Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 53 982
  • 607
  •   1
Отговори
# 495
  • Къде ли не
Много труд е ключовото, е и малко късмет понякога.

# 496
Скоро влизането в еврозоната ще вдигне и цените в Лондон Grinning

# 497
Здравейте, какво мислите за тази обява? Струва ми се доста евтина като цена на квадрат? Може ли запознати да споделят как е в Неа Потидеа. Не сме били там, само сме минавали.

https://www.imot.bg/obiava-1j163359935825064-prodava-kashta-gartsiya-halkidiki

# 498
Пускам ви линк от една изключително полезна фейсбук група с пост за мобилните къщи. Не съм го чела целия, защото не ме интересува, но мисля, че там може да намерите отговори на въпросите за мобилните къщи.
https://www.facebook.com/share/p/15k4T6QsTb/
Пускам линк и на дамата с въпроса относно имоти със съдебно решение, от същата група.
https://www.facebook.com/share/p/15xyoHX24m/
И изобщо тази група я препоръчвам на всеки, който се е засилил към Гърция.
За капарото, ако съм на сегашния акъл преди да имам проверка за тежести, и проверка от миханикос на нотариален акт и топографска скица дали всичко, което вижда с очите си на място отговаря на документите, капаро няма да дам. Обикновено за имотите с най - много неуредици напират бързо да ви вържат с капаро. Ако има някакви проблеми всичко зависи от добронамереността на продавача да си оправи документите, но аз бих се застраховала в предварителния договор, като искам да е отбелязано, че продавача се съгласява да узакони всичко и да е със срок най - много шест месеца.
 И изобщо не слушайте какви ви ги говори брокера, а понякога и останалите по веригата, а си проверявайте щателно всичко и не се поддавайте на манипулации!

Здравейте,  линка  относно имоти със съдебно решение не ми се отваря. Ще помоля да го пуснете отново. Благодаря предварително.

# 499
  • Атина
Пускам ви линк от една изключително полезна фейсбук група с пост за мобилните къщи. Не съм го чела целия, защото не ме интересува, но мисля, че там може да намерите отговори на въпросите за мобилните къщи.
https://www.facebook.com/share/p/15k4T6QsTb/
Пускам линк и на дамата с въпроса относно имоти със съдебно решение, от същата група.
https://www.facebook.com/share/p/15xyoHX24m/
И изобщо тази група я препоръчвам на всеки, който се е засилил към Гърция.
За капарото, ако съм на сегашния акъл преди да имам проверка за тежести, и проверка от миханикос на нотариален акт и топографска скица дали всичко, което вижда с очите си на място отговаря на документите, капаро няма да дам. Обикновено за имотите с най - много неуредици напират бързо да ви вържат с капаро. Ако има някакви проблеми всичко зависи от добронамереността на продавача да си оправи документите, но аз бих се застраховала в предварителния договор, като искам да е отбелязано, че продавача се съгласява да узакони всичко и да е със срок най - много шест месеца.
 И изобщо не слушайте какви ви ги говори брокера, а понякога и останалите по веригата, а си проверявайте щателно всичко и не се поддавайте на манипулации!

Здравейте,  линка  относно имоти със съдебно решение не ми се отваря. Ще помоля да го пуснете отново. Благодаря предварително.
Линка си го махна авторката и за това го няма.

# 500
Здравейте, какво мислите за тази обява? Струва ми се доста евтина като цена на квадрат? Може ли запознати да споделят как е в Неа Потидеа. Не сме били там, само сме минавали.

https://www.imot.bg/obiava-1j163359935825064-prodava-kashta-gartsiya-halkidiki

Никой ли няма мнение по въпроса? Неа Потидеа привлекателна/хубава локация ли е?

# 501
  • София
Къщата изглежда добре, ако цената ви устройва идете да я видите и ще си отговорите на въпросите относно локацията.
Аз никога не смятам цена на кв.м. не ми е важно. Жилищата не са идентични, че да се сравняват така.
Ако отидете да я видите не подписвайте нищо веднага. Питайте за документите и какво могат да ви дадат. Кажете че имате адвокат, дори да нямате още такъв, ще си намерите. Да ви покажат настоящия нотариален акт поне, документа от кадастъра, становището на механикос, партидите за ток и вода. Сигурно има и друго важно, не съм експерт. Но отидете, вижте къщата и от там нататък ще си прецените. Успех!

# 502
Според мен тази цена за къщата е нормална. И това при условие, че не се окаже незаконна. 800 метра от морето не е никак малко. Къщата не е ремонтирана скоро. Не сравнявайте цените със София.

Ние сме гледали за малко повече къща на морето в много по-добро състояние, но с по-малък двор.

Аз лично бих се притеснявала дали ще има вода. Дворът иска поддръжка и за това също помислете. Когато става въпрос за ваканционен имот, не знам дали е добра идея.

Идете на място, вижте локацията и плажът как е. Вие ще усетите коя е Вашата къща.

# 503
Къщата изглежда добре и цената наистина изглежда малко по- ниска за квадратурите. Моят опит с купуване на къща в Гърция показва, че основният проблем е в документите и кое е законно и кое не. Като разгледа обявите човек си казва- супер, имам парите, хайде да направим сделката и после му се изправят косите, кое било със съдебно решение, ама сега по новия закон не могат да изкарат електронен паспорт, защото трябва да се отдели имота от общия парцел или на всички да се изкарат ел.  паспорти; къде стая, покрив или пристройка липсват в скиците. Като четеш форумите колко строги били гръцките закони, как проверявали, какви глоби имало и като видиш колко имота се продават и нещо им е нередовно и направо се отчайваш. Има имоти за продажба, искаш да купиш, но накрая нещата не се получават. Та за тази къща- хубаво място, хубав двор, добра цена, но докато не се видят документите, нищо никой не може да каже.

# 504
  • София
Здравейте, малко в страни от основната тема, но предполагам ще намеря тук информирани по въпроса
Знам, че маслиновите дръвчета са със специален статут. Има ли проблем като ходим в Гърция да си купя маслинови дръвчета, които да засадим тук? т.е. дали е законно да ги пренесем през границата.

# 505
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
България през 2024  е с най-висока раждаемост в цяла Европа - коефициент 1.8, Гърция е с 1.32, на дъното е Малта с 1.06. Пак ожалихте гърците без реална статистика. 

Не е с най-висока,но е в челната 5-ца. Според мен циганите допринасят много за тази статистика и не чак толкова за хвалене.Иначе ако сравнявам Щатите и България, в България има много плюсове,за които в Щатите можем само да мечтаем и никога няма да имаме.
Държавни детски ясли и градини,които струват на родителите жълти стотинки.Ние плащахме по $1500 на дете всеки месец.
2г платено майчинство, детски, храна от детска кухня,която също е евтина. Безплатен транспорт за деца до 7г и още кой знае колко бенефити,с които не съм запозната.

Иначе по темата, все повече се навивам за къща в Северна Гърция,особено около района на Кавала,много ми харесва.
Виждам,че и в Халкидики купуват българите имоти,но не съм ходила там.

Как е с престъпност там? Това,което ме спира е да дадем 200 000 евро за къща,която да ползваме само 2-3м в годината.А после какво? Дали няма да ни я окрадат като знаят,че няма хора с мн месеци?
Също така от близки знам,че плодовете/зеленчуците им не са толкова вкусни като в Бг - като краставици,домати,праскови (но пък дини и пъпеши са им вкусни).. ?
Ток,вода и данъци лесно ли става плащането за хора,които не говорят езика?

Много въпроси имам в главата си и дори дребни битови такива са важни при покупка на имот.

# 506
България през 2024  е с най-висока раждаемост в цяла Европа - коефициент 1.8, Гърция е с 1.32, на дъното е Малта с 1.06. Пак ожалихте гърците без реална статистика. 

Не е с най-висока,но е в челната 5-ца. Според мен циганите допринасят много за тази статистика и не чак толкова за хвалене.Иначе ако сравнявам Щатите и България, в България има много плюсове,за които в Щатите можем само да мечтаем и никога няма да имаме.
Държавни детски ясли и градини,които струват на родителите жълти стотинки.Ние плащахме по $1500 на дете всеки месец.
2г платено майчинство, детски, храна от детска кухня,която също е евтина. Безплатен транспорт за деца до 7г и още кой знае колко бенефити,с които не съм запозната.

Иначе по темата, все повече се навивам за къща в Северна Гърция,особено около района на Кавала,много ми харесва.
Виждам,че и в Халкидики купуват българите имоти,но не съм ходила там.

Как е с престъпност там? Това,което ме спира е да дадем 200 000 евро за къща,която да ползваме само 2-3м в годината.А после какво? Дали няма да ни я окрадат като знаят,че няма хора с мн месеци?
Също така от близки знам,че плодовете/зеленчуците им не са толкова вкусни като в Бг - като краставици,домати,праскови (но пък дини и пъпеши са им вкусни).. ?
Ток,вода и данъци лесно ли става плащането за хора,които не говорят езика?

Много въпроси имам в главата си и дори дребни битови такива са важни при покупка на имот.

Както и да го смяташ за 2-3 месеца в годината няма как да се изплати. Не е само цената, имаш сметки, поддръжка на къща и двор, това е сериозно нещо особено ако не си там и трябва да плащаш на някой. Евентуално да я даваш и под наем, но и това си е занимавка. Аз лично за себе си смятам, че евентуално бих си взел като пенсионер ако прекарвам половин година там, и има и деца, внуци да идват чат пат, иначе не си заслужава.

# 507
  • Къде ли не
Ако имаш свободни пари, по - добре да ги дадеш за къща в Гърция от колкото да ти се стопят в банката. Разходи разбира се, че има. Обаче има и отговорности, и ако нямате някой човек, който да реагира при неотложен проблем, в рамките на няколко часа, не мисля, че е разумно да се прави такава покупка.
За плодовете и зеленчуците твърденията за мен са смехотворни! В голяма част от годината в България ядем гръцки. Доматите и прасковите ги берат по - зелени, но мисля,че така им харесват, може и да греша. Обаче в местната кръчма сервират най - вкусната гръцка салата с най - вкусните зеленчуци. В България ме е страх да си поръчам вече.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:38 от enimna

# 508
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Аз също смятам,че всеки лев кеш трябва да се инвестира в имоти (с предпочитане да не се взема заем от банка).
Обаче това е големият проблем в случая - колкото и да е на една крачка,все пак е чужда държава и особено пък ако не знаеш език,става сложно. Разбира се,тези,които си живеят там за постоянно или пък пътуват всяка събота/неделя е съвсем друго.

Ако българите имат кеш,за мен е много логично да инвестират в имот в Северна Гърция,мисля,че ще държи повече цена от София или Черноморието.
Сега с влизането в евро зоната, чисто финансово,ще е по-лесно ми се струва.

За цените в супермаркетите/пазарите не знам има ли разлика или са като в Бг?

# 509
  • София
Месото, плодовете и зеленчуците са им по-качествени и по-вкусни от тези в България. Utilities сайтовете са им на гръцки и английски. Ние си косим и поддържаме двора, та и с това нямаме проблем. В нашия "вилает" престъпност няма, 4то лято сме там, нищо не ни е изчезвало.

Всъщност, в Гърция е най-яко зимата - средна температура 11 градуса през януари. Ако не духа и е слънчево, е 18-20.

Общи условия

Активация на акаунт