Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 5

• 75 703
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • 1st floor

Джано през Кременските ли е по-малко стръмен?  Мислех, че по-лекият маршрут е през Попово езеро. Не стигнахме до там, заради лошо време, но мислим да се пробваме пак в началото на септември.
Когато разучавах маршрута до Сиврия, четох, че от Попово е по-стръмно и е сипей. Обикновено правят кръгче - от там се качват и слизат от стрната на Кременските. Аз реших да си спестя сипея. На върха срещнахме двама, които се бяха качили от там. Казаха, че е гадно.

# 736
  • Някъде по Дунава
Планираме тези дни да отидем до Фотинските еодопади(на Цигов чарк сме). Може ли малко информация от личен опит, колко време отнема и с каква сложност е, дали е подходящо за маратонки или трябва туристически обувки? Нямам представа от терена.
Ако все пак искате да се разходите, може да отидете до Юндола и от там до Пашови скали за около 30 мин. Става с маратонки. Или от Дорково до крепостта Цепина. От музея в Дорково се купува билет, който важи и за крепостта, и за музея.

# 737
Миналата година май месец посетихме Фотинските водопади. Пътеката е облагородена на места, изградени са стъпала и парапети, разбира се парапетите с повишено внимание се ползват. Пътеката не е от най-леките, поне за нас не беше, но ние сме си градски чеда. Като такива и се замъкнахме, с маратонките от ежедневието. Справихме се, гледката от заслона най-горе е прекрасна. На доста места има сложени пейки за отмора, позвахме си ги😅.  Но по това време на годината не съм сигурна водопадите колко ще са пълноводни. Ето малко снимки от терена конкретно и една моя, че да ми видите шосейките 😅
Скрит текст:

# 738
Планираме тези дни да отидем до Фотинските еодопади(на Цигов чарк сме). Може ли малко информация от личен опит, колко време отнема и с каква сложност е, дали е подходящо за маратонки или трябва туристически обувки? Нямам представа от терена.
Бих ви предложила да направите разходка от Равногор до Бекови скали, като поне в едната посока минете по горската пътека към параклис Св.Константин и Елена. Много приятен маршрут, става и за маратонки.

# 739
Здравейте. Имам питане към вас като опитни туристи. От шест години имам обувки Декатлон, с които съм обиколила Родопите, малко от Алпите, малко от Пирин и веднъж на Седемте рилски езера. Изключително удобни са ми и никога не съм имала проблем. Вчера обаче бяхме за втори път на Рилските езера и на мен адски ми се набиха пръстите отпред (двата големи). Имах чувството, че ноктите ми ще се отлепят. Последният час ходене беше ад. Та въпросът ми е как мога да предотвратя подобно нещо. Някакви други обувки да си взема или дефектът е в мен? Хората около мен много свежо слизаха, подскачаха, а повечето бяха с най-обикновени маратонки. Синът ми също беше с маратонки (но със сериозна по-стабилна подметка) и нямаше никакви грижи в това отношение.

# 740
Бих ви предложила да направите разходка от Равногор до Бекови скали, като поне в едната посока минете по горската пътека към параклис Св.Константин и Елена. Много приятен маршрут, става и за маратонки.
Това къде точно се намира?Иначе,повечето места в района сме обиколили,някои повтаряме, за Фотинските водопади се отказахме,за съжаление.

# 741
  • Пловдив
Намира се след Равногор, има указателни табели. https://time2travel.bg/bekovi-skali-gordostta-selo-ravnogor/
Също така, ако се доредите за маса, може да хапнете в семеен хотел Атолука, ще се изненадате от менюто. Но трудно се намират места.

# 742
Здравейте. Имам питане към вас като опитни туристи. От шест години имам обувки Декатлон, с които съм обиколила Родопите, малко от Алпите, малко от Пирин и веднъж на Седемте рилски езера. Изключително удобни са ми и никога не съм имала проблем. Вчера обаче бяхме за втори път на Рилските езера и на мен адски ми се набиха пръстите отпред (двата големи). Имах чувството, че ноктите ми ще се отлепят. Последният час ходене беше ад. Та въпросът ми е как мога да предотвратя подобно нещо. Някакви други обувки да си взема или дефектът е в мен? Хората около мен много свежо слизаха, подскачаха, а повечето бяха с най-обикновени маратонки. Синът ми също беше с маратонки (но със сериозна по-стабилна подметка) и нямаше никакви грижи в това отношение.
Когато се избират туристически обувки е препоръчително да се взима половин-един номер по-големи, точно за да не се нараняват пръстите при слизане по стръмни пътеки. Но щом сте ги използвали на толкова места едва ли е в това проблема. Вероятно са се разширили и вече не ви държат така стабилно крака. Проблема не е във вас, при дълго ходене по стръмни участъци понякога се случват такива неща.

Много хора подценяват чорапите, а за мен те са не по малко важни. Конкретно туристическите чорапи са направени така че да се избегне протриване, уплътнени са на пръстите, стъпалото, петата. Държат стабилно крака в обувката и с тях комфорта е несравнимо по-голям. В Декатлон има много варианти, харесвам и тези на Пирин Хил.

# 743
Благодаря, ще пробвам следващия път някакви туристически чорапи. Досега не съм използвала такива. Ходя с нормални памучни чорапи - така и не се научих да ходя с някакви по-специални чорапи - и ски карам, и тенис играя все с най-обикновени чорапи.

# 744
  • 1st floor
На слизане винаги стягам връзките, за да не ми се свлича стъпалото напред и да ме болят палците.

# 745
И а ще погледна за чорапи 🙂

# 746
Нона, още един глас за Пирин хил.

# 747
  • Пловдив
Аз съм с декатлонски от години. Не съм пробвала Пирин Хил.

# 748
  • Някъде по Дунава
Аз имам от Спорт Депо. Тествала съм ги до връх Амбарица и връх Мальовица. Не мога да кажа, че са кой знае какво. Дъщеря ми има ски чорапи от Лидъл и е доволна.

# 749
  • София
Благодаря, ще пробвам следващия път някакви туристически чорапи. Досега не съм използвала такива. Ходя с нормални памучни чорапи - така и не се научих да ходя с някакви по-специални чорапи - и ски карам, и тенис играя все с най-обикновени чорапи.
И аз ходя с памучни чорапи само, но да нямат ръб отпред. Пробвала съм на Пирин хил с процент мериносова вълна, но някак ми идват твърди отпред и по-широки, а кракът ми не е тесен. Крайчето отстрани на пръстите остава свободно и ми убива при по-дълго ходене.
Опитът ми с различни обувки показва следното: като меря трябва да мога да си пъхна пръст зад петата, ако пръстите на крака са избутани максимално напред; връзките не трябва да започват много напред - при неправилно стягане ще има риск от свличане на крака и опиране на пръстите. С обувки, на които връзките започват някъде около издигането на свода, никога не ми се налага да променям стягането им за изкачване и слизане. Имам едни, на които започват доста напред  - буквално веднаха след пръстите, за слизане винаги трябва да ги стегна повече. В туристическите магазини има едни малки площадки за тестване на обувки (и в Декатлон съм виждала). Освен за хлъзгане може на тях да се провери и как се държи обувката на местене на крака в нея.
Капризна съм на обувки, но открих последните години маратонките за планинско бягане и се родих Simple Smile Дебела, мека подметка с хубав грайфер и да е под глезена.

Общи условия

Активация на акаунт