Отговори
# 90
  • Sofia
Не е до нюх - формулата е х2+2ху+у2 (малките 2-ки са втора степен). Търсим такова число у, при което произведението 2.х.у е 2.х. В този случай у=1, затова рябва да добавим също и 1 на втора степен и да го извадим (, за да не се промени многочленът). Става така:

х2 + 2.х.1 + 1 - 1 - 3 =  (х+1)2 - 4

това пък вече е формулата а22

Става: (х+1+2)(х+1-2) = (х+3)(х-1)

Пиша много бързо по време на час Relaxed и се извинявам, ако имам някаква грешка.

# 91
  • София
Може ли малко помощ от учителите по МАТ в групата (или който може да помогне)? На задачите с уравнения, които трябва да се разложат на множители като се добавят някакви членове има ли някакъв алгоритъм как да избереш какво да добавиш/до коя формула за съкратено умножение да добавяш? Не знам дали се изразих ясно, затова прилагам примерна задача:
x2 + 2x - 3 = 0. Първото Х е на квадрат, не знаех как да го напиша тук.
Някои са лесни, но на други и аз не мога да се ориентирам какво да добавя и започвам проба-грешка.
Допълва се до точен квадрат. Трябва да се стремят да получат израз на квадрат примерно (2x +1) на квадрат - число на квадрат. Ако е точен квадрат + число, тогава изразът не може да се разложи. В тази задача конкретно:
X2+2x+1-4= (x+1+2)(x+1-2)=(х+3) (х-1)

# 92
Може ли малко помощ от учителите по МАТ в групата (или който може да помогне)? На задачите с уравнения, които трябва да се разложат на множители като се добавят някакви членове има ли някакъв алгоритъм как да избереш какво да добавиш/до коя формула за съкратено умножение да добавяш? Не знам дали се изразих ясно, затова прилагам примерна задача:
x2 + 2x - 3 = 0. Първото Х е на квадрат, не знаех как да го напиша тук.
Някои са лесни, но на други и аз не мога да се ориентирам какво да добавя и започвам проба-грешка.
Това уравнение най-лесно се решава с дискриминанта и от нея се получава, че x1 = 1; x2 = -3.
Дори това уравнение е едно от първите уравнения, които се решават при изучаване на дискриминантата.
Другият вариант е X2+2x+1-4= (x+1+2)(x+1-2)=(х+3) (х-1). От където пак следва, че отговорите са 1 и -3.

# 93
Да, но не винаги става с допълване до точен квадрат или има и по-кратък път. В случая х2+2х-3=х2+3х-х-3=×(×+3)-(×+3)=(×+3)(×-1).

# 94
  • София
Ако не става с допълване до точен квадрат, значи не може да се разложи изобщо. Иначе в много случаи е по-лесно да се сетиш за общ множител, но ако детето не се сеща, правилото за точен квадрат винаги може да се приложи.

# 95
  • Sofia
Аз не съм сигурна, че са учили дискриминанта. Допълва се до точен квадрат. Може и по друг път да стигнат до крайния отговор, но това учат в училище тази година. (така мисля)

# 96
Аз не съм сигурна, че са учили дискриминанта. Допълва се до точен квадрат. Може и по друг път да стигнат до крайния отговор, но това учат в училище тази година. (така мисля)
Изучават я в 8- ми клас. Просто казвам, че това уравнение може да се реши с дискриминанта и едно от първите, които се решават при изучаване на дискриминантата. Иначе и с формулите за съкратено умножение може да се реши по начина, по който съм го решила.

# 97
Аз, след последните мнения в темата, започвам да се съмнявам, че някога съм учила математика Laughing
Нищо не помня

# 98
  • София
Благодаря ви за отговорите. Примерът, който дадох наистина е така. Тук си "играхме" със свободния член, но в следващия пример се променя членът с Х на 1 степен. Т.е. задачите имат различни начини, по които се решават и ако нямаш поглед/нюх остава само пробване. Силно се надявам да намеря друг начин. Аз лично използвам някаква логика, за да избера с какво да пробвам, но моите логики винаги са странни и неразбираеми за другите.

P = x2 + 3x - 54 (х е на квадрат)

laurentin, благодаря за идеята. Ще пробвам дали по този начин няма да е по-ясно и лесно.

# 99
Здравейте, аз в страни от дискусията да попитам - кога се подават документите за ЛК? След навършването на 14год. или няколко дни/седмици преди това?

# 100
Siska, аз съм на диспансер в Иван Рилски, но в съседния на д-р Маринова кабинет - при д-р Ценова. Там правих и химиотерапия, и лъчетерапия. Обстановката е типична като за държавна болница - не е хотелска като в Токуда, например. Винаги има много хора, но знаят какво правят, което ми е важното на мен. Голяма въртележка с основно тежки случаи е при тях и затова уверено препоръчвам откъм лекар (моя си, де, д-р Маринова само съм я виждала), но ще трябва да се примириш с чакане, ако избереш там. Май-май навсякъде е така. За съжаление, пациентите сме много.   
Alatea, според мен, на своя глава не пийте лекарства за вдигане на левкоцитите. Няколко пъти съм ги борила, но винаги по предписание на онколога. Предполагам, че щом я викат пак след 10 дни, имат нещо предвид.

# 101
x2 + 3x - 54 = x2 + 9x-6x -54 =x(x-6)+9(x -6) = (x+9)(x-6)
x = -9 и x = 6

# 102
  • София
Ahoney, по-лесно е, ако детето може да се сети на математически усет, където няма твърдо правило, но ако не се сети, точният квадрат винаги върши работа. Именно той е алгоритъмът. Не успявам да прикача снимка, но с точен квадрат горното е х2+2.х.3/2+9/4-54и9/4=(х+3/2) на квадрат - 225/4= (х+3/2+15/2)(х+3/2-15/2)=(х+9)(х-6)

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 10:01 от annie13

# 103
Благодаря ви за отговорите. Примерът, който дадох наистина е така. Тук си "играхме" със свободния член, но в следващия пример се променя членът с Х на 1 степен. Т.е. задачите имат различни начини, по които се решават и ако нямаш поглед/нюх остава само пробване. Силно се надявам да намеря друг начин. Аз лично използвам някаква логика, за да избера с какво да пробвам, но моите логики винаги са странни и неразбираеми за другите.

P = x2 + 3x - 54 (х е на квадрат)

laurentin, благодаря за идеята. Ще пробвам дали по този начин няма да е по-ясно и лесно.
x = -9 и x = 6

# 104
  • София
x = -9 и x = 6
Благодаря. Аз мога да я реша, а и я взех от матурата, където има решения. Въпросът ми е дали има алгоритъм, по който да измислиш какво точно да правиш.
Решила съм през юни да й дам да реши много такива задачи, та белким добие нюх.

Pали, подават се до 1 месец след навършване на 14 години. Пускат ги винаги експресна поръчка, защото е беплатно и стават за 2-3 дни.

Общи условия

Активация на акаунт