Нашите цветя - обща тема 23

• 30 968
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
  • гр.Пловдив
Дами един тъп въпрос от мен Relaxed

Всичките ми цветя в саксии ги поливам отдолу сипвайки в чинийката и пръста им остава хубава,рохка,свежа ..единствено Нолината няма как ,понеже няма дупки саксията и й сипвам отгоре директно,обаче почвата се напуква и вкаменява брутално,не е стара ,редовно наторявам ,не мога да разбера защо така се получава?
Как да се избегне това напукване и вкаменяване ,че стои много грозно между другото No Mouth

# 601
  • Варна
zari65,
холандска е, да. Ще видя какво имам из къщи, дето да става за дрениране.
И аз харесвам дръвчета, но нямам двор, терасата и тя не е особено голяма и се въздържам да купувам, а и ако боледуват се ядосвам. Но на моменти прещраквам. Преди години в една от саксиите ми се беше самозасяло семенце от дърветата пред блока, гледах го доста време, стана голямо дръвче. Но много въшлясваше и накрая загина. Трябваше да го перна на някоя поляна, но а днес, а утре....

# 602
Кити снимай ако не си ги сяла вече . На цинията ако е ниска трябва да са по ммънички , а на гергината са по дълги самите семена . Различават се . Ами така е .

Теди единия ти вариант е да смениш саксията с такава с дупки , а ако не ще прекопаваш като се сбие . Обикновено ако има повече пръст става така и се напуква и понякога водата попива бавно , а като има тор става по лека и попива веднага .

https://www.mmtrbg.com/p/lavatera-medonosen-hrast-s-8-10-sm-tsve … a-trimestris-mix/

В неделя сях от тия роклички . Бях си обирала семена миналата година и се сетих за тях . Дано изникнат, че много ми харесват . Гадното е , че май са от високите, а има и ниски . Ще ми пълнят душата .

# 603
Месечинка и аз съм в апартамент с тераси, ама то не пита. Наела съм едно от входните помещения, за да си зазимявам дръвчетата зимно време - луда работа.

Тази, която си взела е подрязана да не расте на височина за стайна, не и трябва голяма саксия, може години да изкара, ако оцелее, но няма да нараства, освен ако не пуснеш някой основен клон да даде височина, но и затова си трябват години. През зимата трябва да я държиш на малко по-хладно, за да заспи. Сега като я пресадиш, после поне 4-5 години не и трябва пресаждане.
Питах за произхода, защото сега съм поръчала една такава и днес ще я взимам, казаха ми, че е италианска, с холандските растения нещо не се разбирам и ги избягвам.

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 13:36 от zari65

# 604
Алиса, не са при мен семената, но ето от интернет:
семена на далия

и на циния

Моите са като вторите, така че ще приема, че са цинии (до доказване на обратното Simple Smile )

# 605
Възможно е да е циния , ще погледна довечера и моите семена . Вече въпроса е дали ще е висока или ниска . Аз харесвам ниските цветя . На гергината сякаш не помня да е това семето . Може и да бъркам . Но то има ли време да сееш гергини ? Не е ли късно те растът бавно . По добре си вземи разсад .
Разбрах , че всичко си иска времето . Първите цветя , които сях през март изникнаха всички - гъсто и с хубави корени , вторите не са за гледане . Догодина вече със сеенето . А имай впредвид ,че ако е от ниските цинии ще ти цъфнат чак края на лятото . Много бавно растат . Аз имах ниска и пъсно , но разсада се накъдри като доматите . И май ще изгубя семето .

Тази гергина е засадена миналата година от грудка , но есента не я извадихме и презимува и вижте я сега . Има още 2 такива , освен това и каната и тя изби не сме я вадили и нея .

# 606
И аз имам една маслина, малко по-голяма е. Около 70-80 може би. Уикенда мисля да я пресадя, че е в малка саксийка, взела съм ѝ една с 5 см по-голяма. Чудех зимата дали да я прибирам. Всичко останало - японски клен, люляк, кралското мушкато, далии, маргаритки и тн мисля да си зимуват на терасата. Иначе няма да остане място за мен Grinning

# 607
Месечинка виторога, в каква почва е засадена и има ли дренаж в саксията?
Доста боледуват при присаждане, та по-добре сега. Може да ти седи с бледи листа и една година, но пък догодина напролет най-късно ще тръгне.
Решиш ли да пресаждаш сега вземи подобен размер саксия, но висока, за да може да сложиш отдолу дренаж.
Другото важно при присаждане на маслина е да не разбутваш туфата корени, така 'че е добре, че се вади така лесно.
Дренаж, малко почва, слагаш и отгоре малко и отстрани съвсем лекичко набутваш с клечка, като се слегне при поливането може пак да добавиш.

Grinning , как се прецаках с един тор за маслини и още други специализирани. Една приятелка ме води в някакъв супер еко, зелен и т.н. магазин за градинарски консумативи. Купих 3 вида набързо, прибирам се вкъщи и взех да им чета състава, те всичките само азот и фосфор, ама английски. Joy

Gossipss, кое е цветето на последната снимка.
Нямам спомен как се казва, взех го с още няколко и не си спомням.

# 608
Цветето на Госсип от последната снимка от начало мислих , че е еленови рога , но не е по скоро е каланхое . То сега цъфти и цветовете му издържат много време  .

Кити ами засей ги в сандъче каквото излезе . Гергината от семе цъфти на първата година , но много бавно се развива защото прави по голям корен не е точно грудка .

# 609
Това за моята поръчана “италианска” маслина.

Същата е като на Месечинка виторога.

Защо така лъжат тия хора? Можех да я откажа и да ги набутам с куриерски на цената на маслината и го заслужаваха след като изрично бях питала за произхода на маслината преди да я поръчам и ми отговориха, че е италианска.
Ще спирам онлайн пазаруването на растения.

Последна редакция: вт, 21 май 2024, 16:58 от zari65

# 610
Купих си тези семена на циния напук на охлювите и ще ги насея в края на седмицата. Искам да ги надхитря, като ги насея на закрито и изчакам да станат по-големи, преди да стигнат до градината. Така действам винаги с краставиците, в градината повече от котиледони не успяват да изкарат - по същата причина. Предишните цинии (изядените, от които имам само 5-6 оцелели), са "ниски топчести" според описанието (ще видим), а новите са високи, защото в магазина имаше само такива. Не съм възнамерявала да подхващам далии от семена - засега Simple Smile

# 611
Момичета, моля за помощ. Как се дозира този Моспилан? Няма указания. Ще пръскам едно сандъче с Петунии и една висяща кашпа с Калибрахое, т.е. не ми трябва много разтвор.

# 612
  • Пловдив
Сладкодъвка, пакетчето е за 10 литра вода.
Моспилан 20 СП е системен неоникотиноид инсектицид с контактно и стомашно действие. Срещу белокрилка и всички видове въшки. Разтвор се приготвя от 1.5гр. прах, разтворен в 10л.

# 613
Някой ако иска резници, на есен ще подаря с удоволствие. 🥰 Аз с кой акъл се набутах в разни групи за рози по фб, направооо невероятно красавици има! Искам ги всички. 😭🤣
🤣🤣🤣🤣🤣🤣 и аз така. Не знам как ги намерих, но влезнах в няколко розарски групи и полудях 😆. Искам всяка втора роза, която видя. Искам имение, за да мога да имам всички 🫢🫢🫢 те са приказни просто. От няколко седмици само в тия групи си губя времето в гледане на прекрасни рози.
Кити, коя ниска топчеста циния ти изядоха охлювите?
Миналата година пак във фейсбук гледах много красиви снимки на мини цинии, а и на високите и заради тях почнах да купувам семена и за тях. Обаче минитата бяха разкош. Аз сях едни, но си ги изгорих с тор сега имам нови, но са още много малки.
Сега малко ще те разочаровам, но няма да надхитриш охлювите с големи растения. Пак ще изядат всичко 😭😭😭. На мен големи ми ги ядат 😡😡😡😡😡😡

# 614
Сладкодъвка, аз го разтварям в 1 литър шише и после 100 мл от него в литър вода. 🤣 Не знам дали го обясних разбираемо. Пръскалката ми събира 3 литра и сипвам 250 мл. и 2,5 л вода и пръскам.
Морковелке, успокоявам се, че не съм само аз. 🤣

Общи условия

Активация на акаунт