Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 53 982
  • 607
  •   1
Отговори
# 480
  • Къде ли не
Може би не са вярвали, че ще им пуснат имота на търг до последно.

# 481
Здравейте, аз съм от хората, които повече четат и почти никога не пишат, но тъй като получих голяма част от необходимата ми  информация от този форум, се чувствам длъжна да опиша накратко нашите (положителни) преживявания при покупка на имота ни в Гърция, може да съм в помощ на някого.
Видяхме апартамента на 7 май т.г., а на 27 юни беше сделката при нотариуса: според мен, изключително бърза сделка. Имахме щастието да попаднем на отлични  професионалисти и тук е мястото да изкажа благодарност на Aqua Marina, която ни предостави услуги като механикос. Апартаментът е малък, сравнително нов, построен 2009 г., въпреки това и неочаквано за нас имаше неща, които трябваше да бъдат узаконени и които механикосът на продавачите - волно или неволно - бе пропуснал. Изводът, който си направихме е, че  механикосът действително е най-важната фигура за купувача и самият избор на имот задължително трябва да бъде предшестван от уговорка с механикос, който да работи на страната на купувача. Освен това, Aqua Marina ни свърза с адвокат ("Голяма симпатяга" - според благоверния Simple Smile "Много компетентна"- според двамата, след като  видяхме как защити  нашите интереси по отношение на плащането пред нотариуса.). И не на последно място, използвахме услугите на Aqua Marina като преводач пред нотариуса, което при  нотариален акт на гръцки  език  от близо 20 листа си е просто задължително.
Още при първата среща  казахме на брокерката, че харесваме имота,  но изрично предупредихме, че ще го купим, ако  1. Всички документи  минат през нашите механикос и адвокат и 2. Всичко с имота е напълно законно.  Подчертахме, че искаме да използваме услугите на наш механикос и адвокат и като цяло, нямаше проблеми с предоставяне на документи. Не минахме изобщо през предварителен договор, капарото, което платихме, за да започне оформянето на документите беше 2000 евро. През цялото време на подготовка на документите поддържахме връзка с механикоса, адвоката и брокерката. Комисионната на брокерката бе  платена 2-3 дена преди сделката при нотариуса. Самият нотариус бе препоръчан от брокерката като бързо  работещ, но настояхме нашия адвокат да провери неговата репутация.
 За АФМ - нямаше никакъв проблем с регистрацията онлайн, с изключение на бащиното име: както е писано и тук, трябва да се напише за име на бащата "Иванова", независимо, че бащата се казва "Иван". При моята регистрация ме върнаха за това, коригирах го и при регистрацията на съпруга ми направо написахме "Николов", при име  на бащата "Никола". Самата идентификация пред данъчния служител е около 5-7 минути, кодовете се получават веднага на мейл.
Тъй като не живеем в България, използвах електронните услуги на  Miritel за многоезичен акт за брак. Услугата струваше 80 лева, актът бе изпратен на мейл и бе приет и от данъчните органи, и от нотариуса. Без превод или легализация. Много удобно!
Преди да намерим този имот, имахме  досег с други брокери и аз лично имам списък от брокери, които определям - да кажем като не особено коректни. Видяхме няколко къщи, като на въпроса в коя категория попадат или не получавах конкретен отговор или  "Категория 5, но няма проблем за 3-4 месеца може да се узаакони".  За мое огорчение, в този  списък присъства и наша сънародничка. Нашият имот се намира на остров Евия, имайте едно на ум, ако контактувате с брокерка с българско име и гръцка фамилия, живееща в южната част на острова. За да ви покаже даден  имот, изпраща договор, който трябва да подпишете и според които в рамките на една година трябва да купите имот, намерен от тази  брокерка. Купили или не такъв имот, дължите комисионна минимум от 5000 евро.  
Преди да се свържа с Aqua Marina, имах контакт с обсъждана и в този форум адвокатка - българка, живееща в  Солун. На въпроса в кой район работи ми бе отговорено - в цяла Гърция. След като видях колко работа свърши  нашия адвокат,  ми е трудно да си представя как от Солун ще ходи няколко пъти до Пелопонес например за проверка, уговорка с нотариус  и т.н., но това не е моя работа. По-важното е, че на въпроса може ли да ни свърже с механикос, отговорът беше, че като купувачи не се нуждаем от такъв, продавачите сами трябва да си осигурят механикос и да предоставят документите. Аз лично не бих използвала услугите на тази адвокатка или на който и да е друг адвокат, който твърди, че няма нужда от механикос и нотариусът проверява всичко, но разбира се, всеки сам взема решение.
Като  допълнителни "екстри" получихме от механикоса и адвоката ни прехвърляне на партидите за ток и вода, както и подаване на Е9.  
В общи линии, това е. Както писах по-горе, имотът е на остров Евия. Имахме удоволствието  да посетим няколко пъти острова преди покупката и трябва да кажа, че Евия бързо  измести любимия дотогова Пелион от сърцето ми Simple Smile. Според мен, има доста интересни имоти в региона - както къщи, така и апартаменти, при това на много приятни цени. Ако някой се интересува от подробности за дестинацията - за покупка или просто като  място за почивка, с удоволствие  ще предоставя информацията, която имам. Тук не съм много активна, по-активна съм във фейсбук, където профилът ми е Ева Йорданова (на кирилица, месторождение -Варна, за по-лесна откриваемост).
Желая слънчево и морско  - гръцко или  не -  лято на всички.

# 482
Евия и пелион острови или полуострови са? Не можах да ги намеря на картата.

# 483
Евия е остров, свързан с материка с мост. Търсете като Euboea. Пелион или Пилио е полуостров с главен град Волос.

# 484
Здравейте, предстои ни покупка на имот в района на Кавала. Тъй като  става въпрос за дарен имот търся адвокат, който да  ми обясни рисковете и разгледа договора за покупко - продажбата. Моля за предложения. задължително трябва да знае английски или български език

# 485
Привет ! Някой купувал ли е имот на зелено в Гърция ?

# 486
Уж цените на имотите им се вдигат пък гърците напускат Гърция. Това ли ни чака и нас?

https://youtu.be/YAA42pHjJOE?si=_zhwYQkEl2zGWOAk

# 487
Gogo1979 много тъжно, но вярно! Дано съдбата на България да не е същата...

# 488
Ние не сме такъв притегателен пазар да изкупуват чужденци имоти. Все едно да сравняваме Санторини със Слънчев бряг или Синеморец. Гърция е световна дестинация. В клипа се говореше доста за невъзможност за закупуване от обикновените гърци, живеене под наем в лоши условия като сутерени/мазета и тясно пространство. При нас това го няма, всеки може да си позволи и не живее под наем. Доходите на гърците са сходни на нашите.

# 489
Масовия туризъм като в Гърция няма как да стане у нас, но това е последната стъпка в провала им. Преди това има други стъпки като яко задлъжняване, ниска продуктивност, много социални политики, финансова криза, разпродаване на държавни обекти от национално значение и тн. Ние си вървим по този път като в момента сме на фаза задлъжняване, социални политики и ниска продуктивност.

# 490
  • Къде ли не
Избягвам да давам мнение за икономиката на чужда държава и порядките там. Не знам обаче какво сте се притеснили, че ще станем като тях! Ами нека станем де!
Ето един пример: обикновено гръцко село в селскостопански район има асфалт на всяка улица, има и тротоари. Има и площадче, което е озеленено и се полива. Улиците се метат в района на центъра. Когато възникне авария и трябва да се копае асфалта, веднага след това се асфалтира. В кое български село е така? Сещам се само за едно - Чавдар!
Еми нека станем като гърците поне!

# 491
Да права сте. Ние няма как да станем като тях. Защото при нас хем ще сме задлъжнели, хем парите няма да са влезли по предназначение, а ще са откраднати от разни мутрополитици.

# 492
  • София
Уж цените на имотите им се вдигат пък гърците напускат Гърция. Това ли ни чака и нас?

https://youtu.be/YAA42pHjJOE?si=_zhwYQkEl2zGWOAk
Вгъзраждане и в тази тема...В "отчаяна" и скъпа Атина (с цени на квадрат равни на софийските, о, какъв ужас) Майкрософт отвориха голям хъб преди няколко години, сигурно защото им "изтичат" мозъци. AirBNB нямаше да имат такъв успех, ако хотелите бяха с по-достъпни цени. Невидимата ръка на пазара.

# 493
Да права сте. Ние няма как да станем като тях. Защото при нас хем ще сме задлъжнели, хем парите няма да са влезли по предназначение, а ще са откраднати от разни мутрополитици.

Според клипче и в Гърция се краде, защото дадоха едно шосе колко по-скъпо е построено в сравнение с Франция, при по-ниската цена на труда. Не се говореше за изтичане на мозъци, а за напускането на млади небогати хора, Гърция с много ниска средна раждаемост заради това. По-ниска от нашата Simple Smile

# 494
  • София
България през 2024  е с най-висока раждаемост в цяла Европа - коефициент 1.8, Гърция е с 1.32, на дъното е Малта с 1.06. Пак ожалихте гърците без реална статистика.

Младите небогати образовани хора в цял свят стават богати с предприемчивост и много труд.

Общи условия

Активация на акаунт