Рецепти за православни пости - тема 2

• 26 545
  • 266
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Празничната (но постна) погача за утрешния Богородичен празник е готова!

# 256
Разкошна ти е питата Дядо Хаджия. Определено е маяна, а не содена, но ако споделиш рецептата може някои от нас да си я правим през постите. Blush

# 257
  • София
Разкошна ти е питата Дядо Хаджия. Определено е маяна, а не содена, но ако споделиш рецептата може някои от нас да си я правим през постите. Blush
Постните хлябове (питки) са два вида: с мая или сода. Има  и един трети вид - маца, който е без никакъв набухвател, ама това е вече еврейски хляб по време на техните седемдневни празници на Песах.

Постната содена питка (безквасница) в нашия род се прави на Бъдни вечер, защото чакаме раждането на живота. В останалите постни празнични дни е с мая, защото в повечето случаи се празнува събитие в което живота вече съществува или е минал. Иначе в някои краища и на Бъдни вечер правят питката с мая, което си е нормално и не е в противоречие с празника. Просто всеки си има разбиране.

Просфорите (малките кръгли хлябове), които се ползват в светата Литургия за хляба в светата евхаристия са с мая. По много интересен начин се приготвят - там например част от брашното се залива с вряла вода и се подготвя така наречения стартер.

Рецептата тук ... най-обикновено тесто за хляб, в което част от обикновената вода е заменена с газирана вода и на килограм брашно съм добавил 4 супени лъжици царевично нишесте. Отгоре е мазана с олио и вода и затова се следи  много изкъсо да не загори. Аз например в последните минути на печене ми звъннаха на телефона и я изпуснах.

# 258
Благодаря!

# 259
# 260
# 261
При нас вчера и днес спанак с ориз, грах, картофена супа и сладкиш с ябълки. Забъркахме и тесто за пици-калцоне за закуска утре. Идеално втасва през нощта. Утре ще печем зеленчуци на фурна.

# 262
От семейството,само аз спазвам постите и дъщеря ми само Сряда и Петък без месо,но понеже още кърмя от другата Събота,Отеца ще ми позволи предполагам да хапвам млечни продукти и яйца. Закусвам винаги разтително мляко с крънчи мюсли,ядки и семена,тези дни картофена салата,ориз с гъби,домати с маслини,чай с мед,бисквити. Хапвам много малко хляб с натрощени зърна,като го препичам и мажа с кьопоолу. Постните сладкиши не ми се получават,но съм решила отново да опитам. Утре ще си направя жито с орехи.

# 263
  • Русе
Подходяща е за пости.
Варианта е само с вода вместо мляко и растително масло, вместо краве масло. Останалите продукти са същите.
https://ipeychev9.blogspot.com/2025/11/blog-post.html

Това е линк към книга на руски за постни рецепти.

# 264
  • София
Здравейте. За първи път ще спазвам пости. Нещо от вътре ме накара. Най-трудно ще ми е без месо и яйца, с млечните нямам проблем. Лютеницата на мама ще ми е добър помощник, хумус, много пресни зеленчуци и плодове, тахан. Утре ще има боб на фурна, а след това спаначена супа с фиде без яйца. Приготвила съм някоя и друга доза растителен протеин, особено за закуска ще ми е идеален. Вафлите "Канап" видях, че са подходящи за този период. Ще прегледам предишните постове и теми за вдъхновение.

Приятна вечер.

# 265
Вчера правих хумус с авокадо (нахут, авокадо, лимонов сок, за да не потъмнява авокадото, сол, зехтин и скилидка чесън). Много го харесахме всички. Днес ще готвя фасул с кисело зеле и ще изпека тиквеник.

# 266

Общи условия

Активация на акаунт