Кралски работи и клюки - април 2024

 • 39 211
 • 341
 •   3
Отговори
 • Някъде там
 • Мнения: 16 022
КРАСИВИ КРАЛСКИ ГРАДИНИ
Омагьосващо благоухание и неописуемо великолепие на огромна живописна картина. Феерия от приказни цветове, изящни статуи и интересни фонтани,това предлагат красивите  кралски градини, ботанически градини и паркове.

Градините и паркът на двореца Дротнингхолм
Градините и паркът на Drottningholm са сред най-видните приноси на Швеция към европейския градински дизайн и озеленяване. Докато се разхождате наоколо, ще изследвате различни художествени идеали от различни векове.
Историята на градините започва през 1661 г., когато Дротнингхолм е завладян от вдовстващата кралица Хедвиг Елеонора. За да ѝ помогне да създаде нова градина за удоволствия, тя поръчва на Никодим Тесин, който се вдъхновява от предложението на френския ландшафтен архитект Андре Льо Нотр за замъка Во льо Виконт във Франция. Тесин е бил силно вдъхновен и от градините на двореца Версай.
Бароковата градина-партер - най-близката до двореца - има сложен дизайн на бродерия, първоначално вдъхновен от Во льо Виконт. Ако продължите навътре в парка, ще ви посрещне воден партер с десет басейна и каскади. Отвъд каскадите има четири живи плетове, заобиколени от борови живи плетове, и финалът: голям храст, наречен "звездата". По-късно градината ще получи външна рамка с четири алеи, оформени с липи. Най-старите липи са от времето на Хедвиг Елеонора.
Кралица Хедвиг Елеонора поръчва скулптури на Николаес Милих за градината, но много от скулптурите в парка всъщност са военна плячка, пренесена в Стокхолм от Чехия  и Дания и изработена от скулптора Адриаен де Врис.Кралските ботанически градини в Пераденя
Кралските ботанически градини в Пераденя са най-старите официални градини в Шри Ланка. Намират се на 460 метра над средното морско равнище на около 5 км западно от град Канди в централната провинция Шри Ланка. Кралските ботанически градини Пераденя привличат около 2 милиона местни и чуждестранни посетители годишно. Градината включва повече от 4000 вида растения, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми и е известна с колекцията си от орхидеи и дългите палмови алеи.Управлява се от отдела за национални ботанически градини на Министерството на земеделието, а към нея е прикрепен и Националният хербарий на Шри Ланка. Тя обхваща обща площ от 147 дка. Въпреки че основите за сегашните градини са положени през 1821 г. от Александър Муун, произходът на Ботаническите градини датира още от 1371 г., когато цар Уикрамабаху III се възкачва на трона.
Ботаническата градина в Пераденя официално е създадена през 1843 г. с растения, донесени от градината Кю в Лондон, остров Славей, Коломбо и градината Калутара в Калутара и тя е направена по-независима и разширена при Джордж Гарднър като надзирател през 1844 г., след което е контролирана от няколко надзиратели, докато не бъде дадена на контрола на Министерството на земеделието през 1912 г. Кралските ботанически градини в Передения се използват като щаб на Югоизточна Азия на Съюзните сили и през Втората световна война. Кралските ботанически градини в Пераденя бяха включени в „10-те велики ботанически градини по света“, публикувани от The Guardian през 2018 г. Големите перголи и телени арки са покрити с бляскави катерачни растения с трудно произнасящи се имена като Beaumontia и Saritaea, преплетени с красивите люляково-сини петраи, за които се твърди, че са се разраснали по-красиво, отколкото в самите градини Kew. Малка и кокетна градина, построена във вътрешността на Кралските ботанически градини, показва някои от най-добрите видове орхидея, а входът е украсен с легла от червена салвия, кокцинея и алена пуансеттия, като основната широка рамка е създадена с фини вечнозелени дървета, под които има лехи от красивата флора „Pickly Bush” и „Blue Sky”. Националният хербарий на Шри Ланка - водещият институт за удостоверяване на растенията в Шри Ланка, също е разположен вътре в градините Пераденя.
Основните задължения на този институт са да изследва растенията, да ги идентифицира и да подготвя екземпляри, документация и преглед на флоралните богатства в Шри Ланка. Градините също се състоят от няколко исторически дървета като масивно "Цейлонско желязо", засадено от Николай II през 1894 г., чаено растение от Китай (1824 г.), което се счита за първото в търговската мрежа некомерсиално чаено растение в Шри Ланка, голяма Амхерстия от принц Алберт от Белгия, камфорово дърво, засадено от първата жена премиер на Шри Ланка - г-жа Сиримаво Бандаранаике през 1972 г., Байкеа Инсинис, засадена от върховния понтиф на мюсюлманската общност Дауди Бохра, Сиедна Тахер Сайфудин (RA) през 1941 г., Дървото на жълтите тромпети, засадено от престолонаследника принц Акиито от Япония и неговата съпруга 1981 г., и дървото  “Sorrowless “, засадено от кралица Елизабет през 1981 г.Кралските градини Хайгроув
Кралските градини Хайгроув са отворени за публиката в специални дни срещу резервация между май и август.
Първоначално къщата е наречена "High Grove" и е построена между 1796 и 1798 г. на мястото на по-стар имот. В неокласически стил, най-вероятният ѝ архитект е Антъни Кек, местен каменоделец. Непосредствено преди пристигането на Н.В.П. краля Highgrove е бил дом на Морис Макмилън, син на Харолд Макмилън, който е британски министър-председател през 50-те и началото на 60-те години на ХХ век.
Негово Величество крал Чарлз III пристига в Хайгроув през 1980 г. и оттогава къщата и градините са претърпели много обмислени нововъведения. Когато Негово Величество пристига за пръв път, Хайгроув не притежава нищо повече от занемарена градина, обрасла леха, малко пасище и няколко кухи дъба.
Днес, след упоритата работа на много хора, поредица от градини, свързани помежду си, се разгръща в поредица от лични и вдъхновяващи картини, всяка от които отразява интересите и ентусиазма на крал Чарлс. Хайгроув посреща до 40 000 посетители годишно.
Преди всичко Highgrove е семейният дом на техни величества крал Чарлз III и кралица Камила.
По парка работят десетки градинари и служители.
Скрит текст:
Главният вход на градината, Shanda gate, е порта от желязо и дърво с реставрирани индийски крила от XVIII век от Джодхпур. Името е в памет на покойния брат на Камила и от там гостите попадат в градините, които са разделени на стари и нови части.  
Цветовите гами на градините напомнят тези на тибетските коприни – жълто, розово и синьо.
Старата част на градините е по дизайн на крал Чалрз и Розмари Вери, и е под формата на традиционни английски смесени бордюри – растенията се селектирани и смесени така, че да цъфтят през цялото време.
В началото на 2000 чемширите са напълно унищожени от гъба, ето защо днес на мястото им растат средиземноморски растения като розмарин, лавандула, салвия, цитруси.  
Две реда фигури, изработени от геометрично подрязан златен тис са разположени от двете страни на пътеката на мащерката – само те си спомнят каква е била градината преди крал Чарлс да се премести в Хайгроув. Около тях има засадени повече от 20 вида мащерка и риган. В края на пътеката се намира градината с водни лилии и езерцето, което е огряно от слънцето през целия ден.  
Терасата пред самата къща е една от първите „градински стаи“ в Хайгроув и всички растения в нея са засадени лично от крал Чарлз. По негов проект е изграден и фонтана с воденичния камък в центъра на терасата с две малки беседки от двете му страни. През 2010 на терасата са засадени четири маслинови дървета от Испания, всяко от което на възраст почти два века. Зимата се покриват, заради суровия английски климат.
Първоначално градината със слънчевия часовник е била розова градина, но днес вместо рози, са насадени цветни лехи с трайни насаждения, като основното са обожаваните от крал Чарлз делфиниуми. За вертикалното озеленяване са използвани рози „Highgrove”, клематис и синя и бяла глициния.  
Цветните лехи са поддържани от опори от върбови клони, които през лятото помагат на високите трайни насаждения, а през зимата имат декоративна цел.Ливадата с диви цветя, простираща се около градината е на площ повече от почти два хектара и всъщност не е никак дива, а е много внимателно развивана. Сместа за семената за сеитба е подбрана от известния еколог и градинар Мириам Ротшилд още през 1982 година и се състои от 32 вида растения. Всяка година се добавят нови семена, донесени близките ферми.
Разбира се има и зеленчукова и овощна градини, които са заградени от тухлени стени и са разделени от пътеки на четири части, като единия минава под тунелче от различни сортове ябълкови дървета. Първоначално тези квадрати са били разделени от бордюри от чимшир – два във формата на кръста на св. Георги и два във формата на кръста на св. Андрей. В центъра на градината се намира италиански фонтан с малко езерце, заобиколеи от малка градина с билки. В дендрариума се отглеждат дървета, събирани от цял свят. Ротариумът е замислен като място за отглеждане на папрати върху пънове и корени. През 2002 е разширен и сега там има голяма колекция крупни храсти, отново любими на краля.
Градинският килим е представян за изложението в Челси през 2001 година, където печели сребърен медал, след което е пренесен в Хайгроув. Вдъхновението зад този килим е действителен турски килим, който притежава семейството, чиято палитра е превърната в цъфтяща градина. В нея крал Чалрз отглежда рози, клематиси, божури, салвия и др.
Кралски оранжерии в Лаекен
През XIX в. напредъкът в строителните техники, особено използването на метал и стъкло като строителни материали, дава възможност за нов тип сгради - оранжериите.
През 1873 г. архитект Алфонс Балат проектира за крал Леополд II комплекс от оранжерии, които допълват замъка в Лаекен, построен в класически стил. Комплексът има вид на стъклен град, разположен във вълнообразен пейзаж.
Монументалните павилиони, стъклените куполи, широките аркади, които пресичат терена като покрити улици, са много повече от анекдот за архитектурните приложения на желязото и стъклото или за малките оранжерии с екзотични растения. Това, което изразяват кралските оранжерии, се отнася до архитектурата и по-конкретно до една голяма строителна програма: "Идеалният стъклен дворец".
Те са кулминацията на различни срещи, писма, скици и планове, разменени между архитекта Алфонс Балат и крал Леополд II. Но преди всичко те вдъхновяват новата белгийска архитектура от онова време и влиянието им се разпространява заедно с ар нуво по целия свят.
Съвременната колекция от растения в оранжериите в Лакен е ценна от три гледни точки:
Някои от растенията, принадлежащи към оригиналните колекции на крал Леополд II, все още съществуват.
Настоящите колекции все още спазват духа, който е преобладавал при засаждането на оригиналните колекции.
И накрая, кралските оранжерии все още съдържат огромен брой редки и ценни растения.
Всяка година през пролетта оранжериите в Лакен са отворени за посетители в продължение на почти три седмици. Тази традиция се спазва вече цял век.
Построена през 1886-1887 г., оранжерията на кея е предназначена да приема гости, когато кралят дава прием в зимната градина или в оранжерията на трапезарията.
Стълбището води към Зимната градина. В краищата на кея се намират две статуи на Чарлз Ван дер Стапен - "Зора" и "Вечер". Мединиите (тропическо растение от Филипините) са подредени в китайски вази, донесени от крал Леополд II от пътуване до Далечния изток, докато все още е херцог на Брабант.
Зимната градина
Проектирана от архитект Алфонс Балат и построена между 1874 и 1876 г., Зимната градина е първата оранжерия във внушителния град от стъкло, който ще бъде изграден в продължение на тридесет години в имението Лакен. Размерите на тази оранжерия позволяват отглеждането на високи палми, по-голямата част от които датират от времето на Леополд II. Веднага след завършването си тази оранжерия е използвана за кралски приеми.


Градините на двореца Петерхоф
Историческите градини и паркове на Санкт Петербург, Русия, се ценят като паметници на ландшафтната архитектура и компоненти на градските екосистеми. Те датират от началото на XVIII в., когато Петър Велики (1672-1725) ръководи изграждането на града (неговата Северна Венеция) върху блатистата делта на река Нева. След Втората световна война в почти всички исторически паркове на Санкт Петербург започва интензивна реставрация и реконструкция. Един от тях е дворецът-градина Петерхоф. Петър I (Велики) основава Петерхоф през 1709 г. като имение. След като посещава френския двор през 1717 г., той решава да превърне Петерхоф в императорска резиденция, която да съперничи на Версай. Бароковата сграда на Големия дворец (1714-28 г.) е проектирана от Доменико Трезини, а градините на двореца - от Александър Льо Блон; Бартоломео Растрели разширява структурата през 1752 г. Впоследствие Петерхоф се превръща в най-пищната и популярна от руските царски летни резиденции . През 1918 г. Петерхоф става музей, въпреки че по време на Втората световна война е окупиран от германските войски, претърпява сериозни щети и е унищожен от пожар.
Възстановяване започва почти веднага след войната и продължава и до днес.


Старата тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1633428

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 22:13 от daviz

# 1
 • София
 • Мнения: 9 944
Благодаря, daviz! Много пролетна, свежа и зелена нова тема Heart Eyes

Утре, в 20:15, който разбира немски

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 15:44 от Lana

# 2
 • Майничка
 • Мнения: 12 563
Благодаря за труда, Daviz! 🌻
Както винаги, уникално и оригинално начало на темата!

Сара е застинала в модните си пристрастия някъде в ранната си младост - баретки, плисета, къси двуредни сакенца, гръндж роклички...

# 3
 • София
 • Мнения: 3 028
От мен една непопулярна кралска градина. Султанска по-точно - Оман.

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 16:49 от Eiger

# 4
 • София
 • Мнения: 612
Страхотна тема, благодаря, прекрасни снимки на градини напълних окото с пролетна красота!

Сара Фъргюсън аз я харесвам, рижа фурия е, винаги различна и изпъква (макар и не всякога със стил и класа).

# 5
 • Мнения: 31 109
Красиво пролетно начало!
Оманската градина е невероятна. Искам да се разходя из нея.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 14 060
Благодаря за цветната тема! Flowers Sunflower

Ходила съм в доста дворци и градини, но в нито една от тези. Всъщност съм била в Петерхоф, но тогава още се казваше Петродворец, градът беше Ленинград  и беше преди 45 години. Леле ... колко години са минали, спомням си, че бях очарована, но нищо друго не помня.

# 7
 • Мнения: 14 413
Уникален първи пост!
Благодаря за насладата!

# 8
 • Някъде там
 • Мнения: 16 022
ЗлаВещица тя е много обширна темата, определено. Има толкова много красиви кралски градини, които си заслужават да се видят.
Нямах повече време за съжаление, иначе бих добавила още.

Държавно посещение на египетският президент и съпругата му в Йордания.# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 14 060
daviz, не съм го казала като критика, а като отбелязване на мои пропуски Simple Smile То ясно, че няма как да се обхванат всички, толкова са много.

# 10
 • Някъде там
 • Мнения: 16 022
daviz, не съм го казала като критика, а като отбелязване на мои пропуски Simple Smile То ясно, че няма как да се обхванат всички, толкова са много.
Не съм го приела като критика 🙂. Добавих просто, че ми се искаше да сложа още, но няма как.
Още една снимка. Много интересен плат е роклята на Рания.Изглежда ми сякаш е маслено зелено на светлината.

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 23:11 от daviz

# 11
 • Мнения: 268
Благодаря за новата тема 💐

Според Дейли мейл някой е знаел за диагнозата на Катрин и се е свързал с Кенсингтън палас за коментар.
Не е ясно дали от болницата е изтекла информацията или от друго място,но вероятно който е платил да ровят в здравното ѝ досие е получил информацията.Още повече,че преди седмица се говореше, че болницата е крила около седмица за пробива в данните на принцесата.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13260989/Princess-Wales … ess-revealed.html

# 12
 • Мнения: 655
Благодаря за новата тема 💐

Според Дейли мейл някой е знаел за диагнозата на Катрин и се е свързал с Кенсингтън палас за коментар.
Не е ясно дали от болницата е изтекла информацията или от друго място,но вероятно който е платил да ровят в здравното ѝ досие е получил информацията.Още повече,че преди седмица се говореше, че болницата е крила около седмица за пробива в данните на принцесата.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13260989/Princess-Wales … ess-revealed.html
Ей, голямо човъркане, голямо ровене и за какво - да се почне с мрачните прогнози  за още дъвчене.

# 13
 • Мнения: 13 749
Какво красиво пролетно начало на темата! Благодарности на Давиз 👍

Малко любопитни факти за една отдавна несъществуваща фамилия:
https://www.edna.bg/svobodno-vreme/ludite-iastiia-koito-romanovi … -vecheria-4675247
Аз обаче съм чела, че всички са били много непретенциозни към храната си.

В Петерхоф и аз съм била. И във Версай също.

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 10:45 от птица

# 14
 • Мнения: 1 376
градът беше Ленинград  и беше преди 45 години. Леле ... колко години са минали, спомням си, че бях очарована, но нищо друго не помня.
Аз съм била по-скоро... Преди 35 години🤣
Години наред разглеждах книжките със снимки от Петродворец и се чудех наистина ли съм била там и съм го видяла или съм сънувала🥰
Чудесна тема, пролетта дойде💐

Общи условия

Активация на акаунт