Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 49 730
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
  • Be realistic - plan for a miracle.
shadowpanda, за пръв път чувам за прием на противозачатъчни повече от 21 хапчета/поредни дни (както са в опаковка обикновено). Бих заложила, че причината за закъснението е увеличеният прием. Идеята да са 21 хапчета е точно да ти дойде до макс 7 дни след спиране на приема и да стане около 28 дни цикъла, както е нормално.
Аз бих се консултирала със сигурност, за да съм спокойна.

# 526
Здравейте момичета на 43г съм и от почти вече 2 месеца не съм имала цикъл. АМХ е спаднал за 10 месеца от 1.45 на 0.10. Лекарят ми даде Фемистом за 5 дни, за да провокира менструация и да може да започне стмулация.
Какво мислите за ситуацията?

# 527
Здравейте момичета на 43г съм и от почти вече 2 месеца не съм имала цикъл. АМХ е спаднал за 10 месеца от 1.45 на 0.10. Лекарят ми даде Фемистом за 5 дни, за да провокира менструация и да може да започне стмулация.

Само амх ли е изследван ? Ами полови хормони ?
Щом е спрял цикъла може да сте в ранна меноауза, може и само хормонален дисбаланс да е.

# 528

Само амх ли е изследван ? Ами полови хормони ?

Бих допълнила и преглед, за преброяване на антрални фоликули.

# 529
Аз съм чувала за схеми на противозачатъчни без пауза, за да няма цикъл. Не знам защо, но някой жени го правят. И в този случай не знам за какво са били противозачатъчните изписани, но си мисля че е нормално да има липса на цикъл щом е реално почната втора опаковка.

# 530
Предписаха ми противозачатъчните за 31 дена вместо 21, защото никой не работи между Коледа и нова година. А аз настоявах да почнем стимулацията януари, защото февруари ще почвам нова работа. Имах кафяво течение около новата година. Като отидох на прегледа на 2ри, докторът каза, че не съм готова и трябва да се изчака истински цикъл. Имах FSH 22.
Много кофти се нареждат нещата, а и преди съм търсила доктора, защото се панираме за нещо си там... и сега не ми се ще пак за няма нищо да ходя. Не мисля, че скоро ще имам цикъл, защото винаги ме боли корем няколко дни предварително, а сега не.

# 531

Предписаха ми противозачатъчните за 31 дена вместо 21, защото никой не работи между Коледа и нова година. А аз настоявах да почнем стимулацията януари, защото февруари ще почвам нова работа. Имах кафяво течение около новата година. Като отидох на прегледа на 2ри, докторът каза, че не съм готова и трябва да се изчака истински цикъл. Имах FSH 22.
Много кофти се нареждат нещата, а и преди съм търсила доктора, защото се панираме за нещо си там... и сега не ми се ще пак за няма нищо да ходя. Не мисля, че скоро ще имам цикъл, защото винаги ме боли корем няколко дни предварително, а сега не.

Здрасти, щом вече са минали 10 дни от последното хапче и още няма цикъл, според мен лекарят трябва да бъде уведомен и да даде насоки. При мен цикълът е бил предизвикван по 2 начина (при различни лекари) - веднъж с дуфастон (не помня дозировката и колко точно дни), и веднъж с противозачатъчни регулон по 2 на ден за 10 дни. Бях питала Ами какво правим ако цикълът не дойде, и ако не се лъжа ми отговаряха че ще дойде до няколко дена / седмица, но ако всее пак не дойде, да се обадя. Обаче и в 2та случая съм почвала хапчетата на чист ден, а ако разбирам правилно при теб са започнати в края на ноември по тази дълга 31 дена схема, за да започне приема с началото на цикъла. Та реално не е същото, но това мога да споделя от опит.

# 532
Здравейте! Следя от известно време темата с интерес. На 42 години съм с АМХ 0.648, мъжки фактор. Миналия месец подадохме документи за второ финансиране от фонда.
Първото ИКСИ беше преди 5 години със свеж трансфер на две тридневни ембриончета. Имам прекрасен син на 4 години 😊.
Чак сега успях да убедя моя мъж да пробваме за още едно дете…
Когато дойде време за първата процедура, при мен нямаше никакви проблеми - хормоните ми бяха в норма и имах завиден брой фоликули във всеки яйчник. Доста ме притесняваше ситуацията в работата ми и как ще се върна след евентуален неуспех и тн. Пих противозачатъчни, но имах кървене целия месец. На втори ден от цикъла се оказа, че ФСХ ми е необичайно високо и имах само по 3 фоликула в яйчник. Отложихме за следващия месец, пак пих противозачатъчни/други/, с които нямах вече кървене, но ФСХ отново беше високо. Фоликулите бяха 2/2. Стартирахме процедурата и въпреки че е беше успешна, в мен остана една питанка какво се случи и защо ФСХ така ми скочи. Как мислите, може ли да е от стрес? Гинеколожката ми каза, че няма как да е от противозачатъчните.
Извинете, че съм многословна!!!

# 533
За мен лично има как да е от противозачатъчните, но важен момент е да се отбележи, че не при всяка жена те влияят така и затова гинеколозите твърдят, че "не може да е от тях".
Противозачатъчните "приспиват" яйчника, така че може да му трябва време да се "събуди" отново след това, говорим 1-2-3 месеца.
Стресът също оказва влияние. При мен ФСХ (по начало висок) беше паднал с 10 единици надолу в периода, в който ме съкратиха и така стана, че стоях 2 месеца без работа, бях в пълно спокойствие вкъщи, имах време за почивка, медитации, нямах стрес... Започнах нова работа и ФСХ отново се покачи.
Това е индивидуален опит само, който споделям, не мисля че важи за всеки, просто е възможно.

# 534
Прогестерон се пуска на 21 ден след доказана овулация. Иначе си на прав път със следенето на хормоните и видеозон. Хормоните доста се разбъркват в пери менопаузата, но докато има менструация - има и надежда.

Да допълня, че се пуска 7 дена след доказана овулация.
Ако се падне овулацията средностатистически на 14ти ден, това е 21ви ден. Но ако е по-рано или по-късно, няма да е 21ви ден.

Късмет на всички дами от темата Flowers Four Leaf Clover и скоро и здрави бебенца ви желая!

# 535
Благодаря за пояснението Одри точно така е.

# 536
    Joana8]Оскъдния цикъл може да е бил изчистване на функционалната киста / задържания Ф . Оскъдно кървене, ми е казвала докторката, е от ниските нива на естроген. Кървенето между циклите също е характерно за разбъркани хормони по време не пери менопаузата. В този случай, мисля че би било добре да се направи терапия за няколко месеца с подходяща ХЗТ за да се наместят хормоните, отпочинат яйчниците и регулира менструалния цикъл. Така процедират при мен като вземат хормоните да се покачват /спадат рязко  и объркат цикъла.[/list]
    Много полезен отговор, много благодаря Purple Heart
    Четох и аз доста по темата и стигнах до същото, сега се надявам и моята лекарка да прецени правилната за мен ХЗТ. Не ми става ясно какво трябва да се изпише.
    Само странното е, че при последните изследвания по два пъти в месеца (на 3ти и след овулация), естрогена ми гърми. Възможно е да е спаднал сега..Забелязвам че имам и нулево либидо, което също идва от хормоните.
    А значи ли това, че ако ми изпишат ХЗТ няма да мога да правя опити през тези няколко месеца?

Съвсем не. Хормоните в ХЗТ не са достатъчно високи за да действат като контрацептив. Може да се забременее по време на прием на ХЗТ, просто трябва да се прекрати при установяване на бременност. В листовките на ХЗТ пише, че ако все още е налична менструация и не се желае бременност да се добави и контрацептив.
    Аспирация на функционална киста е другия вариант, но това дали ще доведе до стабилизиране на хормоните не се знае. Между другото , расте ли или си стои със същите размери ?
    При мен е не е определяна като киста, а като ЗФ, който следяхме. Или то се води идентично, не знам? През миналия месец наблюдавахме цял месечен цикъл, проследяване на фоликули и прочие, ходих всяка седцмиа на преглед. Кисти не са се виждали. Нормално си нарастваше доминантен фоликул.
    Но дори и тогава естрогена ми беше доста висок още на 3ти ден.
    След това се видя, че стария задържан се беше резорбирал, отчете се наближаваща овулация до ден два. След няколко дни ходих да видя дали е минала и беше, лигавицата беше добре, обаче беше тръгнал пак фоликул, който вероятно не се е резорбирал. След назначен дуфастон ми дойде, горе долу когато трябваше и 16 дни след това отново съм в цикъл. Ето тук са ми последните изследвания, където се вижда супер висок естроген.
    Скрит текст:
    Пуснах си и ДХЕА, защото ми изписа да я пия по схема, но не исках да рискувам без да знам какво ми е положението с този хормон. Тези изследвания са след овулация.
    Миналия месец след овулацията имах висок и прогестерон и естроген, тук пък прогестерона го няма никакъв...

На мен с това количество прогестерон в кръвта не ми изглежда да е имало овулация . На кой ден след потвърдената овулация е правено измерването?
    Не е задължително. Има състояния при които прогестерона е нисък въпреки наличната овулация.
    Аз бях така до преди да забременея, сега не знам че нямам време да се погледна.
    Но при мене в общи линии беше лош пик на ЛХ по време на овулация. От там или правех киста или все пак настъпваше овулация, но с доста нисък прогестерон. Лигавицата въпреки това си беше добре. Не бях и НЯР, нито ПКЯ. Обаче кисти та кисти. Даже веднъж се наложи и лапаро че ги бях събрала 3 бр на единия яйчник.

# 537
    • София
    Моля избягвайте огромните вградени цитати. Трудно се чете темата така.

# 538
    Здравейте, били ли сте при лекар, който е съгласен да пробва инвитро със собствени яйцеклетки ако жената е над 45 г. ?

Аз съм на 47 г., от 4 години правим опити. Имам 4 спонтанни|мисед (естествено заченати), 2та миналата година и 2 през 2022г. Пробвах инвитро със стимулация миналата година при д-р Владимиров – при пункцията имах 2 фоликула, но не извадиха яйцеклетка. Лекарят не е много словоохотлив, но каза че проблемът бил във възрастта ми и ми препоръча донорска яйцеклетка.

Имам по 4-5 антрални, половите хормони са в норма, THS беше 3,8 и за това от 3 години пия Акутироск (нямам Хашимото), АМХ е ниско, но то на тези години няма как да е – от 0,4 до 0,06 някъде варира. Спермограмата е ОК, имам и всички изследвания при спонтанни – имунологични, тромбофилия (имам лека форма тромбофилия, хомозиготна, но въпреки терапията няма успех).

Иска ми се преди да се откажа да пробвам на естесвен цикъл, но не знам към кой лекар да се насоча. Най-малкото да извадят някаква яйцеклетка и да кажат че не е качествена, защото еди си какви показатели има. 😊 Общо взето от около 12те гинеколога с които съм общувала за 4г, тяхното мнение е „къде си тръгнал да разждаш след 40“, а ми се иска лекарят поне мааалко да вярва че има смисъл и да се старае. Ако има някоя от вас с подобна ситуация моля да ми пише. Благодаря и успех!

# 539
    kara2, единственият репродуктивен лекар, който се заема с жени над 45 със собствени яйцеклетки, за който АЗ съм чувала в България е д-р Ралица Сенкова.
    Лекар, който дава много полезни насоки и се грижи за подготовка за забременяване на жени над 40 също е д-р Калчев (но той не прави инвитро).
    Трябва да се вземе предвид, че реалистичното наистина е, че яйцеклетките вероятно не са в добра форма. Но ако жената е ОК да прекара време в естествени опити със собствен материал, мисля, че това е личен избор. Време ще мине, това е сигурно.
    4-5 антрални е много добре за възрастта. Аз съм доста по-млада и не достигам тази бройка. Вече въпросът е в качеството. Но то понякога е променлива величина, дори на тази възраст.
    Човек трябва да прецени за себе си колко време иска да отдели на опити със собствен материал.
    Аз вярвам, че всичко е въпрос на късмет и съдба. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт