Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 53 880
  • 606
  •   1
Отговори
# 585
  • Къде ли не
В сайта на кадастъра пише, че за офринският район работи.
Darizad, обърнете се към вашият адвокат и към инвеститора/ брокера, който ви е продал имота.
Нотариален акт имате ли, а документ от кадастъра, че имота е вписан?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 17:20 от enimna

# 586
Малко е трудно с конкретиката Simple Smile Това, което знам е, че регистрацията в кадастъра е задължителна. За да не е отразен имота, има някакъв проблем, какъв е точно могат да ви кажат специалисти, които ще разгледат документите ви. Вие като купувахте, обсъждахте ли какъв е статуса на имота в кадастъра? Минахте ли нотариус, имахте ли адвокат? Тръгнете от началото като попитате продавача защо имота не е отразен в кадастъра. После по ред вашия адвокат и нотариуса. Може да говорите и със съседите, щом е цял комплекс. В Офриниу да не би кадастъра да не е завършен? Това би било най-добрия вариант за вас, ако всички документи са ви редовни, ще си го впишете й сами, и без това сте длъжни. Струва доста пари и нерви, вижте дали вече не сте платили на някого за тази услуга Wink

Сърдечно благодаря!
Имам някакъв спомен, че при нотариуса оставихме пари за вписване в Кадастъра, но не мисля, че получихме някакъв документ за това. Едва сега се задълбавам в темата с кадастъра, успях да отворя картата и установих, че целият комплекс от 6 сгради с общо около 25 жилища липсва.

# 587
  • Къде ли не
Ако имота е вписан, е трябвало да получите един документ( удостоверение) издаден от кадастъра. Ако нямате адвокат, се обаждайте направо на нотариуса. Вписването е скъпа услуга, дано имате доказателство, че сте дали парите на нотариуса.

# 588
Може ли линк към картата

# 589
# 590
  • Атина
Здравейте! Имам апартамент в комплекс от няколко сгради в Паралия Офриниу.  Сградите са готови и населени от 2 години. Но в гръцкия кадастър не са отразени - вижда се празен парцел. Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже какво означава това и имам ли повод за притеснение?
В кадастъра с вашите кодове ли влизате или гледате общо? Ако искате бих могла да проверя с кодовете ми като михникос какво е вписано. Имате ли КАЕК?

# 591
Здравейте! Имам апартамент в комплекс от няколко сгради в Паралия Офриниу.  Сградите са готови и населени от 2 години. Но в гръцкия кадастър не са отразени - вижда се празен парцел. Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже какво означава това и имам ли повод за притеснение?
В кадастъра с вашите кодове ли влизате или гледате общо? Ако искате бих могла да проверя с кодовете ми като михникос какво е вписано. Имате ли КАЕК?

Гледах картата, така открих нашето място и видях, че стои празно. КАЕК имаме: 210484301307/2/4. При нот. акт открих някакво удостоверение, което изглежда е за вписване в кадастрална карта.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 16:28 от darizad

# 592
  • Атина

Гледах картата, така открих нашето място и видях, че стои празно. КАЕК имаме: 210484301307/2/4. При нот. акт открих някакво удостоверение, което изглежда е за вписване в кадастрална карта.
Проверих в кадастъра, не е празен парцела, има две сгради с апартаменти...

# 593
# 594
С риск да прозвуча като англичаните, които където и да отидат масово не учат местните езици и си карат на английски, искам да попитам как стоят нещата с езика за вас?
Има ли такива които са закупили имот в Гърция, но не знаят повече от няколко думи като "калимера" и въпреки това не срещат трудности да навигират сметки, данъци и живот там?

Защото на мен гръцкия език ми идва много труден за научаване, поне като граматика и за четене с малките им завъртяни букви (с главните по разни знаци естествено нямам проблем). Знам, че едва ли някога ще го науча на ниво повече от това да кажа "добър ден" и "довиждане" в магазина, но уж гърците повечето знаят английски на добро ниво, а май в Северната й част има цели енклави с българи. Но пък тяхната природа много ми харесва, дали може да се живее там с малко познания по езика? От чуждите езици най-много ми се отдава испанския, но самата държава Испания не ме привлича.

# 595
  • София
Моят ресторантски гръцки от 20на думи ми стига, някак си се оправям с четенето на менюто на гръцки, а навсякъде другаде се справям с английски. Досега  не съм срещнала млад грък да не ползва английски (то и в България е така, всички млади знаят що-годе).

Прекарваме в гръцката ни къща около 100на дни годишно.

# 596
Знаем минимално гръцки, аз опитвам да го уча, мъжът ми не особено. Като цяло се оправяме с англ.
Прекарваме половината година в къщата ни.

# 597
  • Къде ли не
Четенето ви е най - малкият проблем! С буквите се свиква бързо, ако седнете за ден два с правилният учебник. Обаче говоренето е друго нещо! Труден език е, но ако ще прекарвате повечето време там няма да е лошо да го понаучите базово.
В силно туристическите райони е пълно с българи, които работят по заведенията и няма да останете неразбран, а и младите гърци сервитьори се справят перфектно с английският език.  В кметството обаче си подгответе гугълтранслейт. Често няма нито един англоговорящ, но пък страшно се стараят да помогнат и може и с картинки да се разберете. Wink Това в най - близката до България северна Гърция.

# 598
  • София
И в кметства, и ВиК, и енерго - навсякъде се намира поне един англоговорящ да свърши работа. А аз проверявам всички документи, преди да ги подпиша,  с Гугълтранслейт.

# 599
  • Къде ли не
Нашата община сигурно е най - умрялата и не съм срещала англоговорящ служител. Но има ли желание има и начин. Половинката ходи на кафе и обяд у съседите с гугълтранслейт. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт