Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 58 458
  • 646
  •   2
Отговори
# 150
Обикновените хора започват да мразят в следствие на политическото говорене и пропагандата в медиите(също диктувана от популисти и политици). Пример за това е Северна Македония където последните избори бяха спечелени от една партия именно защото цялата кампания беше формирана върху антибългарското и в по-малка степен на антигръцко говорене. В тази държава вече не важи мисленето от предходния пост. Обикновените хора ВЕЧЕ мразят българи и гърци.

Ако Гърция стартира подобна кампания, то България следва да отговори реципрочно и да вземе мерки. Исторически факт е че България е била на страната на Германия, но и исторически факт е че нито един български войник не е воювал на страната на Германия и България е единствената, която успява да спаси всички евреи с български паспорти. Не са и стигнали силите за тези в администрираните области. Но пък в тези области населението дори се е радвало, че депортират евреите, защото ще остава повече храна за тях(Скопие). Исторически факт е и геноцида извършен от Гърция в Егейска Тракия и Македония. За последното обаче гърците изобщо не учат в училище и много често дори го наричат лъжа.

# 151
Здравейте, преди време писах, че ни пропадна сделка в последния момент. Преди подписването при нотариуса платихме данък 3% към общината за покупка/прехвърляне на имот. Сега се оказа, че връщането му може да отнеме 6 месеца. Реални срокове ли са това или влезнахме в някаква схема? Наши приятели си купиха ап в Гърция и не са плащали този данък предварително, а при подписване на сделката при нотариуса.

# 152
  • София
Аз платих данъка 2 дена предварително. Няма как да е схема, при положение, че този данък се плаща по сметка на държавния им бюджет.

# 153
  • в очите на дъщеря си
Да разкажа и аз какви ги свършихме.
Харесахме си имот на зелено от вече 3 седмици водя разговори с брокер, адвокат механикос. Вече сме пред подписване на договора и механикоса днес ми казва, че задължително трябвало асансьор да имало. Обяснявам се аз с брокера, тя като подпали, че скици, че архитекта на проекта голяма патаклама, а ние вече сме готови да превеждаме капарото. Накрая стана ясно, че всяка новопостроена сграда трябва да има асансьор, обаче в северната част строяли без него и накрая стана ясно, че може никога никой да не се заяде за него. Ние вече в шаш, чудим се какво да правим. И вече тъкмо ще пращам подписаните документи звъни адвоката да каже, че тези договри много простички. Няма клаузи за неустойки нито за строителя нито за нас. И утре отначало разправии с брокерката, която вече не може да ме изтърпи и я усещам как се дразни на всичко.
Та голям зор със закупуването на имот в Гърция.
Дано само успеем да докараме сделката докрай, че много си харесвам мястото, а и комплекса.

# 154
  • Къде ли не
Sasy, ама вие три седмици за зор ли го имате!? 😉 Ние започнахме десетия месец от нашата сага със закупуването на имот! Деца се раждат по - бързо! Вярвайте на миханикоса си и знайте, че ако сега не ви трябва асансьор, в бъдеще може да ви потрябва неотложно. Ако брокера ви казва, че всичко ще бъде наред знайте, че има нещо гнило. Особено този брокер. Хич да не ви пука дали може да търпи! Ако иска да си вземе комисионната от два! процента, ще търпи. Изучили са се да продават на наивни българи и си мислят,че така ще е до края на света! Ама хората взеха да стават все по - информирани и да си гледат правата.

# 155
И като не вземе акт 16 ще има един вой до небесата как са ви измамили и държавата да се намеси.

# 156
  • Атина
Харесахме си имот на зелено от вече 3 седмици водя разговори с брокер, адвокат механикос. Вече сме пред подписване на договора и механикоса днес ми казва, че задължително трябвало асансьор да имало. Обяснявам се аз с брокера, тя като подпали, че скици, че архитекта на проекта голяма патаклама, а ние вече сме готови да превеждаме капарото. Накрая стана ясно, че всяка новопостроена сграда трябва да има асансьор, обаче в северната част строяли без него и накрая стана ясно, че може никога никой да не се заяде за него. Ние вече в шаш, чудим се какво да правим. И вече тъкмо ще пращам подписаните документи звъни адвоката да каже, че тези договри много простички. Няма клаузи за неустойки нито за строителя нито за нас. И утре отначало разправии с брокерката, която вече не може да ме изтърпи и я усещам как се дразни на всичко.
Дано само успеем да докараме сделката докрай, че много си харесвам мястото, а и комплекса.
Това, че "може никой да не се заяде" просто може да е така, може и да не е така. Съгласно закона, ако няма достъпност с подходящ асансьор за инвалидни колички до всички общи части на жилищна сграда, сградата ще се счита незаконно построена и ще трябва да се предвиди поставяне на асансьор. Възможно е в противен случай да не може да се отдават под наем или да се продават имоти в такива сгради. Вече има създадена комисия за проверки и в момента се проверяват обществените сгради. Може някой ден да започнат проверките и на жилищните сгради. Може и да не се провери никога и да нямате никога проблеми. Всичко "може"... Сами си поемате риска.

# 157
  • в очите на дъщеря си
Това, че "може никой да не се заяде" просто може да е така, може и да не е така. Съгласно закона, ако няма достъпност с подходящ асансьор за инвалидни колички до всички общи части на жилищна сграда, сградата ще се счита незаконно построена и ще трябва да се предвиди поставяне на асансьор. Възможно е в противен случай да не може да се отдават под наем или да се продават имоти в такива сгради. Вече има създадена комисия за проверки и в момента се проверяват обществените сгради. Може някой ден да започнат проверките и на жилищните сгради. Може и да не се провери никога и да нямате никога проблеми. Всичко "може"... Сами си поемате риска.

По проект има предвидена платформа за хора в неравностойно положение. И такава възнамеряват да сложат.  Нашият механикос казва, че трябва да има асансьор, не можело с платформа.
Инжинера на сградата от друга страна твърди, че ако е под 9,5м. не е задължително да има асансьор.
Аз вярван на нашия механикос. Тя каза, че ако изобщо някой някога забележи това, че е платформа, а не асансьор може да ни глобят, но вероятността била малка.
И като не вземе акт 16 ще има един вой до небесата как са ви измамили и държавата да се намеси.

Никой не желае да бъде измамен. Затова съм наела и адвокат и механикос. Спрямо техните  съвети ще действам.
Тъй като става въпрос за района на Керамоти и Тасос - аз там сгради с асансьор не съм видяла.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 20:44 от ·٠•Sasy•٠·

# 158
Защо не се използва българска дум? Какво е механикос? Механик? Строителен контрол?

# 159
И аз сграда с асансьор не съм виждала, а много нови сгради се строят. Как ще вземат акт 16, ако трябва да имат асансьор?

# 160
  • в очите на дъщеря си
Защо не се използва българска дум? Какво е механикос? Механик? Строителен контрол?
Защото ние такава професия нямаме. Това е нещо м/у архитект и инжинер.

# 161
  • Атина
Миханикос = инженер
В Гърция под думата Миханикос се обобщават всички професии от Университетите по архитектура, строителство и геодезия, т.е. Архитект, Строителен инженер, ВиК инженер, геодезист и т.н.
Понеже в малките населени места много рядко има всички горе изброени специалисти, всяка от тези специалниости има права да издава паспорти на сгради.
За предпочитане е да се насочвате към "архитект инженер" (така ни наричат в Гърция, защото подчертава висшето образование, иначе има и архитекти - дизайнери с полувисше образование) или ако няма в населеното място - към строителен инженер. Дори до 3 етажни сгради строителните инженери имат право да подписват и архитектурен проект и обратното, архитектите подписваме конструкции. Всъщност и в България има нещо такова, но май до 2 етажа.
Тука във форума също казваме МиханикОс, просто защото обобщава всички строителни специалности.
И аз сграда с асансьор не съм виждала, а много нови сгради се строят. Как ще вземат акт 16, ако трябва да имат асансьор?
За съжаление проверката за акт 16 се извършва от частен архитект/стр. инженер (миханикос) след жребий от системата и строителните компании явно им плащат доста, за да им издадат акт 16. Ако някой не иска да подпише му се предлага да се откаже от проверката, за да се разиграе още веднъж жребия и така докато не се намери някой да подпише. Но много често, понеже населените места там са малки и единия проектант пороверява другия, а и двамата подписват проекти без асансьори... просто нямам думи. Не знам какво ще става при сериозна проверка. Вече излезе в новините (на 8/8/2024), че ще започнат проверки с drone - още не съм прочела закона, за да видя кой как ще проверява... Не че с drone ще се види има ли асансьор, просто искам да кажа, че доста затягат положението и не знам дали е ок да се рискува.
https://news.b2green.gr/50178/%ce%b1%cf%85%ce%b8%ce%b1%ce%af%cf% … ce%bd%cf%84%ce%bf

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 18:10 от Aqua Marina

# 162
Здравейте,

Ще съм благодарен ако някой е минал по този път да даде съвет.
Капарирали сме къща близо до Офриньо (доста голяма сума пари е дадена) без да я проверим с адвокат, защото наши близки имат къща от много години там и ни препоръчаха брокера - той показа нотариален акт и директно му дадохме парите с голямо доверие. Впоследствие започна да ни бави и увърта и като направих консултация с адвокати от Солун и Кавала директно ми казаха да се отказвам и да връща парите, защото имота с къщата е % от земеделска земя , която е неразделена между 14 собственика. Къщата си има партиди ток, вода и данък, комшиите са много приятни хора и си живеят така от 30 години, но се оказва, че единствения начин да се превхърли е с така нареченото съдебно решение. Процедурата била да се преведе цялата сума преди молбата в съда, а решението на съда може да отнеме и половин година. Според българските адвокати има доста откази на тези решения и при такъв според мен може и да не си видим парите повече... Отделно не е сигурно дали ще може да се впише в кадастъра след решението. За да се продаде през нотариус трябва да се разделят всички собственици. Въпреки всичко трите най-големи агенции в района работят масово по този начин и уверяват, че няма никакъв риск и проблем, което ми е много странно и чух, че доста българи не ги смущава това и си купуват така. Има ли някой извърял наскоро това нещо, защото вече е по-трудно, а и честно казано ние почти сме платили половината къща и като си направихме устата за връщане брокера почна да се оправдава и съм в голяма дилема какво да правя.

И един друг въпрос - виждам, че има доста предлагане в района на Неа Потидеа и има къщи на сравнително нормални цени. Дали и там не става въпрос за район с масово незаконно строителство?

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 15:39 от Borislav Borisov 637506

# 163
Здравейте,

Капарирали сме къща близо до Офриньо (доста голяма сума пари е дадена) без да я проверим с адвокат,

Нашили сте се яко, може да се нашиете още повече, ако платите цялата сума, адвокат нямате ли, как може да разчитате на агенции за недвижими имоти които единствената им цел да си получат процента?

# 164
  • Къде ли не
Човека е допуснал грешка и няма нужда да му "набиваме канчето".
Borislav Borisov, върнете се назад в темата и прочетете за имотите със съдебно решение и за схемите на брокерите като цяло. Наемете си свестен и напорист адвокат, за да ви спаси от тази ситуация. А, и да не е широко рекламиран във фейсбук, защото играе заедно с брокерите.

Общи условия

Активация на акаунт