Козунаци 2024

• 56 537
  • 720
  •   1
Отговори
# 555
Белушани, не съм от майсторките, но задължително всяка година меся по един козунак на ръка, просто за удоволствие. Минаха повече от 10 години, когато замесих първия. Правих по рецепта на Джемма (козунакът на Мимито, мисля, че така е записан в пост 1). Месих с обикновено брашно, даже не знаех колко е силно, но станаха много хубави козунаци (щом на домашните им харесаха, значи бяха хубави).
Ще се справиш. Успех!

Френската мая я харесвам и аз. Купувах по 500гр, когато правех редовно и хляб. Отсипвах в бурканче, пакетът затварях плътно и държах в шкафа.
Сега ползвам маята от Лидл (доволна съм, дано нямам проблеми, че чета, че други са имали).
Брашно съм ползвала най-различно (в началото "Суворово", после "София мел" за баница, на "Родна стряха" тип 650).
За сплитането питаше Белушани. Най-лесно е да разделиш на три части, правиш фитили, после сплиташ на плитка като започваш от средата към единия край, после пак от средата към другия, така става равномерно (някой беше споделил това в темата, забравих кой, но благодаря, защото така става много добре. Харесвам и плетката "офицерско копче", има клипчета в ютуб.
Успешно козунакоправене на всички! 🤗

# 556
  • Sofia
Душата, добре че спомена за новата опаковка!
Ако не си ползвала, пробвай Манитобата на Капуто, във Фантастико я има.

# 557
  • Велико Търново
Вчера след като се прибрах от работа и пуснах хлебопекарната. Ползвам рецептата на Иван Манчев, която е за 1 кг тесто, а аз направих доза и половина. Единият в с шипков мармалад, а другия с мармалад от портокали и шоколадови капки. Малко превтаса и стана много въздушен. Иначе оформям по най-лесния за мен начин и става ефектен отвътре. Раздърпвам едната топка на квадрат или правоъгълник, мажа с мармалад и навивам на руло, което срязвам по дължина и преплитам двете части.

# 558
И аз много съм доволна от тази мая.Но напоследък не я откривам.

Има я в магазини ДАР и понякога във Фантастико.

# 559
  • Sofia
Кога ли ще се научат да показват и таблицата, така само отпред нищо не ми говори?!  Колко му е протеина? Бих го пробвала.  

Мления мак на Лидл ползвам в хляба си, може и козунака да наръся. Simple Smile

# 560
  • In transit
Морена, 13% му е протеина на това брашно. Хубаво е, ползвала съм го.
Френската мая я има и в Била.

# 561
  • Sofia
Благодаря, Мики
На Капутото  е 14г.

# 562
  • In transit
Благодаря, Мики
На Капутото  е 14г.
Ще мина днес през един магазин където го продават и ще го снимам, да не те подведа.

# 563
Моренка, довечера ще погледна, по спомени беше 13,5. Марчева, това точно брашно купувам от пловдивското Лекси. Има вариант манитоба с повече протеин, нормално и пълнозърнесто. Като пълнозърнестото не е боядисано бяло, а предимно наситнени шлюпки от обвивката на зърното -  виждат се ясно в хляба.
На Мливо много силното не бих ползвала с мая. Ако е с квас, ок, но с мая не е нужнио толкова силно. А и цветът  му не е атрактивен като за козунак, печивото тъмнее. 
Марчева, надявам се да саи взела от смления мак, убедена съм че този продукт ще пасне  уникално в  твоята рецепта за плънка.  Мократа готова плънка донесох от немско, тук не съм срещала, нищо че е на доктор Йоткер.
Благодаря и за разяснението за френската мая. Имам десетина пакета от старата, но след козунакоправенето ще заредя от новата.

# 564
Намерих в ибей тази мая, но се чудя какво да правя с 500 грама? Аз не меся всеки ден. Пише, че трайността и е 1 година в оргиналната опаковка. И пак, за една година едва ли ще я изразходя...

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.ebay.de%2Fitm%2 … sbc6ppzah4zCGuT1M

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 10:40 от Pippi_

# 565
  • In transit
Pippi_, не се отваря снимката.

# 566
Мики, редактирах. Отваря ли се? При мен да.

# 567
  • Sofia
Пипи, защо не си вземеш малки пакетчета?  Не си в БГ ли?
Странно като е от ибей, защо през ФБ...

# 568
Иначе оформям по най-лесния за мен начин и става ефектен отвътре. Раздърпвам едната топка на квадрат или правоъгълник, мажа с мармалад и навивам на руло, което срязвам по дължина и преплитам двете части.
Този трик ме впечатли. Винаги съм си мислила, че плънката трябва да се старая да остане вътре, за да не изсъхне.

# 569
  • Sofia
Иначе оформям по най-лесния за мен начин и става ефектен отвътре. Раздърпвам едната топка на квадрат или правоъгълник, мажа с мармалад и навивам на руло, което срязвам по дължина и преплитам двете части.
Този трик ме впечатли. Винаги съм си мислила, че плънката трябва да се старая да остане вътре, за да не изсъхне.
Въпрос на вкус. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт