Съдебна делба

• 5 732
  • 110
  •   1
Отговори
# 30
  • Далечният изток
Е защо да е не е законно? Ако е само заради делбата, да, законно е, няма пречка един собственик по всяко време, когато прецени, да се разпореди със собствеността си.

# 31
  • София
Защото аз ще напиша в иска за съдебна делба явното си намерение за изкупуване на дела. А с дарение не е ли заобикаляне на чл 33, въпреки желанието ми за изкупуване?

# 32
  • Далечният изток
За дарение не е длъжен да предлага на другия съсобственик изкупуване.

# 33
  • Пловдив
Ми заобикаляне е според мен, ама ВКС с тълкувателно решение каза, че може и да не е, разбирай - оди докажи, че е, няма реален шанс. (Колегите често се възмущават от това и онова решение на ВКС, аз обикновено или съм съгласна с решенията, или смятам, че ги разбирам споделящите даденото становище - е, те това решение не го разбрах.)

Забрави за заобикалянето, искам да кажа.

Може да влезе във владение, да. Сделката не се опорочава от това, че за имота се води дело.

# 34
  • София
Още при допускането ще искам и разпределение на ползването на имота. Ако новия съсобственик влезе във владение, предполагам трябва да се съобрази? Ще се пробвам и с отделен иск да разваля делбата, колкото и малък да е шанса.

# 35
Аз имам сериозни опасения, че няма да мога да вляза във владение след произнасянето на съдебното решение. Как се решават подобни казуси след съдебното производство?
Към момента владеенето е изцяло от страна на бившия ми съпруг. Какво се случва след като съдът произнася решение в полза на единия съсобственик и как може да защити правата си на собственост?
Вече писах - делим 3 имота, като вероятността да се разделят помежду ни в спора е голяма, тъй като стойността им е делима (1 голям апартамент и два малки, единият от които - в провинцията).
Нямам представа как ще се поделят, предполагам жребий и пр., но - как мога да вляза във владение, ако със заплахи и физическа сила се отнема това мое право? Как бившият ми съпруг ще бъде накаран да напусне жилището/жилищата?
Живея с чужбина, искам да продам онова, което съдът ще отсъди при делбата за мен, но очаквам сериозен физически отпор. И да сменя ключалка, тя ще бъде разбита, вероятно…. Как се решават подобни проблеми?

# 36
Здравейте, след 8 години предложения към съсобственик да изкупя дела му съм принудена да заведа съдебна делба. Става въпрос за селска къща с двор. Аз притежавам 2/3 от постройките и 1/2 от двор 2 декара двор. Останалото е на другия съсобственик. Помолих го той да предложи цена за дела си- отказва. В същото време имота иска много средства за поддръжка- покриви на сгради, които са протекли, въстановяване на разрушени огради, СОТ и тн. Тези средства ги покривах изцяло аз, но нямам документи, да го докажа, освен някои касови бележки за материали. Тези дни другия съсобственик ме заплаши, че ще продаде дела си на заможни местни хора с недобра репутация. Още понеделник отивам да търся адвокат за съдебна делба в района , ако вече не е късно. Въпроса ми е ако заведа съдебна делба, другия съсобственик може ли да продаде дела си по време на делото?

аз бях в същата ситуация, преди мен баща ми - всичко общо околоо 30 години. Накрая заведох дело за съдебна делба и делото беше вписано в Агенцията по вписванията. Адвокатът ми ибясни, че така на практика седлка с имота е невъзможна до приключване на делбата.

# 37
  • Далечният изток
Вписва се исковата молба, не делото. Което пак не е пречка някой да купи съсобствения дял. Вписаната искова молба е един вид предупреждение, че за този имот се води дело, но ако са се разбрали купувач и продавач, не е пречка за самата сделка.

# 38
Вписва се исковата молба, не делото. Което пак не е пречка някой да купи съсобствения дял. Вписаната искова молба е един вид предупреждение, че за този имот се води дело, но ако са се разбрали купувач и продавач, не е пречка за самата сделка.

Хубавото в нашия случай е, че къщата няма актуални документи, готови за сделка - има нотариален акт само за 1/2, която е всъщност моята част, а за другата има договор са делба (в другата 1/2 също имам 1/4 дял). Отделно няма строителни книжа, демек удостоверение за търпимост трябва да се извади, а в нашия случай съделителите са мързеливи, стиснати и неграмотни и няма да извадят и лев за документи. А и аз следя всяка стъпка по това дело и ще оспорвам и обжалвам всичко своевременно. Имам сантимент. За протокола - става дума за 140 годишна кирпична къща на пра-пра-дядо ми…

Искът аз го заведох, аз платих хонорар на адвокат, сега си искам във втората част пари за подобрения и ремонти и се плаща и на вещи лица според дела на съсобственика - общо взето всичко до тук изброено е излишно, ако не се бяха опънали и се бяха съгласили да им изкупя дяловете. Сега ще има търг и ще са късметлии, ако получат и 1/10 от това, което им предложих за всеки дял съответно. Но пълнихме гушите на съда, адвокати, ЧСИ и тн. …. прости и алчни, какво да кажа…

# 39
  • Далечният изток
Договорът за делба е акт за собственост също.

# 40
Договорът за делба е акт за собственост също.

да, да, само няма у-е за търпимост, което ме успокоява донякъде. И, както писах по-рано, това, че са марди и ги мързи да гледат, също. Ще пиша като имам повече видимост по делбата. И на мен ми е интересно какво ще се случи, но със сигурност ще участвам в търга, няма да се дам без бой…

# 41
Може ли да опишете как точно протича търга?

# 42
Може ли да опишете как точно протича търга?

Ако разбрах правилно адвокатите, чакам да се изкаже вещото лице (да се произнесе за неделимостта на имота, от една страна, и за квотите, които искам да ми се изплатят за неотложни ремонти, подобрения и т.н.), за да може да се възложи на ДСИ или ЧСИ, т.е. на публична продан.
Като съсобственик мога и ще участвам в търга като мога да заявя, че искам да го купя на най-високата обявена цена от наддадените. Дава се задатък някакъв, но ще мога да Ви кажа повече като стигна до там.

# 43
Публикували са определението по моя казус, ще бъда безкрайно благодарна, ако някой с две думи може да го разчете… объркана съм…

# 44
  • Далечният изток
Дай да го видим.

Общи условия

Активация на акаунт