-3 години, които трябва да минат май няма да се осъществят моите намерения.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 13:57 от Bobby®

# 340
  • София
Смоуки и аз съм ни напред ни назад... Обаче ходих няколко пъти до офиса и така ми залипсваха всички 😂... Стокхолмски синдром.

Родители в заетост е кандидатстваш преди да си се върнала на работа, получава се една минимална заплата+ лицето е осигурено и му върви стаж. Лицето не бива да е пенсионер.

Боби това са мал шанс ситуации. Аз лично познавам жени забременели и успешно износили 4 месеца след секциото. Много зависи от състоянието на матката. Можеш да минеш през Калчев да ти я огледа хубаво и да ти каже как е.

Взех днес Фуристо. Много са вкусни нещата, не са с правилната консистенция като за него, но я минах супата леко на чопъра и много му хареса и цялата си я изяде. Цената не е никак ниска, но като качество мисля че са доста добре. Ще пробвам още няколко пъти. Иначе аз поръчах с безплатна доставка директно от фабриката им. Те са на 15 Мин пеша от нас, ама в жегата отидох с колата

# 341
Боби, на 42 ставам тази година. Разбирам желанието ти и наистина не се самоограничавай преди да си чула медицинско мнение за теб самата, а не по принцип. Всякакви неща се случват, но пък те не са общовалидни за всички.

Маце, ще проверя тази програма, благодаря.
Тук до нас има пункт за доставка на частните детски кухни и повечето оставят храна. Така че и аз ще направя тест - до 10.30 всичко са доставили, така че ме устройва като тайминг за излизането ни.
Относно консистенцията - гледах, че пише пасирано за деца от 7м до 1г. Мен пък хич не ми се ще да е съвсем гладко, признавам си. При теб каква е консистенцията?

# 342
  • Сливен
Здравейте. Чета ви всеки ден и мисля, че имам 2-3 коментара в групата.
 Другата седмица нашият син, живот и здраве, ще навърши 7 месеца. Миналият месец на прегледа беше 8кг и 68см. Има 5 хранения, като 3 от тях са по 180Ам, а 2 са заместени . Има заместен обяд-изяжда даже 200грама пюре, защото иначе 180 му идва малко(знам че са "само" 20 грама разлика за някои, но явно при него има разлика 😁). Следобед също заместих - гледам схемата на Хипп, но само за ориентир/правя си най-различни комбинации между каши и плоодве/. Аз си приготвям пюрето на обед, а кашата е купена и добавям плод към нея-в момента има доста ранни плодове при нас, а и са домашни. Вкара ни са също жълтък, пилешко, заешко, пуешко-всичко е домашно, както и зеленчуците. Само броколито е от магазина 😁. И пие вода, към 100-120-150мл на ден.
Свалихме кошарата на 2то ниво,че един ден, както сгъвах дрехи на спалнята, човека си беше опрял гърба на кошарата, а дясната ръка и десният крак, качени върху решетката на кошарата 🤣. Някаква страшна пантюга е от месец-месец и нещо, то едни викове, "бърборене" ако може да се нарече така.. Както играе на спалнята или дивана, или на килима, мята се  все едно участва в "Кеч мания".
От 5ят месец започнаха да му излизат двата долни зъби - някъде в рамките на 2 седмици избиха.
А бе да ни е жив и здрав, това е най-важното. 🥰
Виждам наистина, че има разлика, между бебе родено на 01.12 и бебе примерно на 20.12.Гледам в групата Декемврийски бебета във Фейсбук, даже някои бебета вече не само лазят, ами се и изправили.

Също виждам и че вече обсъждате тук за ясли и градини, а аз съм малко далеч от темата, защото сме от малък град и все ще намерим място /надявам се ☺️/.
И не на последно място, към съфорумката, чийто мъж явно не е мъж на място-както много други писаха, не губи кураж, всички те подкрепяме, бъди силна за теб и бебето 💗💗💗.

# 343
Здравейте Мами

И бебчо стана на 7 месеца преди няколко дена. С захранването започнахме на 5+++, защото гледаше нас постоянно, но се оказа, че не иска да яде. Сега преди около 7-8 дена започнахме наново и хапва по някоя друга лъжица пюре хаха. Не бързам и заместено хранене дори не мисля, няма да е скоро. Иначе го кърмя 5-6 пъти на денонощие. През нощта се буди 2 пъти. Пред деня спи един път около час-два и втори път около 30-45 Мин.
Може да се обърне от гръб по корем , но няма огромно желание и не го прави често. Когато е по корем забива главата в земята и надига гъзенцето, опитва се да пълзи ама не му се получава хаха. Иначе е 74см и 9250гр, изби и първото зъбче отдолу.
От 2 месеца ходи на частна ясла един път в седмицата, защото имах само 5 месеца майчинство (от които един неплатен) и трябваше да се върна да работя. И той свикна и аз.. не ми беше в началото лесно. Наслаждавайте се на времето вкъщи с бебчетата Simple Smile.

# 344
Изобщо не ги гледайте тия изправените бебета по групите. Те ги сложили изправени и са се хванали за нещо и седят. Единици са тези, които сами са се наели и са се изправили. И моя син, дори с шина, ако го сложа прав и се хване за ръба на нещо - ще седи. Друг е въпросът, че изобщо не го държат краката, все още и не е готов. Аз доста се възпалявам на тези теми, не за друго, а защото наистина има майчета, които се притесняват, че тяхното детенце примерно още само се обръща или прави първите си пълзенки, но тези постове ми идват в повече и ми е малко тип хвалба. Не отричам, че има и деца на 6+ или около, които могат да го правят, но пак казвам единици са. Даже кинезетапевтката на Матей лесно разпознава дори от снимка, кое дете е сложено да се държи за някъде и изкуствено е изправено и кое го е направило натурално, защото вече е готово. Единици са и тя го казва. Малко в повече ми идват това биене на барабана там. И не, че моето изостава - напротив, пълзи си и се вдига на 4 опори, ама не съм тръгнала да го хваля по групите. Някой път ми иде да им кажа Video or it didnt happen Grinning

Общи условия

Активация на акаунт