Стани богат - тема 21

• 22 800
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Другата България
Може и така да е, да.
За мен аватарите са просто картинки.

# 361
Емо си беше със снимката допреди новия сезон, просто не си обърнала внимание, Merri_An.

# 362
  • Другата България
Да, да, щом казвате явно е така, аз наистина не се заглеждам в аватари и затова не съм обърнала внимание.

# 363
  • София
Леле "Како" (не е цитат от песента), и като гледах 5 за 4, така и съм мислил, а тъй и писал. Още по-сложно е: всъщност ми се въртяха в главата грузински коняци (Тифлис, Колхида), пратих ги в Армения и понеже не ми звучеше "тонално" си представих Арманяка. Ще почерпя.
Вместо снимка на радиоводещия - която пак ще се превърне в аватара ми след някое време, ето ме в деня, когато се роди сина ми; той и мама в София, аз пред Дунав мост на лайв-протеста (с депутати и звезди) срещу обгазяването на Русе (7-8.11.1991). Татковци, не правете така! Родата на жена ми не ми мислеха доброто Simple Smile)
Скрит текст:

Усмивки, хора! И по-лоши неща в живота се случват, освен да седиш в СБ срещу Кън и компютъра...

ПС. Излезе и тазвечершната част от пребиваването ми там:
https://vid.btv.bg/btv/2024/04/01/StaniBogat41_1_1711973200-1.mp4

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 16:28 от EmBrother

# 364
  • тук, на мястото си
Емо, честита спечелена сума! Със здраве да си я ползваш!
Поздравления и за телефонния жокер! Много рядко съм виждала такива жокери. Кратко, точно,  ясно - и четене, и отговор. Браво! Моите адмирации и към двамата!

# 365
  • София
Браво, Емо! Поздравления за хубавата ти игра, много ерудиран човек си и беше удоволствие да те гледаме. Бъди жив и здрав!

# 366
Ем, с още по-голям интерес и удоволствие гледах (гледахме) продължението на играта ти!
Въпросите, късмета и т.н. не коментирам - участието ти е това, което ще се помни дълго! Абе незабравимо е!
Много ме е яд, че само един път имаш право да играеш.
Нищо, ще те четем тук, както и до сега. Надявам се останеш, да не напуснеш форума и ти.
Поздравѝ младото момче, наистина беше светкавица!

Скрит текст:
За нара сигурно много от вас знаете, но аз да си го кажа, де.
Този плод винаги се свързва с плодородие, изобилие и добър късмет.
В Гърция също се носи нар в църквата с/у 1-ви януари за да бъде осветен и благословен.
След като свърши Василевската литургия и хората се връщат в домовете си, главата на семейството чука на вратата, за да му отключат, „разбива” (удря, счупва) нара на прага на къщата толкова силно, че да се разпръснат почти всички зрънца и чак тогава влиза с десния крак вътре, като казва:
„Здраве, щастие и радост през Новата година!
Колкото са зрънцата на този нар, толкова лири да има в джобовете ни през цялата година!”
Нара трябва да се откъсне на Кръстовден и да се държи пред иконостаса до 1-ви януари.

ПП: Има един популярен израз, който идва от този обичай – „Той/тя счупи (разби) нара”, което ще рече, че този човек е стартирал добре в дадено начинание.
И още един израз „Ще те извикам на Нова година да разбиеш нара” – употребява се с обратно значение, шеговито - да подчертаят лошия късмет на някой.

(Аз умирам за нар, но тук се продават много кисели плодове, никаква сладост нямат, въпреки че са червени и красиви на вид)

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 01:37 от Ирини

# 367
И аз да поздравя Емо, интелигентен участник с богата обща култура Simple Smile

За нара - знаех го, но нямам представа откъде ми е останало. Май от книгите на Нарине Абгарян.

Иначе, в гръцката митология го помня като плодът, който изяла Персефона, съблазнена от Хадес и е символ на брака.

# 368
Гледах вчера, но нямах възможност да пиша. Поздравления и от мен, много добра игра Simple Smile

# 369
Поздравления за Емо!
Наистина такива ерудирани участници се броят на пръсти. Ще остане в златния фонд на СБ!
Заслужаваше да вземе мнооооооого по-голяма сума на база знания, които има, но мал шанс....

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 13:37 от monii

# 370
И аз да поздравя Емо, интелигентен участник с богата обща култура Simple Smile

За нара - знаех го, но нямам представа откъде ми е останало. Май от книгите на Нарине Абгарян

И аз се сетих за Нарине Абгарян , без да съм сигурна. Дори само от името, макар че сигурно няма нищо общо с нара.

# 371
Аз да добавя, че думата "граната" също идва от нар, защото гранатите били пълни с дребни сачми както нара със семки. А името на нара е pomegranate.

# 372
  • Deutschland/HE
А на немски е Granatapfel Simple Smile

# 373
  • София
Предлагам ви (за съб/нед) един въпрос с неповишена трудност. Жокер: снимките са от 1991 г., студио на Музикална кутия в "Хр.Ботев", БНР. Кои са музикантите/лицата на кадрите?
Скрит текст:

Отговори. Няма да са по ред от A/ > D/, но присъстват:
Скрит текст:
Далай Лама, когато още имаше киче; Исус от Векът на любовта, който стана детски зъболекар; Чембъра от Монолит; Адри от Орион, Ера и Ер малък; Любо Малковски от Ера и Ер малък - автор на парчето "Българи", Отец Мони от Епизод; Бойко Петков от Клас; оплешивяващия още тогава тил на Р.Янев-съавтора ми на "Цветята..." и гл.ред. на Ритъм, Светла Му Памет; вашият радиоводещ - "дизайнер на Музикални кутии", все още с черни коса и брада; и др.гости.
Позналите колкото може повече лица печелят концертно изпълнение на "Българи" ("Ер малък") - понеже клип те тъй и нямат. Заглавието ще ви помогне да я намерите и без картина - ако искате да чуете текста студийно. Може да не е по-доброто, но е по-силното рок парче на 2-то БГ рок поколение от Черната овца. Химн.

# 374
  • Пловдив
Леле, аз бях убедена, че Едгар По е умрял в края на 19-и век, т.е. след 1849, и точно него изключих "със сигурност". Иначе той има слава на пияница. За ритуала на гроба му не знаех.

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 19:16 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт