Нашите цветя - обща тема 23

• 30 970
  • 762
  •   1
Отговори
# 585

Оспамих ви, но не мога да им се нарадвам. 😍 Имам и още 3-4 нецъфнали, че ги садих есента от резници и ги чакам. 🥰

# 586
Страхотни рози, Ени! Аз нямам, миналата година ми бяха подарили бяла и червена, но ги хвана брашнестата мана и заминаха. Днес се изкуших с едни миниатюрни в Кауфланд, но като взех да си избирам видях, че имаше заразена точно с мана и не взех. За компенсация грабнах две мини каланхоета.

# 587
Някой ако иска резници, на есен ще подаря с удоволствие. 🥰 Аз с кой акъл се набутах в разни групи за рози по фб, направооо невероятно красавици има! Искам ги всички. 😭🤣

# 588
  • София/Варна
Някой ако иска резници, на есен ще подаря с удоволствие. 🥰 Аз с кой акъл се набутах в разни групи за рози по фб, направооо невероятно красавици има! Искам ги всички. 😭🤣
Аз се кандидатирам от сега.

# 589
Нормално е сега с многото дъждове да се появят много "вредители" по цветята. В това число по розите. Пръскане му е решението. Успях засега да махна въшките от розите. бяха пламнали. Вчера натори и всички цветя. Днес заваля отново дъжд

# 590

Здравейте, това е част от моята скоромна градинка Simple Smile.
За пръв път тази година отглеждам цветя.
И мойте бяха въшлясали, но ги оправих с моспилан, пръсках всичко през 10тина дни. За едно пръскане и се оправиха. Имаме една слива, която стига до 4тия етаж и от нея ми идват вушките и всичко. Пръскам и нея уж докъдето стигна с пулвелизатора. Но тя е болна и няма оправяне. Нито пръскачка имам, нито вишка Simple Smile

# 591
  • Варна
Да ти кажа моите на 7 етаж въшлясват и акарясват. Тази пролет имаше зелени въшки по цветоносите на сакъзчетата, такова чудо не се е случвало от години. Със сливи или без сливи наоколо вятърът ги носи гадовете.
Купих си маслинка от Лидл. Най-мъничката, беше останала единствена и някак ме грабна. Но се чудя дали да я пресаждам или да изчакам. Извадих я леко от саксията, не я е изпълнила с корени все още, май по-добре да изчакам, а?

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 07:53 от Месечинка виторога

# 592
Сега ли ги има тези маслинки? Аз преди около месец ги видях, но не успях да отида, а ги харесвам много.

# 593
На снимката е циния , съмнявам се да е далия , то за далия вече е късно те бавно растът . И при мен охлювите ми изядоха някои цветя . Циганче съм сяла и е излизало , но малко . Снощи хвърлих в градинките малко оборска тор . Много искам да ви покажа моето езерце , но не ми дава много МБ е .

# 594
Месечинка виторога, в каква почва е засадена и има ли дренаж в саксията?
Доста боледуват при присаждане, та по-добре сега. Може да ти седи с бледи листа и една година, но пък догодина напролет най-късно ще тръгне.
Решиш ли да пресаждаш сега вземи подобен размер саксия, но висока, за да може да сложиш отдолу дренаж.
Другото важно при присаждане на маслина е да не разбутваш туфата корени, така 'че е добре, че се вади така лесно.
Дренаж, малко почва, слагаш и отгоре малко и отстрани съвсем лекичко набутваш с клечка, като се слегне при поливането може пак да добавиш.

Grinning , как се прецаках с един тор за маслини и още други специализирани. Една приятелка ме води в някакъв супер еко, зелен и т.н. магазин за градинарски консумативи. Купих 3 вида набързо, прибирам се вкъщи и взех да им чета състава, те всичките само азот и фосфор, ама английски. Joy

Gossipss, кое е цветето на последната снимка.

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 09:29 от zari65

# 595
  • In transit
Месечинка, от Мир ли я взе маслинката? Там имаше една, която изглеждаше по същия начин оня ден.
Пресади я, но в съвсем малко по-голяма саксия. Имам три лидълски и не са хич капризни. Само едната миналата пролет ми я нападнаха акари, докато беше цъфнала. Тази година са добре. Така, че имай едно наум да я оглеждаш.

# 596
  • Варна
Преди седмица я взех, от Лидл на Цар Освободител. За дренаж какво да ползвам, никога не съм слагала такова нещо…. Натрошен стиропор примерно? В обикновена пръст е, не виждам нещо специално.
Zari65, аз се зачетох за маслините тези дни, пише, че се торят с някакъв азотен фосфат, такова съчетание не помня да съм виждала в нормалните торове, съдържат азот и фосфор, ама чак пък азотен фосфат ли е не знам. Та тоз твоя може наистина да е специален 😁

# 597
  • In transit
Месечинка, моите ги торя с мастърбленд-а. Идеално им е и са без дренаж. Иначе едни топчета съм виждала да слагат за дренаж - керамзит. Има ги в магазини от типа на Практикер.

# 598
Дренаж може и от най-обикновени камъчета да си събереш от някоя градинка, строшени теракотени саксии, керемиди или тухли, ако има откъде да вземеш, може да ги дезинфекцираш, може или само да ги измиеш. По левчетата продават мрежички с камъчета, ако си правила ремонт, остатъци от чакъл в някой чувал.
Grinning Може луксозна мраморна мозайка да им сложиш - много по-бюджетно е от градинските и ще имаш години наред дренаж за малки саксии.
Готови продават много - освен топчетата, вулканична лава, натрошени теракотени парчета също има. Ако ще купуваш и не е в прозрачна опаковка, погледни големината на фракцията, на теб не ти трябва малък размер.

Целта на дренажа е да не се застоява вода и да се предотврати гниене.

Grinning Дано да има нещо специално в торта за маслината, макар че се съмнявам, сега не ми се чете, но най-много да са мръднали в процентите съдържание на азот и фосфор от разпространените 5-6 вида.
А замисли ли се човек, там където най-добре виреят маслините почвите са бедни, но да кажем че сме ги извадили от обичайните им условия и трябват по-специални грижи.

Холандска ли е маслинката.

П.с - надявам се да не досаждам, дръвчетата са ми най-любимите от растенията.

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 11:09 от zari65

# 599
Има простоцветни далии, които много приличат на циния. И семената са подобни, бих повярвала на надписа. Не знам далия от семе дали ще цъфне първата година, май първо трябва да направи грудка.
Въпросът е на кой от надписите. Продава се като циния, опаковката е за циния, инструкциите също. Разликата е само в допълнителния печат, който се слага с данни за партидата където е срока за кълняемост - там надписът е за далия и е на английски. Възможно е някой да си е превел погрешно цинията като далия, но то така или иначе ще се разбере (надявам се). Simple Smile

ПП. Алиса, камерата на телефона ти няма ли настройка да прави по-малки снимки (с по малка резолюция)?
Намерих едни семена на циганче, за които пише че са цял 1 грам, те са на Franchi. Взех си едни техни кандилки и съм ги насяла, ако поникнат, ще си поръчам Циганчето, както и други техни семена на цветя, защото са с повече семена в пакетчето.

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 11:31 от Кити Кет

Общи условия

Активация на акаунт