Рецепти за православни пости - тема 2

• 24 710
  • 258
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Направих постни мекици. Оцет, сода, хладка вода, олио и брашно на култура. Ми не станаха лоши. А, мааалко шарена сол сложих.
Значи и мекиците с брашно, вода, мая, сол и т.н. (ако са без яйца, мляко и други животински продукти) също са постни

# 241
Направих постни мекици. Оцет, сода, хладка вода, олио и брашно на култура. Ми не станаха лоши. А, мааалко шарена сол сложих.
Значи и мекиците с брашно, вода, мая, сол и т.н. (ако са без яйца, мляко и други животински продукти) също са постни
Абсолютно! Мая в случая не съм ползвала, но за 15.08 Успение Богородично, ще направя пита с мая, отново без мляко и яйца.

# 242
  • София
Абсолютно! Мая в случая не съм ползвала, но за 15.08 Успение Богородично, ще направя пита с мая, отново без мляко и яйца.
Е да, тази година Успение Богородично е в постен ден и аз ще правя постна погача.

# 243
  • София
А защо правите питки за Успение? Искам да кажа - за празнична трапеза ли са, или има нещо друго?

П. С. Подсещане за варени царевици в менюто 👍

# 244
Хубаво е и за раздаване в Църквата.Аз понякога по време на пост,празник или личен празник на мен или в семейството ми,раздавам погача,фурми,когато се разрешава риба,може малки сандвичи с херинга или сьомга.

# 245
  • София
А защо правите питки за Успение? Искам да кажа - за празнична трапеза ли са, или има нещо друго? ...
При нас е родова традиция (доколкото знам в повечето краища на България е така). Носи се в църквата на литургията, след която се освещава и се раздава за здраве там и на съдедите като се приберем. Ся...че за децата (при мен внучетата) е предвидена половината, това нали си е отделна тема. Grinning

# 246
Да питката е традиционна, но може и постни банички хапки с праз,спанак или сладки с ябълка или тиква,плодове,кекс,арменски сладки,носила съм и домашен сок от бъз.Общо взето всичко което иска човек и може да направи или купи.

# 247
На който не му се прави, може да занесе плодове или хляб.

# 248
Добре че писахте, че тази година на 15 август се пости. Не се бях сетила и щяхме да прецакаме поста.
У нас напоследък грах, леща с картофи (за да засища), картофена супа, зеленчуци на фурна, таратор с веган кисело мляко, ориз с маслини, пълнени чушки, задушени гъби. В почивните дни правих пици-калцоне с плънка от царевица, кисели краставички, маслини и прясна чушка. Вкусни са и студени и ММ си взима сутрин за закуска. Аз закусвам бадемово мляко с чия, овесени трици, ленено семе и горски плодове.

# 249
Петък винаги се пости.И аз закусвам разтително мляко с овесени ядки и си добавям всякакви семена,ядки и сушени плодове.Не знаех,че има веган кисело мляко хубаво ли е?Опитвала съм разни веган продукти ,но са много тежки.Хапвам домати с маслини и малко хляб,печени чушки с копър и чесън,сега не мога но преди си вземах един много вкусен червен боб в консерва и си го подправях със зехтин и балсамико,тиквички всякак приготвени-с ориз,на супа,пържени. Мъжа ми изпитва затруднения с постите и пости само преди Причастие.

# 250
  • София
Петък винаги се пости....
Е три пъти в годината има изключение. Grinning

# 251
И аз си мислих, че като е голям празник има изключение.
Днес направих страхотен дип - нахут, авокадо, чесън, лимонов сок, зехтин, сол и бял пипер блендирани в "чопър". Обрахме го до шушка с тийнът на обяд. Добре че имам продукти и за вечеря, та и ММ да хапне.

# 252
  • София
В селската ни църква на 15-ти е своеобразен конкурс за най-красива погача. Всички жени носят и всички се стараят.
Снимка на едно крайче от масата от далечната 2016г.

# 253
Невероятно вкусни бели хрупкави хлебчета разделени на 2, от двете страни капнати по капки зехтин, по средата хубави шайби домат и босилек.

# 254
Няма да повярвате какво има днес у нас - циганска баница с хубав пресен здравословен хляб. Живеем извън България и синът ни се сети за този разкош, с който една от бабите му винаги ни посрещаше като й ходехме на гости в почивките. Незабравимо

Общи условия

Активация на акаунт