Съдебна делба

• 5 718
  • 110
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Общо взето, трябва да си преценят дали предпочитат по-големите разноски при съдебна делба, но окончателно разрешаване на въпроса, пред риска , който едва ли е голям, но все пак, съсобствениците от чужбина при варианта с давността в следващите години да оспорят придобиването на дяловете им от другите по давност. В този случай теоретично могат и да се спогодят с тях, ако са разбрани, като им платят дяловете, но те си знаят роднините.
Разноските за особен представител могат да се съберат или приспаднат от дяловете на отсъстващите (ако покриват стойността), но при съдебна делба и съдебните такси са по-високи от нотариалните при доброволна, и на собствения им адвокат ще трябва да се плати повече, защото се води цял процес. Точни суми не мога да кажа.
Една консултация с адвокат във всички случаи, опитът от форума отделно.

# 76
Аз благодаря за споделения опит, защото доста ми се изясни процеса. Друго, което каза нотариуса, е че дори и да се появят претенции от някого след обст. проверка, те ще трябва да доказват, че са идвали в България, искали са да ползват имота и тн. Съмнявам се, че за 1/36 от неапетитен имот ще се занимават Grinning но знае ли човек... Ако може някой да ми прати контакти на читав адвокат по имотните дела, за да направя една консултация, ще съм благодарна.

# 77
Момичета, моля да ме насочите, какво да предприема, попаднах в следната ситуация:

Майка ми почина наскоро, тя е наследила делбено дело, което се води близо 30 години.

Съдът конституира мен и брат ми(който от 20 години е в чужбина и не поддържаше контакти с майка ни и мен), на мястото  на майка ни като нейни наследници.

В делото участват три страни, аз и брат ми сме с най-малък дял за подялбата на земеделски имоти, около 100 дка.

Излязло е решение на СГС, по възивно дело, което трябва да се обжалва пред ВС, но моята страна на това дело е била без адвокат, очаквам да го получа и  съответно при получаването на решението ще ми тече 30 дневен срок за обжалване.

Наследниците по делото са повече от стотина. Нашата страна се чуди още за адвокат, кой да е и кога.

Ако не го обжалваме решението на СГС, ще трябва да платим държавни такси хиляди левове, защото нивите са оценени за милиони,  + суми за изравняване на дяловете+направени разходи за хонорар на адвокат на една от страните.

По време на делото, другите две страни продават имот който са го поставили в изключителна собственост на нашата страна по делото сега.

Аз съм съгласна, да платя всичко по мойте квоти и решението на СГС да остане в сила.
Бих искала да се стигне до публична продан при положение, че обжалваме за да има справедливост за това че са ни поставили в дела имот, който не е продаден от нашата страна.

Тъй като, съм в много добри отношения и с трите страни по делото успях да уредя до два дни среща между тях, за доброволна делба.

Незнам, какъв ще е резултата от срещата и незнам, ако обжалваме решението какви пари за разходи да приготвим.

Благодарна ще бъда на компетентните Ви мнения, които, ще ми послужат за ориентир!

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 18:12 от Latyka

# 78
  • Далечният изток
Трябва ви адвокат. Няма как тук да ви се даде съвет. Аз лично не се наемам без да съм видяла документи.
Адвокат. Направете си поне консултация. Не е задължително да го наемате.

# 79
Благодаря Ви!
Няма да мине без адвокат, консултация правим и трите страни, но нямаме нает,
на срещата която предстой и на която няма да присъствам, ще се мисли и за общ адвокат изобщо може би някаква безумица... незнам какво да предприема сама с най-малкия дял, пропуснах да питам такъв ако обжалвам индивидуално  пред ВС какви пари ориентировачно  за такси да си приготвя и кога се плащат, има ли  държавни такси или други, кога ли се плащат, по квоти ли... на този етап може ли доброволна делба🤔

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 18:53 от Latyka

# 80
  • Далечният изток
Всичко това са въпроси към адвокат.

# 81
Всичко това са въпроси към адвокат.

Да, да точно така е, но пореди малко взех решение, че няма да обжалвам, съответно и адвокат няма да търся, ако никой не обжалва ще приемем решението на СГС.

# 82
  • Далечният изток
Просто направи една консултация все пак.

# 83
Блгодаря, но не ми се занимава, поради факта , че с100 човека си е загубена кауза, да свършва там това дело, защото 30 години никак не са малко а и това което ще взема ще остане пак в съсобственост или при различни обстоятелства чрез публична продан ще се прекрати.

В началото делбата е с около 7 наследника, след тях наследниците значително нарастват, това е безумие на нерви и пари и не искам да продължава.

Дето казва баба  за съсобствеността :        “ ...Орташката кобила и цетата я нещат”

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 05:42 от Latyka

# 84
Здравейте на всички! Идвам с въпрос, малко сложна ситуация, но ако някой има идея какво да очакваме, нека даде мнение.
Собственик на къща на два етажа, върху общинска земя с право на строеж върху нея. Дарява се един етаж и една втора от земята, като се запазва правото на ползване върху нея от дарителя. Другата половина остава за другия наследник с право на строеж, защото не иска да строи етаж, а иска отделна къща. След това дарителя опитва да откупи от общината земята, върху която е къщата (с един негов, и с един дарен етаж). Не получава документ, но е внесъл пари. Другия наследник с новата къща, получава финансово обезщетение, за да се приравнят дяловете, за да не делят нищо след време, но не е уредено пред нотариус. И ето го въпроса. Дарителя, вече е починал, но наследници на етажа му по документи са двете му деца. Този, с новата къща не иска да отстъпва дяла си от старата къща, защото по документи има част. Дотук добре, правото е на негова страна. Проблема е, че има претенции и за правото на строеж върху старата къща. В нотариалния акт за дарения етаж, правото на строеж е прехвърлено заедно с етажа. Обаче в кадастъра собственик излиза дарителя, който явно все пак е успял да откупи земята си. Въпроса е кой е собственик сега на земята и чие е правото на строеж? Знаем, че трябва да се консултираме с адвокат, но в момента нямаме тази възможност. Също така има разминаване в нотариалния акт на квадратурата на земята, с тази която излиза на справката в кадастъра.

# 85
Здравейте на всички! Идвам с въпрос, малко сложна ситуация, но ако някой има идея какво да очакваме, нека даде мнение.
Собственик на къща на два етажа, върху общинска земя с право на строеж върху нея. Дарява се един етаж и една втора от земята, като се запазва правото на ползване върху нея от дарителя. Другата половина остава за другия наследник с право на строеж, защото не иска да строи етаж, а иска отделна къща. След това дарителя опитва да откупи от общината земята, върху която е къщата (с един негов, и с един дарен етаж). Не получава документ, но е внесъл пари. Другия наследник с новата къща, получава финансово обезщетение, за да се приравнят дяловете, за да не делят нищо след време, но не е уредено пред нотариус. И ето го въпроса. Дарителя, вече е починал, но наследници на етажа му по документи са двете му деца. Този, с новата къща не иска да отстъпва дяла си от старата къща, защото по документи има част. Дотук добре, правото е на негова страна. Проблема е, че има претенции и за правото на строеж върху старата къща. В нотариалния акт за дарения етаж, правото на строеж е прехвърлено заедно с етажа. Обаче в кадастъра собственик излиза дарителя, който явно все пак е успял да откупи земята си. Въпроса е кой е собственик сега на земята и чие е правото на строеж? Знаем, че трябва да се консултираме с адвокат, но в момента нямаме тази възможност. Също така има разминаване в нотариалния акт на квадратурата на земята, с тази която излиза на справката в кадастъра.
Имате крещяща нужда с всички налични документи да отидете при адвокат, който се занимава с вещно право. Кадастъра не е документ за собственост, пълно е с различни грешки.

# 86
  • Пловдив
И плюс това по документите адвокатът ще разбере въпроса по-добре, отколкото се разбира по написаното тук.

# 87
Аз имам следният въпрос: Възлагат ти да уравниш някаква голяма сума пари примерно 300000 лв., не можеш да намериш парите, имаш 6 месеца за заплащане на дяла, не го правиш. Съдът обезсилвал решението по право, но кой го следи това и къде е разписано. Въобще този 6 месечен срок от къде произлиза?

# 88
  • Пловдив
Обезсилва се по право - по силата на закона, автоматично с изтичане на срока.
Никой специално не следи, другите съделители след изтичането на срока могат да искат публична продан.
Срокът е в Гражданския процесуален кодекс в частта за съдебната делба.

# 89
Обезсилва се по право - по силата на закона, автоматично с изтичане на срока.
Никой специално не следи, другите съделители след изтичането на срока могат да искат публична продан.
Срокът е в Гражданския процесуален кодекс в частта за съдебната делба.
Да, ориентирах се от тълкувателното решение. И то май този съделител, в чиято полза е. Защо пък, който не е платил не може да поиска да се изнесе на продан. Иначе пак виси. Ужас просто. И е странно какво става с останалите имоти и съсобственици. Един не платил, друг платил, ние както сме петима. Аз сериозно си мисля, че можем да сме в такава ситуация с някакви ненормални суми.

Общи условия

Активация на акаунт