Мнения за Оземпик?

• 50 607
  • 580
  •   2
Отговори
# 465
Не не е с протокол, но аз не съм и с диабет а само с ИР, за която метформина не помага, защото не го толерират в достатъчно висока доза. От втория ден съм на кето и мисля че това е правилната диета за мен, защото се чувствам много енергична, в добавка имам през повечето време едно усещане за удовлетворение от храната, което рядко ми се е случвало, тъй като цял живот съм се ограничавала. От страничните ефекти - само лек запек до тук.  За качването на дозата - аз съм на 53 и рязкото отслабване няма как да ми се отрази добре. Освен това ми оставиха да пия и метформин 1000 ХР, така че четох че тогава дозата е по ниска. А и до колкото чета дори и хора, които си променят навиците пак си качват, но по свое желание не мисля, че бих спряла оземпика. Иначе четох в BBC една статия, където лекарката казваше - затлъстяването е болест. Както не можете да очаквате един хипертоник да си поддържа кръвното ниско, като му спрете терапията, така и не можете да очаквате човек с проблеми с обмяната да си поддържа килограмите като се спре оземпика.

# 466
  • София
Здравейте!

Бихте ли дали информация, има ли такива от Вас, които са спрели приема на Оземпик? Т.е. постигнали сте резултати с килограмите, кръвните изследвания на инсулин, захар са в норма. Интересува ме как става спирането на препарата, плавно ли се намалява и след това организма "научава" ли се да работи по правилен начин, ако спазваш същите принципи на хранене.
Благодаря.

# 467
Хм, според мен се получава един омагьосан кръг и не знам как се излиза от него..........
Скрит текст:
Килограмите почват да се връщат след спирането, защото без лекарството отново започва да се усеща адския апетит, предизвикан от ИР. Затова и хората си развалят хранителния режим. Поне при мен така става.
И много ми се иска да поясня, че не става въпрос за лоша дисциплина или просто поддаване на желанието да ядеш сладко и нездравословно - апетита при ИР аз мога да го сравня само с някаква лудост, никога не съм изпитвала в живота си подобно нещо, до последните години, което всъщност ме отведе на доктор.

След като изкарах 4 месеца на 0,5 и свалих 7кг., правих контролни изследвания и инсулина ми изобщо не беше се понижил, дори беше малко по-висок от първоначалния... Докторът ми обясни, че не било показателно уж, той варирал. Flushed
За жалост точно след контролния преглед ме налегнаха симптоми от перименопаузата, а лекарството в доза 0,5 спря да ми действа и спрях да усещам ефекта му. Започнах отново да изпитвам адски апетит за сладко и ми стана много трудно да спазвам добър хранителен режим. Килограмите тръгнаха нагоре. Възстанових си 2кг от смъкнатите 7. Пълнея от въздуха. Не съм се отпуснала да ям количества или торти и пасти. Буквално от хапка черен хляб, един шоколадов бонбон и  килограмите вече са нагоре. Не знам какво да правя, на този етап нямам идея.
Опитвам се през цялото време да се храня съобразно ИР. Адски ми е трудно, просто апетитът най-вече за сладко е невероятен.
А съм човек, който никога не си е позволявал да се храни безразборно. Винаги съм се опитвала да се ограничавам, защото фигурата ми никога не е била прекалено слаба. Просто нормална. Но последните години явно развих ИР и от там този невероятен апетит за сладко, на който трудно устоявам и който никога не ми е бил такъв проблем.

Направих почивка от 3 седмици. Продължих с 0,5. Ефектът е съвсем лек, почти незабележим.

Скоро ми предстои контролен преглед и се надявам с доктора ми да измислим нещо.
Не ми се иска първо да развия диабет, второ да кача килограми през менопаузата, която в идните години ми предстои / в момента съм в подтготвителната фаза, но промените са факт/.

# 468
  • София
Утро, моето лаишко мнение е, че ти изобщо не си била на Оземпик както си се пие - или си била на въвеждаща доза, или не си го взимала - така че е трудно да се коментира лекарството в твоя случай.
Впрочем, за моята ИР аз продължавам да си пия глюкофаж, въпреки Оземпика, защото той контролира инсулина и според лекарката ми не се спира. Аз си я слушам, защото ми действа добре цялото й лечение.

# 469
Утро, според мен до трайно решение на проблема може да се стигне, ако се успее да се пребори инсулиновата резистентност. Иначе ако тя остане,  ще продължи да въздейства върху задържането на килограми и вода и да, трудно можеш да поддържаш тегло.
Иначе напълно те разбирам, аз съм по същия начин като теб, само дето нямам глад за сладко, просто количеството храна което изяждам стандартно не е никак много и въпреки това качвах. Ако не съм постоянно  на стриктна диета, килограмите се трупат.
Но преди, когато бях макар и с кг отгоре, нямах ИР и затова се надявам, че с отслабването ще се реши проблема и няма да има нужда от Оземпик повече, пък да видим. В края на месеца ще си пусна изследвания и ще видим какво се случва.
Утро, а възможно ли е просто много малко да са тези седем свалени кг и затова да няма ефект върху инсулина?
Аз съм свалила 10 от началото на тая сага и 10 см от обиколката на талията, но за да вляза в нормални кг, трябва да сваля още почти 30 и някак си не се надявам, че тия десет ще променят драстично картината.
И пак ще кажа че 0.5 ми се струва твърде малко, на мен това ми беше стартовата доза.

# 470
  • София
Аз съм  15 кг надолу. Все още съм на 0.5. Иска ми се поне още 10 кг да сваля, ама надали, и на до края на годината 5-6 ще се радвам. Не ми се ще да вдигам дозата за да ускорявам отслабването.

...
Моето впечатление за ИР, че единственият начин да се контролира инсулина е рязко да се намали и контролира приемът на въглехидрати. Дисциплина му е майката.

# 471
Утро, моето лаишко мнение е, че ти изобщо не си била на Оземпик както си се пие - или си била на въвеждаща доза, или не си го взимала - така че е трудно да се коментира лекарството в твоя случай.
Впрочем, за моята ИР аз продължавам да си пия глюкофаж, въпреки Оземпика, защото той контролира инсулина и според лекарката ми не се спира. Аз си я слушам, защото ми действа добре цялото й лечение.

Ами това ми е казал моя доктор да правя. Да си стоя на 0,5 и ако спре да действа, да направя почивка от 1 седмица, за да рестартирам. Аз направих такава почивка и нищо не се получи. После направих почивка от 3 седмици.
Не смея да си вдигам дозата на своя глава, ще чакам контролния преглед.

# 472
  • София
Знам, Утро, не съм имала предвид, че си правила нещо на своя глава, извинявам се, ако така е прозвучало.
Просто на твое място бих отишла при друг, защото този ми идва много странен, но, разбира се, ти си познаваш най-добре ситуацията.

# 473
Знам, Утро, не съм имала предвид, че си правила нещо на своя глава, извинявам се, ако така е прозвучало.
Просто на твое място бих отишла при друг, защото този ми идва много странен, но, разбира се, ти си познаваш най-добре ситуацията.
Аз я посъветвах същото преди няколко страници. Не съм чувала за почивка. Не е evidence based. Микро дозиране се предприема от някои лекари и сигурно работи за някои пациенти, но Утро очевадно не е от тях!
Поискай да сменят с Мунджаро.

# 474
  • София
Утро и на мен ми звучи все едно това не е твоето лекарство.

При мен по схема трябваше да започна с 1 мг от 1-ви август, но при положение че 0.5 мг ми държи апетита в разумни граници, а захарта ми стои на 4 на гладно и 6 след хранене, изобщо не мисля да го увеличавам. Следващия месец съм на контролен преглед с куп изследвания, така че ще го обсъдя и с ендокриноложката.

Свалените килограми са 6 за първите два месеца, а след това по килограм на месец или общо 9, което за мен е идеален темп.

# 475
Шарки, не знам дали само липса на въглехидрати може да го държи. Нали натрупването на мазнини води до понижена чувствителност на клетките към инсулина, тоест, отслабването и премахването на мазнините би трябвало да намали ИР.

На мен Оземпика ми убива апетита, но от време на време ми става много зле на стомаха, почва да ми се гади. Което е доста неприятно, но в името на крайната цел ще го изтърпя. И на няколко пъти ми се случва изведнъж да изпитам остър болезнен глад, ама чак ми прилошава, нямам никаква идея защо. С една хапка или дори глътка вода ми минава.

# 476
  • София
Аз съм с Хашимото и ако пропусна въглехидратите започва едно тъпо главоболие следобед. Та накратко, старая се да ги свеждам до минимум, но не е като да не ги хапвам.

Аз преди да мина на Оземпик цяла година четох отзиви  и се бях подготвила - проверих с кръвни изследвания дали имам Хеликобактер пилори, излекуваха ми го, и от Оземпика нямам проблеми със стомаха. От време на време се случва да усетя рефлукс, но много по-рядко, отколкото преди - може би на 2-3 месеца по веднъж. Дори да не ми се яде (с Оземпик не е трудно да пропуснеш ядене, защото не усещаш глад) се старя да спазвам времената за хранене, за да не ми пада кръвната захар и да ми прилошее. Каквото и да си говорим, иска се дисциплина...

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 22:25 от Sharky*

# 477
Здравейте 🍀 ,

От друга тема ме насочиха към тази.

Диагностицирана съм с неинсулинозависим захарен диабет (МКБ Е11.9) и се намирам на границата на развитие на диабет тип 2. В резултат на това предприех сериозни мерки за промяна в начина си на живот, с цел подобряване на здравословното си състояние и, доколкото е възможно, обръщане на процеса.

След осеммесечен прием на Глюкофаж ХР 750, без особено добър ефект, което отчасти се дължи на недостатъчно стриктно спазване на режим ми беше назначено лечение с Оземпик.

Вярвам, че с постоянство и правилен подход мога да подобря състоянието си.

Имам въпрос относно реимбурсацията на Оземпик от НЗОК.
Моят лекуващ лекар ми сподели, че едва след шестия месец от лечението би могло да се започне процедура за частично покриване от страна на НЗОК. В същото време съм попадала на информация, че лекарството може да бъде включено в протокол и по-рано, но това се прави рядко и не от всички специалисти.

Ще съм благодарна, ако някой, който е запознат или има личен опит, сподели информация относно възможността за по-ранно одобрение от НЗОК, както и какви са реалните практики в такива случаи.

# 478
Здравейте!

Бихте ли дали информация, има ли такива от Вас, които са спрели приема на Оземпик? Т.е. постигнали сте резултати с килограмите, кръвните изследвания на инсулин, захар са в норма. Интересува ме как става спирането на препарата, плавно ли се намалява и след това организма "научава" ли се да работи по правилен начин, ако спазваш същите принципи на хранене.
Благодаря.

Аз не го ползвам вече от две години и нещо.
Когато започнах бях 134 килограма при височина 1,83.
С оземпик свалих до 82. След спирането бавно качих до 93 и от тогава съм си така.
Съпругата ми все още сваля килограми с него.

Трябва да намерите коя е най-ниската доза, която ви върши работа и да не търсите светкавични ефекти.
На мен например от от 0,5 ми става лошо, а съпругата ми спокойно понася 1.
Много е важно след като отслабнете да не се отпускате.
Стомаха ви вече ще е свит и ще се нахранвате с много малко храна.
Важно е не да се храните докато се заситите, а да изчакате малко.
Около 5-10 минути, докато мозъка получи обратна връзка, че сте приели храна.
Като минат десетина минути, ако все още сте гладни хапвате още малко.

Добре е да ползвате оземпик само под лекарско наблюдение.
Не е безобиден и безопасен!

# 479

Трябва да намерите коя е най-ниската доза, която ви върши работа и да не търсите светкавични ефекти.

Аз напълно разбирам това.
Докато отслабвах, свалях по 400-500гр на седмица, което никак не е светкавично.
За жалост при мен лекарството просто спря да действа на 0,5 и започнах да си качвам обратно.
Сега след "рестартиране" все още не смея да кажа нищо, уж съвсем леко, с някакви грамове тръгвам надолу. Но не е както беше в началото, не усещам нито един ефект.

Общи условия

Активация на акаунт