Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 148
  • 607
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, преди всичко искам да благодаря на всички, пишещи в темата за полезната онформация, която споделяте. Имам един въпрос към тези от вас, които са успяли да си извадят сами АФМ номер онлайн. Попълних успешно формуляра, в края на който трябваше да прикача удостоверение за семейно положение. По време на онлайн срещата служителката от ААДЕ ми обясни, че това удостоверение трябва да бъде преведено на гръцки от някой от следните: 1) гръцки адвокат, който говори български; 2) Преводач от гръцкото посолство в БГ или 3) Преводач, одобрен от гръцкото външно министерство. Въпросът ми е - някой минавал ли е през тази процедура тук в Бг и къде си преведохте документите?
Здравейте,само тук открих някаква по-подробна информация за АФМ.Мъжът ми иска да регистрира лодка в Гърция и трябва да има издаден номер.Искам да му съдействам,защото всички му обясняват,че му трябва счетоводител за АФМ,а аз чета и разбирам,че не е така.Ако имате възможност само още няколко подробности
-удостоверение за семейно положение е документ от общината?
-следва апостил?
-превод на двата документа-Вие къде ги преведохте?
Иска ми се да се подготвя с всичко необхидими,преди да се опитам да се преборя с формата,че с тия 10 реда за имена 😂.Гръцкият ми приключва с консумацията на пита с крем,а английският ми е 30/100 ,но пък съм много упорита.
Колко време отне при Вас регистрацията до заветното получаване на двата мейла?

Преводът може да е от гръцки адвокат, апостил не са искали. Нека адвоката го подпише с електронен подпис.
При нас беше проблем, че сме се женили отдавна и искаха и удостоверение от грао. Като начало може да се регистрира и като неженен и после да го смени.
Относно английския, интервюто е на английски, ако не знае и гръцки ще е трудно.

# 346
Благодаря!
Вчера попълнихме формата.Имаше опция за интервю на момента.Оказа се,че английският ни не е толкова лош😂.Имахме наличен легализиран превод на английски на удостоверението за брак.Не го приеха(очаквах го),но исках да видя как работи.Не знаех за моментното интервю.Ще набавим необходимото свидетелство и ще го дадем за превод на заклет преводач с останалите документи.Отново благодаря за информацията и отделеното време!

# 347
Привет, относно издаването на гръцкия данъчен номер (АФМ), ще ви трябва актуален документ за семейно положение - вади се от общината. При първото ми онлайн интервю, аз показах оригинала и служителката от гръцкото данъчно изрично подчерта, че документът трябва да е актуален. Изисква се и апостил. После двете неща - документа и апостила (който обикновено е едно по-малко листче, залепено за гърба на удостоверението) се носят при преводач. Няма нужда да е заклет преводач, най-обикновена преводаческа услуга ще ви свърши работа. След това изпратете превода до гръцки адвокат, който говори български, за да удостовери, че превода е верен. Не е нужен електронен подпис - и най-обикнове подпис на ръка ще свърши работа. Вие така или иначе после изпращате документите си сканирани. Ще трябва да си насрочите нова среща със служител от данъчното и ако документите ви са наред, получавате по мейл документ, защитен с парола, в който е вашето АФМ.

# 348
Излезе данъка ENFIA, може да се провери в AADE.

# 349
А знаете ли кога е крайният срок за плащане на данъка?

# 350
  • Къде ли не
Мисля, че до края на април не се начислява лихва. Може да се плати и на дванадесет равни вноски.

# 351
  • София
В какъв порядък приблизително ви е данъкът?
Аз платих под 2 евро и ми изглежда странно, дали не порпускам някъде нещо се чудя.

# 352
  • Къде ли не
190 евро. 2 евро ми се струва нереално независимо къде е. Най - ниското, което съм чувала е 100 евро.

# 353
  • София
Благодаря, enimna!
Ще разпитам съседите в такъв случай като отидем, защото поредна година плащам подобна сума.

# 354
Здравейте момичета. Искам да попитам как намерихте имот? Аз правя запитваня на английски, обяви от www.spitogatos.gr, като имотите са предимно от агенции и досега съм получила само един отговор от  всички 10 запитвания. Пълно мълчание. Какво правя грешно?
И аз това се питам. Имам над 20 запитвания. От Ремакс веднъж ми писаха и после край, независимо, че имах интерес и към други имоти/техни. Нещо грешно правя очевидно. Дадоха ми координати на двама брокери, писах им и до там... а уж на други им свършили работа. Или имат работа много, или искат предварително пари да им се даде, за да започнат,  друг отговор аз лично нямам.

Здравей , не знам дали сте открили отговор на въпроса си, но все пак ще споделя какво открих аз в моите приклучения с агенти и собственици. На емайл почти не се отговаря. При мен проработи да пиша по WhatsApp или Viber ако имат отворен на телефонния номер, или просто по смс. Пращах съобщението си на англиски и на гръцки.

# 355
При нас проработи следния вариант. Избирате си район и отивате на място. Хванете брокер , който работи в района и оглеждате всичко , което ви предлага., обяснявате му, че сте сериозен клиент, но нищо налично в момента не ви е  харесало, но ще следите от бг да ви изпраща оферти. Със сигурност ще Ви отговаря на запитванията. Ние така търсихме.. Ако имота е на друг, може да попитате дали  и този брокер не може да ви го предложи. Но си трябва оглед и бързо реагиране, защото хубавките имоти свършват бързо.

# 356
  • София
Привет. Някой строил ли е самостоятелна къща скоро в Гърция, около 100 - 150 м2?
Опитвам се да се ориентирам колко излиза подобно начинание в момента там.

# 357
Здравейте, Закупихме къща юни 2024 и още нямаме никакви документи, това дали е нормално? Брокерите казват, че отнемало месеци, дори година.
Трябваше ли да получим паспорт на сградата или сега може да се изиска от нотариуса направил сделката?
Как да се регистрираме за плащане на вода и някой има ли представа къде е офиса им в Аспровалта?
Данъците виждам в AADE излизат януари, трябва ли да подавам нещо аз, тази форма E9 счетоводител ли да търся да я подаде или може и онлайн, и всяка година ли се подава? И като цяло дънъкът, ако имотът е за лично ползване и не носи доходи трябва ли да се подава декларация, трябва ли да е през счетоводител? Много благодаря предварително на всички отзовали се!

# 358
  • Къде ли не
Здравейте! Много въпроси имате за хора с имот от 2024. Wink До сега на повечето трябваше да имате отговорите. Ето малко въпроси от мен преди да отговоря.
1. Кои са брокерите?
2. Имахте ли адвокат?
3 Кой ви е изкарал АФМ - то? Имате ли достъп до ААDE.gr  с вашето АФМ?
4. Веднага след сделката не ви ли даде нотариуса един пакет с документи, включително енергийния паспорт?

# 359
В Аспровалта, точно до полицейския участък, е водата.

Иначе след сделката, нотариусът трябва да ви е дал папка с документи.

Имахте ли адвокат?

Общи условия

Активация на акаунт