Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 22

• 49 664
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
При мен днес на 9 ден от МЦ нито един фоликул, нито доминантен, нито антрален. Cry Освен акупунктурата, на която съм се записала от другата седмица, просто не знам какво да опитам вече. Миналия месец ФСХ гонеше 15, а естрадиола беше под нормата. Не е спряло да ми зацапва, защото няма фоликул, който да спре лющенето на лигавицата, имам топли вълни.

Топлите вълни са причинени от недостатъчното производство на естроген. Като няма фоликули , няма и естроген. Ако алтернативните методи не дават резултат бих препоръчала да направите хормонална терапия за месец- два- три , имитираща нормален цикъл да отпочинат и да се възстановят яйчниците ,да се нормализират нивата на хормоните  и да се възстанови менструалния цикъл. Хормоналната терапия не пречи на забременяването, така че е възможно да тръгнат  фоликули ,настъпи овулация и се получи естествено забременяване.

# 691
  • Be realistic - plan for a miracle.
В много подобна ситуация съм като Слънцето, да не кажа 1-1.
Сенкова днес ми предложи Фемостон. Отказах. Ако идния месец пак всичко е в кофата, ще го мисля.
Но хормонозаместваща терапия е нещо доста кофти по мое мнение, а и без друго всичко ми е разбутано. Да ги бутам още с надежда да ги наместя? Не знам дали смея.
Някой тук ползвал ли е Фемостон и за колко време? Как ви се отрази?

# 692
В обкръжението ми жени, които са на хормонална терапия от над 20 години и се чувстват добре благодарение на нея. Аз също преди такава терапия се чувствах като старица на млади години. Вече има био идентични хормони, които организмът не различава от собствените и не се натоварва черния дроб, няма странични ефекти. Като цяло в България все още се възприема като нещо лошо, докато в по-информираните за ХЗТ страни жените живеят по-добре, по-дълго и раждат по собствено желание над 40-45.

Фемостон е прогестин. Не е био идентичен. Има странични ефекти и организмът не го разпознава като естествен хормон , защото и не е. Бих препоръчала микронизиран прогестерон ( не прогестин - различни молекули са).

Ето и табличка за разликата между прогестерон и прогестин :

Както се вижда ясно , прогестините носят рисковете , които се преписват на ХЗТ. Прогестеронът е естествена молекула, която съществува в природата, прогестинът е създаден от човека .

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 13:09 от •MERA•

# 693
•MERA•, напълно сте права. Самата аз бях на подобна терапия и наистина ми "наместваше" хормоните. Лошото в моя случай беше, че при спирането, отново всичко "избухваше" и хормоните правеха каквото си искат.

# 694
•MERA•, напълно сте права. Самата аз бях на подобна терапия и наистина ми "наместваше" хормоните. Лошото в моя случай беше, че при спирането, отново всичко "избухваше" и хормоните правеха каквото си искат.

Много е важно какви хормони и под каква форма се прилагат. При изчерпан резерв яйчниците са форсирани да работят, но няма фоликули , които да вдигат естрогена, затова и се завишават ФСХ и ЛХ , от там и горещите вълни, ниското либидо, напълняване при някои и т.н. Това форсиране на яйчниците постоянно никак не е добре , особено като се има предвид, че се правят и инвитро стимулации с допълнителни естроген блокиращи препарати при жени с така или иначе ниски нива на естрогена като летрозол и кломифен. За да се получи забременяване, организмът трябва да е спокоен (био идентичната ХЗТ имитира естествения цикъл) да има достатъчно естроген да подготвя лигавицата, да държи новата на ФСХ и ЛХ да не скачат, след това да има прогестерон да направи лигавицата лепкава за да се случи имплантация ако е имало овулация . Без достатъчни нива на хормоните няма как да се получи успешна бременност , овен това и се чувстваме зле ( горещи вълни, нощни потене, изнервеност, ниски либидо и настроение).

# 695
Именно затова не искам да започвам да го приемам.
Бутането уж да се оправи ще доведе до "избухване" после, сигурна съм. Още повече, че ние говорим да го включим за месец.

# 696

Много е важно какви хормони и под каква форма се прилагат. При изчерпан резерв яйчниците са форсирани да работят, но няма фоликули , които да вдигат естрогена, затова и се завишават ФСХ и ЛХ , от там и горещите вълни, ниското либидо, напълняване при някои и т.н. Това форсиране на яйчниците постоянно никак не е добре , особено като се има предвид, че се правят и инвитро стимулации с допълнителни естроген блокиращи препарати при жени с така или иначе ниски нива на естрогена като летрозол и кломифен. За да се получи забременяване, организмът трябва да е спокоен (био идентичната ХЗТ имитира естествения цикъл) да има достатъчно естроген да подготвя лигавицата, да държи новата на ФСХ и ЛХ да не скачат, след това да има прогестерон да направи лигавицата лепкава за да се случи имплантация ако е имало овулация . Без достатъчни нива на хормоните няма как да се получи успешна бременност , овен това и се чувстваме зле ( горещи вълни, нощни потене, изнервеност, ниски либидо и настроение).
А как можем да изберем био идентична ХЗТ? Тя какво би включвала - прогестерон ли? Аз съм в същата ситуация, с с антрални по 1-2, почти АМХ (0,08) и високи ФСХ и ЛХ...Досега не са ми предлагали такъв вид терапия, освен дуфастон, който нищо не направи, че даже и се уредих с киста и от миналия месец съм на Регулон.

# 697
А как можем да изберем био идентична ХЗТ? Тя какво би включвала - прогестерон ли? Аз съм в същата ситуация, с с антрални по 1-2, почти АМХ (0,08) и високи ФСХ и ЛХ...Досега не са ми предлагали такъв вид терапия, освен дуфастон, който нищо не направи, че даже и се уредих с киста и от миналия месец съм на Регулон.
[/quote]

Регулон е контрацептив , който блокира функцията на яйчниците, респективно овулацията. Менструация след орален контрацептив не е реална менструация . Те яйчниците така или иначе не работят както трябва, допълнителни блокиращи препарати са излишни и често имат неприятни последици. ХЗТ запълва липсата на хормони и ги държи в баланс, не блокира овулацията ако е в правилния вид и доза и не пречи на естествено забременяване.
Ще прикача таблица с био идентичните хормони за справка.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 13:42 от •MERA•

# 698
При мен акупунктурата се отрази много благоприятно, така че кураж! Мога да препоръчам др Еленкова като специалист. Наистина много можеща и старателна в работата си. Само трябва някакво време за да подейства, не е вълшебно хапче след 1-2 процедури да се очаква бърз резултат. При мен бяха нужни около 14 процедури та чак до средата на самата стимулация.
Аз правих акупунткура 12 процедури от април до юни. В действителност ФСХ и Естрадиол се понаместиха, но явно всичко е от ден до пладне и трябва да е постоянно. Сега ще пробвам при д-р Лисийски, по-нататък може да опитам и при д-р Еленкова. За биоидентична ХЗТ дори не знам при кого да отида тук в България, поне да обсъдим вариантите. Иначе извън раждането на деца също смятам, че ще трябва да намеря някакъв начин за такава терапия.

# 699
Аз вече разказах при кой доктор, не искам да го повтарям във всяка тема и да натрапвам мнението си на останалите, а още по-малко искам да изглежда като реклама. Иначе, стана от първия трансфер на 1 ембрион, след ниски дози стимулация с Гонал и Перговерис, къс протокол, имах по 2-3 фоликула, от които в крайна сметка върнахме един. Също така имах предписан и хормон на растежа (0mnitr0pe). И едно уточнение - 0.01 беше стойността, която ми показа в клиника тук, в държавата, в която живея. Там, на място в Бахчеджи, стойността беше 0.04. Това е, накратко. Не е чак толкова интересно, просто е необичайно заради възрастта ми. Всички бяха изненадани, да не кажа шокирани. На Вас и на всички останали желая успех и живи и здрави бебчета на финала. 🙂

Именно защото споделихте само благодарности а нямаше конкретна информация никъде описана, за това питам. И напротив, много е интересен случая! Имали сте 2-3 фоликула общо на старт на стимулацията ли или накрая толкова сте пунктирали? Също правихте ли ПИД, замразявахте ли Е и на кой ден? И това ви е била първа пункция с първи трансфер?

# 700
Толкова пунктирахме, замразихме на 3ти ден, не исках ПИД. Всеки сам преценява за себе си, дали е готов да поеме риск или не, също така, както много пъти е казвано, ПИД не е панацея и не дава 100% гаранция, но пък е напълно възможно да увреди ембриона и да го загубим. Не агитирам никого за нищо, това е моят личен избор. Освен това, ако някой има проблеми, които налагат ПИД, сигурно е правилно да се направи, не знам. Не съм специалист, за това са докторите. В моя случай, както и преди споменах някъде из темите, мъжът ми няма никскъв проблем, единственият проблем беше при мен (с мойте полудяли хормони), иначе вече имам свои деца, живи и здрави, слава Богу. На практика, преди да вземем решението за Турция, тук когато гинеколожката ми ми мереше фоликулите, винаги казваше, че жена на моята възраст само може да мечтае за толкова фоликули, такъв перфектен ендометриум и всичко като цяло, но за съжаление с тези хормони нямаше как да забременея нормално. Не е да не съм опитвала, даже в 2 държави опитах да ги "оправя", но не се получи. Докато бях на хормонална терапия, всичко беше ок, но спра ли я, всичко "избухваше" отново. Странното беше, че за разлика от повечето жени, при мен хормоните не бяха само ниски или само високи. Буквално си правеха каквото си искат и дори в рамките на 3 дни се е случвало от ниски, да станат безумно високи или обратното. Също така естрадиолът, който на моята възраст е нормално да пада, при мен литваше в небесата ей така, незнайно защо. Общо взето, докторите се почесваха по главите и не бяха съвсем сигурни защо точно се случва това. Моят организъм си е странен, не е първият път, в който шокирам лекарите с нещо странно, което ми се случва, а те не могат да разберат защо това се случва, нито пък от медицинска гледна точка има някакво обяснение. Та така. Колкото до стимулацията, ами не точно една, а по-скоро една стимулация и половина имам 🤣, защото когато отидохме, всичко уж беше наред, започнахме стимулация, но за съжаление хормоните ми отново полудяха, и само за 4 дни доминантният фоликул стана 18мм, а при стойност на естадиола 150, всички знаем какво има или по-скоро няма в него. Та, в тази връзка, стимулацията ми се провали в нищото, след което отне доста време на доктора да "намести" хормоните и да ги "озапти" в нормални и постоянни нива, за да можем да започнем друга стимулация. За това, както казах и преди, живяхме 2 месеца в Истанбул. Когато вече всичко с хормоните беше наред, започнахме отново стимулация, която вече си беше напълно ок. Това е. Извинявам се за дългия пост, но понеже ме попитахте, опитах накратко да обясня, а то накратко явно не става при мен. 😄 Дано поне съм от полза на някого или най-малкото да дам кураж, за да не се отказвате и да вярвате, че чудеса се случват.  Пожелавам да се случат на всички вас! 😊

# 701

Регулон е контрацептив , който блокира функцията на яйчниците, респективно овулацията. Менструация след орален контрацептив не е реална менструация . Те яйчниците така или иначе не работят както трябва, допълнителни блокиращи препарати са излишни и често имат неприятни последици. ХЗТ запълва липсата на хормони и ги държи в баланс, не блокира овулацията ако е в правилния вид и доза и не пречи на естествено забременяване.
Ще прикача таблица с био идентичните хормони за справка.
[/quote]
Нямах избор заради кистата.. Дуфастон пробвахме и не помага. Всеки месец правя ЗФ..Изпих ги вече и сега съм в менстуацията след тях. Сега не знам какво ще е положението този месец.
Ще съм благодарна за таблицата с  био идентичните хормони.

# 702
Аз не съм много от разбиращите, затова повече ви чета и рядко пиша. От противозачатъчните много ме е страх, защото никога не съм имала задържан фоликул, но пак за всеки случай пих преди стимулация. Първия месец пих Ясмин - резултатът беше постоянно кървене и накрая увеличен ФСХ, при перфектни стойности по принцип. Втория месец бях на Регулон. Нямах кървене, но ФСХ скочи още и имах много малко фоликули за тогавашното ми състояние.
Сега за мое щастие в края на месеца, ако хормоните са ок, както в началото на този цикъл, започваме стимулация и не пия противозачатъчни. Започвам пак приключението и се моля поне за една читава яйцеклетка. Антралните ми фоликули преди месец бяха 3 вдясно и един вляво. Като се има предвид, че левия яйчник е с намалени размери вече, предполагам, че не може да се разчита на фоликула в него. Въпреки обстоятелствата мисля позитивно😊.
Пожелавам много успехи и сбъдване на мечтите на всички вас ❤. Благодаря за темата!

# 703
Florecita, мерси за споделеното. Стана ми интересно… казваш, че сте живели 2 месеца в Истанбул. Какво правехте с работата през това време? Защото към момента ние и двамата си работим на пълен работен ден и някак не го виждам да стане това без да ни уволнят… а опцията да напуснем пък ни лишава от средства са продължаваме по пътя. И винаги ми се струва, че инвитрото в чужбина ще стане голям проблем в работно отношение.

# 704
Florecita, мерси за споделеното. Стана ми интересно… казваш, че сте живели 2 месеца в Истанбул. Какво правехте с работата през това време? Защото към момента ние и двамата си работим на пълен работен ден и някак не го виждам да стане това без да ни уволнят… а опцията да напуснем пък ни лишава от средства са продължаваме по пътя. И винаги ми се струва, че инвитрото в чужбина ще стане голям проблем в работно отношение.

Напълно Ви разбирам, и на мен ми беше голям проблем това с работата. В крайна сметка реших да си пусна неплатен отпуск, защото иначе просто нямаше никакъв шанс да се случат нещата. Да не говорим, че ако бях тръгнала с обикновена отпуска, мислейки си, че ще бъдем там само около 2 седмици, както всички нормални хора (а не такива като мен 😄), щях да съм изправена пред дилемата или да зарежа всичко, за да се върна на работа, или да избера да продължа лечението, но пък да ме уволнят. 🤦‍♀️ Което щеше да е... Така че се радвам, че избрах този вариант, поне ми беше спокойно, че няма да трябва да се тревожа и за още едно нещо, на фона на всички останали притеснения. За това, ако го има този вариант и при вас двамата, не го мислете изобщо. В моя случай аз бях принудена да си пусна 4 месеца, защото тук по закон това е минимумът, но ако вие можете да изберете по-малък период, по-скоро си изберете 3 месеца като максимум. Все пак никога не се знае кое и с колко може да се удължи. Желая Ви успех от сърце! 🤗

Общи условия

Активация на акаунт