Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 79

 • 29 566
 • 776
 •   1
Отговори
# 765
 • Мнения: 17 128
То и разпадащи се тухлени кооперацийки с проблеми в структурата има колкото искаш из София.

# 766
 • Мнения: 2 733
Едва ли ще пребивава 50 години в панелна гарсониера в Люлин. Купува, няма да се занимава с местене, наеми и хазяи, след няколко години ще се изнесе в по-голям, тази ще я продаде или даде под наем. Каква е вероятността точно тогава цените да са паднали драстично и да е на загуба? Ама смятайте му и спестените наеми.
Е как да ти сметнем вероятности за непредсказуеми събития - да нямаме кристална топка?
Може само да сметнем сигурните неща, тоест сумата, изложена на риск - а тя е 100к евро, вкл. алтернативната доходност на тези пари, които е имал в кеш, но не е инвестирал в нещо друго. Безрисковата доходност в момента е 5% в САЩ, 4% в ЕС, кажи го значи 4% или 4к евро на година, или 333 евро на месец.
А наемът - зорлем 300 за такова нещо. Еми мерси...
Аз така смятам - с известни величини, а не с гадаене за бъдещето.
Виж, ако жилището струваше 50-60к, пък наемът беше 500 евро - тогава купувам одма.
Разбира се, рядко нещата са черно-бели и сочат недвусмислено кое е правилното - затова е хубаво човек да си прави сметката.
Но имам чувството, че някои хора въобще сметка не правят, а се водят по някакви максими от типа "винаги е по-добре да се купи". Като беше по 1000 евро - купувайте. Днес е по 2000 - пак купувайте. Утре ако ви поискат 3, пак ли ще е по-добре да се купи? Ами 5?

# 767
 • Мнения: 344
Ако можеше щях да инвестирам в банички....
От лев на 2,7 лв за година и нещо минава и злато и дцк и всички други инструменти.....😉😄

# 768
 • Мнения: 5 089
Аз да ви светна за една още по-доходоносна инвестиция - намирате на безценица или изхвърлени стари порцеланови сервизи. Може да се заемете и с разчистване на стари апартаменти - хем отблизо имотен пазар, хем находки излизат. После по групите на колекционерите продавате тоя порцелан на висока цена. От 200 лв. за обикновен комплект за хранене, до над 700 лв. за почти пълен сервиз за кафе от рядка серия. Доходността минава 100% само за няколко седмици и даже по-малко.

(не е шега, ако купувате или разчиствате старо жилище, не хвърляйте, пари се изкарват)

# 769
 • Бургас
 • Мнения: 6 364
Потвърждавам. Особено по рускоговорящите групи са голям хит.
Другото предложение е да се инвестира в скъпи дамски чанти. Ето, да не съм голословна.
https://www.dnes.bg/index/2024/04/23/skypi-kato-malka-kola-damsk … nvesticiia.605325

# 770
 • Мнения: 1 086
Едва ли ще пребивава 50 години в панелна гарсониера в Люлин. Купува, няма да се занимава с местене, наеми и хазяи, след няколко години ще се изнесе в по-голям, тази ще я продаде или даде под наем. Каква е вероятността точно тогава цените да са паднали драстично и да е на загуба? Ама смятайте му и спестените наеми.
Като беше по 1000 евро - купувайте. Днес е по 2000 - пак купувайте. Утре ако ви поискат 3, пак ли ще е по-добре да се купи? Ами 5?
Разбира се, че е по-добре да купи. Ще си спести от наем, няма да се занимава с местене, ще каже на село, че си е купил блок (това за онзи анонимен купувач се отнася, не за съфорумец/-ка), а като му писне ще го продаде за 6-7... хайде, ако хване момент на корекция, да е 4.5 в най лошия случай. Нали в дългосрочен цените на имотите винаги растат.

Скрит текст:
Малка подробност е, че растат цените на имотиТЕ, но на конкретен имот в дългосрочен план цената пада, освен ако не е строен от Колю Фичето или районът стане свръхтърсен.
Цената на млякото също расте, но конкретното бурканче в хладилника се вкисва. Така става и с имотите, но разтеглено в по-голям времеви интервал.


(не е шега, ако купувате или разчиствате старо жилище, не хвърляйте, пари се изкарват)
Аз така колко стари чаши от тънко стъкло изкупих...

# 771
 • Мнения: 4 200
Точно сутринта попаднах на една обява в центъра "Разчистваме мазета безплатно". Ясно къде е далаверата Grinning

# 772
 • Мнения: 2 733
Ако можеше щях да инвестирам в банички....
От лев на 2,7 лв за година и нещо минава и злато и дцк и всички други инструменти.....😉😄
Да - затова и казвам, този младеж като е имал 100к кеш, вместо панелка в Люлин в каквото и да ги беше развъртял, пак щеше да ги умножи - освен ако не ги тикне под дюшека. И ще си изкара 600-те лева за наема, вместо да поема риска на кого ще продаде тая панелка в Люлин след години (ако дотогава въобще е годна за обитаване).

Който е имал кеш последните 5-6 години и го е вложил в имот в БГ, не че толкова е спечелил в реално изражение, а е запазил парите си - имал е за един имот, и сега има пак за един. И в банички да ги беше вложил, и в злато, акции или биткойни, пак щеше да да е спечелил - в някои неща и повече от имот.
Спечелил е този, който е вложил не свои пари, а взети назаем при 2-3 % лихва.
Даже ако си взел заем и си изял и изпил парите, пак си спечелил, защото преди 5-6 години можеше да ядеш и пиеш двойно за същите пари, а ще ги връщаш пак толкова (с минимална лихва). Всичко това е за сметка на хорицата, които си спестяват в книжни пари, и за работещите на заплата, които всяка година трябва да натискат работодателя си за ново увеличение, което едвам им покрива инфлацията.

Аз обаче вярвам на това да се сложи край, просто не е устойчиво това положение - то или води до хиперинфлация, или трябва да се прекрати.
П.С. но за застраховка ако не съм прав, имам и твърди активи - просто не имоти в София, които не смятам за най-перспективното вложение, предимно по демографски причини. Хората намаляват, а броят построени жилища расте.

# 773
 • Мнения: 5 089
Хайде да не спекулираме с хиперинфлация. Инфлация е, не е хипер. Ще си помисля, че Ники Василев пише в темата.

# 774
 • Мнения: 235
Само, ако знаеше момчето, колко анализи от колко хора е провокирало решението му да си закупи гарсониера в Люлин.

# 775
 • Мнения: 2 967
Инфлацията днес излезе 2.4%. Към момента не няма изглед да се вдига предизборно и пред еврозонско. Но банките продължават с кредитирането и явно има кой да взима, така че не се знае. Лично аз очаквам инфлацията да продължава да замира, но за цени на имоти, не се знае, те винаги са нагоре. Grinning

Банички, порцелани и тн изискват работа, а Ганьо иска да му е лесно. Да изтегли кредит, да подпише договор и да печели. Ганьо е инвеститор, не бачкатор. Как ще иде да се рови в мазета като простолюдието.

Това за инвестиционните чанти е малко като инвестиционните ролекси. Еми видя им се "инвестицията" сринаха им се цените и хората пропищяха. Така че внимавайте с тези чанти.

# 776
 • Мнения: 19 064
Simple Smile Заповядайте в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1657350.new#new

Общи условия

Активация на акаунт