Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 40 760
  • 669
  •   1
Отговори
# 75
Говорейки за сигурност, ако е подходящо тук да попитам- по стечение на обстоятелствата съм клиент на ДСК с депозит, който имам там, с идеята да е  максимално защитен докато го вкарам в приложение. Няколко месеца след като го открих, закриха депозитите като продукт и се превърна в разплащателна сметка, за поддръжката на която си плащам месечна такса. Междувременно доста се промениха цените и не успявам да си постигна "инвестицията", която целя и тези ми спестявания престояват доста време и де факто освен от инфлацията си намаляват и с месечните такси. Ходих да попитам банковите служители няма ли пак да пуснат депозитни продукти, но не предлагат такива, освен някакъв, който пак беше с такси и неизгоден. Питам се сега - виждам, че част от банките, макар и не масово,  почнаха да пускат депозити, дори и да са с пренебрежимо малки лихви. Не ми се ще да местя спестяванията, важно ми е да са на сигурно място, та въпросът ми е - само аз ли все още се прецквам с това да си плащам за  депозит (превърнат от банката в сметка), който не манипулирам по никакъв начин и има ли други клиенти на ДСК в такава позиция? След като банката съсредоточава толкова депозити вероятно някой друг е в подобна ситуация и как я е избегнал?

# 76
Е че каква сигурност на "депозит", който е с месечна такса и никаква доходност. То и в момента ви ограбват. По - добре да ги изтеглите и да ги държите вкъщи, поне няма да има месечната такса. Но и при тегленето от ДСК ще ви вземат такса, т.к. е разплащателна сметка. Инфлацията си ги изяжда допълнително и без това - дали вкъщи или в "сигурният" сейф на ДСК. Тя инфлацията вече приключи, но ще си остане на 3-4% още дълго, с депозит в нормална банка, може да се покрие част от това. ДСК ми е "любимата" бабешка банка. Всичките ми възрастни роднини, част от тях се споминаха, имат и имаха там "депозити" и сметки. Та според мен тези са основните "вложители" и ДСК има една от най-големите "депозитни" маси - пенсии и спестяване за старини и за погребение. Щото така си знаят от СОЦ-а - Държавна Спестовна Каса. Ама каква каса, каква спестовна, още по - малко държавна. Мислят си, че е държавна. И е сигурна. А ДСК си е банка като банка, лежаща на стари лаври и възползвайки се от името и историята си и са спокойни, че депозантите няма да си мръднат оттам спестяваният, щото е "най-сигурна". И предлагат "най-ниски" лихви по кредити, щото по депозити са на отрицателно ниво и без това.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 05:55 от Seiko7075

# 77
И аз винаги съм се чудила как хората поне малко не се интересуват, та точно на ДСК стават клиенти?
Аз съм била два пъти по стечение на обстоятелствата - като фалира Агробизнес банк и като се трансферира Сосиете Дженерал.
По най-бързия начин се махнах от тях.

# 78
Служителите на ДСК,(като тези на Пощите) имат някак си по-свойско и лично отношение към клиентите. Може би затова.

# 79
Те са със соц маниер и поведение.

# 80
Ааа аз не страдам от личностни пристрастия, любов и всеотдайност, пък ако ще да са ми братовчеди служителите и да ме черпят с бонбончета всеки път, когато ми бъркат в джоба с таксички и нулеви лихви. За 15 год. съм сменил над 10 банки в момента, в който не са ми харесали условията. Аз в момента имам всичко на всичко 7 лв. годишна такса по карта (от всичките ми вложения по различни банки - депозити, сметки карти, финтех приложения) и ми бърка в здравето всяка година и ще я разкарвам и нея, че се боря с REVOLUT. Не си представям да имам някъде месечна такса.
И съм оставал с най-ниска доходност от 0,6% (2019-2021 год.) по депозити. Не че имам кой знае какви, например за имот, или някакви грандиозни проекти в които да влагам, но в сравнение със златото, което за тези 15 години е направило да кажем си е удвоило цената (100% доходност), то моите 100 лв. са станали 200 лв. с доходността от депозитите , а не 80 лв. както биха станали в ДСК. До 2019 год. съм държал парите си на поне 5-6 % доходност (депозити, структурирани депозити, взаимни фондове). В КТБ мисля че беше и на 8-9%. Сигурност, каква ти сигурност бях по различни банки, които вече не съществуват - Райфайзен, Социете, СИ банк, КТБ. Не съм загубил и един лев от тези транзакции и вложения. Сега пак съм в екзотични банки, но какво от това? С по - малка доходност са вече, но поне не и отрицателна. И ако за златото даваш пари за съхранение, губиш от покупно продажната цена, главницата на депозита си е една.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 09:45 от Seiko7075

# 81
  • Sofia
Тези месечни такси нали са няколко лв.? Как точно банките ви ограбват, при това положение?! Flushed

# 82
Тези месечни такси нали са няколко лв.? Как точно банките ви ограбват, при това положение?! Flushed

Наистина, като са някакви си левчета на месец, ще си направя няколко сметки в ДСК, ще си прекъсна всичките депозити, сметки и банкирания, които са безплатни и ще кихам на ДСК всеки месец, + инфлацията, по някой друг лев. А те ли взимаха и за плащане на битови сметки? И там мога да им дам някой лев, че в ePay за 20 год., не съм плащал и стотинка.

# 83
Битовите сметки са с такса в ДСК, в Уникредит също.

А защо трябва да плащам такси, при положение, че има вариант без никакви такси?
Няколко са си няколко, различно от 0, значи ни ощетяват.

# 84
  • Sofia
А защо трябва да плащам такси, при положение, че има вариант без никакви такси?

За мен, например, не си заслужава да сменям банките, само зарази това – вече, ако има и други причини, да. Но единствено с цел да не плащам някакви минимални такси, просто не си струва.
Както обичам да казвам, 2-3 лв. оставям и на момчето, дето ми носи пицата. Ако почна да се замислям за всеки дребен разход, не знам къде ще му излезе краят. Simple Smile Излишно затормозяване е това.
Иначе, съгласна съм, че 1 > 0.

# 85
Аз ги сменям без никакви сантименти.  Като Сейко, сменила съм 15+ през годините. От лихви имам доста сериозна сума. Ако бях клиент на ДСК, хем никакъв + нямаше да имам, хем и на голям - щях да съм от такси.

# 86
Ето сега REVOLUT стабилно е навлязъл на нашия пазар и се разширява. Време е и аз да вляза в неговото семейство. Ще я ползвам само виртуална карта за онлайн пазаруване. Време е да разкарам 7-те лв., които давам всяка година на Транскарт - transpay. Добра е, свикнал съм с нея вече 6-7 години дори. Няма такси, превалутиране по централен курс, просто 7 те лв. такса ме тровят. Началото на 2025 изтича и я махам. А иначе за дребните суми, аз не съм богат човек, и със сравнително ниски доходи, които по една или друга причина не мога да повиша. Единствено, за да ми достигат парите, хитрея на дребно за всяка стотинка и се справям. Няма как. Дето се вика само от банкови такси и преводи (на мен и жена ми) спестявам 150-200 лв. на година, за 10 години - един IPHONE. Друг е въпросът, че нямам IPHONE щото ги наместваме по други дупки. Хора с нашите семейни доходи и разходи, отдавна да са затънали в дългове, а ние дори успяваме да спестяваме, натоварващо е наистина да следиш всичко, но се свиква.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 15:43 от Seiko7075

# 87
Не всички живеем в големи градове, където има всякакви банки.
Аз съм в ДСК от повече от 20 години.
Живея в малък град. Не е удобно да посещам, ако се наложи физически клон на банката в друг град (губене на време и средства). Удобно ми е Интернет банкирането. И най-важното предимство, че мога да внасям пари в брой на банкомат (имам и кешови постъпления).
Така че, много моля, но не заклеймявате ДСК.
Затова има много банки, всеки да си избере, която му е удобна.
Никак не ми е изгодно и да си сменям често банката.
Нямам такса за битови сметки (има такса, ако е през електронните канали, 0,20 лв).
Може да се вдигне лимита за 2ч и да се изтеглят от банкомат 5000лв.

# 88
Сейко, какво още умуваш за Револют? Аз от 3 години имам, навсякъде с нея плащам. Онлайн с виртуална карта.

Фортуна, когато няма друга опция, да, не може без банка в днешно време. А как нямаш такса за битови сметки? Като плащаш директно през сайта на доставчика ли? През онлайн банкирането имаше такса, бях за кратко преди 4 години.

# 89
Ако нямаш избор защото физически няма клон на друга банка, тогава няма никакво чудене. Която я има - тя е, все някоя трябва да е и да върши работа.
Но и на мен ми е странен доводът че на някого спестяванията трябва да са в точно ДСК въпреки че е неизгодно, защото ако не са там, не е "сигурно"? С какво са по-различни и по-"сигурни" от друга банка?
Депозити всички банки имат като услуга, условията вече варират малко, гарантират се от един и същ фонд независимо коя е банката. От там нататък всеки си решава къде го устройва. Парите му никоя банка няма да ги върне, това е единственото сигурно.
На ДСК и аз съм била клиент преди години, по ред причини. Първо още като студентка, при майка ми положението беше точно такова - само техен клон имаше, съответно там ми беше сметката по която ми пращаха пари. След това пък работодателят ми работеше с тях и нямах никакви такси за поддръжка или за теглене от техни банкомати. Че имаха и изгодни лихви по едно време. Ама беше то. Отдавна. Вече не могат да се конкурират с повечето други банки откъм условия, поне за нормален единичен клиент, нямам идея за корпоративни какво предлагат.

Общи условия

Активация на акаунт