Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 51 148
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
Sahara_2087, много благодаря за идеята за схема за стимулация. Ще видя мога ли изобщо с тази лекарка да обсъдя нещо подобно. Аз съм още много нова в темата и не знам почти нищо. Сега чета и се ориентирам постепенно. Но е трудно, много. Права си за българските лекари. А аз съм си походила и заради другите проблеми. Ами всичко е темерутщина и снизходително отношение като си кажеш годините. Много е отчайващо.

•MERA•, мъжа ми прави два пъти спермограми и други изследвания. Трябва да видя какво прави, защото беше още миналата година. Той е с хипоспермия, но не знам дали това означава мъжки фактор. Принципно едната му спермограма беше лоша и бяха писали ИКСИ, но след това прави още една и беше значително по-добра след добавки дадени от болницата.
Да, иначе усещането след пункцията беше отвратително. Разбирам, че се случва, но просто чак нула не очаквах. А иначе тук съм срещала мнения, че няма празни фоликули, а просто не е правилно таймирана пункцията и не са могли да извадят яйцеклетката. Но не знам до колко са истина.

# 301
През последната година се сблъскат с "няма яйцеклетки" три пъти.Започнах стимулация през м.Март,леки с Кломифен т.к.тогава бях на 40,а сега на 41г.с АМХ 0.86.На видеозоните в началото на МЦ се виждаха антр.фоликули уж яйчниците реагираха с по един ,два до три фоликула ,а след пункцията нищо.Така две поредни пункции-Март и Април.През Май извадиха 3 яйцеклетки.Две се оплодиха ,една стигна до 5ден и ПИД.Оказа се балансиран ембрион,готов за трансфер.Направих още една ,Последна пункция през Юни,пак "празна".После трансфер,положителен тест ,плоден сак в матката и спонтанен  аборт началото на Август.Започзнах да пия добавки ,FH pro ,мака,пробиотици за женските полови органи/като общо възстановяване след всички прегледи /,витамин Д.Миналата седмица направих нов АМХ зада стартираме нов опит ,оказа се 1.37.Дано не е само една завишена стойност,а наистина да има ефект от толкова хапчета.Надявам се до края на годината да започнем пак на спонтанен цикъл и да видя положителен резултат.Но истината е ,че след пункция да чуеш ,че няма яйцеклетка е смазващо. Трябва ми 1-2 седмици да го превъзмогне зада започна новата стимулация.
П.С.А,да оперирана съм и за ендометриоза в момичешките години !

# 302
Sahara_2087, много благодаря за идеята за схема за стимулация. Ще видя мога ли изобщо с тази лекарка да обсъдя нещо подобно. Аз съм още много нова в темата и не знам почти нищо. Сега чета и се ориентирам постепенно. Но е трудно, много. Права си за българските лекари. А аз съм си походила и заради другите проблеми. Ами всичко е темерутщина и снизходително отношение като си кажеш годините. Много е отчайващо.

•MERA•, мъжа ми прави два пъти спермограми и други изследвания. Трябва да видя какво прави, защото беше още миналата година. Той е с хипоспермия, но не знам дали това означава мъжки фактор. Принципно едната му спермограма беше лоша и бяха писали ИКСИ, но след това прави още една и беше значително по-добра след добавки дадени от болницата.
Да, иначе усещането след пункцията беше отвратително. Разбирам, че се случва, но просто чак нула не очаквах. А иначе тук съм срещала мнения, че няма празни фоликули, а просто не е правилно таймирана пункцията и не са могли да извадят яйцеклетката. Но не знам до колко са истина.

Не съм сигурна че тая стимулация е правилната,зависи всичко от случая ти, като цяло няма точни протоколи,по скоро се действа на база хормони и фоликули. По принцип фоликулите съдържат яйцеклетки да но поради грешна таймираща не винаги достигат до фаза на отделяне в фоликулна течност и съответно при пункция не се изсмукват. Трябва да се прави флаш ама пак няма гаранция че ще я изтеглят и може да е недоузряла. Таймирането е най сложното. Защото яйцеклетките може да имат полярно телце но ако цитоплазмата не е е узряла което се случва над 40 и няма да се оплоди или може да е презряла. Момента на таймиране и количеството е много важно. Тука вече е проба грешка. По учебник е едно ама понякога реалността е друга. Освен това ниското амх също води до това. Не се знае защо точно се случва празен фоликул.https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(17)30238-9/pdf Освен това стимулациите водят често до грешки при деленето, това форсиране не е ок. За това е и трудно кой медикамент колко да ползваш. Естественния цикъл е най ок,най много таймираща и стопираща. По особенна ситуация е при теб и на твое място бих потърсила все пак консултация поне онлайн с няколко доктори дори от чужбина които имат опит с подобни на твоя случай.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 09:44 от varna2020

# 303
Smile, търсили ли сте причината за аборта на еуплоиден ембрион? Предполагам имунологията е фактор и имате назначено лечение след трансфер? Също хистероскопия правят ако има съмнения за нещо в ендометриума. Хубаво е да се знае, защо е станало така, защото при нас трансферите и без това са рядкост та да ги пилеем. Аз минах през една биохимична с еуплоиден Е през Юни и така и никой не разбра каква е била причината. Нямам имунологични, генетични или хормонални проблеми. Остана само едно хистеро с надраскване да опитаме ако някога се стигне пак до трансфер.

# 304
[/b]quote author=Sahara_2087 link=topic=1644040.msg48748449#msg48748449 date=1730103212]
Smile, търсили ли сте причината за аборта на еуплоиден ембрион? Предполагам имунологията е фактор и имате назначено лечение след трансфер? Също хистероскопия правят ако има съмнения за нещо в ендометриума. Хубаво е да се знае, защо е станало така, защото при нас трансферите и без това са рядкост та да ги пилеем. Аз минах през една биохимична с еуплоиден Е през Юни и така и никой не разбра каква е била причината. Нямам имунологични, генетични или хормонални проблеми. Остана само едно хистеро с надраскване да опитаме ако някога се стигне пак до трансфер.
[/quote]
Не съм търсила все още причина.Тепърва ще се виждам с репродуктивния и ще обсъждаме вероятностите за случилото се.Аз имам една успешна бременност ,пак ин витро през 2011г.така ,че доста от факторите отпадат .Но ще видим ,като започнем новият опит.Едно е да си бременна на 28г,а съвсем различно на 40г.

# 305
Здравейте,момичета. Да се включа и аз с моя случай.На 41 г.съм и тръгнах да правя Инвитро с донорски материал. След изследвания се оказах с 2 запушени и АМХ 0,14. Лекарят ми каза,че ще опитаме със стимулация ,но  да обмисля вариант за донорски ембриони. Шокирах се .Сега чакам цикъл и на втори ден ме вика да нидим пак АМХ и не знам покле какво следва. В момента приемам само вит.Д. Какво мислите като хора с повече опит от мен? Да си кажа,понеже съм сама и съм малко изплашена от всичко това.

# 306
Shelikz, преди да сте пробвали, не се знае. Да, възраста и амх са важни, но случаи всякакви. По-важното е да намерите специалист, който има опит с такива случаи и знае какъв протокол да приложи. Има варианти за инвитро на естествен цикъл, например. Страшничко е всичко това и наистина може да стигнете и до донорски, но не и преди да сте пробвали със собствени. Бих ви посъветвала да чуете още едно лекарско мнение.

# 307
Благодаря за куража. Мисля,че имам доверие на лекаря. Обиколих няколко и се спрях на него заради отношението. Още веднъж благодаря за куража. Нужен ми е!

# 308
Здравейте,

започвам скоро процеса по ин-витро. След 2 години губене на време в инсеминации (бях на 41) реших, че това е последната стъпка.

При мен всичко изглежда супер на пръв поглед, хормони, овулация, тръби, яйчници, каквото се сетиш и нищо не се получава.

Този месец за първи път имах променен цикъл (от 5 дена, на около 9) и никаква индикация за овулация с тестовете за Ову. Предполагам, че с разместването на цикъла и овулацията се е изместила или я няма, но при тестване днес не даде никаква индикация....
Имам и доста работен стрес, но общо взето усещам на доста нива, че нещо се променя, което сигурно е нормално за възрастта.

Стискайте палци, защото ме е страх, по-скоро съм мн притеснена. Петък ми е първия преглед, за който съм подготвила всичко без цитонамазка - при Д-р Станулов съм, за който само хубави коментари чета.

Нещото, което прочетох обаче също е, че не обича пациенти над 40+, а аз навърших 44 вече и не знам как да се чувствам. А може това да е само слух, макар че от интервютата, които изгледах с него, доста държи на успешната статистика....

Поздрави на всички!

# 309
  • Be realistic - plan for a miracle.
Petya D, стискам палци и успех.
Да, и аз съм чувала такива неща за Станулов и то разкази първа ръка, макар че не е всеки път (предполагам допуска все пак някакъв процент пациенти над 40, просто гледа да не са прекалено много. Лична преценка.)
Гледам нещата, които си проверявала досега и не виждам ендометриум - проверявали ли сте матката, биопсия на ендометриума и т.н.?

# 310
При мен, когато отидох при него бях на 43г., АМХ 0.3, директно ми каза, че имам 1% шанс и да помисля за ДЯ. После правихме около 7-8 опита при него на естествен цикъл, но за съжаление без успех.
На вас желая късмет!
P.s. С какъв АМХ сте?

# 311
Да, и аз съм чувала такива неща за Станулов и то разкази първа ръка, макар че не е всеки път (предполагам допуска все пак някакъв процент пациенти над 40, просто гледа да не са прекалено много. Лична преценка.)
Гледам нещата, които си проверявала досега и не виждам ендометриум - проверявали ли сте матката, биопсия на ендометриума и т.н.?

Здравей,

Да имам правена хистероскопия за полип преди година и половина. Понеже имах съмнения, че пак може да се е появил направих преди 2-3 седмици профилактичен преглед, когато би се забелязало дали има полип - няма. Матката изглежда супер, единствено, че е обърната назад, но това не казват да е голям проблем и много жени са така.

Няма нещо, което да не съм правила от тия стандартните. Не съм пускала Кариотип, защото няма нужда на този етап - мисля, че се прави ако има неуспешни бременности, аз до там не стигам. В периода, в който пробвах усилено пиех с месеци всички изредени добавки, витамини и чудесии. Иначе не водя здравословен начин на живот, защото съм пред компютър по 8+ часа от много години и не се движа особено много, но не съм и обездвижена, нямам ИР и наднормено тегло. Принципно имам доста сила, макар че страдам от Анемия...

Спрях цигарите вече 2 години и половина, пия бира често, но не се наливам и все пак ..и това би било добре да спра. Абе като цяло не съм от тия активните, спортуващи, готини хора Grinning. Като нагласа не съм негативна, но съм повече реалист и отчитам факти. Цялостно не изразявам много емоции и това сигурно също е пречка, да кажем рядко плача дори при фиаско...Не бих казала, че съм се отчаяла, но почва да ми тежи това и все пак като виждам някои от вас през какво са минали и минават, по-добре да замълча.

Цял живот имам някакъв джендър бендър "проблем" тоест женската енергия е много потисната, но не мисля, че толкова езотерични неща имат голямо влияние върху биологията, а и да имат няма как да го знаем със сигурност. ..

Та така, малко като изповед стана, но да. Явно имам нужда да изпускам пара Simple Smile)))

P.s. @patencce1 с 1.6 АМХ съм, но витамин Д ми е под минимума и започнах да приемам големи дози. Знам, че АМХ и вит Д имат правопропорционална връзка. Иначе в родът ми жените имат късна менопауза, но това пак не е гаранция естествено. ..

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 11:39 от Petya D

# 312

Здравей,

Да имам правена хистероскопия за полип преди година и половина. Понеже имах съмнения, че пак може да се е появил направих преди 2-3 седмици профилактичен преглед, когато би се забелязало дали има полип - няма. Матката изглежда супер, единствено, че е обърната назад, но това не казват да е голям проблем и много жени са така.

Няма нещо, което да не съм правила от тия стандартните. Не съм пускала Кариотип, защото няма нужда на този етап - мисля, че се прави ако има неуспешни бременности, аз до там не стигам. В периода, в който пробвах усилено пиех с месеци всички изредени добавки, витамини и чудесии. Иначе не водя здравословен начин на живот, защото съм пред компютър по 8+ часа от много години и не се движа особено много, но не съм и обездвижена, нямам ИР и наднормено тегло. Принципно имам доста сила, макар че страдам от Анемия...

Спрях цигарите вече 2 години и половина, пия бира често, но не се наливам и все пак ..и това би било добре да спра. Абе като цяло не съм от тия активните, спортуващи, готини хора Grinning. Като нагласа не съм негативна, но съм повече реалист и отчитам факти. Цялостно не изразявам много емоции и това сигурно също е пречка, да кажем рядко плача дори при фиаско...Не бих казала, че съм се отчаяла, но почва да ми тежи това и все пак като виждам някои от вас през какво са минали и минават, по-добре да замълча.

Цял живот имам някакъв джендър бендър "проблем" тоест женската енергия е много потисната, но не мисля, че толкова езотерични неща имат голямо влияние върху биологията, а и да имат няма как да го знаем със сигурност. ..

Та така, малко като изповед стана, но да. Явно имам нужда да изпускам пара Simple Smile)))

P.s. @patencce1 с 1.6 АМХ съм, но витамин Д ми е под минимума и започнах да приемам големи дози. Знам, че АМХ и вит Д имат правопропорционална връзка. Иначе в родът ми жените имат късна менопауза, но това пак не е гаранция естествено. ..

1,6 АМХ не е НЯР не е и ИЯР. Ок си е. Качеството на яйцеклетките е проблем вероятно.

# 313
  • Be realistic - plan for a miracle.
Тя не е казвала, че е с ИЯР/НЯР.

# 314
varna2020, да така е. Не е казано, че този протокол би ставал за мен и моя случай. Въпросът е, че наистина е индивидуално, а аз нямам усещането, че докторката ми има особено желание да опита различни неща с мен, различни леки протоколи и да се задълбочи в случая. От написаното от теб за яйцеклетките и фоликулите разбирам, че до голяма степен е важен тайминга след инжекцията, но аз имам силни съмнения, че ако това е причината ще се направи корекция, по-скоро ще ми се натяква пак за възрастта от докторката. Аз усещам, че е къде къде по-лесно за нея да ме бутне директно за донорска. Нямам против донорска като цяло, но някак си трябва да си опитал всичко друго според мен, а и да си узрял за идеята, а аз не съм още на този етап.

Засега искам просто ако не става с тази докторка да я сменя, но не мога да реша при кого да ида. То не е задължително и с друг да успея, това ми е ясно като цяло. Мислех си за Станулов, но сега виждам какво сте писали, че нямал желание да се занимава особено с жени 40+ с ниско АМХ. От друга страна не прочетох и много ласкави неща за Афродита. Не искам да обидя никого ако е доволен. Друга опция ми е Цветков, но той се е преместил във Вита от Надежда, а жените които са го посещавали в Надежда не искат да ходят във Вита.

Smile #ForVentsi, не мога да си представя цели 3 пъти да се събудя от пункцията и да ми кажат няма нищо. Ти си герой просто, че си го издържала това. Би ли споделила при кой лекар се случва това?

patencce1, ти сега след тези опити на естествен цикъл накъде си се насочила? Аз съм в голяма дилема доколко този естесвен цикъл ще ни доведе до нещо.

Из редит чета някакви неща, че жени с ниско АМХ, които не успяват със стимулация инвитро се връщат на инсеминация. Не мога да разбера идеята на подобна тактика, но явна има някакъв смисъл. За САЩ става въпрос. В БГ обикновено говорят за инсеминация преди инвитро, самата аз предишна година щях това първо да опитвам, но го закъсах със здравето и директно скочихме на инвитро тази година.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 17:36 от lovely

Общи условия

Активация на акаунт