Мнения за Оземпик?

• 50 646
  • 580
  •   1
Отговори
# 435
Както казах, въпреки всичко моят доктор не споменава за вдигане на дозата, а само за кратка пауза.......
Сега ползвам последната писалка и ще ходя пак на контролен преглед след някоя седмица.
Ще видим.

# 436
Може конкретно в твоя случай лекарят да има някакви съображения да не вдигате дозата, все пак той ти познава състоянието подробно. Иначе 0.5 се води още въвеждаща доза а не такава на която да се остане за дълго. За диабетици терапевтичната и 1мг, а на Уегови дето е вариантът за отслабване е и повечко.
Има хора които се повлияват и от по-малко, разбира се, но това е до късмет а не е норма.

# 437
Може конкретно в твоя случай лекарят да има някакви съображения да не вдигате дозата, все пак той ти познава състоянието подробно. Иначе 0.5 се води още въвеждаща доза а не такава на която да се остане за дълго. За диабетици терапевтичната и 1мг, а на Уегови дето е вариантът за отслабване е и повечко.
Има хора които се повлияват и от по-малко, разбира се, но това е до късмет а не е норма.

Да, но аз не съм диабетик.
Не знам. Надявам се да обсъдим по-подробно с доктора на следващия контролен преглед.

# 438
Само лекарят ти може да каже какво и защо, тук и да предположим нещо, ще решавате с него.

# 439
  • София
HOMA-IR ми пуснаха за първи път през май, след месец на Оземпик и беше 3.2, което е гранична стойност, но предполагам е добре от Оземпик, преди това не са ми го изследвали.
На база на тези стойности, ме сложиха в графа диабетик, тип 2, не знам по какви критерии се определя дали си с диабет или не.

# 440
  • София
Утро, ако не си много привързана към този лекар, може би да пробваш с друг? Натка е права, че той може да си има някакви съображения, но на мен ми се струват много ненормални действията му. Въвеждащата доза спира да ти действа и той спира лекарството? Защо, нищо логично не виждам.
Само лаишки разсъждения са това де.

# 441
HOMA-IR ми пуснаха за първи път през май, след месец на Оземпик и беше 3.2, което е гранична стойност, но предполагам е добре от Оземпик, преди това не са ми го изследвали.
На база на тези стойности, ме сложиха в графа диабетик, тип 2, не знам по какви критерии се определя дали си с диабет или не.

Много се качват стойностите и стоят високи, а вероятно са гледали и гликирания хемоглобин защото той също е критерий.
Бърди, на мен също ми е странно това, затова предположих че лекарят взема нещо предвид дето ние не го знаем, за да се дърпа така от по-висока доза. Тия въвеждащи дози поначало не са предвидени с тях да е терапията. Те са колкото да не те метнат направо на високата доза че вероятността да ти е много зле е голяма тогава. За ниските - на когото действат и те - супер, нека си стои на тях докато вършат някаква работа. Но няма причина да се стои когато вече не е достатъчно. Те даже за отслабване това са опасенията - че трябват все по-големи дози и вече неприятните ефекти започват да накланят кантара повече от една доза нататък. Но тази доза не е такава ниска, не е и близо.

# 442
Бях решила да не пиша, но за Утро ще направя изключение. Тази пауза е безсмислена. Доза от 0.5 не е терапевтична, а както е казала Натка, ескалираща доза. Смени ендокринолога.

Диабет се диагностицира предимно на базата на HbA1C. Това е основния критерий и вероятно комбинацията от високо ниво на глюкозата на 60 и 120 минута и висок гликиран хемоглобин са причина за поставената диагноза. Ако не са правили гликиран хемоглобин, отново, сменете ендокринолога.

# 443
На мен досега нито един ендокринолог не ми е пускал гликиран хемоглобин, нямам идея защо, но ще взема да си пусна сама, като отида да си правя новото обременяване.
Трябва просто да кажа, че искам гликиран хемоглобин, нали, не им трябват допълнителни обяснения?
Иначе при мен кръвната захар беше 4.9/9/7 при обременяването, но инсулинът е много нагоре - 18.5/145/134

# 444
Бива да си знаеш и колко ти е хемоглобинът по принцип, че ако той не е в нормални граници гликираният малко бяга и той от това. Понеже гликираният е процент от общия и примерно ако той е много нисък, гликираният излиза по-висок процент. Крайности са това, обаче доста жени са с доста нисък хемоглобин. А от тези на Оземпик и подобни дето и без това ядат малко... бих си имала едно на ум дори само заради това.

# 445
  • София
За гликирания хемоглобин няма нужда от обременяване, на обикновен кръвен тест може да си го поискаш, моята ендо ми го пусна веднъж само май. Но аз и от обременяване не виждам голям смисъл, освен ако в началото е трудно да се сложи диагноза.

# 446
  • София
Даже има апаратчета за измерване на гликирания, но нашите ендокринолизи не са го чували...

https://www.wellion.bg/bg/Products/hba1c/

# 447
Бърди, докторът ми каза да направя обременяването, пък аз се опитвам да не му се бъркам в работата и затова ще правя каквото каже Grinning
Просто се чудя дали да не добавя и гликиран хемоглобин, ма пък после да не ме зачебръсти защо съм го пускала Joy

natka, като си пуснах началните изследвания преди да почна с оземпика хемоглобинът беше 122. Но в интерес на истината Оземпика уби желанието ми да ям месо (а преди това беше основната ми храна) и е напълно възможно сега да е спаднал, като карам предимно на салати и плодове.

# 448
Точно за това говорех, виж как познах без да искам.

# 449
  • София
Ааа, да, да, не се бъркаме на лекарите Simple Smile

И на мен основно плодове и зеленчуци ми се ядат, но се натискам да ям риба и пиле и яйца, че ме е страх, че нямам никакви протеини.

Общи условия

Активация на акаунт