Рецепти за православни пости - тема 2

• 24 859
  • 258
  •   1
Отговори
# 135

Таратор със соево мляко

# 136
И аз вчера правих постен таратор. Към него имаше пълнени чушки. Днес ще направя зеленчуци на фурна. Изпекох и закуски тип пица калцоне с плънка от царевица, чушка,  кисела краставичка и веган кашкавал. Много се одобриха.

# 137
  • София
Това соев йогурт ли е или соево прясно мляко + някакви добавки?

Добре ме подсетихте за пълнени чушки. Вчера унищожих последното останало кисело зеле в постни зелеви сармички и си мислех, че следващото подобно ще е пълнени тиквички, но съвсем бях забравила за чушки.

Днес за сефте ще правя веган магданозени кюфтенца - дано ми се получат!

# 138
Аз тараторът го правя с веган йогурт. ММ харесва един на кокосова основа. Хапва го и за десерт разбъркан със сладко.

Купила съм повечко патладжани и сега търся в какво ястие да ги вложа. Някой да помогне с идея?

# 139
Прясна коприва. Брах си я сама. Обаче се бях приготвила за разходка и доста си напарих пръстите. Уж само връхчета, уж много пресни , но бодат Simple Smile

# 140
Много обичам коприва и аз, трябва да потърся. Моят таратор е със соев йогурт от лидл, тази седмица са на промоция( има и плодови).
Сложих подправка за таратор и хималайска сол.

# 141
  • София
Направих и аз таратор със соевия йогурт от Лидл. Наблъсках повечко чесънче и копър, както и достатъчно вода, за да не се усеща специфичния вкус. А, да и добавих щипка лимонтузу (на голяма 2 литрова купа таратор), за да си киселее като кисело мляко.

Магданозените кюфтенца станаха лесно и бяха одобрени. Ползвах тази рецепта https://vkusnosbety.blogspot.com/2021/09/blog-post.html, като магданзоът беше 4 връзки (както ги продават на пазара 4 за левче), а боб имах само червена лидълска консерва на която пишеше, че оцеден е 255гр. - та леко го прецедих ама не чак да го мия, остана си доста аквафаба по него.

За утре май ще я караме на "надупени картофи" със салатки. Аз само намаслявам тавичката с олио, после я осолявам, после нареждам измитите и разполовени картофки, хайде още малко сол и за 30мин. на 200 градуса и вентилатор са готови.  Взех от тези вегански крема - сирена и може да си ги гарнираме и с тях и салатка.

# 142
GorgOnzola, радвам се, че сте одобрили магданозените кюфтенца! Благодаря ти!

Копривена супа
Леща по най-традиционния начин

Днес споделям този   Хляб с просо- само с 2 основни съставки
и в блога

# 143
Тия дни правих - имам баялдъ и два вида баница. Баница с картофи и праз и баница с картофи и спанак.

# 144
Днес ще сложа картофи с диви гъби и веган сирене в йена във фурната. Сиренето се разтапя и прилича на сметанов сос.

За уикенда съм решила пастицио с патладжан вместо кайма в червения сос и веган мляко и кашкавал в белия.

В хладилника имаме фасул с кисело зеле и леща с парченца картофи за по-голяма хранителност. Тях ги готвя в голяма тенджера, наливам в буркани и стерилизирам за зорзаман.

Салати с добавка на червен боб, булгур, нудели или варени картофи за ситост предлагам често на вечеря.

А ММ вече точи лиги по пържените котлети от дива сьомга, които ще може да яде в идния вторник.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 15:28 от мама-ени

# 145
Аз сложих кариол на малки розички на пара . След това го подправих с къри и го сложих в хартия за печене в кошничката на еърфрайъра. Ами стана супер.
Другото ми постижение, което се изтрепаха да ядат, не очаквано , бече картофена салата със зехтин и маслини.
И много плодови салати сега има на добри цени портокали, пъпеш дори взех , ябълки ... все намирам плодове на предложения Simple Smile
И съм подготвила връзка тънки бели и тънки зелени аспержи. Т.е. влизам в сезона на аспержите. Много ги обичам Simple Smile

# 146

Една най - обикновена закуска Blush
Филийки садвичи, запечени за малко. Едната е с хумус, който много наподобява извара. Аз обичам извара, та много ми хареса. А другата е с пушено тофу. Жалко е само, че не се разтопява.
Днес ще правя постни палачинки със сладко и солени с лютеница.
Вчера правих гъби в гювеч с пресен джоджен, също много вкусно се получи.

# 147
Идвам да споделя и аз няколко рецепти - гювеч със зеленчуци - картофи, моркови, чушки, патладжани, бамя, домати, гъби, вчера правих ориз с гъби и моркови. Вече има марули, репички, зелен лук и правя салата с тях, добавям и краставици, домати, сладка царевица и тиквено семе към тях.
Макарони с чери домати, маслини и песто.
Пържени патладжани и чушки с доматен Сос.
Тиквички с чесън и оцет.
Печени ябълки, напълнени с ядки и локум/мед.
Картофи с чесън и копър.
Печен сладък картоф
Нарязани на ситно краставици, домати и печени чушки с булгур
Кюфтета от картофи и тиквички.
В кори за баница сложих кокосови стърготини, запекох и ги сиропирах, но ММ не ги одобри Grinning
Сусамки

# 148
  • София
Аз утре ще направя баница с маслини и праз Simple Smile

# 149
имаше тук някъде имаше рецепта за баница с орехи и праз. днес пак аспрежи върху зелена салата

Общи условия

Активация на акаунт