Концерти - тема 2

• 41 857
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Имаме билети за AC/DC 👊

# 601
Давам отзив за NOTRE-DAME DE PARIS - хареса ми, пееха на живо, не на плейбек. Музиката е на запис. Костюмите, постановката, играта бяха на ниво. Песните - великолепни, на френски език, истинско удоволствие за сетивата, обаче ми липсваха субтитри. Какво им пречеше да направят превод, който да върви едновременно с изпълненията?! Нямаше и екрани. Огромна зала, хиляди зрители, нормално е да сложат екрани. Аз бях на втория балкон, трудно се вижда от толкова далеч. Не мога да ги разбера тия хора, организаторите. В НДК съм гледала няколко балета, мюзикъли, концерт на Майкъл Болтън. Никога не е имало екрани. Или поне така се е случило..Цените на билетите  феноменални, но организаторите ако се понапънат малко за комфорта на драгия зрител няма да е зле.  
Два пъти направих забележка на мъжа до мен. Шумолеше с опаковката на една вафла, която явно не можеше да отвори в тъмното. Моят съпруг вика остави го,  може да му пада кръвната захар. Ок, изтърпях го, но после започна да си приказва с неговата спътница. Платила съм и съм отишла за да слушам великолепни световноизвестни изпълнения, не техните маловажни неща. Да излязат и да отидат на кафе навън - има толкова в района, ако им се приказва. По едно време и вайбъра му дрънкаше..Какви хора, нямат елементарна култура как да се държат и да не пречат на тези, които по нещастно стечение на обстоятелствата са седнали до тях.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 17:25 от Киф

# 602
Това с липсата на големи екрани не го разбирам. Какво им пречи, наистина? НДК са големи мърльовци и откъм звук, тонрежисьорите там са гола вода, мързеливци, които гледат да добутат до пенсия. Дънят се на всеки концерт.  Все ще има някоя микрофония, все на някого няма да му се чува микрофонът отначало. Все музиката по-силна от гласа, та докато намерят баланс, ще минат поне 10 мин.

Колкото до културата на някои от публиката, да.. има. такива, които не ходят редовно, не купуват билети, а отиват или с покана (съгласили са се, не, че са искали), придружавайки някого... Тези хора обикновено ходят по моловете да гледат блокбъстъри в кината на последния етаж, да хрупат пуканки, да приказват нонстоп и да си цъкат по телефоните. Вкараш ли същите хора на класически концерт, на опера, балет, на мюзикъл, дори на театър...  положението става трагично.  Шумулкане, приказки, месинджъри звънят...   5-6 пъти ходя в Кино Арена на прожекция на Кралската опера и балет. И всъщност гледаш опера и балет на голям екран. Някои хора обаче си купуват пуканки, хрупат 2 часа, приказват... страшна работа. Добре, че столовете са разделени и не сме заврян един в друг, но все пак...

# 603
Аз останах впечатлена от Нотр Дам де Пари, въпреки че не говоря френски. Може би това, че съм гледала целия мюзикъл в Ютюб два пъти със субтитри оказа значение, защото знаех горе-долу какво точно пеят. Липсата на превод беше единственият малък минус. Оттам - ами то красота, хореография (танците с камбаните и на просяците бяха особено впечатляващи), всички пееха като зверове с истинска емоция, артистът, който е в ролята на Фроло и който е от първия каст беше невероятен. Прекрасно изживяване, успяха да ме пренесат в историята и времето мина неусетно.

# 604
И ние останахме очаровани от Нотр Дам.  И не ни липсваха субтитрите, ама си отидохме подготвени( знаехме за какво иде реч) и  дори си говорехме, че ако има екрани, ще се изпусне голяма част от това, което се случва на сцената, докато четеш...а, то непрекъснато нещо, някъде се случваше. Страхотна сценография и хореография! За пеенето- просто нямам думи! Такова удоволствие за сетивата беше, че още се усмихваме....и втори ден вкъщи слушаме песните от мюзикъла( не, че и преди това не сме, ама сега е само това).
За публиката- то вече си е стандарт, да случиш поне няколко неадекватни в близост...Но е тъжно, че няма елементарна култура...А, за святкането с телефоните и  постоянното записване, направо полудявам- вместо да се наслаждаваш, да крепиш телефона... не го разбирам!
За тези които ще ходят тепърва- отвън, на масите с мърч-а продават книжки с кратко описание на съдържанието и дружа информация.

# 605
  • София
И аз съм много впечатлена от Нотр-дам...отзивът ми от друга тема, да не пиша същото пак:
Много, много ми хареса, определено препоръчвам, ако се чудите. Не си бях взела билет и купих някакъв от група за продажба вчера от една дама, толкова се радвам, че отидох! Изненада беше само, че нямаше субтитри, но бяха оставили при седалките кратко описание на действието при всяка песен, а и все пак всички знаем сюжета. Също ми се стори доста постна сцената в началото, но очевидно беше с цел - много танци и акробатика имаше, а и някои страхотни решения, които после оцених. Разкошни актьори и завладяваща музика!

А, и аз имах неприятно изживяване с една доста екзалтирана зрителка, непрекъснато възбудено на висок глас обясняваше нещо на мъжа до нея, но направо се опитваше да надвика музиката, пляскаше нон-стоп, даже извън такт. Накрая и направих забележка и се укроти малко.

# 606
  • Майничка
Много ни хареса и на нас. Естествено, пак си забравихме театралните бинокли, така че поспорихме кой пя Гренгоар и кой - Феб, ама карай, поне Фроло нямаше как да се сбърка. В тази връзка, липсваше ми екран с увеличение на певците.
За преводите - има ги и на английски, и на български (Старозагорската опера прави добра постановка на български), можеха и да ги използват, при желание.
Безплатните дипляни с кратко обяснение на поредността на действието и героите бяха добро решение, макар че се посмяхме на "бохемката" Есмералда.

# 607
  • София
Ахахаха, тази "бохемка" и мен много ме разсмя, "нелегалните имигранти" също. Не виждам какъв е проблемът да се каже циганка, все пак дори и на френски в песните ясно се чува gitane, все толкова френски помня от един седми клас. Но тази политкоректност е доста странна.

# 608
  • Майничка
Нелегалните имигранти всъщност са си баш намясто, още при създаването на мюзикъла, макар че не са много в духа на Юго. Не зная дали си спомняте, през 1996, две години преди да излезе мюзикъла, ок.200 имигранти от Африка с нередовни документи окупираха църквата Св.Бернар в 18 район, търсейки "право на подслон". Свещеникът и много миряни от енорията, както и много хора от артистичните среди ги подкрепяха. В крайна сметка, по заповед на вътрешния министър, полицията атакува вратата на църквата с таран и ги арестува.
Още когато излезе мюзикълът, се коментираше, че някои сцени и песни са вдъхновени от тези събития.

# 609
  • София
Да, възможно е, но имам някакъв спомен от книгата, че са цигани всъщност - в този Двор на чудесата. Като е възможно и някои от тях да не са изобщо такива, просто бездомници всякакви. За самата Есмералда помня, че в книгата се разкриваше накрая, че не е с такъв произход, била е открадната като дете. Нищо против циганите, не ме разбирайте погрешно, по-скоро не разбирам защо се преиначават произведения.
Но пък е чудесен повод да си припомня книгата. Heart

# 610
  • Майничка
Циганка е, на френски използват bohémienne, gitane и zingara (в последната песен на Фльор дьо Лис). А бохемка й придаде неочакван интелектуален привкус.😄

# 611
  • София
Да, да, циганка, или поне отгледана от цигани, ето това виж /извинявам се за спама на всички/
Although Esmeralda has been raised by gypsies and is thought of as a gypsy by the people of Paris, she is in fact the daughter of Paquette la Chantefleurie (or Sister Gudule), a recluse who believes that her baby (Esmeralda) was killed by gypsies.
от тук:
https://www.litcharts.com/lit/the-hunchback-of-notre-dame/characters/esmeralda

Забравила съм вече и трябва да си препрочета книгата, но и аз помнех нещо такова. А иначе в книгата и мюзикъла си е циганката Есмералда, спор няма.

# 612
  • Галифрей
Утре вечерта отивам да го гледам notre dame de paris ❤ Подготвих се специално слушах целият мюзикъл и четох преводите на песните на ае. Страхотно е! Чета много хубави отвизи. Дано утре публиката да е прилична.

# 613
  • Галифрей
Бях на “ Парижката Света Богородица” и беше най- епичният и магически мюзикъл който съм виждала!
Много емоционално, цялата настръхнах. Сега ми иде да си пея песните 😁❤
Фантастично преживяване. Добре,че аз бях изслушала и гледала мюзикала в нета. То бяха танци с огради,легла, акробати, катерения епично е.
За мен истински злодей бяха Капитанчето и годеницата му.
Образът на Фроло беше много пластов и сложен. Паралелност с отец Ередия от Осъдени души.  Няма нищо общо какъвто беше в във версията на Дисни.  Там той е жесток вижда Есмералда като вещица която го омагьосала, че изгаря  по желание по нея.  Фанатизмът към религията е най-голямата му пречка а и страхът също.  Хем той си мисли,че е направен  от стомана но среща Есмералда и се влюбва в нея. Все пак е човек от плът и кръв. Изгаряше желанието му за нея дори обясни й се в любов. Епично и емоционално. Трима мъже влюбени в една една жена и само един мъж я обичаше истински Квазимодо.
Той беше Ромео истинският, млад мъж  затворен в грозно тяло и това го мъчеше. Такава голяма любов изпитваше  горкият 😭❤ Искаше ми се тя да види неговата силна истинска любов.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 16:39 от Диана Бишоп

# 614
Излязоха предварителните билети за концерта на Ози и компания- 197,50 libras (237 euros)  и 834 libras (1001 euros).
Всички приходи ще са благотворителност.

Общи условия

Активация на акаунт