Пубертетът при момчетата - тема 16

 • 9 539
 • 194
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 8 301
Точно като наркотик действа. Стигам до там, че да прибирам мишки и клавиатури, за да не може да играе. Днес е и без телефон. Но утре трябва да му го дам, а компютъра му трябва и за училище (уж). Не мога да се меря вече с него, успява да преодолее всякакви приложения за родителски контрол. Чак с някакво насмешливо пренебрежение се отнася към тези ми опити.
Благодаря, Боряна, редактирам. Баща му почина преди 4 години. Ох, толкова много искам да го похваля за нещо! Но той е обзет от такава апатия, не ми дава много поводи. Преди прекарвахме много време заедно, сега му е досадно и безинтересно. Липсват ми тези моменти и понякога се усещам по-объркана и от него, защото до сега децата са били фокусът на ежедневието ми и не знам какво да правя, губейки този фокус.


Спри да го наказваш, наказанията никога не са водили до нещо добро.
Опитай се да го приемеш за възрастен.
Намери психолог с който то да се стрещаш, а може в последствие и той.
Смъртта на баща му със сигурност оказва влияние. Бях командировка 10 дни и малкия (14 години) и ММсе отглеждаха сами за това време. Карали са колела, ходили са на картинг, гледали са някакъв инфлуенсър вечерно време, поръчвали са си вредна храна.....детето каза, ей мамо колко хубаво беше докато те нямаше Simple Smile Радвам се, че успяват да споделят времето си.
Спряхме да се караме, казваме нашата гледна точка и дотам, кой чул, чул. Ако не сме си свършили работата до сега, няма как с наказания и забрани да се случат.
Трябва да имаш едно основно изискване според мен - да учи.
От тук на сетне избора е негов, дали ще излиза, дали ще си седи у дома.
Компютърните игри са ужаса днес, но мисля, че тяхното преодоляване (мярка) трябва да се случва в по-ранна възраст.
Прегръщам те!

# 46
 • София
 • Мнения: 12 464
О, смъртта на бащата няма как да не оказва влияние. Такива рани се събуждат точно в тази възраст и е все едно е станало вчера. Наистина ако има наличен чичо, дядо, семеен приятел мъж, който да го подпре ще му помогне много.
Кураж!

# 47
 • София
 • Мнения: 700
А за парите при момчетата е страшно наистина. И не идва от семейството изобщо, просто е масово и някак се обединява и с ужаса, че ще умрат девствени, никое момиче няма да ги хареса, вероятно по линията, че момичетата харесват успешни мъже, т.е. с пари. 
А откъде идва това втълпяване, че момичетата харесват само успешни мъже с пари? Някъде от средата, семейството идва. И не е вярно. Има много тинейджъри, намерили любовта в училище с връстници, не всички момичета търсят чичко-паричко или голям, успял батко. Това трябва да им се казва, иначе - лошо. Растат и свестни деца, които не са материалисти и консуматори, постоянно го виждам около нас, съученици, приятели на моите.
Но като цяло съм съгласна, че пресата върху момчетата е по-голяма що се отнася до успех, пари, статус. Знаят, че това някак се очаква от тях, трябва да се борят, да работят. Но е и нормално, няма как да се избяга от стереотипите на пола, колкото и да се говори обратното.

За 15 годишния геймър мога да дам само един съвет - неуморно говорене и поддържане на връзка и контакт. Бояна е абсолютно права - изисквайте 2-3 важни неща по точки. Например: училището да върви, социалният живот, да излиза, да се движи. Това да са условията, за да няма геймърски забрани.
И аз мисля, че е период и ще отмине, но все пак без родителската котва децата все още трудно се справят на тази възраст.
Забраните и крайностите вече не работят, да, опичат се, знаят повече от нас, а и физически са по-силни (моят на 12 вече е по-едър от мен, представям си 15 годишен, той е мъж направо).

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 10:29 от jasmin tisane

# 48
 • Мнения: 23 162
Идва от соц. мрежи и наблюдения от обществото.Сегашните млади хора живеят доста объркани, не са като нас:

# 49
 • София
 • Мнения: 12 464
А откъде идва това втълпяване, че момичетата харесват само успешни мъже с пари? Някъде от средата, семейството идва. И не е вярно. Има много тинейджъри, намерили любовта в училище с връстници, не всички момичета търсят чичко-паричко или голям, успял батко. Това трябва да им се казва на децата, иначе - лошо.
Но като цяло съм съгласна, че пресата върху момчетата е по-голяма що се отнася до успех, пари, статус. Знаят, че това някак се очаква от тях, трябва да се борят, да работят. Но е и нормално, няма как да се избяга от стереотипите на пола, колкото и да се говори обратното.

Разбира се, че не е вярно, но през всички минават някакви социални зарази от този тип. Маркирах като проблеми, които съм чувала от момчета, чиито семейства изобщо не са в този дух. Че и от момчета от състоятелни семейства на хора културни, с успешни професии, не парвенюта, също и от скромни семейства. Почти ми е представителна извадката. Просто се добавя към класическия ужас, че момичетата няма да ги харесат, защото съученичките им си падат по батковци, например, и им се присмиват особено като са на 13-14 и вероятно 15.

И наистина сегашните младежи живеят в съвсем различен свят. Пък и да не забравяме, че минаха през пандемията и 1-2 години са имали онлайн да се объркат още повече.

# 50
 • София
 • Мнения: 700
Е, да, в мрежите изобилства от кифли, ако от там се формира това мнение, разбирам. Инфлуенсърите също допринасят много.
Но пък в училище не е така, поне по мои наблюдения.
На 15-16 годишен тийн бих казала, че за такъв тип момичешко внимание, кифленско и материално, няма смисъл да се бори, наистина.

# 51
 • София
 • Мнения: 12 464
Те не се борят за нищо, но на теория си се ужасяват. Като поговорят повече с някого, пък ако може и да говорят с нормално момиче, без да флиртуват, разбират, че повечето момичета са си нормални, дори и те да имат Тик-Ток.

# 52
 • Мнения: 364
Като мъжки татко заставам с две ръце зад Бояна. Макар и големия ми да е предпубертетна възраст забелязвам и аз такива тенденции покрай него и приятелите му. Жестоко се комплексират от соц. мрежите и разните там инфлуенсъри и прочие. Набива им се от крехка възраст как трябва да изкарват огромни суми за да не са неудачници, как ако нямаш пари си никой и тн. На тази възраст е особено лесно да се повлияеш от това и няма как да не се сдухаш. Приемат, че единственото важно е парите и нищо друго няма значение - гледал съм някои клипове и съм оставал потресен на какви глупости ги учат там - казват им че няма смисъл да се учи, по-добре да гледат себе си и да се развиват с бизнес и тн. Вместо висше образование, на 18 да отварят една фирма и да почват сделки и тн и едва ли не на 20 да са милионери, иначе за нищо не ставали. От нашата камбанария това е очевидно, колко глупаво е, но на 13-14 години е много лесно да залитнеш в това, особено ако нямаш добър мъжки модел в живота си. Още повече, това поколение, заради пандемията е още по-обременено от соц. мрежите и мнението на хората в тях се приема винаги за чиста монета.

# 53
 • Мнения: 29 820
Плювам в пазвата и заключвам всички приложения с подобни инфлуенсърски простотии....!!!!

# 54
 • Мнения: 364
Плювам в пазвата и заключвам всички приложения с подобни инфлуенсърски простотии....!!!!
Ти хубаво ще ги заключиш, ама ще успееш ли да го направиш и на телефоните на приятелите му? Като се съберат и извадят телефоните нищо не пречи да гледа на чужд телефон и това само би затвърдило мнението му, че там са прави, а ти го ограничаваш от тази "истина". По-правилен подход според мен е да му помогнеш да разбере, че това са глупости и че никой няма да му даде знанието за успеха току така на тепсия за без пари и че това са хора, които просто си гледат интереса - за сметка на това да възпитате правилните морални ценности в него. Определено е адски трудна задача, особено в този така дигитален днешен свят.

# 55
 • Мнения: 29 820
То аз си говоря, ама кой ли ме слуша....?!?

Все едно аз съм слушала някого на тази възраст.....

Ама, така е, всеки по реда си.

# 56
 • София
 • Мнения: 700
Плювам в пазвата и заключвам всички приложения с подобни инфлуенсърски простотии....!!!!
Няма ефект, ще намерят пак къде да гледат. А и така не се научават да управляват устройствата, а обратното - устройствата управляват тях, защото всичко забранено е по-сладко.
Семейството е котва, там трябва да се обясняват нещата.
И общуване със земни, нормални деца, а наоколо е пълно основно с такива. Hands Plus1

# 57
 • Мнения: 29 820
Има си ефект като няма тик-ток, фейсбук и инстаграм. Да гледа от телефоните на приятелите, колко да гледа....

# 58
 • София
 • Мнения: 12 464
И да не гледа, нали си говорят и някак на клетъчно ниво си предават тия страхове, идеи, простотии. Особено момчетата са глутничари и главатарят каквито възгледи има и всички като овце попиват. Но и това минава. Търпение трябва и разговори, пък те и да не дават вид, че слушат все нещо се просмуква и накрая вдяват.

# 59
 • Мнения: 7 895
Понеже съм социолог това ми е много интересно и то е ново.
Скрит текст:
В моето поколение не го е имало. Както и в моето поколение никой не се е питал дали е гей и може ли да стане гей. Това е отделен ужас, който имат.
А за парите при момчетата е страшно наистина. И не идва от семейството изобщо, просто е масово и някак се обединява и с ужаса, че ще умрат девствени, никое момиче няма да ги хареса, вероятно по линията, че момичетата харесват успешни мъже, т.е. с пари. Също помага да работят нещо, дори вкъщи срещу някой лев, да усетят, че могат да изкарват пари. Синът ми беше бийч бой и даваше уроци по сърф. Ясно ми е, че не е законно, но то беше повече като стаж и аз бях там, но му даде едно спокойствие, че с тия 5 лв, които е изкарал ще се справи и като по-голям.

Това световна тенденция ли е, или сега- засега само регионална?
Живеем в чужбина, децата са в international school.
Странно ми е да го прочета, защото синът ми (15 г.), съучениците му, приятелите му- всички се виждат като супер успешни и финансово стабилни . В бъдеще. Наясно са, че за целта ще им трябва солидна подготовка и яко бачкане, не строят някакви измислени кули и мечти, че всичко ще им се спусне наготово. Но никой не се вижда нереализирал се или финансово сринат.
При дъщеря ми, която е на 18- положението е аналогично. Самата тя се смее с глас понякога, как 90% от съучениците ѝ се виждат като успешни CEO в най- лошия случай.
Говоря за деца- извадки буквално от цял свят.

Общи условия

Активация на акаунт