Пубертетът при момчетата - тема 16

 • 9 542
 • 194
 •   3
Отговори
# 30
 • Мнения: 7 956
На 14 и половина е, има гадже съученичка, която ми беше показана на снимка някъде за милионна от секундата. Хубава е. Разхождат се след училище и доколкото ми е казвал, я води на сладкарница. Вечер не излиза, вероятно защото момичето има вечерен час и си чатят по телефона. Хич не иска да споделя, горкият, и ми е жал да го мъча. Засега си озаптявам любопитството Sunglasses

# 31
 • на Мелмак
 • Мнения: 11 068
Аууу, много готино Grinning
Големи са сладури.

# 32
 • Мнения: 3 440
Нашият е на 15г., вечерния час е 22ч. Момичета колкото искаш, повечето са само приятелки. Имаше и няколко гаджета за кратко.
Оплаквам се, че разбраното ми дете се превърна в някакъв ръмжащ звяр, който опонира на всичко. Пубертетът го тресе яко, надявам се да мине бързо и без последствия.

# 33
 • Варна
 • Мнения: 10 612
Здравейте!

Прочетох темата и моля да ме извините, ако вече е обсъждано и се повтарям.

Препоръчайте ми шампоан против пърхот за момче на почти 16 г.

Ползвал е от Лидл, забравих му името, както и на Nivea men, но без ефект.

# 34
 • София
 • Мнения: 12 468
На Дюкре са много добри шампоаните против пърхот, вижте какъв точно е подходящ при вас – сух пърхот, мазен и тн. И използвайте според указанията. Скъпички са, но поне работят.

# 35
 • Мнения: 29 820
Купи му от аптеката лечебен шампоан - Низорал, Селмакс, Кетозал, Себорал.
Низорал има лечебен (силен) вариант и после поддържащ ежедневен.

# 36
 • Немция
 • Мнения: 6 924
Всеизвестният Head and Schoulders върши също добра работа, не е скъп. Чувала съм все положителни отзиви от тези, които го ползват.

Разбира се, избор има голям, аптеките предлагат по принцип най-високо качество козметика.

# 37
 • София
 • Мнения: 700
И аз съм купувала на Дюкре, ето този: https://www.ducray.com/bg-bg/p/squanorm-tretirasch-shampoan-prot … 70037586-943d0b40
Идеален е за тинейджърски коси, които обикновено са мазни. След едно-две ползвания и се вижда резултатът.
Имат и серия за сух пърхот, както и за по-тежки състояние със сърбежи.

# 38
 • Варна
 • Мнения: 10 612
Много благодаря на всички!

# 39
 • Мнения: 883
Оф, момичета... Уж се подготвях за това, настройвах се психически, четях, но се чувствам напълно неадекватна. Пуберът е на 15 години и през последната една година настъпи толкова рязка промяна, че на моменти имам чувството, че това не е моето дете. Беше толкова жизнен, енергичен, контактен, спортуваше (е, по отношение на училището винаги е имало доза досада и мързел, но никога не се е отпускал, беше отличник и влезе в желаната гимназия). Сега е на другия полюс - не тренира, не учи, няма приятели, никъде не излиза и освен компютърните игри друго не го интересува. Когато наложа ограничение (защото, ако зависи от него ще играе 24/7) става агресивен, обижда толкова грозно, че сериозно успява да ме уплаши.
А аз, колкото и да "обработвам" себе си, да си напомням, че хормоните бушуват и това е период, който ще мине, не успявам да се сдържа и да запазя хладнокръвие. Налагам наказания, които осъзнавам, че не работят, но не знам какво друго да направя.

# 40
 • Мнения: 29 820
Компютърните игри са днешния "наркотик" за децата. Опитвам се моя да го ограничавам, но виждам колко зарибяващо му действат.
Като налагаш наказание е важното да не се огънеш и да разрешиш пак нещото.

# 41
 • София
 • Мнения: 12 468
Много е трудно като ти сменят детето, но почти на всички се случва в някакъв момент. Мисля, че това е и времето да промените стратегията с наказанията. Изберете си няколко важни за вас неща – да не е агресивен, да ходи на училище и още едно, например, и отнасяйте умерени забележки само по тези въпроси. Другото работете с похвали и за най-дребното добро. Ако има чувство за хумор детето го карайте повече и на майтап. И не казвате къде е бащата, но или той, или той и други мъже трябва да се заемат да подкрепят възмъжаването. Дали ще го водят за риба, дали на поход в планината, но да е сред мъже и то стабилни, спокойни, уравновесени.
Моят син го спаси уиндсърфа и сърфистите. Там си центрира хормоните, другите мъже си караха около него, говореха си, обсъждаше си с тях новите неща, които го вълнуват и притесняват.

Спокойно и опитайте да разберете защо е така, както е. Хем искат да са големи мъже, хем никой не ги взима на сериозно, момичетата на същата възраст не ги харесват, а и в допълнение днешните момчета до едно са обзети от ужас как ще се справят в живота и дали няма да останат безработни, бездомни и тн. Говорила съм с много и най- различни пубери, тормозят ги сериозно тези неща и се отчайват някои, други ги избива и на агресия.

# 42
 • Мнения: 883
Точно като наркотик действа. Стигам до там, че да прибирам мишки и клавиатури, за да не може да играе. Днес е и без телефон. Но утре трябва да му го дам, а компютъра му трябва и за училище (уж). Не мога да се меря вече с него, успява да преодолее всякакви приложения за родителски контрол. Чак с някакво насмешливо пренебрежение се отнася към тези ми опити.
Благодаря, Бояна, редактирам. Баща му почина преди 4 години. Ох, толкова много искам да го похваля за нещо! Но той е обзет от такава апатия, не ми дава много поводи. Преди прекарвахме много време заедно, сега му е досадно и безинтересно. Липсват ми тези моменти и понякога се усещам по-объркана и от него, защото до сега децата са били фокусът на ежедневието ми и не знам какво да правя, губейки този фокус.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 11:50 от Sea breeze

# 43
 • Мнения: 29 820
в допълнение днешните момчета до едно са обзети от ужас как ще се справят в живота и дали няма да останат безработни, бездомни и тн. Говорила съм с много и най- различни пубери, тормозят ги сериозно тези неща и се отчайват някои, други ги избива и на агресия.

Хммм...... на тази възраст не мисля, че имат и представа от отговорността на възрастните. Да не би да става въпрос за по-големи 18-19 г.?
До тогава смятат, че храната се появява магически на масата, токът, парното и водата са по подразбиране, стаята се почиства също с магия (еле при момчетата) и т.н.

ПС: Честно казано и мен ме е страх за бъдещето на децата ни. С темповете на промяна във всичко - технологии, общество, работни места, дори климата, не искам да се замислям, но нещата могат да са много трудни за следващите поколения.

# 44
 • София
 • Мнения: 12 468
в допълнение днешните момчета до едно са обзети от ужас как ще се справят в живота и дали няма да останат безработни, бездомни и тн. Говорила съм с много и най- различни пубери, тормозят ги сериозно тези неща и се отчайват някои, други ги избива и на агресия.

Хммм...... на тази възраст не мисля, че имат и представа от отговорността на възрастните. Да не би да става въпрос за по-големи 18-19 г.?
До тогава смятат, че храната се появява магически на масата, токът, парното и водата са по подразбиране, стаята се почиства също с магия (еле при момчетата) и т.н.

О, не, точно на 13-14-15 започват, но ако не ги заговори някой не си казват. Понеже съм социолог това ми е много интересно и то е ново. В моето поколение не го е имало. Както и в моето поколение никой не се е питал дали е гей и може ли да стане гей. Това е отделен ужас, който имат.
А за парите при момчетата е страшно наистина. И не идва от семейството изобщо, просто е масово и някак се обединява и с ужаса, че ще умрат девствени, никое момиче няма да ги хареса, вероятно по линията, че момичетата харесват успешни мъже, т.е. с пари. Също помага да работят нещо, дори вкъщи срещу някой лев, да усетят, че могат да изкарват пари. Синът ми беше бийч бой и даваше уроци по сърф. Ясно ми е, че не е законно, но то беше повече като стаж и аз бях там, но му даде едно спокойствие, че с тия 5 лв, които е изкарал ще се справи и като по-голям.

Общи условия

Активация на акаунт