Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 955
  • 272
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, бих се радвала ако някой ми даде идея за вечеря с броколи, тъй като не знам как да ги приготвя. Иска ми се да не са отново задушени или пък с ориз, а нещо малко по- различно.

# 151
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, бих се радвала ако някой ми даде идея за вечеря с броколи, тъй като не знам как да ги приготвя. Иска ми се да не са отново задушени или пък с ориз, а нещо малко по- различно.

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/10/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/10/poo-apa-c.html

# 152
  • София

Крем-супа от броколи и моркови - пропускаш маслото.

Броколи с червен лук на фурна

# 153
Благодаря ви за предложенията ще ги опитам още тази вечер 👌🏻 В замяна мога да предложа една лесна рецептичка за яхнийка с нахут, тиквички и картофки. Получава се страхотно, аз си облизах пръстите.

# 154
incell1R броколите бързо се разваряват и не са хубави като загубят свеж зелен цвят и се разкашкат. Аз бих казала мъничко ги оставяш в солена вряща вода и веднага ги вадиш, преди да са се обезцветили. И после сготвяш ориз или каквото ти хрумне и ги добавяш когато е готово . И не ги бъркаш много . У нас ги правим като аспержите. Леко сварени, за да не се разкашкат ги вадя в купа и им слагам малко масло в елучая сложи капки зехтин , лимон , сол и черен пипер. Отделно ориз и каквото имаш. Аз вчера направих едни стъклени нудли с лъжица сос и една страхотна картофена салата с праз и 4 вида зеленини. Ами супер беше.
Но аз много рядко правя броколи. Те са ми много специфични.

# 155
Благодаря за съвета. Броколите са бланширани в случая, често си похапвам от тях 🙃 ноооо си правя кюфтенца, сега обаче яйчица не хапвам,та така 🙂
incell1R броколите бързо се разваряват и не са хубави като загубят свеж зелен цвят и се разкашкат. Аз бих казала мъничко ги оставяш в солена вряща вода и веднага ги вадиш, преди да са се обезцветили. И после сготвяш ориз или каквото ти хрумне и ги добавяш когато е готово . И не ги бъркаш много . У нас ги правим като аспержите. Леко сварени, за да не се разкашкат ги вадя в купа и им слагам малко масло в елучая сложи капки зехтин , лимон , сол и черен пипер. Отделно ориз и каквото имаш. Аз вчера направих едни стъклени нудли с лъжица сос и една страхотна картофена салата с праз и 4 вида зеленини. Ами супер беше.
Но аз много рядко правя броколи. Те са ми много специфични.

# 156
  • София
Попаднах на "находище" от консерви грах, царевица и пакети с овесени ядки в срок на годност.
Бети, мисля да пробвам магданозените ти кюфтенца вместо с боб с равни части грах и царевица. Дано се получат, че не знам иначе къде да включа толкова овес.

За протокола 4 дни децата, които не постят и си имат детски вкус са си у дома и затова менюто беше и ще е:
Вчера: пица за тях, фокача за нас с мм.
Днес: спагети с веган песто от лидълското
Утре: ориз по китайски
Във вторник: скумрия на скара с пържени картофки и салата.

# 157
Гъбена крем супа и печени картофи

# 158
Здравейте!Може ли една седмица от 07.04 да спазвам поста и след това да се изповядам и причестя?

# 159
  • София
Доста хора го практикуват, но все пак зависи от изискванията на  свещеника, при който ще се причастите. Все пак при изповедта той ще вземе решението. Доколкото разбирам искате да вземете причастие на Цветница. Предвидете време за изповед, че знаете колко народ се струпва тогава.

# 160
  • София
Здравейте!Може ли една седмица от 07.04 да спазвам поста и след това да се изповядам и причестя?
Говорете с вашия изповедник!

# 161
Може, аз постих от вторник , вчера изповед, днес причастие, това е решение, което си вземаш сам, може да постиш и три дни.

# 162
  • София
Може, аз постих от вторник , вчера изповед, днес причастие, това е решение, което си вземаш сам, може да постиш и три дни.
Не не го взимаш сам това решение, а след благословение с изповедника или съобразявайки се с църковния канон. В християнството има някакви правила все пак.

Освен това, тук е тема САМО за рецепти за православни пости, има друга тема за коментиране на православния начин на живот.

# 163
  • Бургас
Броколито/бланширано/ аз го харесвам и на картофена салата с лук, маслини. Иначе извън постите на запеканки, макар, че може и някакъв веган вариант да се измисли.

# 164
incell1R, няколко предложения с броколи:
Предварително казвам, че за да запазя хубавия цвят на броколите и да са хрупкави, ако ги сервирам на розички, ги бланширам съвсем кратко, колкото да станат изумрудено зелени. Когато готвя крем супа, последно добавям розичките броколи и готвя 3-4 минути и тогава пасирам. Супата става ярко зелена и ни е по-вкусна от разварени пасирани броколи.

[ur=https://vkusnosbety.blogspot.com/2016/08/broccoli-soup-with-zucchini-and-leeks.html]Супа от броколи, тиквички и праз
[/url]

Топла есенна салата с карфиол романо, тиква, цвекло и бадеми
Карфиолът може да се замени с броколи, тиква все още има, но може да се замени със сладък картоф. Салатата е доста засищаща и подходяща за основно.

Кремообразна супа от броколи

Мини кишове без тесто-веган

За днешния ден, в който се яде риба-

Сьомга върху леща белуга с кокосово мляко

Общи условия

Активация на акаунт