Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 029
  • 607
  •   1
Отговори
# 405
По повод издаването на данъчен номер онлайн и свиделеството за брак. Служителите приемат множоезично свителество за гражданско състояние, трябва да е актуално. Може да се издаде лесно или на място или онлайн от сайта за  ССЕВ - Система за сигурно електронно връчване, но ви трябва електронен подпис - попълвате декларация, плащате таксата към определената община и прикачвате документа за плащане към декларациятар подписвате ги електронно и двете. ЗА Многоезично извлечение не трябва превод, задължени са да го вземат така, защото има гръцки на бланката. Успех на всички

# 406
  • Къде ли не
Какви полезни постове се събраха тук!
Скоро ще се опитам да опиша реда и стъпките за изкарване на нови кодове за АФМ.

# 407
  • Sofia
Някой има ли точна информация как се изчисляват нотариалните такси при покупка на имот?

# 408
Някой има ли точна информация как се изчисляват нотариалните такси при покупка на имот?
Има калкулатор за нотариални такси, вижте с гугъл

# 409
  • София
Има калкулатор за нотариални такси, вижте с гугъл

Може ли линк към калкулатора за нотариалните такси за покупка на имот в Гърция. Благодаря

# 410
Трябва да го потърся.
Но съм си запазила този пример:
Ако търговската стойност е 100 000 €, а данъка върху прехвърлянето на собствеността на 3,09%, разходите ще са следните:

Адвокатски такси: 100 000х1,5% = 1,500 € (плюс 24% ДДС, който се начислява на тази сума) = 1 860 €
Нотариални такси: 100 000x1,5% = 1500 € (плюс 24% ДДС) = 1860€
Данък върху прехвърлянето на собственост: 100 000x3,09% = 3090 €
Регистрация в Регистъра на недвижими имоти: 100 000х0,5%+150€ = 650 €
Агентска такса: 100 000х2% = 2000 € (плюс 24% ДДС) =2480 €
Общата стойност е 9 940 € . Тази сума не може и не се счита като процент от стойността на имота.

Ако търговската стойност е 100 000 €, а данъка на 24%, разходите ще се следните ***(Съгласно чл. 6 от Кодекс за ДДС, № 2859/2000, плащането на данъка в размер на 24% се преустановява до 31.12.2022 г. ):

Адвокатски такси: 100 000х1,5% = 1500 € (плюс 24% ДДС, който се начислява на по-голяма от тази сума) = 1 860 €
Нотариални такси: 100 000x1,5% = 1500 € (плюс 24% ДДС) = € 1860
Данък върху прехвърлянето на собственост: 100 000х24%=24000 €
Регистрация в Регистъра на недвижими имоти: 100 000х0,5%+150€ = 650 €
Плащания на агент: 100 000х2% = 2000 € (с ДДС) = € 2480
Общата стойност на 30 850 € . Сумата не може и не се счита като процент от стойността на имота.

Ако кадастралната стойност надвишава търговската, всички разходи се изчисляват върху основата на кадастралната стойност на имота.

# 411
  • Sofia
Аз попаднах на същата информация и психически се бях настроила за сумата, но днес ми се обади адвокатката и каза, че за сума под 100К (Данъчната оценка е под 50К) дължим 3К нотариални такси и за вписването общо, от които 1К трябва да преведем по банков път на нотариуса, а останалите в брой в деня на сделката, което ме хвърли в размисли...отделно плащаме 1К за адвокат.
Най-дразнещото от всичко е, че имаш адвокат и те държи до последно в пълно неведение какви са таксите. Криеше от нас колко е данъчната оценка, само и само да не изповядаме на нея понеже е 1/3 от сумата на сделката.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 18:31 от Teddy me4eto

# 412
Здравейте, преди няколко дни писах относно адв. Георгиева и наша провалена сделка. Вече 1 година почти гръцките данъчни не ни връщат данъка, който платихме за прехвърляне на имот от един собственик на друг. Последно са поискали данъчни декларации и на двамата с мъжа ми. Чудя се защо след като не сме гръцки граждани и нямаме бизнес в Гърция. Някой, който е минал през подобна процедура може ли да удари едно рамо да разбера какво трябва да правим? Адвокатката ни каза, че ни трябва счетоводител. Аз не искам да наемаме такъв през нея.

# 413
Аз попаднах на същата информация и психически се бях настроила за сумата, но днес ми се обади адвокатката и каза, че за сума под 100К (Данъчната оценка е под 50К) дължим 3К нотариални такси и за вписването общо, от които 1К трябва да преведем по банков път на нотариуса, а останалите в брой в деня на сделката, което ме хвърли в размисли...отделно плащаме 1К за адвокат.
Най-дразнещото от всичко е, че имаш адвокат и те държи до последно в пълно неведение какви са таксите. Криеше от нас колко е данъчната оценка, само и само да не изповядаме на нея понеже е 1/3 от сумата на сделката.
Уаууу. Преди 3 год. таксата ни за адвокат беше около 450 евро, нотариална + вписване 398 евро...,отново за имот с покупка стойност под 100 к евро и данъчна под 50 к.

# 414
  • София
Привет. Да попитам, има ли някакви особености при наемане на имот дългосрочно?
Разбрах, че стандартно договорите за 3-годишни, но какъв е размерът на депозита и има ли нещо друго, което е добре да се знае?
Искаме да си наемем нещо из селата в Халкидики във вътрешността, та се чудим какво да очакваме.

# 415
Искам да благодаря на всички за полезната информация относно изваждането на АФМ/ТИН код.

Цялата процедура отне общо 10 мин.

5-8 мин за попълването на формуляра на сайта aade(в неделя по обяд) , насрочване за среща за понеделник(имаше свободен слот даже за 8:30 , но аз си избрах в 12:10).  На мейла дойде показа на онлайн среща в  Teams , включих се в 12:10 , служителя остреща беше много любезен - казваш си имената, номера на личната карта, показваш на камерата предната и задната страна на личната карта и това е . в 12:12 той ми издиктува АФМ номера. Малко след това дойде мейл с кодиран pdf , паролата е входящият номер на заявката ви. Вътре са паролите.

# 416
Здравейте, харесали сме си къща ново строителство. Какви са спецификите, за които да внимаваме при закупуването на такъв тип имот? Споделете тези от вас, които скоро са минали по този път.

# 417
  • София
Да нямате полуподземен етаж. Хидроизолациите на новото им строителство не са най-съвременните, ще ви пробива влага.

# 418
  • Къде ли не
В този ред на мисли, всеки приземен етаж също може да има голям проблем с влагата, ако няма хидроизолация или, ако не е направена правилно.

# 419
  • София
С приземните етажи е различно. При новото им строителство има външна изолация, съобразена с техните атмосферни условия (примерно, мазилката не е силиконова, изолацията е стъклена вата, не стиропор като в България). От това, което гледахме при огледите преди да купим нашата къща, от това, което виждам по строежите около нас, от отзиви на приятели с къщи в Гърция ново строителство - полуподземните спални са най-уязвими. По-усетилите се имат помпи, които извличат вода целогодишно.

Общи условия

Активация на акаунт