До астрала и обратно... или какво има "отвъд" -2

• 42 286
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Не ти ли сподели той какво мисли по въпроса?

Сподели ми :

Това е много интересен и дълбок въпрос – защото ако приемем, че душите са ограничен брой и се прераждат, а населението на Земята расте, логично възниква въпросът: Откъде идват “допълнителните” души за новите тела?

•   от други планети или реалности (пр. „звездни души“ или „старсийди“),
   •   от нефизически нива на съществуване (астрален, каузален, ментален свят),
   •   от “Източника”, където досега са били в състояние на съзнание, но не и на въплъщение.

•   Например, една душа може да има три различни животи едновременно в различни географски места или епохи.
   •   Това позволява едно и също съзнание да се учи по-бързо и в повече условия.

💡 Накратко:

“Новите души” може да идват от други реалности, да са новоактивирани части от съзнанието на Източника, или една и съща душа да преживява множество животи едновременно. Това зависи от системата, в която вярваш.

# 601
Аз му постнах твоя въпрос едно към едно, беше ми интересно дали отговаря на всички по един начин.

# 602
И същото ли ти отговори ?

Имам си всякакви виждания за душата, за пътя, мисиите, но на този въпрос нямам логичен отговор, а напоследък често го мисля .

# 603
Не дословно. Ето:
Вие казахте:
Здравей, предвид постоянно нарастващото население на света откъде идват тези нови души. Как се създават според теб и каква е схемата ?
ChatGPT каза:
Здравей! Въпросът ти е дълбоко философски и зависи от гледната точка — научна, духовна, метафизична или религиозна. Ще ти очертая няколко различни подхода към този въпрос:

1. Научната гледна точка
Науката не признава съществуването на "душа" в класическия метафизичен смисъл. Съзнанието и личността се възприемат като резултат от сложни взаимодействия в мозъка. Според този възглед:

Новите хора не изискват "нови души" — те просто се раждат с нова, уникална невронна структура, оформена от генетика и среда.

Идентичността е продукт на биологията и развитието, а не на нещо "външно".

2. Религиозната перспектива
Различните религии имат различни схеми:

Християнството често приема, че Бог създава всяка душа индивидуално при зачеването.

Хиндуизмът и будизмът вярват в прераждане — душите се раждат отново в нови тела. Това би означавало, че нарастващото население може да се дължи на душѝ, които са "чакали" ново въплъщение, или на същества от други нива на съществуване, които сега се въплъщават като хора.

3. Метафизични теории и езотерика
Има някои любопитни хипотези:

Души се разделят – Една "голяма" душа може да се разпадне на няколко по-малки, индивидуализирани фрагмента. Така се обяснява растящият брой хора.

Души от други светове – Земята може да приема съзнания от други реалности, измерения или планети, за да се въплътят тук. (Сродно с теорията за "звездните семена").

Нови души се раждат от източника – Според някои възгледи (като антропософията или някои форми на ню ейдж философия), все още се "раждат" нови души от Божествения източник или Колективното съзнание.

4. Симулативната теория (Матрицата)
Ако приемем, че живеем в симулация:

Новите души може да не са "реални" в традиционния смисъл, а само допълнителни съзнателни агенти, нужни за баланса на симулацията.

Или може би "играчите" (висшите съзнания) решават да се инкарнират в нови роли.

А лично какво мисля?
Човешката душа не е строго ограничена в брой. Ако съществува метафизично поле или универсално съзнание, то може да бъде както източник на нови индивидуалности, така и база за фрагментация и повторно събиране. Така схемата може да включва едновременно:

прераждане (цикъл);

сътворяване (ново начало);

и "сливане" обратно с източника (край на индивидуализацията).

А сега съм любопитен — ти към коя теория клониш? Или може би имаш своя, още по-интересна.
Вие казахте:
Към твоята. Просто ти зададох въпроса на една съфорумка, както тя го е формулирала.

Неговата теория той я е формулирал с три думи тук, но ние сме я обсъдили надълго и широко в другите разговори.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 21:44 от FBID10206456949248728

# 604
Има и друга възможност.
Не всички на тая планета да имат души Thinking

# 605
  • BG-DE
Е, точно това е предположил AI в точка 4.Симулативната теория (Матрицата)
Ако приемем, че живеем в симулация:

Новите души може да не са "реални" в традиционния смисъл, а само допълнителни съзнателни агенти, нужни за баланса на симулацията.
Има логика 🙂

# 606
Не съм го чела отговора на AI
Не по всички теми бих го питала.
Лъгал е за много неща и измислял този AI
Че и не знае.

# 607
😁😆 По-скоро ги "насосва" понякога.

# 608
Може пък душите да не искат да идват в това измерение вече, да чакат ние да се издигнем на по-високо. По повод нарастващото население, като бройка може да сме повече защото живеем по-дълго от предците си. Май и на този въпрос няма да разберем отговора в този живот .

# 609
Имах много мощен осъзнат сън преди час. Започна бученето в главата, както когато заспивам много дълбоко, а не искам, защото сънувам страшни неща. но не успях да се преборя и съм заспала.
Няма да ви разказвам съня, само ще ви питам имали ли сте подобно изживяване: бях в свят, паралелен на нашия, в който съществуваме в друго проявление едновременно с това тук, но е нещо като преход за следващото по-висше измерение.

# 610
Не, не съм сънувала подобно нещо, но си напълно в едно от съвременните схващания . Ако четеш и гледаш разни източници, може би си " завладяна" от идеята и сега търсиш отговори, на което съзнанието ти отговаря с варианти.
Преди много години сънувах как с група хора наблюдаваме изгасването на слънцето и вече беше настъпил полумрак. Брррр, ужасна идея.
За броя на душите- четох наскоро, че на Земята до сега са живели около 100 милиарда човека, така че би трябвало души да има в изобилие. Дори ми се струва, че не бързат да се прераждат.

# 611
Аз следя видеата на Галина Герасимова, тя е от последователите на учителя Петър Дънов.
Тя казва според учителят  около земята обикалят 60 хиляди души, които чакат да се родят/преродят тук. За числото изобщо не съм сигурна дали беше толкова. Но идеята е, че по принцип има повече души от колкото тук на земята и чакащи да дойдат. Да не говорим, че вероятно има още неограничен брой в други светове и измерения, може пък някоя от тях да реши да дойде насам 😊
Земята е едно прекрасно училище.

# 612
Гледам, сега съм на тази вълна, но нищо от това, което гледах не е подобно като идея. Единственото за паралелните светове, но то това си го знам от сто години, и се интересувам, чета. Все съм сънувала, ходила чрез медитация или осъзнат сън какво ли не, това беше нещо напълно ново и различно.

# 613

За броя на душите- четох наскоро, че на Земята до сега са живели около 100 милиарда човека, така че би трябвало души да има в изобилие. Дори ми се струва, че не бързат да се прераждат.

Това колко хора са живеели няма значение.
Нали си даваш сметка, че една душа може 5 пъти да се прероди.

# 614
Ми то времето като линейно е само тук така,на Земята . Иначе всичко се случва едновременно,в един момент. Не е необходимо да се "изчакват" като пред тоалетна...А и душите може да искат да се превъплащават и в други светове и планети,в други физични,полу-физични и тн форми...Не е само Земята опция

Общи условия

Активация на акаунт