Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 40 804
  • 669
  •   1
Отговори
# 90
DeVa, в онлайн банкирането съм си запаметила платежни (за водата, за телефоните и други). Комбинирам няколко платежни и плащам. Получавам смс, който е 0,18лв, но като се разпредели между няколко плащания, излиза изгодно.
Може да се платят и през електронните канали сметките, но на всяка се плаща по 0,20 лв.
През сайта на доставчика също мога да платя, мисля, че беше без такса.

# 91
DeVa, в онлайн банкирането съм си запаметила платежни (за водата, за телефоните и други). Комбинирам няколко платежни и плащам. Получавам смс, който е 0,18лв, но като се разпредели между няколко плащания, излиза изгодно.
Може да се платят и през електронните канали сметките, но на всяка се плаща по 0,20 лв.
През сайта на доставчика също мога да платя, мисля, че беше без такса.
Тоест плащаш с банков превод и ти е безплатно? Thinking

# 92

Депозити всички банки имат като услуга, условията вече варират малко, гарантират се от един и същ фонд независимо коя е банката. От там нататък всеки си решава къде го устройва. Парите му никоя банка няма да ги върне, това е единственото сигурно.

Е ДСК май ги премахнаха депозитите и ги преформиха в спестовни сметки или нещо такова, за да взимат такси. Поне ЦКБ имат депозит на 0% лихва, което е малко смешно, но поне използваш условията да внасяш на каса абсолютно безплатно, съответно да теглиш на "падеж".  През мобилното банкиране си правиш преводи и получаваш преводи (то си е фактически сметка, без месечни такси и без такса внасяне кеш на каса), разликата е че не можеш да привържеш карта към нея.
На мен логиката с големите банки ми е обратна, преживял КТБ. Беше голяма банка с много депозити и много се забавиха с изплащането. Ако стане нещо подобно с друга голяма банка, ще е също бавно. В малките банки с по - малко депозити,  набързо ще се оправят и по - бързо ще ги изплатят депозитите при фалит.

# 93
И аз не разбрах за тези платежни. Как става плащането? Аз знам два начина - през онлайн банкирането, в секция битови сметки и през сайт на доставчик.

# 94
И аз не разбрах за тези платежни. Как става плащането? Аз знам два начина - през онлайн банкирането, в секция битови сметки и през сайт на доставчик.
В секция "битови сметки" плащането минава веднага, но плащам 0.20 лв (за физическо лице и 0.78 на фирмената сметка).
В секция "преводи" попълвам платежно, както попълвам на хартия (най-честите съм ги запаметила). Подписвам и изпращам, получавам смс с код, който въвеждам заедно с ПИН (който аз съм си измислила) и плащането минава. В края на месеца плащам за смс-ите (по 0. 18 лв на брой). Днес напр. платих водата и сметка за телефон с един смс. Гледам да ги комбинирам и ми излиза по-евтино.

# 95
  • София
На ОББ ако отворите депозит такса няма за месечно обслужване на сметката. И ако се наложи да теглите на падеж, просто трябва да идете 2 дени преди това и да заявите сумата ако е по голяма, и такса за теглене няма. Не че лихва има, освен ако не сте договорили такава.., но поне нищо не губите.
Относно сметките, плащам ги през Вайбър, по ирония на съдбата съм с 3 жилища и за да не обикалям като луда съм ги заредила на Вайбър. Всъщност минават през Изипей, но не изпускам нищо за плащане. Има такса да, но и през ел.баникирането имам, та ми е еднакво.

# 96
В секция "битови сметки" плащането минава веднага, но плащам 0.20 лв (за физическо лице и 0.78 на фирмената сметка).
В секция "преводи" попълвам платежно, както попълвам на хартия (най-честите съм ги запаметила). Подписвам и изпращам, получавам смс с код, който въвеждам заедно с ПИН (който аз съм си измислила) и плащането минава. В края на месеца плащам за смс-ите (по 0. 18 лв на брой). Днес напр. платих водата и сметка за телефон с един смс. Гледам да ги комбинирам и ми излиза по-евтино.
Не може да няма такса превод, тоест може, но трябва да плащаш за пакет, който струва толкова, че не излиза сметката.

На ОББ ако отворите депозит такса няма за месечно обслужване на сметката. И ако се наложи да теглите на падеж, просто трябва да идете 2 дени преди това и да заявите сумата ако е по голяма, и такса за теглене няма. Не че лихва има, освен ако не сте договорили такава.., но поне нищо не губите.
Относно сметките, плащам ги през Вайбър, по ирония на съдбата съм с 3 жилища и за да не обикалям като луда съм ги заредила на Вайбър. Всъщност минават през Изипей, но не изпускам нищо за плащане. Има такса да, но и през ел.баникирането имам, та ми е еднакво.
2000лв трябва да затвори човек без никаква ползва освен горното.

Варианти има много за безплатно плащане на битови сметки. Въпросът е дали му се занимава на човек.
Например може да се открие сметка в TBI Bank и да се ползва като основна или допълнителна. Захранването на сметката може с карта безплатно, в офис безплатно или банков превод. Плащането на битови сметки е безплатно.
Безплатна сметка в MyFin(собственост на ПИБ). Зареждането на електронния портфейл с карта е безплатно, както и плащането на битови сметки.
Безплатна сметка в iCard. Безплатно плащане на битови сметки. Зареждането на пари с карта НЕ е безплатно, но е безплатно на iCard банкомат до 99лв. на трансакция(може неограничено).
Revolut сметка безплатно. Безплатен превод към микро сметката на EasyPay(безплатна сметка и карта) и през ePay(част от EasyPay) може да се плащат битовите сметки безплатно. Преди така практикувах, докато не си открих сметка в TBI Bank. Превеждах по-голяма сума, за да не се занимавам всеки месец, и така имах за няколко месеца напред. В приложението ePay(може и през сайта) си бях въвел всички битови сметки. С няколко "клика" плащах всичко.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 03:17 от ЧревоУгодник

# 97

Всъщност минава през системата на ePay, а Easypay е част от системата на ePay. Но това са подробности. Доразработиха го и минава през вайбър, защото вече всички хора имат вайбър и с регистрация в Easypay и вайбър явно им е по - лесно отколкото с приложение (а аз ползвам онлайн версията) на ePay. Самата онлайн версия е много подробна, има различни графики статиските, кое как си плащал, 10-15 години назад. Отделно имам и карта Easypay която зареждам от микросметката, съответно има и там интересни графики, подробност за разходи, приходи. В ePay се плащат и местни данъци, зареждам телефонни ваучери на роднини, може да се купи винетка или изпратят пари на друг човек до офис на Easypay (което не е много изгодно, но ако му трябва кеш в другата част на страната и има такъв офис там). Преди 10-на години, еPay въведоха едни СМС си по 5 стотинки на всяка сметка. ПЛатих една и прекратих, плащах си ги безплатно в офис на Easypay. Явно и други така са направили, защото точно след три месеца, премахнаха тези СМС-си. Що пък да плащам излишни пари, за да плащам и без това неприятни сметки. ЦКБ също използва системата на ePay за сметките, и реално плащането е отново безплатно през приложението. TBI също имат безплатно плащане на сметки от приложението.
Така и не разбрах - каква е таксата при плащане с вайбър? Защото се плаща през някаква карта ли? Поне в ePay е така, ако плащаш с външна карта, което аз избягвам, като си зареждам микросметката, а оттам е безплатно.

П.П. Чревеугодник, сега видях че си писал същото Simple Smile, ама бързах да отговоря на по - горния пост.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 05:36 от Seiko7075

# 98
Естествено, че има месечна такса. При мен е 12лв с една дебитна карта.
Но пак казвам, държа да има офис на банката в града и  удобството за мен, че има банкомат, на който мога да внеса пари.

# 99

Заболя ме сърцето! Simple Smile.

# 100

Заболя ме сърцето! Simple Smile.
Това е положението.
В малките градове живеем в някои случаи по-трудно.

# 101
Но пак казвам, държа да има офис на банката в града и  удобството за мен, че има банкомат, на който мога да внеса пари.
От тук трябваше да почнеш. Пишеш за някакви стотинки, които ти взимат за SMS-и, все едно другото ти е безплатно, а всъщност ти излиза прескъпо.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 09:31 от ЧревоУгодник

# 102
Но пак казвам, държа да има офис на банката в града и  удобството за мен, че има банкомат, на който мога да внеса пари.

12 лв. е твърде скъпо за услугите, които влизат в този план. Дори няма включено безплатно теглене от банкомати на други банки или безплатни банкови преводи.. Ако не ползвате кредитна карта или допълнителна разплащателна сметка, включени в този план, може да минете на някой по-евтин план и ще получавате почти същите услуги при по-ниска такса.

# 103
Но пак казвам, държа да има офис на банката в града и  удобството за мен, че има банкомат, на който мога да внеса пари.
От тук трябваше да почнеш. Пишеш за някакви стотинки, които ти взимат за SMS-и, все едно другото ти е безплатно, а всъщност ти излиза прескъпо.
Разговорът започна за друго. Не е ставало въпрос за месечната такса. Обясних при превод от онлайн банкирането какви са стъпките и таксите.

martibb, отговарях на друг потребител, не съм искала съвет за моята сметка и такси.

Хубав ден!

П. П. Погледнах таксите на другите банки, които са в нашия град (Инвестбанк и ЦКБ). По-малки са им месечните такси, но има такси при превод от онлайн банкирането. Като теглим чертата, едно и също излиза.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 10:37 от Fortuna

# 104
Цитат
... не съм искала съвет за моята сметка и такси.

Никой не ти дава съвети, темата е за банките и таксите - всеки пишещ в нея има мнение и опит.  Така че, щом даваш тези факти, трябва да си готова за реакции и сравнения.  
Нямало други банки, пък се оказва, че има.
Платежни в 21ви век, за да спестиш някакви стотинки, при положение, че си с 12 лв месечна такса... Rolling Eyes Колко превода на месец трябва да направиш, че са оправдани тези 12 лв/мес срещу които ПАК имаш такси за всичко?

И реакциите не са лични, Fortuna - каквато и черта да теглиш, ДСК няма аналог. В лошия смисъл, да не помисли някой, че я хваля.

Общи условия

Активация на акаунт