Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 037
  • 607
  •   2
Отговори
# 420
  • Къде ли не
Shaky, аз знам, че силиконовата мазилка е най - устойчива на морския климат. Защо не силиконова според теб?

# 421
  • София
Не е според мен, според гръцките майстори е Wink. Аз също бях учудена, че не използват същите материали като при нас. Както и да е, въпросът беше за какво да се внимава при покупка на имот ново строителство в Гърция.

# 422
  • Къде ли не
Simple Smile Аз питам защото сега ми предстои слагане на мазилка. Силиконова. Simple Smile След един мащабен ремонт, разбрах, че изобщо не са наясно с материалите. Работят с доста евтини материали. Най - богатите наши съседи, гърци са със силиконова мазилка. Казаха, че другите не могат да си я позволят. Те са и единствените със хидроизолация. Останалите боядисват всяка година.

# 423
  • София
За нашата външна изолация: не съм сигурна дали съм чула добре, но ми се стори нещо като акрил. Със сигурност не беше силиконова мазилка като в България. Хидро и топлоизолацията на покрива (покривна тераса)  ни е световна класа. 4-5 ръце хидроизполация, после някаква перлена замазка, която намали температурата в къщата с 10 градуса (бяхме на плаж, в момента в който я положиха, и като се прибрахме, не можах да повярвам - вътре беше 25 градуса, докато предни дни след плаж - 35...). Над перлената мазилка имаме плочки гранитогрес със стиропор под тях) за да не поврежда, когато ходим по покрива. Цените бяха приемливи, да речем "софийски". Да уточня: нашата къща е строена 1990 г, и премина през пълен ремонт: външният и покрива веднага след като я купихме, вътрешният го започнахме минала есен и приключваме в края на май (смяна на подови настилки, кухня, мебели).

# 424
  • София
За нашата външна изолация: не съм сигурна дали съм чула добре, но ми се стори нещо като акрил. Със сигурност не беше силиконова мазилка като в България. Хидро и топлоизолацията на покрива (покривна тераса)  ни е световна класа. 4-5 ръце хидроизполация, после някаква перлена замазка, която намали температурата в къщата с 10 градуса (бяхме на плаж, в момента в който я положиха, и като се прибрахме, не можах да повярвам - вътре беше 25 градуса, докато предни дни след плаж - 35...). Над перлената мазилка имаме плочки гранитогрес със стиропор под тях) за да не поврежда, когато ходим по покрива. Цените бяха приемливи, да речем "софийски". Да уточня: нашата къща е строена 1990 г, и премина през пълен ремонт: външният и покрива веднага след като я купихме, вътрешният го започнахме минала есен и приключваме в края на май (смяна на подови настилки, кухня, мебели).

Може ли да споделите за ремонтите документи вадихте ли и какви? За външния и покрива особено. Благодаря.

# 425
  • София
Разрешителни, механикос ни ги издаде. Ние сменихме дограми, ролетни щори, на покрива вдигнахме парапет. Разрешителните стават бързо и не струват много (600 евро ни излезе).

# 426
  • Атина
Непочистени парцели: Първите глоби за собственици с неверни декларации
"С началото на пожароопасния сезон необходимостта от превенция и отговорност става по-належаща от всякога. В този контекст кметът на Вари - Вула - Вулиагмени (районите са в Атина), Григорис Константелос, постави на дневен ред въпрос, който пряко засяга безопасността на гражданите: непочистените парцели, които, макар и обявени за почистени, се оказват точно обратното. Регистрираната ситуация разкрива разминаването между платформата и реалността. С девет нарушители, на които вече са наложени глоби в размер на 15 000 EUR всеки, и стотици други пропуски, регистрирани годишно, явлението придобива размерите на обществена опасност..."

Цялата статия тук:
https://news.b2green.gr/58401

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 12:59 от Aqua Marina

# 427
  • София
Като чета тази статия за наложени глоби, индивидуални озеленени дворове (с трева) не попадат в обсега на задължените лица да подават декларация и спазват задължението.

# 428
Здравейте! Преди няколко години имахме намерение да купуваме имот в Гърция и платихме на счетоводител да ни извади данъчни номера. В крайна сметка до сделка не се стигна, но и не си взехме нищо от счетоводителя. Има ли начин сега да ги открия по някакъв начин?

# 429
Здравейте,
С мъжа ми сме си харесали парцел в Гърция 390 м2,   който е в регулация и бихме желали да попитаме какви разрешителни ни трябват за да поставим мобилна къща - на колела тип фургон и има ли критерии за големината му?

# 430
  • Къде ли не
Ze- ze-, потърсете счетоводителя и си поискайте номерата. Ако не е възможно това мисля, че единствения шанс ви е да пишете на данъчните и да питате какво да направите. Знам, че имат онлайн чат за въпроси.
Екси, прочетете назад постовете на Aqua Marina, писала е за мобилните къщи.

# 431
Лошото е, че нямам вече координатите на счетоводителя.

# 432
Лошото е, че нямам вече координатите на счетоводителя.

Мисля си на глас, ако отидете в общината където сте и си дадете л.к. и питате за номера си, като кажете че сте си загубили листа... мисля че ще ви го кажат. Това най-логично ми се струва.

# 433
  • София
Не в общината, в данъчната служба.
Не съм сигурна каква точно е процедурата и какви документи ще ви искат обаче. По-назад някой беше описал как си е извадил сам АФМ, мисля че стъпките са подобни.

# 434
  • София
Сам можеш да си извадиш онлайн АФМ, на сайта на техните данъчни има линк и обяснение как. В данъчните им служби служителите са много отзивчиви и се намират англоговорящи.  Аз си сменях достъпи и пароли, защото не исках счетоводител (на брокера), тъй като ние не отдаваме под наем и нямаме доходи от Гърция. За един данък сгради не ми трябва счетоводител.

Общи условия

Активация на акаунт