Козунаци 2024

• 56 543
  • 720
  •   1
Отговори
# 540
Стартерът в случая не е само за да се активира маята, неслучайно си пише че е с 3 втасвания - още с първото започваш да развиваш и тестото. Така че в тази рецепта поне за мен звучи по-добре да си се направят всички стъпки, независимо дали маята е свежа или суха.
Със сухата може да си се работи по същия начин като с прясната, просто не е задължително а не че с нещо ѝ пречи.

# 541
  • Sofia
Този с трите втасвания, нали? Него си запазих.
Ени, аз няма да се откажа ама ако блъскам, блъскам и накрая стане за в коша, много бързо ще ми се изпари желанието и мотивацията. Да си взема ли все пак хлебопекарна и да меся вътре?
За начинаещи ти предлагам на първо време - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html
Мен неуспех  яко ме мотивира. Simple Smile
И смятам, че е по добре първо на ръка да се научиш, после с машина, защото трябва да знаеш как  се усеща тестото.  Няма нищо сложено/страшно в месенето. Просто разтягаш  и сгъваш тестото както ти е удобно.
И както Мики писа... правиш почивка (тестото се поотпуска) и продължаваш.

И с нископротеинови брашна стават козунаци  разбира се... до преди няколко години само такива имаше на пазара, а Козунаци се правят от много преди това.
Аз бях на баницата на СМ, след това се появи пицата им - то по ми харесва. Последните пъти обаче реших, че не искам чак толкова жилави конци и смесвам силно (високопротеиново) с малко слабо, както писах вчера май.

# 542
То даже за човек без опит не е много добре с най-силните брашна че ще се види в чудо като му стане на ластик и се мъчи с оформянето. По-лесно се работи ако не е толкова жилаво тестото, особено ако нямаш преценка колко да месиш и колко да чакаш да се поотпусне. Е, не чак най-слабите брашна за торти, разбира се. Но и чак много силно по-добре да не е.

# 543
  • Sofia
Така започваме подготовката. До колкото разбирам, разтваряме само "живата" мая, която е на кубче май. Но млякото и брашното ги взимаме от грамажа, даден за козунака или отделно ги добавяме тук?
Няма нужда да криеш въпроси по темата.  И няма тъпи въпроси, просто си начинаеща, каквито всички сме били.  Simple Smile
Та точно,  първо си отмерваш продуктите и взимаш от тях, за да забъркаш маята.

Точно както съм писала в рецептата за начинаещи, брашното е Екстра на СМ. 
Или което и да е с 10-12г протеин.

# 544
Благодаря ви много!!!!
Още в събота ще пробвам този за начинаещите. И най-вероятно ще е със суха мая, другата съм я виждала само на картинка. По същия начин процедирам, нали? Отмервам продуктите по грамажи и за да активирам маята, макар и суха, и следвам това, като взимам от вече измерените продукти:
"С малко от пр. мляко (приятно топло, не горещо) и брашното разтворете маята + 1/2ч.л. от захарта да се получи кашичка, покрийте и оставете да се активира/да кипне - около 15мин. "
Надявам се да не е съвсем трагично, за да продължа с опитите си.

# 545
  • Sofia
Благодаря ви много!!!!
Още в събота ще пробвам този за начинаещите. И най-вероятно ще е със суха мая, другата съм я виждала само на картинка. По същия начин процедирам, нали? Отмервам продуктите по грамажи и за да активирам маята, макар и суха, и следвам това, като взимам от вече измерените продукти:
"С малко от пр. мляко (приятно топло, не горещо) и брашното разтворете маята + 1/2ч.л. от захарта да се получи кашичка, покрийте и оставете да се активира/да кипне - около 15мин. "
Надявам се да не е съвсем трагично, за да продължа с опитите си.
Така, така. Simple Smile Има и снимки, така че да е съвсем лесно и ориентиращо,  спокойно действай.

# 546
Мнооооого благодаря на всички ви за очевидното търпение. Ще споделя резултатите си през почивните дни.

# 547
https://www.viauno.bg/bg-product-details-14618.html
това е моето брашно за козунаци тази година. С него меся и хляба си, същата марка имат пълнозърнесто и при хляба с квас слагам 2:1 манотоба с пълнозърнесто. При козунак ползвам само манитоба.
Донесох си пълнеж с мак( не съм го отваряла, на пипане е като гъста каша), слагат го на канелени рула. Ще се пробвам да го направя като част от плетката на козунаците . От Лидъл взех маково семе смляно - за първи път виждам такъв продукт. От него също  ще направя плънка - както я описваше Марчева. Изобщо, тази година ще наблегна на маковата плънка. Толкова ми харесаха тези канелени охлюви в немско   - искам да се пробвам да направя нещо подобно, но с козуначено тесто.
Относно маята - винаги ползвам френска мая. Изключително доволна съм от резултата, никога не съм имала фал с нея. За начинаещите:
https://lesaffre.bg/product/%D1%81%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B … 0%B0%D0%BD%D1%82/

# 548
И аз много съм доволна от тази мая.Но напоследък не я откривам.

# 549
Тя трае много, когато месех по-редовно карах с големите пакети от половин килограм, сега на майка ми съм взела пак такъв че тя си прави домашен хляб. Има ги в Метро и в 1-2 онлайн магазина съм ги срещала също.
Добре затворена и аз и в хладилника държах буркана, ми е вършила работа дори и след срок (тогава естествено винаги първо съм я активирала да видя че работи но не съм имала издънка нито веднъж).
Срещала съм да казват и че не е нужно да е в хладилник, но лично аз не съм пробвала, аз пресипвах в плътно затварящи се бурканчета и държах в хладилника. У майка ми също е така, че тя от мен видя за тия големи пакети и съответно и другото като мен прави.

# 550
  • Sofia
И аз харесвам френската суха мая, но първа любов ми е сухата Юва, като и живата.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 19:50 от Morena

# 551
  • Mostly in my mind
И аз много съм доволна от тази мая.Но напоследък не я откривам.
В Била се предлагаше преди. Скоро не съм проверявала, но може би си я поддържат още.

# 552
  • София
https://www.viauno.bg/bg-product-details-14618.html
това е моето брашно за козунаци тази година. С него меся и хляба си, същата марка имат пълнозърнесто и при хляба с квас слагам 2:1 манотоба с пълнозърнесто. При козунак ползвам само манитоба.
Донесох си пълнеж с мак( не съм го отваряла, на пипане е като гъста каша), слагат го на канелени рула. Ще се пробвам да го направя като част от плетката на козунаците . От Лидъл взех маково семе смляно - за първи път виждам такъв продукт. От него също  ще направя плънка - както я описваше Марчева. Изобщо, тази година ще наблегна на маковата плънка. Толкова ми харесаха тези канелени охлюви в немско   - искам да се пробвам да направя нещо подобно, но с козуначено тесто.
Относно маята - винаги ползвам френска мая. Изключително доволна съм от резултата, никога не съм имала фал с нея. За начинаещите:
......
За съжаление не съм попадала на готов  пълнеж с мак, убедена съм, че е  прекрасен! Нищо  де, ние ще си го направим така, както всяка година. От Лидл също съм купила мак не знаех, че е смлян, за първи път така купувам точно от Лидл, все от Метро се зареждам и си беше на зрънца - маково семе, като му дойде времето ще то отворя и ще преценя какъв е. Канелените охлюви в немско с пълнеж от маковото семе са фантастично вкусни, опитвала съм ги, обичам ги, но и моята, силно "моя," защото са ми дали рецептата е отлична, една плътна, влажна, ароматна, страхотна плънка  е и за мен е най-добрата плънка.
Също ползвам френската мая от  години - отлична, по случайност познавам и вносителката, сериозно се отнася към продукта. Тези от вас, които я ползват трябва да знаят , че й е сменена опаковката и вече е в червено, не е в сиво-бежово, а е в червено и пускам да се знае старата опаковка -
Скрит текст:
И НОВАТА ОПАКОВКА - ЕДНО И СЪЩО Е - не викам, само отбелязвам да се знае и да не се чудите
Скрит текст:
Брашното ти е добро, ти от къде го купуваш, благодаря!

# 553
Това червеното е същото като големите опаковки от 500г на тази мая, но хубаво че каза - от сто години си беше в бежовата опаковка и всеки е свикнал тези пакетчета да търси на рафта.

# 554
  • София
Това червеното е същото като големите опаковки от 500г на тази мая, но хубаво че каза - от сто години си беше в бежовата опаковка и всеки е свикнал тези пакетчета да търси на рафта.
Да, същото е. Допълвам се, че също я купувам на количество, но никога не я държа в хладилник, на стайна температура е в шкаф, нищо й няма и след като и е минал срока също продължава да е активна напълно, последното съм го пробвала неведнъж

Общи условия

Активация на акаунт