Стани богат - тема 21

• 22 790
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • София
В самия край - тенкс (@W & @pq по 3) и за чуденката и за рекламата, брех, такива са си били деОдорантите.

Съжалявам в различна степен и за двамата играли. Колегата "Флойдоман" поне да беше сбъркал с Париж - "раб.класа" в Анг и Фр е барометър и изследователска база (за Маркс/Енгелс без Ленин), не белгийската.
Дамата - за мен е голям малшанс. Бях първо за дезодоранта (като нещо се чудех на самата питанка) - метал и спирт, скъпи във военно време и кът. Сетне, като тя започна да разсъждава и гърми жокерите - почти се отказах и се чудех какво ще да е. Не беше изобщо за тел.Ж. Но като останаха дезодорант и червило, беше ясно, че мъничките червилца (те пък какви ли са били?) няма как да ощетят военновременната индустрия.

Хубава вечер на всички! Не пропускайте да се порадвате още ден-два на пролетното лято - сетне ни чака седмица пролетна зима.

# 406
  • Русе
Ето реклама от 50-те - аерозол е:

Долар и десет; сега си взимам от Лидл за около 2,50 лв - никаква инфлация за 74 години Simple Smile

А, доларът през 50-те години на миналия век не е със стойността на днешния долар. Помолете  някой икономист да Ви обясни инфлацията, но сега веднага се сещам за един филм, в който действието се развива точно около Втората световна война. Капитан на кораб има спешна нужда от моряк и пита безделниците на пристана: Кой иска да изкара 2 долара. Ако надницата тогава е била 2 долара, т.е. 2 х 2,50 лв., кой би работил за 5 лева на ден? Очевидно, покупателната стойност на долара тогава е била много по-висока. Не Ви ли прави впечатление, че сред днешните богати хора не се споменават милионери - говори се само за милиардери. Милионът също в наши дни не е кой знае каква сума, щом може да се спечели и изведнъж в играта "Кой иска да стане милионер?" Е, нашите мащаби са други, ние сме богати и със 100 хиляди лева, а и тях не ни ги дават. Ill
Кънчев обърка чуденката с питанката в опита си да бъде оригинален. В края на въпросително изречение се поставя не чуденка, както той каза, имайки предвид вероятно, че човек се чуди по някой въпрос, а питанка. И с тези бели маратонки ми е като Мики Маус. Оф!
Дезодоранта го изключих веднага, защото той още е бил новост и едва ли англичаните не са можели да си представят живота без него. Очната линия тогава не е била въведена, очите са се очертавали с молив. Помислих си за червилото, защото знам какво е било мнението на Чърчил за ограничаването на културните събития.

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 22:23 от евпетра

# 407
  • Пловдив
И аз за червило си помислих.

Дезодорантите са поевтинели на фона на останалото, да. Затова при тях "няма" инфлация.

# 408
Зарадвах се, че сте писали за грешката на Кънчев – за чуденката и питанката, защото снощи имах голям спор със собствените ми синове. Довечера ще им покажа и вашите мнения.

Моите синковци, като доказателство, че са уж прави, ми показаха какво пишело в... Уикито. Посочих им карето над тази глупост, в което се казва: „..информацията може да е непълна, неточна или невярна” със знак „Внимание”,  в края, т.е чуденка като предупреждение в случая.
Е, пак не паднаха по гръб, не се предадоха и ми заобясняваха, че над или под всички информации в Уикито така се пишело. Съвсем се вбесих и им намерих Радичков (знам, че и те го харесват):  „В селцето на удивителния знак казваха чуденка, а на въпросителния знак - питанка.”
Още – от „Граматика за всички” –„Употреба на препинателните знаци:
- Въпросителен знак (въпросителна, питанка)
- Удивителен знак (удивителна, чуденка)”

Толкова голям спор се заформи, че накрая ме изби на смях, защото се сетих, че учителката по бълг.ез. ми дърпаше плитката за само един пропуснат препинателен знак, а пък на една съученичка ѝ казвахме (но тайно, между нас си) "Чуденката" - когато излизаше на черната дъска такова чудене падаше...

Ще ми се да питам и младите хора тук – колко от вас смятат, че чуденката е въпросителен знак?

# 409
  • Пловдив
Чуденка е удивителна, да. Но в днешно време се е поразмило значението, не е само Кънчев да го употребява така.

# 410
Аз съм от хората на които им е чудно защо чуденката е удивителен знак. Когато се чудиш, се питаш, не възклицаваш.

# 411
  • Пловдив
Не винаги се питаш, по някой път се учудваш. Wink
"Чудя се" има две близки значения, искам да кажа.

# 412
  • София
EmBrother, с малко закъснение те поздравявам за добрата игра, която направи. Можеше и още нагоре да стигнеш, но с върха беше коварен въпрос, за който не го знае. И аз се колебаех на него, явно ще ги припомням пак.

# 413
  • София
Денят на Чаплин е, но "майтапът" при мен е, че преди минути "обновиха" списъка с програмите - и в момента "телевизията" ми е каша. А ме чака и Шамп.лига довечера.
Ще редя канали на 3 тунера, докато гледам. Няма да пиша (може би накрая-обзор?). Хубава вечер на всички ви!

# 414
Много ме кефи този играч!

# 415
  • Другата България
Тъкмо това идвах да пиша - много интелигентна игра.
До момента.

# 416
Норманите май бяха...

# 417
Мда. Все отворковци. Самонадеяно не заключват.
Ще им намерят цаката, знайно е.

# 418
Е, браво на този мъж. Какъв беше по професия?

# 419
  • Другата България
Разбира се, че ако има знания няма нужда да заключва на 2000 лева.
Пък и с три жокера.

Еритрея е. Знаеше го, защо му е жокер......

Общи условия

Активация на акаунт