Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 53 976
  • 607
  •   1
Отговори
# 510
Цените в супер- и хипермаркети тук и там са почти еднакви.
Посадихме дръвчета, най-различни. Кайсиите родиха тази година уникално вкусни и едри, праскови ни дава съседката, огромни, сочни и вкусни.
С престъпност, да чукам на дърво, не сме се сблъсквали, но четох по форуми за разбити и обрани коли, пазете се. Четох един пишеше, че заради това си оставял колата отключена и със свалени прозорци...
Знам, че маслиновите дръвчета са със специален статут. Има ли проблем като ходим в Гърция да си купя маслинови дръвчета, които да засадим тук? т.е. дали е законно да ги пренесем през границата.
Не знам какъв е този особен статут. По принцип май е забранено да се внасят и изнасят живи растения, не съм сигурна, не би трябвало да е така, защото им е бизнес. Ние и сме внасяли и сме изнасяли няколко пъти - маслинови дръвчета от Турция до България и обратно в Гърция. Фиданки различни от България посадихме в Гърция. От Гърция също купувахме малки фиданки маслини и други плодни за България.

# 511
Храната в Гърция е много хубава. Има страхотни плодове и зеленчуци, млечни, риба.

Престъпността зависи от района.

Незнанието на език е голям проблем при самото прехвърляне. След това също е проблем, защото има гърци, които злоупотребяват с това, че сме чужденци.

Със сигурност спокойствието в едно гръцко село е по-голямо от българско такова.

# 512
  • Къде ли не
В силно туристическическите райони, където няма целогодишно местно население стават кражбите. Хората си слагат СОТ.
Интересно ми е дали тази година дребните кражби са се увеличили предвид липсата на проверки на границата. В едно силно туристически съседно село присъствието на съмнителни семейства, които обикалят плажовете видимо се увеличи с настъпването на сезона.

# 513
  • София
Ние не сме на Неа Перамос или Орфинио, в нашата крайбрежна вилна зона зимата светят само 4 къщи (по протежение на 5 км). И въпреки това няма кражби.

И лете, и зиме, съм виждала как минават патрулки по крайбрежния път.

# 514
Добро утро ! Преди няколко дни се поинтересувах за един апартамент, публикуван в Спирогатос. Обади се една българка, която работи в агенцията, предлагаща имота. Предложи да направим оглед, но спомена, че иска да отида до офиса да попълним някакъв документ за оглед с лична карта..Защо им е лична карта без дори да съм видяла жилището и да говорим за сделка ? Има ли какво да ме притеснява ?

# 515
Това е стандартен протокол за оглед за да не прескочиш после агенцията. Няма от какво да се притесняваш.

# 516
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
A за ремонти как се справяте?
Примерно аз държа много на модерен,функционален дом и къщите,които гледах (от любопитство на този етап) са всичките за правене според моите критерии,освен тези,които са 350 000+ евро .

Как се намират майстори и въобще с езика как ще се оправим? И там ли е като тук - днес ще дойдем,утре ще дойдем и така 6м напред.
Майка ми плати шкаф по поръчка за банята й и вече 8 седмици го чакаме (а казаха макс 6 седмици)..

Ето,все такива битови въпроси,които ме притесняват. Иначе оценявам красотата на районите,била съм там няколко пъти,но то само по хубост не се купува.

# 517
  • София
Ние сме ползвали само местни, гръцки майстори. Къщата ни беше на 32 г., когато я купихме, направихме първо пълен външен ремонт, хидро и топлоизолация, оправихме rooftop терасата, двора. Едва тази зима направихме пълния ремонт вътре (изхвърлихме старата кухня, дивани, мебели, осветителни тела, контакти - всичко). Като свикнали на софийски цени, цените на местните майстори не ни се сториха високи. Като време - почти същото е, все става два пъти по-бавно, отколкото ти се иска.

# 518
За кражбите, както са ви казали, зависи от района. Повечето слагат СОТ.

За маслините не мисля, че има проблем да купите и внесете в България. Специалният им статут идва от това, че по принцип трябва да се впишат в декларацията и да им се плащат данъци.

Храната са мен е в пъти по-вкусна и няма общо с българската. Последните месеци пазаруваме основно от Гърция и носим в България. Месото съвсем няма общо с продаваното тук.

За майстори не мога да помогна, понеже мъжът ми прави ремонтите.

За мен, ако къщата ще се ползва само 2-3 месеца в годината, няма смисъл да се купува. Защото по никакъв начин не излиза изгодно.

# 519
Чета темата и като гледам повечето купуват в Северна Гърция. И е логично, защото е най-близо до нас, но на мен там архитектурата просто не ми харесва. Не бих сменила България за град като Солун и тези около него. Повече ми допадат градовете с италиански привкус като тези на Лефкада и Корфу.
Много ли е скъпо по на юг - Епир, Пелопонес, Лефкада?

За Корфу знам, че е супер скъпо заради западните туристи, там ще се задоволя само с туристически посеяения. В Превеза обаче може би цените са по-нормални, там видях, че има тук-там венецианска архитектура като https://www.romeartlover.it/Preveza5.jpg и градът не е много популярен сред западните туристи.

Има ли някой закупил имот около Превеза или другаде в Епир, а може би на п-ов Пелопонес? Пелопонес май също се е оскъпил след като го откриха западните туристи, но Епир не е популярен.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 02:23 от Анонимен

# 520
Скъпо е където купуват българи.

# 521
Ако българите имат кеш,за мен е много логично да инвестират в имот в Северна Гърция,мисля,че ще държи повече цена от София или Черноморието.
Сега с влизането в евро зоната, чисто финансово,ще е по-лесно ми се струва.

От Черноморието със сигурност, макар и обобщението пак да не е ок. Но от София едва ли. Единствено бих сравнявала цените в Солун и София, но пак София бие Солун с доста(като изключим първа линия на крайбрежната). Цените на ваканционни имоти в Северна Гърция са силно спекулативни в момента. А от друга страна аз започнах да наблюдавам предлагане на новостроящи се апартаментчета и всякаки подобни на зелено. Дали там ще държат повече цените от София...силно съмнително. Има райони в които мога да срещна повече познати, отколкото на центъра в София. И имам познати с къщи и земеделски имоти в Орфиниу, които търсят да продават поради тази причина.

# 522
Здравейте, дами,

може ли препоръка за адвокат и механикос за района Лептокария Simple Smile Ако може и таксите да са по-нормални Simple Smile
Харесах си една къщичка в комплекс, построен преди 5-6 години.  Говорих със съседите в комплекса - всички са много доволни, казват, че няма проблеми. Брокерът ми предложи адвокат от Лариса, спомена тарифа от рода на 300 евро. Чудя се дали да му се доверя, но май по-скоро да не рискувам. И за механикоса се чудя - все пак това е ново строителство, технически грамотна съм, мога да преценя дали проектът е спазен горе-долу.....
ох не знам Simple Smile Все пак съседите от други къщички 10 пъти казаха колко всичко е наред и е прекрасно.... ако имаше нещо щяха да кажат, предполагам Simple Smile

# 523
И аз за препоръка за адвокат и механикос в района на Комотини/Фанари.

# 524
  • Sofia
Здравейте, какво мислите за тази обява? Струва ми се доста евтина като цена на квадрат? Може ли запознати да споделят как е в Неа Потидеа. Не сме били там, само сме минавали.

https://www.imot.bg/obiava-1j163359935825064-prodava-kashta-gartsiya-halkidiki

Здравейте, много зависи какво търсите. Неа Потида има вилна зона, която е извън централната част и плаж на селището и лично за мен там е изолирано и неосветено вечер. Плаж наблизо вероятно няма, а са дали разстоянието до морето. Ние ходихме на оглед точно във въпросната вилна зона и там нямаше улици, строителството беше хаотично, къщата незаконна...има много подводни камъни.
Ако е в самото селище е по-добре. Има дълга крайбрежна алея и няколко магазинчета и таверни. Плажната ивица е широка и се стеснява към края на градчето. Недостатък е, че слънцето от тази страна на Касандра се скрива по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт