Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 2)

• 35 361
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравейте момичета!

Много ми е тежко и искам да ви питам, дали знаете добър психолог компетентен за темите майчинство, връзка с детето.
Днес се върнахме от кратка почивка, само петък и събота бяхме с ММ, без Рая.
Кoгато отидохме да я вземем и я гушнах започна да се дърпа и да плаче, все едно съм чужд човек. ММ като я взе и всичко беше наред.
Имам чувството, че не е привързана към мен и това много ми тежи и измъчва.
Чудя се лоша майка ли съм, греша ли като я давам на баба и да я гледа понякога, искам да имаме силна и здрава връзка, каквато аз нямах с моята майка. Моля ако някой е  минал през, това да сподели.
Благодаря ви!

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 20:26 от tedysworld

# 616
Здравей Теди, психолог не мога да ти препоръчам зъщото не живея в България, но мога да споделя моя опит с теб.
Недей да мислиш че си лоша майка и че не сте повързани с детето. Това в никакъв случай не е точно. Аз съм през цялото време сама вкъщи с бебето, баща му не живее вече с нас. Доста често идват родителите ми или го нося там зъщото ми трябва помощ не мога всичко сама. Когато баща му идва (Това е 2-3 пъти седмично) малкия направо забравя за мен. 🙈 Също този месец започнах да работя един път седмично и този ден обикновено е при нашите или с баща си. Когато вечерта се прибера вкъщи той не иска ни да ме погледне, дърпа се, сърдит е че съм го оставила цял ден 🙈 След това му минава и отново си се гушкаме и си играем. 🥰
Мисля че и при вас може да е нещо подобно, да го наречем момент или период който бързо ще мине. Не ми се вярва че има дете или бебе което да не е повързано с майката.
Изпращам ти прегръдки и пълна поткрепа ❤️

# 617
Здравейте момичета!

Много ми е тежко и искам да ви питам, дали знаете добър психолог компетентен за темите майчинство, връзка с детето.
Днес се върнахме от кратка почивка, само петък и събота бяхме с ММ, без Рая.
Като се върнахме изобщо не се зарадва са ме види, гушнал я и започна да се дърпа и да плаче, все едно съм чужд човек. ММ я взе и всичко беше наред.
Имам чувството, че не е привързана към мен и това Много ми тежи измъчва.
Чудя се лоша майка ли съм, греша ли като я давам на бабата да я гледа понякога, искам да имаме силна и здрава връзка. Моля ако някой минава през, това да сподели.

Подкрепям предишното мнение, аз също смятам ,че е период.Вчера бях на маникюр за 2 часа и като се прибрах Никол се разплака, не ми даде въобще да я пипна и се гушкаше само в татко й.Дете винаги ще иска мама и няма по-силна връзка от това между майка и дете, не се притеснявай всичко ще мине.Недей да се тормозиш с такива мисли.Бебчо има нужда от щастлива мама Heart

# 618
  • София
Теди, моето бебе ей така като го оставям при свекървата и идем да го вземем също не ме отразява, обаче ако брат му е с нас грейва и хуква към него.

А иначе когато сте си вкъщи когато излезнеш от стаята какво се случва? Плаче ли за теб?

# 619
Теди, ще се присъединя към другите момичета - нищо странно, извънредно или лошо не се е случило. Връзката ти с детето няма кой да ти я отне, не се притеснявай.

Моята госпожица не плаче за мен нито когато излизам от стаята, нито когато отивам на спорт, нито когато с баща й заминават за уикенда само двамата при едните баба и дядо. Сега я бяхме оставили за няколко дни при моите родители - хич не се впечатли като отидохме да я вземем и дори се шегуваме с ММ, че детето ни изгледа с поглед, който казва - Кои сте вие и какво искате от мен?

Иначе като специалист мога да препоръчам Валентина Димитрова. Тя е много добър семеен терапевт и специалист по системна терапия, която включва всякакви конфигурации - съпрузи, родители и деца, разширени семейства и т.н. Има няколко подкаста с нея, които може даа са ти интересни - Естестествен интелект. Те отскоро имат и проект, свързан с ранно детско развитие и отношенията в семейството, който лично за мен е интересен.
Отделно от това препоръчвам и подкаста Автентичност. Той е с участието на професионални терапевти в различни области - включително семейна динамика, и може да даде различна гледна точка и съответно човек да разпознае ситуация, в която се намира.

# 620
  • София
Страшна сила е форума, страхотно е че ви има!

Когато сме си заедно с бебето всичко е наред, смеем се, танцуваме, играем, лази след мен като излезна от стаята.
Но понякога се държи така, все едно съм част от фона, никакво, ама никакво внимание, особено покрай баба и, което мен ме напряга ужасно.
Сега всичко е наред, след като се наспа, пак си е щастлива и ми се усмихва Yellow Heart

# 621
Теди, според мен дете, което не плаче и не търси майка си постоянно, е спокойно, адаптивно и се чувства добре. Поне аз така възприемам тази ситуация и се радвам.
Има доста проучвания за деца с различно ниво на тревожност и как реагират. Препоръчвам книгата Тестът Маршмлоу на Уолтър Мишел. Много е интересна, написана е достъпно и разбираемо и разглежда ранно детско развитие като фокусът е около 3-4-5 г възраст.

# 622
Аз пък имам противоположния казус - ходя на лекции по няколко часа на ден и оставям дъщеря ми на баща ми или сестра ми. С баща ми стои, няма проблем, може би защото него го вижда по-често, но със сестра ми е голям рев и се успокоява само ако я взема аз 🥺 Как да процедирам в такива ситуации, идва да я вижда често, а пак не иска да останат двете сами, а нямам много други варианти🙄

# 623
Моята девойка от 1 ден е някакъв ужас. Крива, ревлива, буди се посред нощ и плаче, а от тази сутрин й тече и носа. Не мога да разбера настинала ли е или е нещо друго (четох, че хремата може да е и от зъби). Няма температура.Та днес по едно време се разрева, опитах да я успокоя, но не стана. Баща й я взе и тя си сложи главата на рамото му и притихна. Grinning Така че, Теди не си сама. Явно всички ще минем през това.
Някой друг мъник, който е имал хрема? Как я лекувате? Аз слагам малко физиологичен разтвор и издърпваме с аспиратор. Тече й прозрачен секрет от носа.

# 624
И при нас малкия е с запушен нос вече 2 седмици. Не е нищо страшно, няколко дни добре и отново ден-два запушен и аз слагам физиологичен разтвор и дърпам с носко. Боби май са зъбите това. Така беше като избиваха и първите зъби при нас. Също имаме събуждания всяка вечер с рев и след 15мин отново заспива. Понякога седи и по 1час буден.

# 625
Здравейте на всички,

Моето момиченце навърши 10 месеца, има 2 зъбчета и сега чакаме да избие ново, защото е доста крива, будеше се вечер и има хрема. И ние слагаме салинов разтвор и дърпаме, доста се дърпа и плаче

И по тази тема исках да ви питам вие как миете зъбите на децата си? При нас е страшна мъка, пробваме и с четка и с напръстник и дори не можем да го вкараме в устата и, а ако успеем е истерия

# 626
Мила Теди, сигурна съм, че си прекрасна майка 🙂 Преди да забременея често се чудех на майки, които се притесняват, че не са добри майки, при положение, че даваха най-доброто от себе си. Ставайки сама майка, започнах понякога да изпитвам също някои несигурности. Ник, например, събуждайки се, ни праща бърза усмивка и иска да става и вниманието му е насочено в друга посока. Аз също като теб си зададох въпроса дали имаме добра връзка помежду ни и дали аз с някое мое действие/бездействие не съм провокирала такова поведение. Върнах се назад в месеците и си казах, че е защото не съм го носила много или защото все го нося напред по препоръка на физиотерапевта. И в следващия момент си казах, че ако се измъчвам или самосъжалявам, няма да променя ситуацията, а по-добре, сега, веднага, да направя нещо да подобря ситуацията. Т. е. в повечето случаи аз избирам "да не храня" негативните мисли и чувства и предприемам действие. Освен това мисля като Смоуки, че дете, което не плаче и не следва постоянно майка си, се чувства добре и се адаптира бързо. А и аз имам необходимост не на последно място от време за себе си и не смятам за проблем да го оставям вкъщи с баща му и аз да ходя на танци или докато е майка ми при мен да го оставям няколко часа навън с нея. Когато се прибира с баба си, Ник ме посреща с голяма усмивка. Но и да ми се намръщи, не бих го приела негативно. Ник си в завършено човече и си има своите настроения. Баща му, например, всеки удобен момент се опитва да го научи да казва "тате" на немски. За разлика от него аз не държа "мама" да е първата му дума. Смятам, че това е излишно его, при положение, че в един момент ще казва и "мама" , и "тате" и всичко останало 🙂

# 627
Елфче, отдъхнах си като те прочетох - мислех, че съм единствената "луда", която хич не държи детето да проговори с "мама" и като цяло не отдавам никакво значение на тези неща.

Честно казано се радвам, че успях да си продължа с моите хобита и на моменти имам толкова неща за вършене, че хич не съм фокусирана изцяло върху малката. Което хем на нея й дава свобода - не съм супер протектиращ родител, хем ме кара да се чувствам пълноценен човек извън факта, че имаме дете.

Така или иначе децата растат бързо и всяко чудо за три дни - това, което днес ни се струва голяма работа, ще е незначително утре.

# 628
Смоуки, същото си мислех за теб тези дни - добре, че има още един човек в твое лице, който разчупва рамката 🙂 Иначе всеки е свободен да отглежда своето дете според своите представи и според индивидуалните потребности на детето. Аз обичам Ник, но обичам и държа и на себе си. Остават няколко месеца до годинка и ако се обърна назад, бих казала, че това е прекрасна година, в която и през призмата на майчинството, се усетих по-силна, по-вдъхновена и по-красива. Не се изгубих в майчинството, а израснах повече в него. И не съжалявам, че си носих новите дрехи и намирах, та дори и 15 минути, да отделя за себе си, за да се чувствам красива. Вярвам, че щастливото дете има щастливи родители. Един ден, ако разказвам на моето дете за този период, ще кажа: Може да не организирах големи бебешки партита и не правих специални фотосесии с теб, но бях щастлива там с теб 🙂. Скоро ще предам щафетата на баща му и макар, в началото да ми беше леко носталгично, вече се радвам, че направихме този избор и Ник ще има време да прекарва следващата година повече време с баща му и да изградят специална връзка. И освен това съм сигурна, че той ще му разкрие света по свой начин, без паника от това дали Ник е изял някоя буболечка или е плувал в локва 😜
PS Лейди Роуз, отдавна не си писала. Как сте с Кристоф?

# 629
Радвам се за вас, момичета, че правите нещо за себе си и сте се върнали към хобитата си. Също съм на мнение, че това няма да попречи на връзката с детето. При мен е доста трудно, доскоро не можех да я оставя на баба й. Но вече имаме страхотен напредък и изобщо не се сеща за мен. Нооо вкъщи  си иска да съм около нея и трудно успявам нещо да свърша.

Отделно, че изпитвам вина, когато я оставям на баба и дядо й, защото съм човек, който много рядко иска помощ и си мисля, че ще ги затормозя. Всъщност се оказва, че на всички им е приятно. Та, ще се възползвам от всеки удибен момент да я оставям.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 19:53 от tsv.ivanovaa

Общи условия

Активация на акаунт