Отговори
# 105
Благодаря!

# 106
Здравейте!
Някой има ли пробния изпит на СМГ по БЕЛ от 17.03.2024 г.?Бихте ли го споделили ?
Благодаря предварително!

# 107
Като цяло гледаш на какви числа може да се раздели най-голямото число и спрямо тези числа обмисляш варианти, в които да се използват така, че да може да използваш формули за съкратено умножение. Най-често целта е да се направи така, че да имат един общ множител и така много бързо и лесно се решава самото уравнение.
П.С. Хубаво е всеки месец да решава поне по 10 примера от тези задачи, за да може да ги разбере. Защото, ако ги решава през няколко месеца, то ще забрави как се решават такива задачи.

# 108
Гледам 24 нови отговора от снощи и си викам, бре, нещо интересно съм изтървала!
Пък вие, на множители разлагате  Joy

# 109
  • Пловдив
Като цяло гледаш на какви числа може да се раздели най-голямото число и спрямо тези числа обмисляш варианти, в които да се използват така, че да може да използваш формули за съкратено умножение. Най-често целта е да се направи така, че да имат един общ множител и така много бързо и лесно се решава самото уравнение.
П.С. Хубаво е всеки месец да решава поне по 10 примера от тези задачи, за да може да ги разбере. Защото, ако ги решава през няколко месеца, то ще забрави как се решават такива задачи.
Точно това щях да напиша и аз. Колкото повече такива примери решават, толкова по-бързо ще се сещат, какво трябва да се направи. То това важи за всички видове задачи, де Wink

# 110
Здравейте!
Някой има ли пробния изпит на СМГ по БЕЛ от 17.03.2024 г.?Бихте ли го споделили ?
Благодаря предварително!

И аз имам същата молба. Благодаря предварително!

# 111
Аз също бих се възползвала от примерния по БЕЛ в СМГ.
Моят винаги когато се затрудни с квадратно уравнение намира детерминантата и от там отговорите и знае какво да търси.
Учи се наистина в 8ми клас, но не е е сложно, а на нго му помага.
Днес ми е един от онези дни в които искам да си сипя още в 10, а деня тепърва започва.

# 112
  • София
Квадратен тричлен има вида ах²+bx+c.
Не всеки квадратен тричлен може да се разложи на множители. Има два метода:
1) С отделяне на точен квадрат.
2) С групиране.
Да видим метода чрез групиране. Идеята е, bx да се представи като сбор на други две събираеми- да ги означим условно ux  и vx. За целта търсим две числа u и v,  за които: u.v=a.c и u+v=b.

Когато ги намерим, ще представим bx=ux+vx.
 Пример. Да разложим на множители x²+7x+12. Значи, че търсим две числа, чието произведение u.v=1.12=12; и сбор u+v=7. Винаги тръгваме от произведението и от знаците на числата. Очевидно това са 3 и 4, защото 3.4=12 и 3+4=7. Тогава 7х=3х+4х=>
х²+7х+12=х²+4х+3х+12=х(х+4)+3(х+4)=(х+3)(х+4).
-
Друг пример. Да се разложи на множители 3х²+7х-6=0. Търсим u и v,  за които: u.v=-18; u+v=7. От знака на произведението следва, че числата са с различни знаци. Как се разлага 18 на два множителя? 18.1; 6. 3; 9.2.   Правим проверка. Ако вземем първата възможност, както и да поставим знак - пред 18 или 1, няма как сборът да е 7. Остава9 и 2. За да получим положителен сбор, трябва u=9, v=-2=>
3x²+9x-2x-6=3x(x+3)-2(x+3)=(3x-2)(x+3).

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 13:54 от ganis

# 113
  • София
ganis, много много благодаря! Точно това търсех.

# 114
  • Sofia
Госпожо, Kissing Smiling Eyes Много хубаво обяснено! Наборката ги наглася, но не съм сигурна дали сама разбира как. Ще ѝ предоставя обяснението Revolving Hearts

# 115
ganis, HeartHeartHeart много ти благодаря!
Ще го покажа и на моята щерка, че тя бяга с 300-та, щом чуе алгебра Flushed Хич не я разбира.

# 116
  • София
За съжаление  малко учители учат децата на този метод. Голяма част от тях ги карат да налучкват.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 14:16 от ganis

# 117
Да, и при нас явно ги карат да налучкват, защото съм го питала как точно ги решава, каза, че просто ги решава, не знаеше, че има някакъв алгоритъм

# 118
Ganis и аз благодаря за точното и ясно обяснение. Не мисля, че има такова в учебника. А защо да няма?

# 119
  • София
През миналата учебна година,  когато арбитрирах, ми направи впечатление,  че децата масово не умеят да разлагат квадратен тричлен.
Имаше един такъв пример във втори модул. Видях само десетина хубави и верни решения.

Общи условия

Активация на акаунт